Wednesday, June 6, 2012

Geng K.O.Y.A

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Owh,.. dah hari rabu arini. Xde entri wordles-wordless yer. Meh sini nok kabo beri... Insyallah.. kalo tiada aral melintang & menegak.. Pagi esok ( Khamis ) saya akan menjalani pembedahan membuang gigi geraham bongsu. Dengar simple je kan?? Kenapa sampai kena operate?? Citernyer gini.. kalo gigi geraham bongsu memang xleh cabut biasa, kena operate. Tapi just bius kat kawasan nak cabut tu je. Tapi..lain kes saya, besar kemungkinan kena masuk dewan bedah & dibius penuh. Operation ni amat berisiko buat saya, sebab saya mengalami masalah jantung. Jadi... apa2 ajer boleh berlaku. 

Apa yang diterangkan doc aritu... sejam sebelum operation tu, saya akan dimasukkan ubat untuk elakkan serangan jantung mengejut. Saya rasa..caranya sama je kot macam masa saya nak bersalinkan asya dulu.. Masuk ubat tu melalui mesin.. Aduyai.. lagi memeningkan kepala saya.. nak cucuk kat mana tu??? Nak cari line sekian hal dah.. Buat pengetahuan semua..urat2 di kaki & tangan saya memang dah hancur.. kalo uols tgk kat luar ni pon.. memang nampak jelas urat2 tu dah hancur & menakutkan. Kat leher pon dah asyik reject.. Celah kankang atau kat ari-ari je la.. tapi sakit sikit kat situ.. Huhu... redha je la.. Ujian untuk saya.. Moga saya terus kuat. Tapi..saya tetap pening kepala memikirkan risiko yang bakal berlaku. Ya Allah.. berikanlah ketenangan di hati ini.. dan semoga semuanya sukses. Apa2 pon... saya dah bersedia daripada awal untuk menghadapi segala risiko.. 

Eyh... jom layan kami 
BER-K.O.Y.A
Sebelum tu nak explain sket... apa tu KOYA ??? ok..meh sini nok kabo royak, KOYA bergantung kepada apa yang kita nak cakap/nyatakan... KOYA boleh membawa maksud POYO, boleh gak jadi maksud PERASAN.. dan boleh gak jadi maksud KHAYAL

kami sama-sama merasai kesakitan itu...
kami sama-sama berjuang untuk teruskan hidup..
kini.... kami mampu tersenyum dengan nikmat itu.
Sesungguhnya...setiap yang berlaku ada hikmah tersembunyi.
Terima kasih Allah... kerana hadirkan dia untukku.

Si kecil mama yang dah besar.. aduyai..mama x sedar pon masa mengandungkan asya dulu.. Sedar-sedar dah besar perut mama dan..bersalinkan asya.. Terima kasih kerana menjadi kekuatan mama.. Agak bahaya kalo menangis depan asya.. takut emosi dia terganggu.. Kalo nampak saya nangis.. mesti dia akan nangis sama & peluk saya sambil kata " mama...jangan nangis... asya sayang mama! Mama sakit ke?? ". Huhu..asya sokmo wak mama sebak.. Sayang mama.. kalo mama xde pon nanti..asya mesti kuat berjuang sebagaimana asya kuat berjuang untuk jumpa mama dulu...

Buat semua teman blogger... saya mohon semua doakan keselamatan buat saya agar pembedahan ni berjalan lancar. Dan dikesempatan ini.. saya mohon ampun dan maaf andai ada penulisan atau komen2 daripada saya yang menguris hati semua kawan-kawan tanpa saya sedari...

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

97 comments:

Dieyna said...

semoga dipermudahkan ye...

! ❀ ainie sempoy ❀ ! said...

erkk..kalau tak cabut gigi tu tak boleh ke?

marinahunny said...

insyaallah semoga selamat semuanya lya..akak doakan selesai dgn baik :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

teratak hati said...

Takutnya baca..cmne tu urat2 dh hncur..semoga pmbedahan tu brjaya dn selamat semuanya..

Chic Na said...

salute sgt kat awk. harap semuanya berjalan lancar & selamat. be strong. :)

~Sweet Honesty~ said...

moga pembedahan lya berjalan lancar yea..aminn

ridoma said...

comelnya asya pujuk mamanya =)

Lily@MamaZaraZareef said...

lya..semoga selamat pembedahan tu nanti ye. InsyaAllah,sume akan dipermudahkan nanti. Terus kuat tau lya!

izan mama mia said...

hrp semuanya berjalan dgn lancar...insyallah semuanya akan selamat nanti....

anisalya said...

selamatlah hendaknya ye lya. dipermudahkan urusan tu oleh Allah, insyaAllah.

Aisy Nasiha said...

semoga semuanya berjalan lancar...saya pun penah 2x masuk bilik bedah, tahu pegalaman dan rasa takut tu...doakan dan byk2 xikir ye..insyaAllah semuanya akan selamat..

etuza said...

telatah anak memang mencuit hati dan pengubat kesedihan.bole juga bagaikan terapi kala melihat dengar suara manja anak2 .subahanallah..

N.Aima K said...

mudah-mudahah Mama Asya cepat sembuh..!hug

Riny said...

semoga selamat operation tu kak...in-allah semua nya berjalan lancar nak nya.....:)

wan nurul hezrina said...

sesungguhnya awak insan yang kuat

lya..saya percaya ngan ketabahan awak..bersiaran dr umah..sofiapun kena dah saka cikenpox.huhu

sorry baru dpt bls curik2 masa..harap pembdhn2 berjaya..nurul mmg dok dan lagi wat operate wisdom teeth sbb adajer hal anak2..huhu..papepun moga success

Lynda Che Lah said...

Lya, semoga dipermudahkan segala urusan dan sentiasa dilindungiNya..Semoga selamat hendaknya

Neeza.Areef said...

sy pn masa buang geraham bongsu tu buat minor operation tp sbb lya ada masalah jantung tu yg lain plak procedurenya yer..
apa pun semoga semuanya berjalan lancar..amin

Ayuni said...

InsyaAllah everything will be ok....

are_lin@yu said...

alahai comelnya asya..gigi geraham yg paling kuat kan..kalau sakit mak aii mmg teramat lah dear..selamat menghadapinya dear..ayu doakan..amin..;-)

Masz Sidek said...

Insya-Allah... sy doakan akak selamat menjalani pembedahan tu...

IntaNBerliaN said...

sy doakan mg semuanya selamat.. harap xda pe2 yg buruk berlaku..

comellah asya nih!!

Afasz said...

moga Allah melindungi awk....
moga pembedahan berjalan lancar.

amin

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

semoga semuanyer di permudahkan IA...hugs ketat2 *___*

KhaiRin : anies said...

semoga lya kembali sembuh seperti sedia kala...aminnn

Nyue said...

Nyue doakn agar pembedahan akak lebih berjalan dgn lancar..



Nyue dtg gthu nyue " ON BlogWalking" dgn entry terbaru http://nyueyien.blogspot.com/2012/06/wordless-wednesday-15.html

syawalsimpsons said...

baru 4, 5 hari sue tinggal jap blog..macam2 pulok..mmmm....pembedahan apo ni..mmm..ape pon moga semuanyer selamat....sue kat opis ni pon suke jaa cakap KOOOOOYYYAAAA..kikikiki

kasihredha said...

kena buat surgery gigi bongsu yek?
good luck..it's ok...just simple surgery..InsyaAllah.

MamaEma said...

INSYAALLAH..Muga pembedahan ini berjalan lancar untuk Lya....

Yana Libra said...

Insya'Allah..moga urusan akak dipermudahkan ye~

moga selamat semuanya :)

Salmiza said...

lya... semoga semua slmt ye.. InsyAllah Allah maha mengetahui apa yg yg terbaik untuk hambanya... jadi kuat tau!!

9n0L4 said...

Moga pembedahan tu berjaya. Insha Allah. :)

LydSunshine said...

Lya, semoga selamat semuanya dan semoga Allah memberikan yg terbaik untuk Lya dah family. Bila Lya minta maaf ni rasa sebak plak. Pikir positif okay. InsyaAllah semuanya selamat.

Wanieys said...

wani doakan semoga semuanya berjalan dgn lancar...banyak dugaan untuk LYA..wani tau LYA seorang yg kuat dan tabah...wani sentiasa support LYA...:)

maszmadi said...

moga operation esok berjalan lancar n lya sihat sepenuhnya dari sebarang penyakit lepas ni yerk.. lya kuat kan...

ameen

norhidana said...

akak doakan semoga semuanya berjln lancar... semoga dipermudahkan semuanya amin2

Lya Colours said...

semoga selamat semuanya. insyaAllah

Kakzakie said...

Dari kejauhan ini doa kakak titip moga pembedahan itu berjalan lancar dan Lya mampu terus berblog dgn N3 yg selalu kakak nantikan...

Deqla manjew said...

koya ke?? eh tak laa...geng cute sebnrnya teww...ngaku jew la... hihihi..

Farra Dhelina said...

bila dah besar nnti..asya jaga mama baik2 tau! jaga mama seperti minyak yg penuh ya ;)

Nyue said...

nyue dtg follow sini...gengs GSF no.35..salam blogwalking :)

Liza said...

Moga semuanya selamat, Lya... InsyaAllah

Mama Balqis BPB said...

Smoga mama asya selamat menjalni pembedahan. Operate kat HSNZ kan?

|| NaFiRaa || said...

KAMI semua doakan supaya operation tuh berjalan dengan lancar..

moga lya terus kuat dan berjuang k~

kami semua doakan yang terbaik buat lya.. :)

Che Rosliza Che mat said...

Semoga opereate tue berjalan gan lancar...dan lya sihat...

lieyalatif said...

alahai..sedey plak lieya bace ni lya....insyaallah kite semua doakan lya selamat dan operation berjalan lancar....asya menanti mamanye tuk bukak mate demi die yeak.....

all the best lya...byk2 kan doa....

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

Semoga operate esok berjalan lancar dan takder aper2 yang berlaku amin...kagum ngan lieya ni sangat tabah menghadapi segala dugaan yang maha hebat...

Sidratul Muntaha said...

semoga semuanya dipermudahkan Allah..
doa2 byk juga..
insyaa Allah..
last time dulu tak cabut geraham bongsu tpi cabut geraham
effect?!
pelupa and also kena pakai cermin mata...

Zie said...

Tabhnya hatimu lya... menghadapi ujian Allah.
Mudahan kk zie pun sekuat hati lya dlm menghadapi ujian dariNya...

♥MAMASYAZA♥ said...

semoga dipermudahkan segala...aminnnn

lelamaisara said...

semoga Lya selamat...InsyaAllah Lya tak ape2..:)

♥ ...mummy SHAKIRA...♥ said...

doa ku buat mu... :)

'ya Allah,aku mohon lindungi la LYA...permudahkan segala urusannya'

AMIN.

Asmara said...

Lya, saya pun dulu dua2 belah geraham kene operate tapi setahun sekali. mmg bertahan je la. makan pun bubur je boleh, telan je terus. tak boleh minum/makan panas dalm temph 2 minggu. Moga urusan dipermudahkan ye. InsyaAllah..

Kesuma Angsana said...

tulah dulu x tau maksud KOYA lar ni selalu juga guna.. hehe

Cik Nur said...

Bunyik macam simple, tapi bila baca, memang terasa takutnya..!

apa2pun moga semuanya berjalan dengan lancar dan selamat..! ALLAH sentiasa di sisi...InsyaALLAH...!

Kuat dan tabah ye..!

gigi bongsu tu, kalau tak di buang kenapa ye..?

♥ Cmª shIemª ♥ said...

speechless.. :'(
cma doakan yg terbaik buat lya..
be strong!

mummY daniSha said...

sayu hati baca n3 lya...sy doakan semuanya baik2 je..semoga dipermudahkan dan diberi kesihatan yg baik...amin.

Qaseh Gifts said...

semoga semuanya dipermudahkanNya...



Kalender 2013

Kamalia said...

lya..saya doakan semoga pembedahan berjalan lancar dan lya kembali sihat seprti dulu ye..kena ingat sellau, Allah adalah perancang yang terbaik.mesti ada hikmah disebalik semua kejadian yang berlaku sebelum ni.ok, be strong ye lya.
*koya saya dah tahu maksud dia sbb kat sini ramai budak kelate..hehe

Nens Collection said...

bergenang air mata..semoga lya kuat semangat..demi asya,fain dan family..

dan semoga sumenyer berjalan dgn lancar..amin..

Masha Meisters said...

laa...sweetmyer si comel ni...

semoga semuanya selamat ye...insyaallah

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Hubby lily pun 15hb ni dia operate gigi..sama macam Lya...minggu lepas dia tak tahan sakit ..p klinik pergigian biasa...kena X ray..bila dah dpt result X ray tu doktor tgk gigi bongsu dia sgt complicated koz gigi tu melintang...klinik biasa tak boleh buat so kena rujuk p klinik pakar...Tahun lalu pun dah pernah kena operate tapi sebelah kanan...tapi yg itu oklah..klinik biasa boleh buat...

Apapun..Moga semuanye berjalan dengan Lancar Lya...Moga Lya diberikan ketenangan & kekuatan...

salwana nordin @ che'wa said...

alahai..

semoga segalanya berjalan dgn baik..i'Allah..

kuatkn semangat..asya dan asben sentiasa di sisi kan :)

eLLa n aLia said...

untung ada asya sebagai semangat hidup akak.. sya doakan akak boleh smbuh :)

MUMMYIZZ @4 Hero Izz said...

semoga segalanya berjalan lancar..
doa dari jauh untuk awk kuat

inazamri said...

akak doakan segalanya dipermudahkan.Asya doakan sama utk mama asya tu tau.

Si Matatajam said...

Semoga tabah ya Lya... Allah ada ngan awak...

ejulz said...

saya seorang yang KOYA (perasan).. hehehe

LELAKI INI said...

saya sgt koya!

Aine Ainun said...

saya doakan semuanya selamat=))))
insyaallah...tabahkan diri ye...

dyabunga said...

semoga akak selamat jalani pembedahan ye..:D

CtAyue said...

Lya...Lya harus kuat dan tabah.. Asya memang anak yang baik..pasti dia pun akan sentiasa doakan mama dia supaya sentiasa sihat. Moga Lya dilindungi Allah s.w.t selalu. Ayu doakan semoga segalanya berjalan lancar dan selamat.

fieda said...

insyaallah Lya..semoga semuanya baik2 aje..

dulu kan masa sekolah selalu guna perkataan koya ni..

ieda said...

insyaallahhh lya ..
banyakkan berdoa demi asya dan fain
terus berjuang dan kuat ok
kami semua doakan agar pembedahan ini berjaya .. aminnnn
insyaallahhh dik !

mama aini said...

assalam lya..maaf mama baru dtg kesini mlm2 ni..mama ke PPUM lagi arini..semuga semuganya berjalan dgn lancar..insyaallah.. amin..
terima kasih jadi sahabat mama..slm sayang dr mama buat lya..kuatkan semangat ya sayang..mama tahu lya memang kuat & tabah !!..

Salina@IbuAqil said...

Insya'allah Lya..
Semoga Allah swt mempemudahkan segalanya..
Allah swt maha pelindung..
Ina mendoakan dari kejauhan..
Lya kuatkan semangat..
Tiada apa salah mu lya sepanjang pekenalan kita..
Lya, we always love u..
Menanti perkembangan lya penuh debar dalam titipan doa..

♥fatenn meera♥ said...

Ya Allah, semoga kak Lya selamat menjalani pembedahan..

Ann Ishak said...

Semoga dipermudahkan segalanya lya, selamat menjalani pembedahan...nyawa kita di tanganNYA, berserah sepenuhnya kepada ALLAH. Semoga mama cepat selamat dan cepat sembuh ye, nanti boleh main2 lagi dengan Asya

eB said...

tc yer :)

mamalieyna said...

salam rindu lya.....lamanya tak berBW...huu~

apapun hrp semua nya berjalan lancar, dan lya selamat menjalani pembedahan tu..doakan yg baik2..

take care~

oooh koya itu eh maksudnya, baru tau..

Wanieys said...

LYA semoga semuanya selamat dan berjalan lancar

ct rahani said...

semoga selamat semuanya.. amin.. dr kejauhan sy doakan utk lya.. x tau nak cakap apa lg tp sedih sgt2 baca entry lya yg nih.. take care ye dear..

Gieyana said...

moga semuanya selamat k Lya..:-)

Cik Aini Lavender's said...

insyaallah
sumanya kan baik2 saja :)

sory ye ai lambat jenguk sni..keadaan x mngizinkan..ai dh masuk kn dlm bloglist GSF dah..

**comel je asha tu =p

Cinta Misteri said...

Psti Asya akn jd nurse utk mama. Sakit tau cabut garham, bila bius hilang tahan je derita tk tido mlm.

*tkpa, mama dh hadapi sakit yg lbh perit sblm ni...sakit tu penghapus dosa

Mrs.Izi said...

saya doakan semuanya selamat.tabah menghadapi dugaan ini.amin.

Masya said...

SEMOGA SEMUANYA DIPERMUDAHKAN...

Deq's Qienz said...

masa sikalang begitu pantas berlalu kan??rasa aru jew sekejap lahirkan mereka, tgk² dah besar dahh..
smg asy membesar gan sihat dan kuat :)

Fai Shaklee said...

insyaAllah semuanya semalat kak =)

el said...

operation gg eh
adoii el ni pun ado gigi geraham kena buang ni..dok takut nak pi cek

semoga semua berjalan ngan selamat
n back to normal bebeh...

Cik mama said...

InsyaAlalh dan cik mama doakan lya selamat menjalani pembedahan tu, demi asya yg sgt memerlukan lya, bnyk2 berdoa yerr. semoga berjalan dgn lncar dan selamat. ^_~

Rohani Hashim said...

semoga semuanya berjalan lancar..aamiin

Solehah Shamsuddin said...

comeynye anak akak :)

..::..aRe-Na..::.. said...

salam lya...smg sume dpermudahkan..
insya-ALLAH....asya kuat,jadik mama asya pon kena kuat yer..demi insan2 tersayang...

Cho Zila said...

akak semuanya berjalan lancar.. nanti akak tunggu entry terbaru baru tau ceritakan, moga semuanya dipermudahkan......
soriler akak dah lama tak berjalan2 kat blog ini mcm dulu2.. thanks sudi gak datang blog akak...

S.U.R.I.A.T.I said...

lya kuat! (sori..su baru baca n3 ni. lya dh selamat pun...su harap lya kuat & tabah).

iizza said...

Alhamdullilah masa sy baca entry ni..lya dah selamat pn buat pembedahan tu..apapn doa tu yg utama lya..Allah sentiasa bersama kita yg selalu mengingati dia..:)

Myra Jay said...

Walau operation tu dah selesai, Myra tetap doakan buat Lya..

Take care dear..