Tuesday, June 26, 2012

MasterChef Kids

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam selasa semua.. seperti yang saya janjikan baru-baru ni, minggu ni banyak nak citer pasal kisah-kisah yang tertunggak. Kali ni kisah asya nak jadi Master Chef Kid.. Heheh.. silala jangan percaya.. mana ada budak sekecik asya pandai maak lagi. Main masak-masak pandaila... Ekceli, kisahnya dalam bulan 4 atau 5 gitulah, masa ke East Cost Mall, Kuantan kat ruang legar pihak sustagen ada buat games buat kanak-kanak. aya pon bawak asya join sekali. Mula-mula tu dia malu-malu kucing.

Asya & Papa
Gaya asya tu macam kusyuk membaca je.. Padahal tertarik tengok gambar kat buku tu

Presenting... chef asya.. 
pakar penyusuan kanak-kanak..


Mula-mula dia malu-malu kucing nak mulakan xtvt ni. Ekceli ada banyak step  yang menguji iq anak-anak. Memang menarik xtvt dia org 

Ni step ke berapa ntah.. tapi yang ni menguji asya untuk memilih makanan yang berkhasiat yang elok untuk dijadikan jus.

Step ni menguji asya untuk memilih makanan berkhasiat.

Tu dia... master chef kid menunjukkan bakat memasak. 

Part yang paling dia suka. Main games.

hehhe...asya berjaya tamatkan games tu.

Last.. ukur berat & tinggi.Hehe.. memang x berapa normal dengan usia dia. Sebab asya terlalu kecik & ringan. Sebenarnya memang saya risau sangat. Sebab susah sangat nak suh dia makan.. Banyak minum susu je.. Kali nasi tu, mujurlah makan 2-3 sudu. Ikan lak, x makan langsung..asyik ayam jer. Huhu.. ada cara terbaik gak nak menggalakkan anak makan?

Last... asya enjoy dengan game ni. Pengalaman baru buat dia.

Moga anak mama berjaya di dunia & akhirat. Owh..jawapan semalam.. asya daftar sekolah kat mana? Jeng..jeng...jeng... jawpannya "PRA SEKOLAH" tapi belum confirm asya terpilih.. Tunggu je la keputusannya. Kalo x dapat masuk situ, saya dah plan nak masukkan asya ke Tadika Raudhah Imtiaz, sebab kat sini mengajar guna kaedah fonetik. Cuma yurannya..mahal skit. Xpela..demi masa depan dia. Seain tu, kat situ complete ilmu dunia & akhirat. Apa-apa pon tunggu dan lihat.. yang mana rezeki buat asya. Saya pasti aturan Allah Swt adalah yang terbaik.

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

80 comments:

kak tini (umialya) said...

cutenya asya..

IntaNBerliaN said...

syoknya asya main game camni.. :-)

alisha pun kurg mkn tp sy bg dia mandi dengan aoir daun kucai.. so, skrg dh selera sikit lah dr sblm ni... lya pun blh try ;-)

Sari Yusa Ibrahim said...

comelnya anak-anak.. rasa nak picit2 jer pipi dia tu, hihi

Cik Awin said...

cumell je masterchef kecik ni...

izan mama mia said...

enjoy yer..chef asya kat situ....

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Asya dah besar nanti boleh lah jadi masterchef :) gaya dah ade tu :)

eima said...

wahhh asha berjay tamatkan games ek ... bagus2 ..klu fahim malu2 kiki

tak kisah la klu mahai sikit klu ia bermanfaat ....pilih mana lya rasa terbaik utk asha

Zie said...

pandai dia main game .. ank akak pun suka susu jgk ..nasi kurang... tapi badan semangat...

Huda said...

mesti asya suka aktiviti macam gini kan..by the way anak kita yang permpuan pun susah nak makan, tapi kita paksa dan buat makanan yang dia suka, lama2 dia akan makan, dan kena psiko dia la..

Yumida said...

sronoknye asya...jln2 sambil join game...

Busyra Bt Takiyudin said...

hehe.. comel2 budak sekarang....

♥MAMASYAZA♥ said...

ami masa kecik dulu pun tak suka sgt nak mkn, akak goreng nugget ataupun funfries utk dia, byk le jugak dia mkn

Saya Disini said...

comei..sukenye dia

Riny said...

asha kene makan vitamin ni...hehehehe...betol2...sekolah mahal pon x pe...yg penting dpt pendidikan yg bagus....kite pon belum tentu tahu semua nye kan nk ajar sendri kt umah...:)

are_lin@yu said...

asya sangat comel geram ayu tengok ;-)..asya kena makan vitamin ni bafi montel sikit..hehe

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

comel mastercheff kids nie...
moga asya jadi anak yang bijak dan pandai...

syawalsimpsons said...

asya mmg tak takut org ni...baguih....kat putrajaya pon ada gak...tp syawal tak suke nak join...mmmm...agaknyer kecik lagi kot...

Deqla manjew said...

wow bestnye Asya yg comel...byk betol aktiviti kat situ eh..mesti dia enjoy giler..

norhidana said...

asya mmg clever girl... seronok betul tgk aktiviti yg asya bt

Myra Jay said...

Comel Asya tersenyum, sejuk mata memandang..

Asya kurang makan sebab 'cacing' ke?
Dah bagi makan vitamin? :)

nuha ahmad said...

comel je masterchefkids kita ni ye ... ^^

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bestnye Asya jadi masterChef.. :)
Lya..Asya sama mcm Qis..kurang makan..tapi ada masanye dia kuat mkn juga..dia tgk lauk apa yg lily masak..kalau masak sup..apa2 sup jer mmg dia selera makan..kadang2 bertambah tu...ikan pun dia kurang suka..Berat Qis pun tak normal dgn usia dia...

lia said...

berani Asya nak join menda2 gini.. bagus bagus...

lieyalatif said...

comey! comey!

kemain lagi hah asya jadi chef yeak...siap ngan topi chef yg tinggi tu hihihi....siap masak ikan / ayam bakar tu hihihi...cute jek...

betul tu lya, aturan Allah tu terbaik dan ade hikmahnye....lagipun demi asya seorang, takpe kot berkorban sikit hantar ke tadika yg lebih bagus....

Dieyna said...

yeaaa akak teka betul... asya umur berapa eik.. kalau gaji mak ayah below 2k.. insya allah terpilih masuk pra..

mama aleen said...

laa... ingatkan masak betul2.. hhehe

Chekgu Azrine said...

lelama Asya pandaila masak nanti.. hehehe

Masz Sidek said...

comel jer rupa asya pakai topi chef tu....

Afasz said...

comel nye dia....jd masterchef kid..

Kakzakie said...

Boleh tahan juga asya. Malu-malu biasalah Lya tapi tak takut tu dah bagus. Seronok dia:)

Nyue said...

so sweet arrr asya nie....dgn skrit tuu..ehehehhe.......comel sgt2..serius

etiey.com said...

pandai asya ni... comel!

Qhaifa Nur said...

comelnya asya...
bagus betul sustagen ni buat event untuk kanak-kanak...

sekolah mana pun tak kisah janji asya mesti rajin belajar sayang.....

LydSunshine said...

Oo..kejadian ni kat East Coast Mall. Saspen jugak ingatkan si kecik ni kena masak betul2. Kalah la makcik Lyd dia ni. Hehehe.

Harap2 Asya dapat yang terbaik, tak kisahlah sama ada pra atau raudhah. Yuran mahal skit takpe la... anak sorang kan? Kalau bukan curahkan semuanya kat dia, nak curahkan kat siapa lagi.

Cinta Misteri said...

Do d best for Asya!!

Seronok tengok ank2 kita lakukn apa yg dia suka. Lbh seronok bila dia brjaya lakukn yg trbaik. Wish Asya dpt masuh pra-sekolah.

Kesuma Angsana said...

seronoklah asya ye.. anak saya yg k3 tu pun di pra sekolah not bad leh membaca menulis dan mengira dengan cepat n tepat! moga berjaya ye

izla said...

comelnya asha jadi masterchef :)

Neeza.Areef said...

senyum simpul2 asha ye jd chef cilik..

Gieyana said...

Menarik nie xtvt nie..expose anak2 kan...

Now a days mmg byk school ajar fornetik..cepat bljar..apa pon, all the best yer Asya..:)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

bestnye asya...
mesti seronok coz dpt pengalaman baru...

nnti update pasal prasekolah tu lya :)

lelamaisara said...

alahai....comey Asya...
budak2 memang susah nak makan..same aje macam Alesya...

oh masuk Pra sekolah ea Asya..:)

Nens Collection said...

alahaii..nmpk sgt asya enjoy da games!..hehe

pandai die beri kejesama dlm games tu..hope asya terpilih masuk pra okeh!

fieda said...

wah..seronoknya..sustagen ada buat event ye kat sana...kalau la kbtln time ni balik sana confirm dh gi ni..

fieda said...

wah..seronoknya..sustagen ada buat event ye kat sana...kalau la kbtln time ni balik sana confirm dh gi ni..

Wanieys said...

asya yg comel...memula jer kan malu dh start games tu xmalu dh la kan hihi...lya wani bg vitamin appeton kt qalief tuk tambah selera mkn...alhamdulillah skang ni mkn byk betul...pas tu wani ada tgk petua kak ina (intanberlian) suh madi anak time waktu senja...insyaallah :))

~Sweet Honesty~ said...

comel asyaa..hihi

Ibuhani said...

amin......smoga menjd anak yg solehah dunia akhirat. nak sekolah dh asya ye?

Si Matatajam said...

Memang bagus sgt ada program atau event camni. Comel sgt chef Asya ni..

mrs kayrul said...

ceria muka asya jadi mastercher..lagi 20 tahun boleh la ganti ezani plak...hehehe

Chic Na said...

ingatkan masak2 td. hihi.. oklah ajar anak benda2 camni dari kecik. nnti besar mesti berani. ;)

Masha Meisters said...

alamak salah tembak pulak...kikiki...
seronok asya jadi chef ye...hihi

m.u.l.a.n said...

moga asya berjaya dunia akhirat..

rieda_ffya said...

hahaha..jgn risau..bkn asya je kecik..anak sy dua2 kecik...nk mkn kene bodek bkn maen..bersuap bagai... cube bg vitamin supaya ade selera nak mkn..

Hanis Azla said...

comel aje tgk aksi malu2 asya tu.. semoga asya terus membahagiakan hati lya dan suami.. insyaAllah..

ieedaz @ mama_isha said...

comel nyer asya..sesekali bagi ank join game mcm ni seronok gak kan..epy tgk keletah anak..:)

KhaiRin : anies said...

cuba sesekali kasi mkn spaggeti ke, mushroom sup ke.. pelbagaikan resepi...

ct rahani said...

comel la masterchef kecik nih.. sonokkan asya klu ader games2 tuh.. salah tekaan sy.. hehe.. pe2 pun pilihan semoaga ianya terbaik utk asyakan lya.. :)

Deq's Qienz said...

cumeiii asya..wish u gud luck asya..

mama_umar_maryam said...

aloh, comel men masak2 camtu :)

Masya said...

asya masuk daftar pra sekolah yer.. samelah dgn anak sy.. harap jugak dia dapat, kalau tak dapat memang pilihan kami bondamama sebab yang tu ade berhampiran rumah kami.. cuma taman berlainan....

Rosidah Binti Muhamad said...

Yeay!! Chomel jer asya join game tu..beli tak susu syg?..thun depan dah nak sekolah ea..mesti mama yg teruja..hehehehe...

Che Rosliza Che mat said...

anak sorang tak per lya...walaupun mahal hehehe....Seronok tengok gambar asya jadik master chef...

wan nurul hezrina said...

betul mmg kena carik sekolah yang dunia dan akhirat=)apa pun keputusan menyekolahkan asya nurul percaya ianya terbaik=)selamat bersekolah dear asya..

wahhh seronok dia enjoy dlm aktiviti bersama sustegen

LayQa Collection said...

salam lya..jmput follow blog online kita :)

Salmiza said...

oooo suka la asya dpt main mcm2... Dia minum susu sustagen ke...

Yana Libra said...

wah..seronoknya asya dapat main game2 tu..hehe~ :)

moga asya dapatlah masuk pra sekolah ye kak :)

ummiarissa said...

kata pakar makanan kalau nak menarik minat anak2 kecil makan makanan yang dia tak suka adalah dengan cara masakan itu dihasilkan dan juga cara ianya dihidangkan..mungkin boleh cuba kat asya ni..gitulah...comel sungguh asya ni secantik namanya..topi tinggi tu...

Jendela Hati said...

tentu asya seronok sesangat kan

Ann Ishak said...

comel geram tengok asya ni...asya tak nak makan ek, takpa nanti mama pelbagaikan makanan untuk asya ye (^0^)

ieda said...

seronok aje tgk asha tuu
senyummm aje ..

percaya akan percaturan allah .. dlm apa jua keadaan .. doa2 utk akk juga ye lya ..

N.Aima K said...

dah pernah try ns butter tak dear..tak pun bg makan telur ;)

mama aini said...

assalam lya..cutenya asha ..

aReLaN said...

tak lama lagi kalau ada masterchef junior,asya dah leh join rasanya.hehehe

ERYZA said...

malu-malu nmpk kiut jer

Solehah Shamsuddin said...

amboi,bleh jd pakar masak suatu hari nt ni

..::..aRe-Na..::.. said...

aloloo..geram tgk c chomei asya neh...
bijak..yg mana pon rezeki asya nti..smg asya seronok nk kesekolah...
smg asya bjaya dunia dan akhirat..amin:-)

Miss BaNu said...

bestnyer main game tuh..hehehe

iizza said...

ada gaya jadi master chef kid ni..hehe

9n0L4 said...

mandikan die dgn air daun kucai. kate org, buat tmbh selera mkn anak. ;)

CtAyue said...

comelnye asya... bagus jugak bagi dia join xtvt cmni..bagus utk perkembangan minda dia. asya memang comel.. :)