Tuesday, June 5, 2012

Megi Ketam Bistro

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Megi Ketam Bistro ni salah satu tarikan terbaru kat Kemaman ni. Menu-menu dia berasakan ketam+maggi. Ketam lak boleh pilih sama ada ketam laut atau ketam nipah. Selain ketam, udang, lala, lokan,ikan bakar pon ada kat sini. Sebelum ni dah dgr citer yang maggi ketam yang kat Dungun sana memang sedap. Tup..tup.. kat kemaman ni pon dah ada gak, tapi saya tak pasti samaada ianya daripada owner yang sama ke tak. Yang pasti... memang meluap-luapla nak merasa ni. So,,apa lagi..Jom kita terjah sana !

Tak berapa nampak lak signboard dia.. Sebab saya ambik dari jauh ni. Dah sehabis zoom ni. Tapi kamera ni fokus tang pokok2 lak.. tu yang signboard tu blurr.. Lokasinya Megi Ketam Bistro ni terletak di tepi jalan besar Geliga. Kiranya, kalo daripada bandar Chukai, restoran ni terletak selepas jambatan & traficlight ke Mak Lagam tu. Bersebelahan dengan Market T-Shoppe & sebelum medan Selera Geliga & Masjid Besar Geliga. Restoran ni tepi jalan besar jer. Kalo daripada Kuantan lak... Selepas Masjid besar jumpa 2x traficlight. Traficlight ke-2, terus u-turn.. Straight je..memang jumpanyer sebab signbord KETAM dia terang lagi bersuluh.

Ermmm marveless.. Siyes..memang sedap & kena dengan tekak saya. Saya rasa... kari maggi ni dimasakkan dengan santan..sebab tu sedap & lemak. Saya cuba makan ketam nipah. Memang ni 1st time saya makan ketam nipah. Isinya lagi manis. Tapi ramai yang terkonfiuskan.. sebab orang ingat ketam nipah ni 2 alam.. Ekceli apa yang saya tahu & faham.. Ketam nipah ni boleh makan... dan ianya bukanlah kategori 2 alam.. sebabnya, ketam ni cuma boleh naik di darat untuk tempoh yang singkat. Kiranya, untuk teruskan hidup... dia tetap perlukan air dan boleh mati tanpa air. Cam binatang 2 alam lain yang sah2 xleh makan macam kura-kura & katak.. Sebab habitat dia memag boleh hidup di darat & air.

Lain-lain menu... 
saya ambik lonkan bakar. Ermmm...memang marveles la.

Fain just makan nasi goreng ayam..Sebab dia alergik dengan ketam.. Huhu..kesiannya dia!  Harga maggi ketam ni serendah Rm6 - Rm28. Bergantung pada jenis menu yang kita nak. Selain maggi ketam, still ada menu lain seperti maggi sup ketam, maggi goreng ketam, nasi goreng ketam..dan macam2 lagi... Western Food pon ada yer... Total saya makan malam ni RM20++.. Heheh.. terkejut gak..saya targetkan harga dalam Rm30-40++...  

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

79 comments:

IntaNBerliaN said...

wah.. ada meggi ketam yer.. xpnh dgr.. mcm menarik je :-)

MulutPayau said...

nampak sedap dan mnyelerakan...tapi akak tak makan ketam..huhuhu

ummi_khalish said...

assalam lya....bila tengok gambar ni,rasa nk balik mesia harini juga...huhuhu..rindu kemaman juga....hehehe..
lua..murahnya harga mknn tu..dn pluk cium buat asya..geram tgk dia tau....

Chic Na said...

mengancam je nmpk megi ketam tu. tp cik na allergic seafood. :)

Yumida said...

laaa..sronoknye dpt p mkn2...berbaloi la kan bila kita byr murah, mknn pulak mabeless so yummy..mesti nk dtg lg

Lily@MamaZaraZareef said...

maggi ketam yek..unik plak menu nih..tk pernah jumpe lagi kat cni..=p

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tengok gambar pun dah tau meggi ketam ni marbeles...yummeh...Harga pun Ok...Kat sini tak pernah jumpa lagi maggi ketam..ke lily yg tak tau ni.. :)

rieda_ffya said...

kene pegi la kalo lalu jln ni...mmg teruja melihatnye

Salmiza said...

murahnya... hehe blh buat sendiri tu ketam+magi.... dah la magi sedap

...sWeeT uMi... said...

adusss lya...kecur liur nengok maggi ketam tu...umi tak pernah mkn maggi ketam ni tapi bila tgk pic lya ni terus teringin nak try...uwaaaaaa,mana mau cari ni...

Kakzakie said...

Kalau dekat tempat kakak nie Lya jgn harap nak dapat harga macam tu. Satu pinggan je dah hampir 20 ringgit...

Sedapnya tengok asya makan...:)

@ deqla manjew said...

wahhh.... nmpk sedap...

Ayuni said...

Sis, kwn sye pnh ckp psl Maggi Ketam Bistro nie, diorg siap drive pkul 2, 3 pg lg dr KT nk gi saner....

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

bulih try nih!
kat ganu ni dh try, kat tepi giant ..
ketam nipah.. bleh thn gop rege.. =)

are_lin@yu said...

sedapnya dear..terasa lapar megi plak ni..hehe

norhidana said...

harganyer murah... skrg nih mcm2 dh ada nasi goreng ketam lah, sup ketam lah, megi ketam lah... heeheh msti pecinta ketam ni suke...

Masz Sidek said...

sedap2... nyam2... :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oishii sou
1st time tgk maggie di masak gini
sure sedap khen...murah plak tue

Cik Awin said...

sedapnya maggie ketam tu...lapar pulak....

rasp said...

terkecur ok tgk magi ketam tu...
nampak sedap bebenor...

Dieyna said...

nak kena try tu.. hehe nak dengar cerita best tk.. hari tu akak try pi Restoran SingaMas tu, hehe terkejut tegk harga menu, nasi goreng kampung rm7.90.. pegi pulak 3 buah kereta, hehe tak jadi masuk.. botak kepala makcik nanti.. pi berdua ngan cik abang je boleh ar try hehe

Sidratul Muntaha said...

huhuhuh...
blue crap yg dua alam..
hat nipah ni boleh mkn rasanya..
nak2 kul ade telur dia..
huh..terangkat selera..

maszmadi said...

bestnyer dapat makan ketam..... tapi x pernah pulak makan megi ketam,, kena try nieh tapi bila la nak balik ganu nak makan megi ketam ni yerk.. huhu

LydSunshine said...

Nampak cam sedap. Tapi tak terganggu fikiran ke nak makan ketam tu? Saya suka gak ketam, tapi kalo ratah dia saje best ah. Kalo makan buat lauk, macam lambat nak korek isi dia. Heheh. Pemalas je saya ni.

Fieza79 said...

wahhh semua menu ketam belaka ni..dap nyer..kat sini kalau nk pekena menu ketam dan udang kena gi area juru dan sg dua sana...

kenyang smpai pagi ye Lya..hehee

amirah said...

wow...ketam memang manis kan..sure sedap punya

lieyalatif said...

eh harga murah gak la lah lya...best2...ingat tau tawaran lya kat fb ari tu valid sampai2 bile kan hahaahahah....

lya, megi kari tu die pakai perencah yg ade dlm megi tu jugak ke...atau mmg lain....kalo same, leh laa buat sendiri kat umah buat ilangkempunan dulu org kate heeheheeh

ketam nipah lieya penah mkn tapi tak berape suke sgt sbb isi die kenyal...suke lagi ketam biase tu....tekak kampung ku ini...jakun tul heheeheh

*Mrsfarahzaki * said...

lazatnya!!

Saya Disini said...

sedp tngk mgie tu

Aine Ainun said...

Ala lya sedapnya.....

Jauh lak nk p...;)

Nens Collection said...

NI N3 YG NENI TGGU..TGK KT FB LYA AITU KETAM BISTRO..HEHE

MACAM SEDAPPP..BILER LA NK MENYINGGAH..ASAL BALIK GANU MALAM2..DH OKEY TU..TP AMMAR PLAK YG TIDO..XLEH GAK NK MAKAN..NEXT TIME LER..G DETIM BER2..HEHE..SIANG2 BUKAK X LYA?

el said...

ketam nipah leh mkn eh
pas ni leh la torai..sbb ketam nipah ni isinye banyak dr ketam biasa tu

sedap pulak tgk makanan2 tu
rasa lapo tahap dewa dah ni

rs nak terbang je nak pi sn boleh ekekekeke

Wanieys said...

LYA sedapnyer maggi ketam tu...mcm terasa kt mulut wani pulak hihihi

Kunang-Kunang said...

Salam Lya,

Kalau kebetulan balik ke Dungun boleh singgah try meggi ketam ni. Di dungun kat mana yer Lya.

Gieyana said...

Murah gak tue..sure sedap! Anak dara me suka bebenor ngan ketam tp sy allergic..sekali sekala leh la mkn..:)

aanie said...

macam sedap je megi ketam.....harga pun berpatutan....

Cik mama said...

Aduhhh sedappnya lya, ketam memg favorite cik mama.

Farra Dhelina said...

aaaa mcm best je..nak jugakkk...

eh tapi murah lah ye..murah sgt2..

ieda said...

aduhh sungguh kejam ..
sedapp tuu maggie bistrooo , dah lah posee .. hhu ;)

N.Aima K said...

sedapnya!! nyum nyum

salam singgah dari saya geng gsf

♥MAMASYAZA♥ said...

mesti sedap maggie ketam tu

Afasz said...

sedap nye...tp susah la nak makan ketam....kene makan ngn tgn baru puas

mzhany said...

slalu gak dgr mmbe crita psl megi ketam.hehe setkt ni xpernah try lagi. besh eh?

~Sweet Honesty~ said...

wahhh.. kejam sungguh anda tayang2 foto ne segala..huhuhu

♥ Cmª shIemª ♥ said...

wow...nice..buleh try nnti..

Deq's Qienz said...

nmpk sedap la..nt bila saya smpy kemaman bley la mama asya bwk gi mkn ek..hehee

Masya said...

hadoilah lame mengidam nak makan megi ketam ni.. masih x dapat² lagi.. mau balik ni masak sendiri.. g beli ketam jer huhuhuhu....

Cik Nur said...

perghh..! terliur nih..! pertama kali nur dengar ni...

Masha Meisters said...

salam GSF LYArfina :)

dyabunga said...

sedapnya..tpi kalau dya blh mkn ketam sikit je..haha..alergik...

m.u.l.a.n said...

owwhh... nak kena try ni... tq tq...

yana lyana said...

amboi sedapnya..kite dah la peminat ketam..

9n0L4 said...

hohoi. ade gi mkn jugak aritu. tapi belum buat entry. kite mkn kat dungun punye. duk kemaman ehhhhh?

kasihredha said...

meleleh air liur akak kat tepi laptop ni tengok ketam tu...murah nya kan :)

:: Riri-Fatieha ::~ said...

wah mcm sedap je. Tapi jauh...

Zie said...

Murahnya memang berbaloi

izla said...

harga boleh tahan.
nanti balik kemaman, nak singgah lah

Che Rosliza Che mat said...

Emm mesti sedap...tengok pun terliur..

lia said...

adeyhhhh akak terliur...

MUMMYIZZ @4 Hero Izz said...

boleh cari resepi ni,cam sedap jer,dahlah sy hantu ketam..best2
bila lah nak ader bistro cam ni kat lembah klang

eLLa n aLia said...

uisyeh... sedap nih.. meleleh air liur..

CtAyue said...

murahnye..nt kalau balik kg boleh lah pergi..tepi jalan je kan kat area stesen bas geliga tu kan..murah lah maggie tu.selalu makan 12 ringgit tau..sedap eh lya..nt boleh lah try gak..hehehe. :)

Yana Libra said...

terliur baca..huhu..nak rasa jugak~~~~

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

ermm sedapnyer...aroma terasa sampai kesini menggoda tul tgk ketam..nanti biler gi kemaman boleh la makan kat sini...

Si Matatajam said...

Welcome to GSF... Keep in touch...

Sally Yatiey said...

Nampak menarik dan sedap. hehe. Terliur tengok gambar kat atas ni ^_^

Busyra Bt Takiyudin said...

wah.. nampak sedap.. nak sikit~~

anisalya said...

kat dungun tu area mana ek? kalau balik boleh ajak husben carik. hahaha... husben blh mkn ketam tapi kita la kena ambikkan isinya sebab dia tak pandai makan. hehehe...

etuza said...

sampaikan salam pada suami ya, saya jg group GFS ni. Nampak benar2 sedap.Masak sup ketam berlemak isteri saya paling suka.

wan nurul hezrina said...

lya tekak nie rasa teringinlah pulak..kalau ke sana confirm nurul helo kat lya..hehe nnt lya bwk ek...tapi tah bila nak kesana

Kella said...

wah... makan lokan kali pertama kat sabah.. kat kemaman pun ade gak! =D

MamaEma said...

bolehlah cuba nanti bila pergi kemaman..abang ema memang suka makan ketam

mama aini said...

masa ket`ganu aritu..mama tak jumpa restoren ni..he2x.. tak pernah mkn lagi maggi ketam ni..

ct rahani said...

wah nampak sedap & murah.. x penah makan megi ngan ketam..

Solehah Shamsuddin said...

wah megi ketam.macam sdp je ni.nk try jgk la

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

nampak sedap..hujung bulan nie nak balik ketengah jaya..boleh cuba nie..lya le kita jumpa kat sana...

iizza said...

menarik ni maggi masak ngan ketam..sy x pernah rasa lagi menu ni..

Myra Jay said...

Maggi ketam tu 1st time dengaq..

Bila tengok hidangan dah terliur :)

mamaRIFQY said...

na makan maggi ketam bistro kat dungun.bestttt

Buat Follower, Jangan Lupa Tinggal LINK kat kotak KOMEN entri terlatest ye.