Wednesday, May 23, 2012

One Night @ K.u.a.n.t.a.n

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Moga sihat-sihat belaka la hendaknyer.. Last week berkursus di Kuantan selama 2 hari. Jadi last day kursus terus stay Kuantan. Time lunch tu, pergi cari hotel. Memang nak cari yang budget-budget jer, tapi selesa. Tapi dalam masa 1 jam..manalah sempat nak survey semua. So..mana yang jumpa..terus redah. Jumpalah Hotel Espakay ni. Ada 4 jenis bilik kalo x silap. Dari harga serendah RM 50++ - 100++. Jadi, sebab banyak bilik yang full, jadi saya booked bilik Platinum beharga RM98 semalam. Ermmm.. ok lah tu kan.. 

Ni rupa luar hotel ni. Apa yang menarik, kat hotel ni pon ada cafeteria, bilik seminar, kemudahan bilik berkomputer c/w printer lagi tu. Lokasi hotel ni berdekatan dengan Masjid Besar kat tengah bandar Kuantan tu. Kiranya jalan dari Kompleks Teruntum-BalaiPolis Kuantan. Hotel ni betul-betul berdepan dengan Bank HSBC & bersebelahan dengan Bank Standard Chartered.

Dapat bilik 207

Lokasi antara bilik & bilik.
Ok kan.. nampak selesa

Hehehe.. ini ruang tidur.. Ermmm memang agak luas. 
Kiranya boleh lagi asya nak berlari kesana kemari

Dari pandangan pintu masuk

Ada TV LCD..channel Astro.

Bilik air.. Pon OK 

Amboi... awalnyer berguling..
Kemain lagi yer..

Mimik muka asya... Syok dia bergolek kat katil empuk tu.
Dah katil kat rumah ni spring x best kan asya..

Ekceli pic ni masa dia sampai kat hotel ni.
Kemain lagi berikan pose.. Dia memang sangat2 eksited. 
Kesian sgt2 kat dia.. bila dah besar ni.. Inilah 1st experience dia tdo hotel.. Memang agak jakun la asya waktu ni. Last dia tdo hotel masa tu umur dia x sampai pon setahun. Xde peluang lagi nak bawak asya jalan-jalan pusing malaysia. Tunggu lah ada rezeki nanti... Biar kita betul-betul sihat dulu nak berjalan jauh-jauh yer.

Sungai Kuantan

Selepas Maghrib, keluar ambil angin sekitar bandar Kuantan.. Huhu.. x semeriah bandar Kuala Terengganu. Mula-mula pergi isi perut dulu kat area Pekan. Pada asalnya nak makan kat satu restoran femes kat Peramu.. Restoran Ana Ikan Bakar Petai.. Tapi..bayangkan kedai 2 tingkat tu pon full.. huk2.. tak tercapai gak hajat dihati ni. Selepas isi perut, tak tahu nak kemana..sebab masih awal...Jadi, Fain ajak lepak-lepak kat tepi Sungai Kuantan. Betul-betul berhadapan dengan HTAA. Terus fain flashback citer lama..katanya,masa saya di ICU HTAA & diwarded disitu, kat tepi sungai ni lah dia mencari ketenangan.. 

Malam tu memang meriah... 
Penuh orang memancing disekitar sungai Kuantan ni

Pose dari saya & asya.
Alahai... makin montel lak nampak muka saya nih!

Pokok I-City ni dah berjangkit di mana-mana. Tapi kat Kuantan ni sikit je.. Macam baru je pasang & ada yang still dalam proses pemasangan. I-City kat Terengganu Waterfront pon..cun giler!

Asya yang taksub dengan pokok bercahaya ni.
Dia asyik kater... pokok ni "kelako" sebab ada api.
Dialog tak tahan " Mama,,, pelik-pelik je...pokok ada api"..
ngeh..ngehhh...macam-macam la asya ni.

Wah...mulakan hari dengan senyuman,,
Bangun pagi..terus tersenyum lebar.

Online sokmo! Kat sini ada wifi jugak yer..
Sebelum check-out sempat lagi layan lagu febret dia.. Bukan calang-calang lagu minat nih.. Lagu omputih lagi.. asyik duk nyanyi.."sambareee" --> (somebody)

Lepas check-out, terus ke East Cost Mall.. Cuci-cuci mata.. tapi Fain sangkut gak t-shirt selai.. Saya xde sangkut apa-apa pom.. Selepas penat b'window shopping di ECM, kami nikmati angin petang di Taman Gelora & siap berphotoshoot bagai... Tapi pic tak cun-cun sangat la.. Ok la.. sekadar menyimpan kenangan & koleksi peribadi. Gambar-gambar di Taman Gelora...sambung next time yer..

~ Terima Kasih Kerana Sudi Meluangkan Masa Untuk Mengikuti Kisah Family Asya & Terus Menyokong .. Macam Biasa... saya akan berkunjung balas lepas ofishour yer... ~

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

70 comments:

umialya/k.tini said...

Kalu kt Kuantan suka melepak kt D'Avenue, Jln Teluk Sisek

standard RM90, Family room RM125.. hotel baru je setahun lebih beroperasi, paling suka sbb airnya laju sgt2..

Myra Jay said...

Okla tu harga bilik xsmpai RM100 dan kita puas hati, kira berbaloi la kan :)


senyum baca tang Asya kata pokok ada api tu :)

Yumida said...

mmg pandai pose si asya ni....kiut..

cantik view sungai tu...bilik hotel tu pn memuaskan hati...besar, bersih, kemas.....dulu kita pn penah check in hotel...budget murah jer..rm50..tp bilik dia besar...siap ade bath up lg....syiok...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

best jejln
poko Icity tue mmg byk dah khen ekk
kat aloq staq pow dah ader
cuma x byk la ngeeee

Salmiza said...

Murah sgt la tu..nmpk hotel tu pun selesa..
Eh... Gambar lya kt profile dgn yg atas dah beza la..makin cubby...hihi xpe cute...

Zue AnnaLeeya said...

kira oklah rege hotel tu kan???
murah tp nmpak selesa....
pandai asya posing...
klu airel, susah sgguh nak ajak berposing... huhuhu....

haahla lya... lya nmpak tembam sket dlm gambo nih...
senang hati yer????
ok gak tu lya, kurus sgt pon x elok...

Rosidah Binti Muhamad said...

Wah...n3 ni mengingatkan saya pasal kuantan..betul2 kat sebaris bank tu ade old town white coffe yg satu2 nyer dmiliki oleh org melayu kita yer..selalu lepak situ dulu..

Pastu ader kisah nak bik pic kat sungai tu dgn perkataan kuantan sbg back ground..asal lalu jer asyik terlepas..hehehe

Comel sgt2 asya ni..geram tgok..lg geram tgokk dia pandai bergaya tu..

rieda_ffya said...

wah...murah n nampak sgt selesa..ade address lengkap hotel tu Lya...sy kalo ke kuantan xtau nk cr hotel budget kt ne..last2 shahzan in gak port nye...

~aSHa~ said...

ok la bilik nye dgn harga mcm tu..puas hati....suka si asya

Mrs.Izi said...

amboiii pandainya asha posing.mesti mengikut mak dia ni .hehehehe

izan mama mia said...

wah..berbaloi harganya....
bukan main lagi alya posing yer

lia said...

wahhhh tv lcd da ek hotel tu.... bagus betulll

syawalsimpsons said...

mmg nampak sangat asya seronok duduk hotel ni..

Nens Collection said...

lya..pokok i-city tu mmg baru pasang..hehe

emm..best jgak hotel tu..luas je kan..;)

x sempat jupe lya kan..masing2 ade keje..huhu..xpe nnt kite plan lain kali dengan niat nk berjumpa ye..hehe

asya mmg fotogenik..jarang2 gambar die x senyum..hehe...

mama asya..tembam skit baru lawa..hehe

are_lin@yu said...

beznya pergi kursus ayu tak pernah sampai kuantan lg..hehe

Saya Disini said...

bestnye jalan2..sy xpernah p kuantan..suke betul budak kecik tu ye..

Kakzakie said...

Ssekali jalan macam ini puasa hari Asya... mesti seronok.

Itulah kakak ingatakan kat I-City tadi.. lebihkurang je pokok lampunya:)

lieyalatif said...

Ok sgt2 hotel tu lya.... Yg penting selesa kan....

Uihh ana ikan bskar petai tu yg kat bangi ni pun sokmo penuh... Lieya pun mcm lya tingin benooo nak rase....

Pandai asya posing... Manje sungguh...

Dayang Syazwani said...

bajet ah hotel ni..
nmpak selesa aku tgk...
:)

Neeza.Areef said...

kursus sambil bercuti boleh lah kan amik hotel murah2 je..selebihnya nk jln2 kan

Hilmirda Daud said...

wifi tu free ke.. kebanyakkan hotel yang Amy pergi nak pakai wifi kena bayar.

Gieyana said...

reasonable sgt nie..bilik diapon besih, kemas dan moden..compare dgn Tune hotel mmg jauh bebenor bezanya..:-)

♥MAMASYAZA♥ said...

senyum ngan gelagat asya. anak2 akak pun excited masa memula pegi icity. tgk pokok warna warni...hehehehe

Lya Colours said...

seronok asha jalan2. pandai pose ni

Puan Kutu said...

harga sgt ok klu ditengok dengan kualiti biliknya..seronok asya ye.posing kemain kiut lg..

Wanieys said...

papa asya ker asya yang landing lebih atas katil tu hehehehe

ct rahani said...

ok la lya hotel nih.. murah & nampak selesa.. tingin jugak nak jenjalan kt bandar kuantan.. selama ni lalu je sana masa balik kg.. tp sejak dh ader highway gambang nih terus x lalu bandar kuantan lagi..

mimie.. said...

wah wah..sukanye asya...
cooomel sgt taw dia pose macamtu.. ^_^

aanie said...

ok la bilik tu.....kalau rm50 lagi kecik kot?

tersentuh baca part yg fain flash back kisah kat tepi sg tu....

CtAyue said...

best jugak erk kalau sekali sekala bermalam di hotel..hehe..tapi ayu kalau balik kuantan terus g rumah mertua kat pekan.oo nak makan kt kedai tu ke.. comel lah asya bergaya,suka tgk dia. :)

iizza said...

memang puas hati sangat bilik tu nampak selesa..:)

comel jer tengok pic asya yg teruja tu..^_^

salwana nordin @ che'wa said...

sonoknya lepak2 dlm hotel..sonok tgk asya :)

mmg kelako je asya ckp pokok2 ada api hhhheeee

LydSunshine said...

Gi Esplanade ye. Yang hurup KUANTAN kat Benteng kan? Selalu jugak Lya pegi kuantan.

Fieza79 said...

hotel tu luas dan nmpk selesa..berbaloi hrga rm98 tu kan...2 in 1 la ni berkursus smbil mkn angin..best nya..

ingt td kat i-city...kat kulim ni pun terjangkit pokok i-city tu...

Che Rosliza Che mat said...

Seronoknya tido hotel hihihi...sweet betul asya...

munna said...

cantik dan selesa bilik tu nampaknya.

|| NaFiRaa || said...

waahhh.. bestnye Asya tido kat hotel..

My anis pon ade gak request nak tido kat hotel.. kesian dia.. tak pernah tido hotel pon lagi dia.. tunggu lah mama papa dia settlekan hal rumah dulu.. baru leh gi bercuti..:)

bila tengok pic Lya kt benteng tuh teringat masa adik lelaki zura kena admit kt HTAA ari tuh.. kat food court tuh lah kami 1 famili makan..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

hehe..senyum cma sorang2 tgk mimik muka asya..eksited nye..

ok la dpt bilik utk harga yg mcm tu..berbaloi.. :)

oya said...

belum penah lagi cuti2 kuantan

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

blh try skali sini..
jrg beno stay kt bando kuantan..
ok jekan rege die, bilik pn nampak selesa.. =)

suzzsuzie said...

not bad bawah rm100..baru ni gi Kuantan cri hotel murah x ada so lepak kt Balok je..tu pun almost rm200..lenkali bley cri hotel ni..thn xya

suzzsuzie said...

not bad bawah rm100..baru ni gi Kuantan cri hotel murah x ada so lepak kt Balok je..tu pun almost rm200..lenkali bley cri hotel ni..thn xya

Afasz said...

wah seronok nye bercuti......seronok la asya...

KhaiRin : anies said...

susah tu nk dpt hotel yg selesa tp murah!

Masya said...

oklah tu rm98 janji selesa... asya pun suke.. nanti ade rezeki asya blhlah tdo hotel lagi.. jalan² jauh sikit yer.. bile dah sihat...

mama aini said...

assalam lya..bestnya sambil kursus dpt jalan..sejak terpaksa berhenti kerja ni..mama boring duduk kat rumah je..hu2x..dulu selalu jugak gi kursus..ehem cutenya ank dara lya berposing sakan..macam model pulak..he2x..

Siti Asiah said...

Kalau pegi kuantan, sy selalu lepak kat TC(Teluk Cempedak) jer...jarang singgah kat sungai tu, tapi cantik view sg tu kan...:)

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

dah lama tak gi kuantan...memang best makan kat peramu semua makanan laut segar2...

anisalya said...

tu la. lama jugak tak bawak budak2 ni jalan2. mesti dia orang excited kalau dpt jln2 ni. especially azfar sbb baru dpt kaki. saya pernah mkn kat restoran anak ikan bakar petai tu tp pd anak tekak saya ni la... biasa2 je kot.

.:Mama Dhia:. said...

oh..rupenyer kat tempat lain pun ade ict yer??ingat kat shah alam tu jer..hehehe...pandainyer asya posing...

teratak hati said...

ok la tu asya kecik2 dh dapt tido hotel..cantiknya pokok ada api tu...

lelamaisara said...

Asya tu comel la...pandai posing eh...

cantik la tempat tu...

Liza Razak said...

suka tgk gambar asya posing ala-ala model tu..cute sgt!

mama pipie said...

lama tak singgah sini tgk anak dara yg dh semakin besar ni :)

Chik Att said...

dah lama tak sampai kuantan. Seafood sana bestkan ....

Mama2Q said...

pic sungai kuantan tu cantek...pandai

Azian Elias said...

seronok gak kan.akak dah sampai gak kat sini. tpi tak tido.Tido kat Temerloh. Pun ada words kat tepi sungai can tu..

Citarasa Rinduan said...

ehhhhh
sangat berbaloilah..
hanya rm98?

thanks syer.. nanti kalau kesana, bolehlah bermalam..

Zie said...

Murah giler.... bilik pun cantik... zie tk pernh gi kuantan lgi hukhuk

Asmara said...

best jln2 dgn family kan! pokok berlampu byk la bil letrik. hehe..

::NureeN:: said...

cantik & selesa la lya... bestnya

kasihredha said...

dah lama x ke kuantan

Umie Naziera said...

sronok Asya jalan2

.:fyzz:. said...

kadng2 sonok tau jenjalan tak plan2 nih..rasa happy ja...

ingt memori masa dok Pahang dulu..rajin gak la turun Kuantan...kenangan lama masih lam ingatan...

asya nih mmg tau..sngt pandai posing...leh kawan ngan kak sufiya..hehe

MamaEma said...

oh..kat sana pun dah ada pokok i-city...

S.U.R.I.A.T.I said...

WOW! MENARIK LA BILIK DIA!!!

el said...

luas gak bilik otel tu
kalo ada tab sure asya xmo balik dah hahahahaha

mamaRIFQY said...

ok la kan bawah seratus...kite pon lya..jarang bebenor duk hotel..hehehhehe

Norhayati Mohd Suaib said...

murah juga sewa dia.bilik pun boleh tahan

Jie Susanos said...

emm..rm90 lebih..dh kira ok dh hotel tu..mgkin jie bleh singgah nti