Thursday, May 24, 2012

Tadika ATAU Pra-Sekolah?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Lega.... akhirnya dah sampai di penghujung minngu. Esok  nak rest puas. Kalo boleh xnak ada kerja-kerja urgent yang membuatkan saya terpaksa OT. Walaupon leh claim double, tp..kualiti waktu rehat untuk diri sendiri melebihi segalanya. Plan hujung minggu memang xde lagi. Lagi-lagi hujung2 bulan gini, haruslah berjimat cermat.

dia yang selalu senyum ;-)

Dikesempatan ni, saya nak mohon pendapat daripada semua kawan-kawan. Saya pasti, masing-masing ada experience dalam hal-hal menghantar anak kesekolah. Memandangkan next year asya dah 5 tahun,... jadi memang waktu yang terbaiklah untuk menghantarnya ke sekolah & berdikari. Tapi persoalannya... TADIKA atau PRA-SEKOLAH?? Mana lagi baik yer?? Sebab ada yang berpendapat.. hantar ke TADIKA dulu.. untuk dia ambik experience. Namun... ada gak yang berpendapat hantar ke PRA-SEKOLAH lagi bagus. Sebab ada yang kata kanak-kanak akan lebih banyak belajar sebab suasana di sekolah lebih stright kan.

Pada awalnya, memang saya nak hantar asya ke TADIKA je.. Tapi bila dengar benefit ke PRA-SEKOLAH, hati jadi berbelah bagi. Memang ada rasa macam lebih kepada PRA-SEKOLAH. Cuma yag saya bimbangkan..takut dia merasa bosan dengan persekitaran sekolah. Sebab seawal usia 5 tahun dah bersekolah..hinggalah ke umur 6 tahun dan seterusnya ke darjah 1-6.. Bayangkan..berapa tahun dia berada di sekolah itu. 

Selain tu..agak risau memikirkan tentang asya.. sebab selama ni dia memang x pernah berpisah. Membesar pon dikelilingi family. Time saya bekerja pon duk dengan tok ma dia.. Dan waktu t/hari memang papa dia selalu ada bersama dia.. Jadi.. takut gak bila memikirkan.. boleh ke dia berdikari nanti? Tapi daripada cara dia, memang dia nampak sangat2 eksited nak g school.. Tapi xtau la..bila tiba masanya macamna.. Apa-apa pon.. smoga asya baik-baik saja. Kata nak jadi doktor kan?? Nak jadi doktor mama..biar mama cepat-cepat sihat.


So... apa pendapat kawan-kawan. Mybe sape yang pernah hantar anak ke TADIKA & PRA-SEKOLAH, leh la share pengalaman yer. Dan..boleh gak bagi pendapat. Sememangnya, sebagai ibu..kita mahukan yang terbaik buat anak kita.

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

75 comments:

Aine Ainun said...

Xde pengalaamn anak...

Tp...
Selalu dgar pgalaman org..
Better tadika..

Bimbang bila ke pra tradika terus dia akan jemu, n sesi pembelajarn yg same je dpra sekolah...

Sekejap je masa kan,
asha nak msuk 5tahun da;)

Melati Qistyna's Mummy said...

Akak xde pengalaman pra skolah, akak antar ke tadika, tp tadika cina, mmg straight n hmwork pon byk, tp akak antar ms dia dh 6taun, so setaun je dia skolah, terus masuk Jah satu....

Ena said...

ena prefer antar tadika dulu.. 6 tahun kang masuk pra sekolah.. tp dak anis tadika je.. darjah 1 masuk sek keb terus..

budak2 skrg ni suka pegi sekolah.. ramai kawan.

Adylia Qarissa said...

bagi dkna yang bujang nie memang tak suka hujung minggu sebab bosan duk umah.. hihihii..
mesti p opis gak, jimat kan? tak yah bazir duit merewang2 ;p

~ yus ~ said...

Terpulang pada Lya, tadika boleh pra pun boleh. Dua2 ada kelebihan sendiri. Tp bagi saya, 5 tahun mungkin boleh cuba tadika dulu, 6 tahun nanti masuk pra pulak. Nak mohon pra ni pun isi borang punyalah tebal...huhu. Dan biasa nak masuk pra ni pun, kalau ramai sangat yg mohon susah nak dapat sbb ada tengok slip gaji ibubapa. Tu pasal Abid nak mohon pra tak dapat.....huhu.

syariza09 said...

umo ank akk pon sama ngan asya. rasanya akk antar dia kat tadika kot utk pendedahan awal.
lagipun tadika yg akk nk antar tu leh stay spai ptg. maklumla kami x leh amik dia waktu t/hari, so terpaksla dia stay sana spai petang.

Cik Puan Nurul said...

saya pun ade persoalan yg sama..tapi tak tahu nak hantar tadika kemas/perpaduan atau tadika swasta yg lain.pra sekolah hantar ms umur 6 thun la kot lebih baik melainkan kalo anak memang dah biasa dok taska sejak bayi kan so sy rasa cam ank sy pun membesar kat rumah igt nak cuba tadika dulu lah..taknak dia terkejut kan ni pun risau takut dia nangis je hari2..konpem seminggu yg pertama kena teman dia kat sekolah ni huhu

Gieyana said...

Kalau Asya dh boleh baca, hantar dia ker Pra-sekolah laa..but kalau belum, suggest hantar ker tadika..my friend (teacher) yg suggestkan kt sy psl kalau anak2 tak brp pandai nak bc, nanti masuk std 1 akan ketinggalan. Tambah lak kt bdr2 besar cam KL, Penang, JB..suma org berkejar2 utk bg anak jd pandai..:)

Mummy Princess said...

Anak akak umur 5thn akak hntr gi Pra-Sekolah. Alhamdulilah, x ada masalah. Si abg pun sekolah yg sama, jdk pg2 diaorg akan turun ke kelas bersama-sama.

norhidana said...

akak ni lum penah antar anak ke tadika@pra sekolah lg tp akak boleh gk bg nasihat nih... heheheh banyak dgr pengalaman dr kwn2

akak rasa, antar asya ke tadika masa 5thn biar dia amik experince kt situ selama setahun sebagai persediaan ke pra sekolah... bile 6th kang Lya antar asya ke pra sekolah... utk persediaan dia ke tahun 1... lebih mudah mcmtu... kalu antar ke tadika@pra sekoalh utk 2thn tkt asya akan bosan sbb sama je...

~aSHa~ said...

bg sha elok tadika biasa dulu...sbb nye cikgu pun lebih perhatian skit...btw dia masih 5 tahun....masih memerlukan 'main'2 lagi ...jadi di tadika...mreka seimbang main dan belajar...tapi kena tgk tadika jugak mana yg ok..

mummY daniSha said...

eh jap..apa beza pra sek dgn tadika eh?pra sekolah yg dekat sekolah rendah kan?tadika tu tadika la kan...konpius pulak heee

kalau bg sy..better antar tadika...dia pun baru 4 taun kan...

6 taun,kalau lya nak antar pra sekolah yg dekat sekolah rendah tu okla...eh betul ke pra sekolah yg dekat sek rendah tu?

sori eh kalau salah konsep pra sekolah tu heeee

Nens Collection said...

neni rs baik g tadika..biar die biasakan dulu ade kawan2..nnt bila dh ade kawan2 yg seusia die naik darjah 1 skali ngn die mest x kekok..pd pendapat neni la kan..

sbb kite2 dulu..masuk tadika dulu kan..masatu x rs mcm strict sgt mcm ke sekolah..leh main2..makan pon ramai2..jd seronok sgt..hehe

mummy_ayu said...

Ayu dulu pun mula2 nak masukkan Ian pra sekolah..tapi tak byk sgt..tu yg masuk tadika jer.Iris..emm..tak tau lagi sbb sama la mcm kes Asya..extra manja..tapi..nanti ngan kawan2 ok la tu..kan Asya..

are_lin@yu said...

klu nk praktis baik antar asya pra sek dear..hehe..nti dia dh biasa msti nk ke tadika pn xda msalah..hehe

syawalsimpsons said...

hantar asya kat pra sekolah pon ok gak ...sebab tgk kengkawan anta anak dier...macam ok jaa

syawalsimpsons said...

hantar asya kat pra sekolah pon ok gak ...sebab tgk kengkawan anta anak dier...macam ok jaa

lia said...

akak nak baca komen blogger lain sbb akak pon dlm dilema yg sama he3

KhaiRin : anies said...

just b positive n yakin asya boleh berdikari..x kira pra sekolah atau tadika, yg penting kita doakan dia dpt menimba ilmu sebaiknya...x pun, mulakan dr skrg..dedahkan dia dgn alam tadika...contoh, bla free bw dia tgk tadika..n rangsang asya ttg kebaikan tadika / bergaul dgn kwn2 insya allah dia pasti boleh berdikari kelak..

fieda said...

kak fieda dua2 anak lelaki kak fieda htr sekolah tadika islam seawal 5 tahun..ok la dorang takder masalah boring ker..maira taun depan pun nk sekolah gak sama asya..rasa nk htr sekolah tadika pastu 6 tahun terus nak bagi masuk pra..tp pra kat sini limit la lya..dia tgk gaji parent..lebih utamakan pada yg berpendapatan rendah..

ieda said...

kanak2 memang akan suka dan mencari sesuatu yg baru , pada akk .. akk lebih suke anak2 seusia zahrien dan asha dihantar ke tadika dahulu instead ke pra sek ..

bila di tadika dia belajar kenal cikgu dan kawan2 .. mengenal pensil dan colour , bak kata org persekitaran bersama kawan2 ..
selepas itu baru plan ke pra sekolah , bila di pra sek .. suasana lebih serius dengan pembelajaran yg serius .. jika dia terlalu lama di pra , memang dia akan merasa bosan , silap hb dia x nak ke sek lagi ..lebiih2 kalau masuk seawal usia asha 5 tahun .. lama tuu nak tunggu ke darjah 1 sek rendah .

biar dia di tadika setahun than baru ke pra .. barulah dia akan rasa sesuatu yg baru step by step .. thats what akk plan kepada semua anak2 akk .. so far .. ok dan berkesan .. ;)

its only akk punya opinion .. yg terbaik adalah dari kita, dan pandangan dari kawan2 adalah sokongan dan panduan utk kita membuat pilihan ;) insyaallahh ;)

::NureeN:: said...

nureen pon nk amtaq ellesya thn dpn gak tp x terpikiq pon nk antaq pra sekolah, ingat antaq tadika ja dlu.. tp tgk apa pendapat kwn2 yg ada pengalaman kan

anisalya said...

akak akn hantar kak long ke tadika next year. lepas tu baru pra. bg dia merasa kesemua suasana. insyaAllah asya akan baik2 je.

Che Rosliza Che mat said...

CIK ROSE ANTAR ANAK...UMUR DORANG 5 TAHUN...PILIHAN CIK ROSE TADIKA HIHIHI...

lieyalatif said...

Lieya suke ayat lya pasal OT ngan rehat tu.... Setuju bangat!!!

Ooo lya tgh pikirin pasal hal sekolah asya yeak.... Due2 pilihan pun ade pro n kontra lya.... Survey dan list kan pro n kontranya, then baru buat pilihan yeak.... Kalo ade rezeki lebih anta le ke tadika... Budak2 belajar advance sikit... Pra sekuk pun bagus sbb die ikut silibus kebangsaan, by the time asya masuk darjah 1 die dah biase.... Mcm lieya, si mija tu lieya anta smart reader....

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

memane pun ada pro n cont. lya..
alya sy anto pra skul direct sbb dh 6 thn kan..

kl ikut plan asal lely nk ato die 5 yrs at PASTI, biar die ngafal doa byk2, kt situ more pd kerohanian kan. pd usia 5 thn ni, dorang cpt ngafal. tp atas individu la, ada anak jiran lely dr umo 4 thn mak die anto, sebaya ngan alya tp x leh baca lg.. atas budak, cikgu hanya membantu je..

AnneRaini said...

Pra sekolah kot.. tp terpulang pd lya..

AnneRaini said...

Pra sekolah kot.. tp terpulang pd lya..

Kazman / Sue said...

hanta ke pra sekolah adalah yang terbaik.... anak kami semua umur 4 tahun hantar taska.. 5-6 tahun hantar pra sekolah... Alhamdulillah boleh mereka menyesuaikan diri...

Myra Jay said...

5 tahun hantar TADIKA, 6 tahun Pra-Sekolah.. :)

Sbb TADIKA pun ok, budak2 akan cepat belajar ;)

eima said...

antar taska masuk 6 thn tadika/prasekolah 7 tahun sekolah

Khairyna said...

hai lya.

anak akak 6thn. masa 5thn akak antar dia ke tadika dulu bg dia biasa ke sekolah. umo 6thn baru msk pra skolah. mmg akak rase lya pun patut buat yg sama sbb skrg pun nmpk dia mcm boring skt gi pra. tak sabar nk msk darjah 1. akak tak pasti kat tmpt lya umo brp blh msk pra (tmpt akak-KL hanya umo 6 thn blh msk pra) mgkin juga itu sbb akak mskkan dulu ke tadika ms umo 5 thn. biar dia msk tadika dan pra sbb klu 2 thn berturut2 skolah yg sama mgkin dia akan bosan. tu pndpt akak je..up to u utk buat kputusan ye..k take care..

CtAyue said...

asya dah nak sekolah dah yer nextyear.. kalau ayu, adam 5tahun memang plan nak hantar tadika.. dh 6tahun br pra-sekolah..tapi kalau pra pun ok sebab lebih banyak belajar..

m.u.l.a.n said...

tak tau la sbb masa anak2 kecik takde pulka pra sekolah ni.. budak2 skrg mmg cepat bosan masa darjah 1 & 2 sbb diorang kata byk dah belajar... ni ada cikgu yg kata..

Afasz said...

sy tk de pengalaman lg dlm hal ni..

tp sy just bg pendapat based on pengalaman org la ....

tadika & pra- sekolah...sy rasa tkde byk beze kot.

cume kene tgk la tadika yg sesuai untuk anak2. mcm kite ni, maybe akan cari tadika or pra sekolah yg ada belajar agama . skrang dah ada tadika belajar bhs arab . perghhh....

slalu para ibubapa menitikan pembelajaran agama islam + english. kedua2 sgt penting. tp agama islam 1st la.

salwana nordin @ che'wa said...

maaf saya tak bole nk bgtau yg mana satu bagus sbb anak2 tak sekolah pra atau tadika..

anak2 saya smua hantar sek PASTI..

rasanya kedua2 bagus..ada waktu main, ada waktu belajar..

tahun depan asya dah besar tentu cepat sesuaikn diri dgn sekolah dan kawan2 kan :)

apa pun keputusan smua ok ;)

LydSunshine said...

Oo.. tak decide lagi ke ari tu? Hantar kat PASti la Lya. Heheh.. Ada tak PASTI yg dekat2 situ? Bagi saya la... ilmu lain senang je nak ajar kat anak2. Secara tak langsung pun ada banyak dalam TV, nyanyian, bahasa inggeris. Tapi kalo doa2, bahasa arab tu jarang sikit nak jumpa dalam hidup sehari-harian. So, dalam masa yang hanya beberapa jam je dalam sehari tu, biar la dia belajar ilmu yang dia takleh dpt kat luar. Tapi antara tadika dgn pra-skolah, better pro skolah. Sebab Lya kata dia dah excited, so takde masalah kot utk dia sesuaikan diri dengan kawan-kawan.

|| NaFiRaa || said...

zura punye cara hantar tadika dulu tahun nih.. tahun depan anis 6 tahun baru plan nak hantar Pra sekolah..:)

Masya said...

saya pun same macam lya tgh keliru, kami dah hantar borang daftar pra sekolah.. tp cikgu sekolah tu cakap tahun ni tak amik budak 5 tahunlah pulak huhuhuhuhu.....

Wanieys said...

wah asya dah nk msuk sek erk..mesti tak sabar dh kan....

Umie Naziera said...

rasanya pra-sekolah lbih sesuai kot..situ mmg dyorang straight ajar mcm skolah trus

munna said...

kak munna pun tengah memilih untk Meya tahun depan..... tapi pilihan hati nak hantar Tadika untuk setahun...

IntaNBerliaN said...

sy pun xtau nk bg pndapat apa... sbb sy x arif bab2 ni.... kita tunggu pndapat ibu2 yg dh ada ank bersekolah yer.. :-)

AdaM Hawa said...

rasanya pra sekolah.. coz yang mengajar kalau x silap cikgu lepasan U.. kalau tadika tu.. kemas kan..

Azian Elias said...

akak prefer tadika..semua anak gi tadika.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

wah..nak masuk 5 tahun asya..
ermm... cma pun masih berfikir2 lagi nak anta kemana..1st choice mungkin pra sekolah sblm ke tadika..

maszmadi said...

boleh x kalu anak 5 tahun antar pi tadika dulu, then umur 6 tahun baru antar pi pra-sekolah?... eh. kita plak yang menanya ... huhu

hanginsepoi2 said...

pada saya pra sekolah adalah pilihan yang tepat sebab sukatan pelajarannya hampir sama seakan darjah 1...di tadika pembelajaran tak seperti yg di harapan..banyak menyanyi dari belajar..
pra sekolah adalah tempat yg bersesuaian utk kanak2 menyesuaikan diri mereka di sekolah yang sebenar kelak

ini cuma saranan, buatlah pilihan yg bijak..

Zie said...

Bagi zie baik hantar Tadika dulu... lagi pun Asya belum pernah kemana2 kan? so lebih elok utk perkenalkan dia dunia sekolah yg biasa dulu...

kalau pra masih ada lagi peluang selepas tadika... sekurang2nya dia dah biasa bergaul dgn kawan2 dan dunia sekolah masa kat tadika

rieda_ffya said...

same ngan anak sy..tahun ni sy hantar ke kindergarten english...nampak byk perubahan...Lya cube satu2 la kalo da berbelah bagi tu..

Hani Mardhiah Fashion said...

assalam...suke tgk blog awk..byk gmbr2 menarik..cz sy minat travel n amik gmbr. salam perkenalan...:) ada masa visit la my site.

.:fyzz:. said...

bagi fyzz..kt mana2 pun ok..kalau kt tadika maybe kurang pack skit jadual compare ngan pre school kan..cam sufiya dulu..dari umur 2 tahn lebih sya dh hantar nursery..then 5 dn 6 sya dh hantar kat Taska Islamic..kira dajah satu sufiya dh biasa la ngan sekolah..

mmg la...cam asya msti la rasa janggal skit sbb dok besa dok ngan tok dia semua kan..tp takpa insyallah..lama2 dia akan ok..
for beginning hantar la dulu ke tadika..itu pendpt fyzz la..:)

rasp said...

my kids 3 org yg besar tu mmg hantar tadika...
coz masa tu takde pra sekolah...
Sapphire i hantar ke tadika dari last year lagi...
so, tak leh ler nak bandingkan yg mana better....

tapi bab2 bergaul...
insyaAllah Asya ok...
sbb Sapphire pun dulu jenis pemalu and tak dibiasakan bergaul sgt...
tapi 1st day of school dia sannngggaatt ok...
sampai i pun terperanjat...
takde nya nak nangis2 ...
siap bye2 i soh balik ok...
tapi i tetap bercuti selama 3 hari...
nak monitor and skodeng dari jauh bila dia balik dari school tu...
dia balik wif the school nye transportation kan...
kena lah skodeng kan :)

all the best wif your decision...
sori komen extra panjang :)

ct rahani said...

x reti jugak nk komen.. ader pro n kontra kan.. setuju jugak dgn pendapat lya psl pra sekolah tu.. takut anak2 cepat jemu sbb bertahun abiskan masa kt situ.. tp klu dia dh pandai bergaul, nak2 jupe kawan2 ramai sure dia hepi je sekolah kat situkan.. pe2 pun semoga lya dpt buat keputusan yg terbaik utk asya k.. tadika pun ok kot cuma kalau tadika swasta mahal sket la yurannya..

lelamaisara said...

erm saya pon tak pasti sangat mana yg terbaik...
rasa nye tadika dan pra sekolah sama saje..:)

Alesya saya pon biase dengan ahli keluarga aje..tapi akak saya selalu bawak die g taska coz akak saya cikgu taska...saje nak belajar kan die berdikari..:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

dh 5 tahun ptt dah masuk pre-skul kut..sbb nnt darjah 1 ada periksa utk tentukan kelas..mcm risya dulu 4 thn dah sekolah..5 thn dia dh boleh baca lancar..skang dia darjah 1 dlm kelas pertama..


tp terpulang..nk masukkan tadika boleh juga


benda nih ikut budak juga dan juga kehendak ibu bapa mcm mana :)

fazilzura said...

cm akil start anto tadika dlu 5thn .. thn dpn br nk anto pra skolah

MamaEma said...

ema tak pasti apa beza pra-sekolah dengan tadika ni,..sebab anak akak sekolah di tadika start umur 4 tahun hingga sekarang 6 tahun,,dah tiga tahun sekolah yg sama...dan tahun depan akan ke sekolah keb.... sekolah sekarang pun dah mcm hantar anak ke sekolah penuh....Alhamdulillah..dia nak belajar..kerana ada kawan yang sama belajar..

Nazayiena said...

Kak Nurul blm pernah lg htr anak ke Pra seklh,htr tadika je.....

NzA said...

Ni pendapat akak sebagai seorang guru yg di sk akak ada 2 buah pra sk.:
Yang pasti akak cadangkan Pra Sekolah.sebab:
1. guru2nya adalah guru berijazah n terlatih.
2. silibus mengikut sukatan KPM. Bila masuk thn 1 mrk xde kejutan brbanding murid2 dr tadika lain sbb brsenambungan dgn sukatan KPM.
3. byk kemudahan p n p dan prmainan disediakan.
4. persekitaran amat selesa.
5. anak2 telah dterapkan dgn disiplin.
6. PnP mengikut thp umur. con: silibus 5 thn lebih byk prmainan dr belajar.
7. pemakanan yg diberi brkhasiat dan mengikut menu KPM.
8. Tiada byran blnan dikenakan. Semuanya percuma...

e..eh..mcm karangan lak akak ni..ttp itulah hakikatnya..dan pemilihan PRA SK agak ketat..Keutamaan diberi kpd yg brpndapatan rendah n anak2 staf KPM.

Apapun semuanya trpulang pd rina n suami....Kita inginkan yg trbaik utk anak2kan....

h4ni3 said...

rasanya mana-mana pun oke lya
maybe bole anta setahun tadika, setahun pra-skolah.. :)

LYAfrina said...

NZA :
jawapan terbaekkkkk... tq for sharing... sgt2 hargainya... nmpknyer..lya dh hmpir jumpa jawpan ni..just nk bncang dgn fain je...

Citarasa Rinduan said...

ayu syer pengalaman ayu hantar umai kesekolah

dari umurnya 3 tahun ayu hantar ke tabika..
memang disitulah dia boleh buang pampers dan botol susu

umur 4 tahun ayu hantar lagi ke tabika.. namun pelajaran tiada peningkatan..

umur 5 tahun ayu hantar ke pasti.
syukur.........
sistem pelajaran., mengaji al quran dan ada peperiksaan buat umai semakin pintar.

pilihan di tangan kamu..
ayu hanya syer pengalaman

hope dapat pilihan y tepat ya

mama aini said...

assalam lya..mama anta ank ketadika dulu..kat sana pun macam2 kemudahan & pelajaran yg disediakan !!..adik mama pernah anta ank kepra sekolah..tapi anaknya cepat boring..he2x..

..::..aRe-Na..::.. said...

laa..sama la kita lya..sibuk jgk neh mikir mana yg tbaek tuk antaq c airiel tuh taun dpn...nti lya bg ehh jwpn kemana asya akan diantar..hehehe..leh la dptkan jwp tuk ana sekali hehehe...lya mintak pandangan,ana plak yg tumpang sibuk kan..hehehe...apapun arap keputusan adalah yg terbaekk lakn untuk anak

Dieyna said...

akak syorkan pra sekolah.. reasonnya sama macam Nza kata tu.. satu lagi, akak selalu dengar rungutan daripada ibu yang antar anaknya ke tadika, selalu nyanyi je. huruf tak kenal lagi...

Afne said...

hi, bumped into ur blog sr blog izan/cemomot.

anak saya hana skrg masuk kelas pra 5 thn. awalnya dulu saya plan nk masukkan ke tadika. ada tanya2 kt fb. ramai suggest amik pra instead od tadika. ada yg kata tadika lbh byk main. pra ada syllabus khas tp tak membebankn kanak2. 5 bln bersekolah ni hana dh tau eja nama sendiri, eja nama2 hari & sbgnya.

blh baca entry saya @ http://noorafne.blogspot.com/2011/10/ibu-bila-hana-nak-besar-ni-hana-nak.html

walaupun saya blm berpeluang jaga sendiri anak di kg, tp mmg blh nmpk perubahan hana. dr kerja sekolah, benda2 simple spt kertas & buku akan dibawa blk ke rmh.

MulutPayau said...

Assalamualaikum dik....

Dua anak akak masuk pra sejak umur 5 tahun....sbagai guru, akak rasa pra lebih baik...setuju ngan komen NzA..

mimie.. said...

eh alaa...takde pengalaman la bab2 mcm ni sebab anak kecik lg hehehe

ikut kata hati lya je..jgn ikut kata org sgt..tp kena lah mintak pndpt org jgk kan hehe ^_~

teratak hati said...

tak de pengalaman lagi..ramai tu yg bagi pndapat..tgk mcm antar tadika dulu ok kot..

blh bg alamat kat email ni,nak hantar cenderahati dari CH..
suterasyifa@gmail.com

Mrs.Izi said...

comeinya asya.kejap je dah besar.x leh komen pasal sekolah sbb belum ade anak pun lg.ape2 pun gud luck k.semoga jadi anak yg berjaya

iizza said...

comey jer asya senyumm.. pada saya tadika kot.. sbb anak saya dulu semua hantar tadika..:)

noor azleeta abdul latif said...

Mcm anak kembar eita...tadika swasta...abg x kenal huruf...adik dah kenal...tahun ni dah 5 tahun....ingat nak tukarkan ke PASTI...ada juga cadangan ke PRA SEKOLAH...keliru jugak mana satu....mcm mana ye?

hurul ain said...

Akk Masa dia 5 thun dia buat pe..SB ank saya sekrg 5 thun sy br je berpindh..Masa pndftaran dia chicken pox..JD sekrg dh xsekolh..ingt 6 thun br dftar PRA..just risau boleh ke...ank byk
ketingaln pljaran..urm..

Kagero Mtp said...

Salam saya ayah bkn ibu..
Bergantung pd ibu bapa sbnrny...ank lelaki sy hnya tadika perpaduan tapi telah mampu membaca dan menulis seawal 5 tahun dan hafal no sehingga 200..?dia juga boleh melakukan matematik tambah sehingga puluh dan tolak belasan...memahami konsep asas sains seperti graviti,daya,hujan,air,fotosintes..doa dn surah asas,solat,dn iqra...
Kuncinya adlh pd ibu bapa...tusyen dirumah oleh ibu yg xbkerja dan pmantauan ayah...
Psoalan pncapaian xpnting sbnrny tp ksesuaian pmbinaan kmahiran sosial ank2...