Monday, May 28, 2012

Ya....Saya Memang Berahi !

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Owhhh. kawan-kawanku semua.. 
Ini bukan entri mengarut dan mengandungi unsur 18sx yer...
Jangan salah faham yer bila baca tajuk kat atas ni... Meh tengok kat bawah ni dulu.

Menjawab persoalan KAMALIA dalam entri kelmarin.
BRAHI tu ape yer?? hik..hik... jangan salah faham yer.. bukan bermaksud BERAHI yang gitu-gitu tu..
Tapi orang2 ganu mesti tau kan ape tu BRAHI
OK.meh tengok contoh ni:-

Orang Ganu Speaking : 
" Saya brahi makang kek Secrek Recepi.. Awok berahi dop?"

Orang KL Lumpur Speaking :
" Saya suka sangat makan kek Secret Recepi..Awak suka tak?"

BERAHI / BRAHI = suka/sangat-sangat suka

**********

Salah satu perkara yang saya berahi buat... iaitu... CAPTURE.... capture ...capture moment.
Antara pic yang sempat di-snap di Taman Gelora... Lain-lain pic...coming soon yeah!

Taman Gelora ni memang menjadi kawasan orang berphotoshoot & berjogging. Kalo pusing satu taman ni, kiranya melangkah hampir puluhan ribu tapak gak kalo tak silap. Kita orang pon pusing satu taman ni.. tapi sambil2 tu berposing.. 

Aksi dua beranak yang kamceng..
Hooo..molek sangat 

Hehe.. agaknyer kenapa yer? Nak joget shuffle ke ni?
Ekceli time ni cuba nak melompat. Nak ambik gambo. Banyak kali tu ngetest. Tapi failed belaka.. Ideal papa asya la nak lompat-lompat ni.

Last..last... terus angkat asya... Tapi ni bukan baby abuse yer.... nampak je macam lambung.. tapi xde lambung-lambung pon. Pegang erat lagi kemas yer.

Berlari berkejaran di tepian pantai.

Ha..ha..ha.. sangat susah nak rakam pic family ni. Ni guna timer. Letak atas tiang pastu berlari laju-laju takut x sempat nak masuk dalam gambar ni. Inilah padahnyer tak bawak tripod. Ada lagi sambungan pic-pic di Taman Gelora ni. Ni just entri pemanas... 

Kawan-kawan berahi dop baca blog saya ni??
Tenkiu yer laling-laling semua!

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

74 comments:

Siti Asiah said...

Tengok gelagat Asya ngan papa dia...cam adik ngan abang jer...papa asya cam mude gitu...

LydSunshine said...

Brahinya dia bergambor. Apa yang best kat Taman Gelora skrg? Takdok mende ork?

mama rifQy said...

Hahaahahha !! Na pon brahi ambik gambooooooo !! Brahiii gileeee

inazamri said...

ye2 akak pun brahi baca blog ni..lebih2 lagi tengok gaya2 si comel asya tu.mmang cantik taman gelora ni ye.lawa pic last tu...view cukup menarik.

Nens Collection said...

brahi..brahi..hehe..
comel sume gambar die..
neni x g lagi taman gelora..
asik duk g pantai balok ajek skang..
lps tc..g balok plop..hehe

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

BERAHI SANGAT.....

Mrs.Izi said...

saya berahi je baca blog ni.hahaha
cadar to boleh add website: www.rinieescorner.com
blog: http://rinieescorner.blogspot.com/
Ingin berkawan dengan saya di dalam facebook.
http://www.facebook.com/zarini.jaafar
Ingin membeli secara online di facebook:
http://www.facebook.com/rinieescorner.cadarimpianku
semua link saya bg.selamat
bershopping hehehe

.:fyzz:. said...

brahi =suka..suka sngt2 ya..
ingt kan gapo ..hehe..ok 2 take noted

lya..cantiknya view kt taman gelora tuh...tmbh2 foto2 yg lya amik..nmpak natural sngt...

sueshe said...

dulu sy pon terpinga2 gak bile x-housemate sy duk ckp brahi2 neh...mmg org terengganu guna bhs cam tu kan???

Neeza.Areef said...

lain daerah lain bahasa lain maksudnya kan...org belah2 pntai timur dah biasa tp belah2 cam akak ni belah selatan mmg lain maksudnya..hehe

Zefa NorAsmara said...

'Brahi' tgk aksi asya kena angkat tu. Ceria dan view yang cantik.. :D

LiLy @ MumMyQiStInA said...

alolo..sweetnye gambar Asya dengan papa...sweet moment..^^

Cantik tempat ni..sesuai untuk berphotoshoot..

syiela said...

ingatkan apa yg berahi tadi :)

*** comel je asya ni

Zefa NorAsmara said...

Tadi dah komen tau, tapi keluar pengeditan bercanggah. Tak tahu le dpt le lya ke tak komen tu.. huhu..

Fieza79 said...

owhh brahi itu suko ye..hehee..dpt satu pelajaran baru pg ni..

syawalsimpsons said...

betul2 la...kikiki...tanjat je mak jemah..ingat apo tadi..kikikikki...

wan nurul hezrina said...

berahi kata org timur..hehe kalau kelatepun panggi brahi tapi lenggok pronouncenyer lain..bukan berahi tapi brahi..hehe

lawalah galbar kat tasik2..suka nengok=)

norhidana said...

heheheh akak ni sejak study kt jengka baru tau psl perkataan2 tu sume... yelah tiap negeri ada bahasa telo nyer yg lain2...

tp akak paling brahi ngn aksi asya ngn papa nyer... mmg nmpak sgt asya anak papa heheeh

Nyue said...

brahi sungguh ehhh...ahahahah

...sWeeT uMi... said...

hehehe tu la..ada gak yg salah paham ...umi paham sbb umi ore klate hehehehe...sonok tgk asya enjoy.... (^__^)

AdaM Hawa said...

hehehe.. skrg dah paham sikit²..

Myra Jay said...

Sweet sangan pap dengan anak ni :)
Mmg leh kamceng :)


Loghat memasing tak sama kan, takut ada tersalah faham la ;)

Rosidah Binti Muhamad said...

Lol?? Yeke..baru paham..hehehe..suami kat sana suker ckp bereh..atau maksud dia beres..

Cik mama said...

happy family.. ohhhh da maksud yg lain gak yerr.. hehheheh.

:: Mrs.Eady :: said...

okey..gambar cantik!!

Izan Ishak said...

izan suka layan sume pics yg lya capture... happy moment mama, papa n asya!

ieda said...

ekekke akk ingatkan berahi ape ..

Lynn said...

Hahhaha..Lya..memang org akan salah faham tau..lain negeri lainlah dialeknya kan..teringat tau masa baru kawen dulu..saya buatla teh tarik..tetiba bapa mertua cakap..apo jalang lak air ni ha? saya terus tersentap..masuk bilik terus menangis..rupanya jalang tu bukan tuju kat saya..ditujukan khas kat air yang tak kaw tu..huwa...

Saya Disini said...

cntiknye pemandangan..

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

kiter berahi gok layang blog ni...hehe...comey asya pakai jeans

Lya Colours said...

haha saya berdarah terengganu juga so paham la kecek org sana

rieda_ffya said...

sy pon berahi..(smbil sengih ni) bace blog Lya..kalo org tganu yg bace diorg ngan sndirinya da fhm...mayb org luar bace akan pelik le utk kata tu kalo x ditranslate ke bahasa mereka..btul x?

Wanieys said...

wah kemain happy si asya g jenjalan ngan mama dan papa :)

izla said...

saya orang ganu..
berehi makang kepok lekor :)

Ena said...

cantik la pic.. suka tengok

CtAyue said...

hehe.. lya, kite org ganu mmg phm berahi tu ape.tapi kalau sekali bunyik mmg mcm ada unsur 18sx kan..tp maknanya lain.. comel lah gambor2 tu.asya suka sangat yer dpt jalan2... jwb kpd soklan lya, sy berahi lah lawat&baca entri kt blog lya.. :)

m.u.l.a.n said...

hehe... masa kecik2 dulu tak paham jgk makna brahi tu..

lama betol kami tak ke taman gelora...

ct rahani said...

kemain happy asya yer.. suker tgk!

LadyBird said...

sayer pom brahi ambik gambor gok..

jaja_NorLiza said...

saya brahi bace blog awok...suke..pakat kumpul ayat2 teganu...banyok sgt words hok ilang dek zamang kena review balik! idup teganu!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hahahaha lia x paham ekkk
ai sama ngan lia x paham gak
paham ayat kot lain ...mati la merapu jer kejanyer ngeee

Kakzakie said...

Mujur ada explanation. Kakak pun tak tahu kalau Lya tak terangkan... :)

Seronok betul asya kena lambung papa ye...

eMMe said...

bestnye aktiviti tiga beranak ni...
gambar last skali yg menarik n saya sgt berahi, hahahhaa....

maszmadi said...

hoho, susah kan kalu xder tripod kalu nak capture pic family... kalu nak bawa kemana2 tripod tu macam x best plak.. huhu last2 letak la kat tiang or pokok untuk capture pic family kan.. tapi cantik pic tu... hehe

♥ Cmª shIemª ♥ said...

hehehe..
brahi deh.. ^_^
suka pic2 tu..shantekkkk

|| NaFiRaa || said...

cantek lah gambar last tuh.. lya edit or memang warna gambar tu cam tuh??
cantek sgt~ cam gambar kat obesi jek..hehehehe

IntaNBerliaN said...

sy pun berahi jugok.. berahi bace blog ni.. hihi

fazilzura said...

memula ingtkan 18sx le td kan .. bile ckp lorat ganu , ghupe nye brahi yg 'SUKE SGT2' tu ye

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

ambe berahi gop weh..
berahi ngat.. hahahha

lovelywa said...

lawa btul scene2 tu..panjang dah rambut si mek asya ni eh..hehe

anisalya said...

ada orang mmg takkan faham dgn kegunaan certain2 perkataan yg kita guna.

mama_umar_maryam said...

hik3..klu org xtau mesti pelikkan napelah tulis berahi tu :D

Ann Ishak said...

saya brahi sokmo baca blog kamu (^0^)

Kella said...

ya.. saya sangat faham apa itu brahi..
saya pun brahi singgoh sini.. =)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

tersenyum pulak baca entri ni... (^___^)

h4ni3 said...

hihi.. sebbaik saya tahu apa makna berahi yang itu..

comel asya!! sukanya dia kena lambung :D

Kunang-Kunang said...

'Berahi'..Macam ada org kata 'kenapa mereka bercerai' dan yg menjawab berkata 'doh dok berahi lagi'. Maksudnya dah tak suka lagi bukan bermaksud seperti apa yg tersurat.

Umie Naziera said...

seyes trkejut baca tjuk entry nyh,hihihi...berahi gilerr :P

eda_ej said...

saye pon brahi bace blog awak.. hehheh.. buleh tak cam ni??? hehhehe..

Ibuhani said...

ibuhani n the girls brahi gak part2 ambik gambo ni!

Salmiza said...

Ms kt U dulu sll gak dgr kwn2 pantai timur ckp 'brahi' ni...

Dieyna said...

hehe entri paling akak brahi haha

Eliss Mie said...

brahi :p comel gambor2 .syok laa ada suami sporting nak amik gambor. hubby kita skang ni, malas basser doh :p

♥ ...mummy SHAKIRA...♥ said...

owhh...sy brahi blog ni... :D

S.U.R.I.A.T.I said...

ooo.. "saya berahi tengok gambar2 dlm blog awak" (klu ckp gitu kat sini, org igt tgok blog lucah. hahaha

S.U.R.I.A.T.I said...

ooo.. "saya berahi tengok gambar2 dlm blog awak" (klu ckp gitu kat sini, org igt tgok blog lucah. hahaha

Misz Mieza said...

Nice shoot! Ada bakat jadi photo-G nih.. =)

fieda said...

saya pun suke jugok sebut berahi ni...saya berahi makang nasi ayang...hahaha

Che Rosliza Che mat said...

Yalah Lya...Memang susoh nok tangkap gambar famili huhuhu...

el said...

pic last tu view tu sgt cantek

lya pki dslr ape eh

Masya said...

terima kasih lya kongsi maksud bahasa ganu ni.. maklumlah lain negeri ade bahasa² yg mempunyai maksud berbeza kan...

Kamalia said...

hahaha..tergelak saya baca maksud berahi tu..rupanya suka ye..
ok, saya berahi baca blog lya..*betul tak?*

MamaEma said...

kalau orang tak faham..memang akan salam faham..hehehe

mama aini said...

ehem..mama tak faham !!.nampaknya kena belajar speaking ganu.. sbb menantu mama org ganu..hikk2x..