Monday, June 25, 2012

Madagaskar 3:Europe Most Wanted & KFC Flaming Crunchy

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hari isnin muncul.. semoga semuanya dalam mood yang ceria-ceria saja untuk mencari rezeki. Hari ni nak citer pasal kisah weekend baru-baru ni. Pagi Jumaat tu, jumpa dengan agen rumah, nak tengok rumah Plan B. Bila dah tengok.. huhu..sangat-sangat tak berkenan. Rasanya kalau beli..memang membazir je. Harap sangat2 rumah Plan A menjadi.  Harga hartanah sekarang melambung mahal. Rumah kecik..tapi harga ratusan ribu. Kalo kat Kemaman ni, tanah + rumah memang mahal-mahal giler. Mybe sebab kawan industri minyak, mempengaruhi semua ni. Kalo bab makanan lagilah.. jauh beza dengan negeri lain. Harga memang mahal..mengalahkan KL. Memang kena ikat perut la. Lepas tengok rumah tu, terus balik & rehat-rehat dulu.


Lepas solat Jumaat, bersiap-siap ke Mesra Mall.. sebab dah lama janji dengan asya nak bawak dia tengok citer I Like To Mo Mo Vit asya kate. Sampai sana, memang full la.. hujung minggu kan. Dan, ramai yang tengol Mael Lambong. Teringin gak nak tengok.. tapi kesian lak asya.. Tunggu tengok kat astro 1st je la.  Show start kul 4.50pm. Sebelum tu, pegi food court dulu isi perut. Lepas tu tengok orang main bowling & window-window shopping. Dekat kul 5.50pm baru ke panggung.. aduyai nak beli pop corn kena beratur panjang... terus masuk direct dalam panggung takut terlepas show. Boleh tahan ramai gak yang layan movie ni.

Beli 2 keping je tiket. Sebab asya duk atas riba. Ni adalah kali ke-2 asya masuk panggung. 1st time dulu masa layan filem SEEFOOD. Apa yang saya boleh komen...movie ni memang the best! I like! Best daripada yang sebelum ni. Suka animasi dia..kalerful. Dan yang pasti citer ni kelakar + happy + sedih. Complete. Jalan cerita memang best & tak membosankan. Asya pon suka. Sape yang belum tengok.. jangan lepaskan peluang. Memang tak rugi ! Tapi... balik kat rumah malam tu.. asya diserang demam panas + muntah. Ekceli asya sangat2 sensitif dalam aircond sejuk sebab dia ada masalah paru-paru. Sampai hari ni pon..dia masih demam.. Cuma dah tak muntah-muntah je. Huhu.. serba salah mama... nak happykan asya.. tapi akibatnya, asya jatuh sakit. Saya pon nak demam gak..tapi mujur x melarat sangat. 

Lepas habis tengok wayang..singgah kedai makan. Saya memang teringin sangat nak makan steamboat. So, order je la 1 set (untuk 2 org makan). Bayangkan set tu, saya kena habiskan sorang..sampai nak pecah perut. Fain x makan steamboat ni.. huhu.. asya cepatla besar.. jadi geng mama makan steamboat, durian, belacan, budu.. Fain org putih.. x makan semua tu. Sampai je rumah, kak long beli KFC... Sebab tak rasa lagi ayam kfc baru.. jadi makan gak walau perut full. Komen saya pasal ayam  KFC Flaming Crunchy , memang sedap+ranggup +pedas berdesit-desit. Kalo makan tu..krupp..krapp..krupp..krapppp... Tak payah cicah sos..sebab ayam dia pedas giler2. Meletup!

~~ hari ni bawak asya pergi school.. nak register.. agak-agak asya ke tadika ATAU pra-sekolah? Cepat teka!  ~~


Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

74 comments:

Tina Othman said...

bestnya kalau dpt bawak budak2 tgk wayang

takpelah lya, slowly kumpul duit ye, tak sangka jugak rumah kat sana lg mahal dari kl

mamaRIFQY said...

olooo..kesian lak kat asya..moga cepat sembuh ye...

Misz Mieza said...

Madagascar 3! Tengok trailer die pun dah best.. Nanti nak kena heret incit asben gi tengok jugaklah.. Hehe.. =)

Chic Na said...

mmg teringin nk tgk madagascar tu. sblum ni tak pernah miss. sian asya demam pulak ye. moga cepat sembuh. :)

Che Rosliza Che mat said...

Movie nie memang best...Lya bawak asya ke?CR tak pernah lagi...bawak anak nonton wayang hihihi

Masya said...

ramai request madagasca 3 ni best.. teringin nak bawak anak ke sana... tp mengenangkan suasana paggung yg gelap dan sound selalunya kuat.. tkt anak x suke...

saya rasa asya masuk tadika.. kan.. kan... (^___^)v

Ibuhani said...

Madagascar br dh kuar......x pernh miss citer ni! Hrp dpt tgk jugak!

IntaNBerliaN said...

jenuh nak perabih sorng.. steamboat utk 2 org byk gak kan..

emmmm asya g pra-sekolah kot.. hihii

Huda said...

Asya ke pra sekolah ke? Banyak jugak orang review cerita Madagascar 3 ni best..

syawalsimpsons said...

asya dapat pra sekolah kot...kikikiki...

Lya Colours said...

pra sekolah kot !

♥MAMASYAZA♥ said...

akak blom tgk lagik madagascar 3, tapi citer yg sebelum ni pun mmg dah best.

inazamri said...

mcm anak akak yg bongsu...tiap kali balik tengok wayang mesti demam.skrg ni bila tengok wayang dia mesti kena siap pakai stokin dan jaket(baju sejuk)siap tutup kepala baru la ok tak demam.Family akak kalau citer2 kartun best2 ni mmg layang kat panggung.cuma citer ni tak sempat lg nk tengok.

lieyalatif said...

wahh syok asya dpt tgk movie yeak...hepi laa die tu he he he..betul tu lya ekon dlm cinema mmg sejuk so kene stendbai bawak sweater....kalo tak sian anak sejuk .....

wah dah rase yeak KFC baru nie...kawan lieya mkn sampai cirit2 sbb pedas haahahaha tak berani lieya nak cube sbb lieya ni pun perut manje...tapi tingin gak nak rase...nanti laa gi try....

are_lin@yu said...

dengar memeber cita madagascar best..hehe..yeke pedas sangat sis..teringin nk rasa mmg suka pedas2 tp takut pedas sangat..hehe

Saya Disini said...

sedp eh tngk

MamaYatie said...

yer la..living cost kemaman, kerteh & dungun ngalahkan KL dah..huhu

psttt..buat rumah belakang umah mak Lya ler..hehee (gurau jer)

# akak teka asya nak masuk pra

Yumida said...

aah sedap kan sis..pedasnya mmg berasap tlinga...
citer tu tringin nk tgk..blom berkesempatan lg...

Kesuma Angsana said...

msti anak u seronok kan .. n tambah seronok sbb nak sekolah dah dia!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ramai yg review citer ni best..mcm nak ajak en.hubby p nonton jugaklah..mesti Qis suka tgk citer mcm ni...

Asya nak sekolah dah ye..bestnye..tak terasa..dah besar dah dia..~

Kakzakie said...

Tak apa lain kali kalau nak masuk panggung lagi asya kena pakai baju tebal-tebal sikit...

Asya masuk tadika!! Betul tak?

lelamaisara said...

Asya masuk tadika..betui ke...hehehe

Belum rasa lagi KFC baru tu...pedas sangat aeh...

izla said...

saya belum pernah bawak anak2 masuk movie. tunggu kat astro first je langgan.

asya masuk pre-school rasanya.

Mamamya said...

btl kata lya harga rumah+tan ah skrg tgh m'lambung2..klu tunggu 2-3 tahun lagi mesti lagik m'lantun2 mahalnya kan...klu ada rezeki lbh & ada peluang baik elok lah beli skrg...

akak dah lama x bawa anak2 masuk panggung...last tgk Upin & Ipin kot.. (mmg lama sungguh kan...)

btl2...KFC Flamming Crunchy mmg best..rangup n pedas...aritu akak dah rasa... (tetiba rasa mcm nak beli lagi..hehehee)

Nyue said...

heheheh...suka nie part teka2 ni...pra sekolah kan???hehehehhe

ieda said...

bestnyaa bawak asha tgk citer nie .. hurmm kalau anak2 akk sure mereka suke nie ..
layan KFC lakk .. perhhh ..
hurmm dah pilih ke ?? ermmm tadika kann ;)

♥ ...mummy SHAKIRA...♥ said...

alolo sian Asya...smoga cepat sembuh yee Asya...

bestnye tgk wayang sma2...xsabar pula nak bwa SHAKIRA tgk wayang nnt... :)

Deq's Qienz said...

wahhh rgk wayang ek..best ke cite nihh??ehh kfc baru tuhh..sedap tak??xprnh try lagik la..hehee

LydSunshine said...

Lya, mesra mall tu ada wayang ke? Nampak dari luar mcm setingkat je. Tapi tak penah masuk pom. Penah lalu je.

Eh, makanan kat kemaman pun mahal ke? Ingatkan kat kuantan je mahal. Serius makanan kat Kuantan tak murah. Apa la nak jadi dgn kampung saya tu.

Best ke KFC tu? Bleh la try mlm ni. Cadangnya nak gi datim dgn hubby malam ni.

Wanieys said...

steamboat wani dh lama nk mkn tp asal hubby blk jer kedai steamboat tu ttp..hampeh...ayam kfc tu mmg sdp pun wani dh try jua....madagscar qalief minat betul lagi i like to move it tu...hikhik

wani teka asya masuk pra-sekolah ^^

ct rahani said...

teringin nak gi wayang bawak anak2 tp x sanggup nak 'berperang' ngan diorg kt panggung nanti.. kena tunggu si aqeef tuh beso sket baru boleh kot.. hehe.. dh rasa jugak ayam kfc flaming tuh.. sedap la jugak tp sy prefer yg lama tuh.. hehe.. nak teka jugak mesti asya ke tadika kan.. :)

Kunang-Kunang said...

Salam Lya,

Alhamdulillah asya tak melarat tak sihatnya tu.

Wah dah nak masuk pra sekolah dah yer.

Chekgu Azrine said...

ramai cakap madagascar 3 best!!

m.u.l.a.n said...

madagascar best kan...

asya pi tadika kot...

etiey.com said...

madagscar 3... lom berkesempatan lagi,

wah asya dah nak pergi register school... selamat maju jaya ye

♥ Cmª shIemª ♥ said...

wah..dah tgk citer tu..cma masih dlm perancangan lagi..ayam tu cma dah rase..mmg sedap & pedasss..

ermm...prasekolah rasenye

Kazman / Sue said...

cerita tu mesti best kan... anak2x tentu la seronok sudahnya...

Deqla manjew said...

deqla dah lama x tgk wayang..hubby bz keje je.. uwaaa... deqla pun dah try KFC baru tu..bg deqla ok jew..sbb deqla kuat mkn pedas..hihi

mummY daniSha said...

kfc baru tu pedassslaaa hehee..best tp mcm pedas sgt =p

Asfaliza Mohd Yatim said...

nak tgk jugak madagaskar!!!

asya cepat sihat ye syg!!

kasihredha said...

best ye
nanti boleh gi tengok :)

|| NaFiRaa || said...

alahaiiii.. teringin plak nak cuba ayam KFC tuh bila lya gambarkan kesedapan ayam tuh.. tapi sesuai x untuk kanak2 lya?? ke pedas sgt~

Qhaifa Nur said...

seronok mama dan Asya masuk panggung...

Asya dah besar nak pergi sekolah dah..tadika lah..

Si Matatajam said...

Hope Asya cepat sembuh... Bestnya layan wayang.

Neeza.Areef said...

anak2 pun suka tgk cte ni
x jemu2 becerita blk pasal cte nih kt umah
kita lak rasa udah2 la tu hehe

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

mesra mall....bila nak dating dengan lya kat sini nie....hujung minggu balik kg tapi xtvt dah penuh...huhuhu

Nens Collection said...

MESTI G PRA..HEHE
NENI DH TGK MADAGASCAR..BEST SGT2..
KFC LOM CUBA AG..SBB TGH DIET...GEMUK SGT DH RS..KUI..KUI..KUI..

ieedaz @ mama_isha said...

kite pun suke steamboat gak!..sedapp tu~~

buatbest said...

msa berlalu sekejap je..tau2 je dah bsar anak..huhu

MamaEma said...

best tak cerita madagascar tu..

asya masuk tadika kan..

Gieyana said...

sy pin tgh plan nk beli umah..dh dpt umah but owner x nsk jual..loan tergantung kt bank..now kena cr yg lain..umah katPenang pon sgttttlahhh mahal..

Sepatutnya smlm kitaorg g tgk citer nie..but tukar plan kita g mkn mee udang n g zoo..:-)

dyabunga said...

asya masuk tadikakan?

dyabunga said...

asya masuk tadikakan?

Yana Libra said...

kena pakaikan asya baju tebal sikit kot lain kali kalau tengok wayang ni..

prasekolah?

aReLaN said...

malam ni saya gi kfc.nak try la flaming crunchy tu.tak pernah try pon.hehehe...madagascar memang best.asya rasanya macam tadika. :)

Masha Meisters said...

hihi...bestnyer madagascar!
yeala,macam kate yana tu pakaikan asya baju tebal...hehe
*erm,asya masuk tadika kan?

NzA said...

aloh...kesiannya asya, moga cpt smbuh ye syg....

rasa2nya kt tadika kot cz pndaftaran pra sk blm buka lg utk thn depan....

eita said...

sekali je masuk tengok wayang dulu citer ombak rindu..
tak best pun..

tapi kfc tu paling mengoda..

cendol said...

oh wow sedapnye ayam baru kfc!!!

mama aini said...

assalam lya..bestnya dpt tgk wayang..dah lama mama tak kepanggung..he2x..

wanie amerie said...

lya,saya pun baru jer lepas tgk wayang citer nie..mmg best!ank saya pun ketawa x berenti2..hehe

~Sweet Honesty~ said...

mhlnye hga tiket wayang tu..huhu.. dh lama tak tgk wayang..last tgk ombak rindu..pastu xtgk lgi dh..

Dieyna said...

prasekolh kan... nk kna test ayam tu...

Dayang Syazwani said...

mengidam kfc trus aku baca entry ni...
arrrgh, dgn x malunyaaaa buat entry mengidam n link pg blog lyaa..
hihihi..

Ros said...

Assalamualaikum LYAfrina,

Laaa...kesiannya Asya..semoga cepat sembuh ya sayang...

KFC perasa ni memang sedap,Kak Ros dah rasa masa demam hari tu he.he.he....

Rasanya Asya masuk pra sekolah kot...

..::..aRe-Na..::.. said...

waaa...mesti asya kemain sonok ehh
dpt tgk wayang kali 2 neh..
nk teka lah jgk kemana asya..tadika?ehh betui ke?nti lya share sini ehh...heheheeee....

anisalya said...

hopefully asya cpt sembuh. kalau dia tak blh ddk dlm aircond better stay awaykan la for the time being. kesian kat dia. niat nak gembirakan dia dah jadi kesakitan pulak kan? apa pun lya jaga diri jugak.

anisalya said...

hopefully asya cpt sembuh. kalau dia tak blh ddk dlm aircond better stay awaykan la for the time being. kesian kat dia. niat nak gembirakan dia dah jadi kesakitan pulak kan? apa pun lya jaga diri jugak.

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

saya pun dah makan KFC ni ....sedap la jugak ..tapi pedas kan ....

fieda said...

behnya gi tgk wayang ye...tp sian asya dh demam plk ye...

mrs kayrul said...

bila la dapat bawa anak2 tengok madagascar...lya, dengar kata ahmad idham taknak mael lambong disiarkan kat astro first...

wan nurul hezrina said...

nurul nak gelak ayat fain org putih...hihi asya lekas besar mama nak carik geng makan..hikhik..asya suka makan tak lya??tgk dia semua ok jer..

iizza said...

sama la kita suka makan steamboat..:)
ayam tu nampak sedap..sy belum rasa lagi nih..

9n0L4 said...

same la dgn fain. haha. terbalik lah kite ni. tapi steambot boleh je mkn, cume budu belacan la tak mkn. ;)