Monday, June 11, 2012

Resepi : Asam Pedas Tenggiri

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Selamat bersua kembali.. Hari ni saya dah mula kerja walaupon dalam keadaan muka yang "bekok cobong" dan demam yang on/off.. tapi kerana komitmen keje,..rela ku redah jua... Kalo rasa dok orok.. balik je rumah.. hehe.. keje senang la ni. Eyh..kelmarin ada sape2 tengok tak Apa Kata Wanita?? Blog saya dah tersiar dalam segmen "blog pilihan"... ermmm rasa terharu sangat2.. Tapi x sempat nak rakam..xpe2.. hari Jumaat ni ada siaran ulangan.. 

 Hari ni saya just nak share resepi yang sempat saya prepare last week kot.. atau dah berweek2 pon.. Dengan itu, saya persembahkan " Asam Pedas Tenggiri Air Tangan LYAfrina"


Bahan-Bahan :

Ikan Tenggiri
Air Asam Jawa
Serai
Bendi/Tomato
Daum Kesum

Bahan Menumis :

Bawang Merah
Bawang Putih
Cili Boh/ Cili Kering
Kunyit Hidup
Halia
Lengkuas

Cara-Cara Memasak:

1. Pastikan blend kesemua bahan-bahan tumis di atas

2. Panaskan minyak & masukkan kesemua bahan-bahan menumis diatas. Tumis sehingga pecah minyak & naik bau. Masukkan sedikit gula, garam & serbuk perasa.

3. Bila dah bau semerbak..masukkan serai & ikan tenggiri. Kemudian, golek-golekkan

4. Masukkan sedikit air asam jawa & kemudian tambahkan sedikit air. 

5. Masukkan daum kesum & bendi/tomato

6. Tunggu hingga menggelegak... bolehlah diangkat. Kalo kuah pekat-pekat lagi kawwww !

Selamat Mencuba ;-)


Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

78 comments:

Tina Othman said...

sedapnya lya, dahlah mmg peberet asam pedas ni, naknya kalau pekat2 walah

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Wahh...masuk AKW?bagus tuh, Lya!tahniah yer...:) sedapnye asam pedas tuh,nak sikit...hehhe...siap ada daun kesum lagi ha...:)

♥MAMASYAZA♥ said...

asam pedas mmg feveret akak, tambah2 asam pedas ikan pari + kacang bendi, mmg best

syawalsimpsons said...

tak sempat tengok semalam..tp tgk dlm blog ZZ APW tu...baru tau..bangga ja kawan ngan lya...

Deq's Qienz said...

ermmm..nampak meyelerakan..nyumm..nyummm..

Mrs.Izi said...

uish sedapnya.

IntaNBerliaN said...

asam pedas ni mmg sedap... :-)

Miss BaNu said...

WAH sedapnyer nanti boleh try hehehe

Sidratul Muntaha said...

huhuuh..
minggu susah niat dihati mgm ank maska asm pedas ni
tpi terbuat rendang sotong.
ahahha
terbaek lah..
jap lagi nak carik nasik la..
tgk asam pedas ni kecur liur plak.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

sedap nampoknya....
pekerja contoh nie....tak sihat pun kerja gok...

eima said...

aku bukan penggemar asam pedas ..... tatau nape ..pelik kan aku ni ....

ala tk tgk time tuu gi jejalan ..... rugi la

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rasanyer since duduk kat japan dah 3 yrs ni x pernah masak asam pedas sebab x der ikan yg suka nak boh dlm tue... actually asam pedas ni my fav taw

kasihredha said...

masih bekok cobong lagi ko?
2-3 hari lagi ok lah tu...InsyaAllah.
Sedapnya masok asam tu :)

Nyue said...

sedapnya...huhu...nak try la nty..buat asam pedas nie xpandai ag ! oh malunya..

mimie.. said...

alahai..sedapnyee.... ^_^

♥cikmOt♥ said...

haah, semalam perasankan blog lya...heheh...

lieyalatif said...

alah lya tak sempat tgk...lagi pun sgt jarang2 laa nak bukak tv1 tu...lupe laaa ...kalo tak sure lieya dah standby dpn tv..takde ke rakaman ke ape....nanti lya tepek la kat blog....wah wah sudah jadi retis skranggg heheheeehhe

sedapnye lahai asam pedas...peberet zaman berzaman tuh...

Saya Disini said...

sedpnyer

maszmadi said...

sedapnya kalau dapat makan asama pedas nieh... lya pandai masak, kalu kami datang umah lya, bleh la request nak makan asam pedas ni kan.. hehe

Masz Sidek said...

memang sedap.... nyam2..

Qaseh Gifts said...

Sedapnya!

Wanieys said...

huishhh sedapnyer asam pedas ikan tenggiri...bley cuba nanti :)LYA ulangan apa kata wanita hari jumaat tu pkl bapa?

p/s:take care LYA kalu xsihat ambik mc jer yer :)

9n0L4 said...

kuantiti tiap tiap bahan tu bape? huhu

aanie said...

x penah masak asam pedas....senang je rupanya.....

nape x mc je lya?

tahniah dpt masuk AKW.....

Salmiza said...

terlepas plk siarannya...x sempat tgk AKW.. xpe nt kite tgk siaran ulangan nt..

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

waa saya memang suker makan asam pedas...kalo belah timur asam pedas die memnag sedap kalo balik kg memang suruh mak masak...nak try la nanti guna resepi lya...

Yana Libra said...

terliur~~~ huhu~ :P

lelamaisara said...

yum yum yum...sedap nye..mcam terasa kat tekak ni...hee

Myra Jay said...

Sedapnye, dah lama tak makan asam pedas...

Lya, Myra tengok AKW ahad lepas, tp mungkin sebab terlepas kot tak dapat tengok..
Melangut depan TV dok tunggu tapi takdak..

Phat said...

baru smlm mkn kat umah mak hehe asam podeh tenggiri

Che Rosliza Che mat said...

Emm sedapnya ikan masak asam pedas....Muka bekok cobong....kesian lya...

ieedaz @ mama_isha said...

wahh..tahniah blog terpilih masuk apa kate wanita...best nyer!

Cik Nur said...

Perghh..!!!! berbunyi2 perut ni tengok asm pedas tu..! Terliurrr..huhuh..

nasib badan..dah lah kena lunch lambat hari nil..huhuhuhuhuhu...!

Cinta Misteri said...

Congratulation Dior...

*bau smpi kesini walaupun.....dh brweek2 prepare

Neeza.Areef said...

asam pedas lauk yg x penah jemu letak ikan apa pun sedapp je hirup kuahnya

Lya Colours said...

wah sedap nye. dah la puasa ni. huhu

CtAyue said...

sedapnyer..pekat molek kuah tu.. asya makan tak asam pedas?

mrs kayrul said...

Dugaan betul puasa hari nie..semua blog ada makanan sedap...huhuhu

Asmara said...

fuh sedapnya Lya! nampak gigi ikan tu mengancam. hihi..

fieda said...

asam pedas lagi..fuhh..sedap..

|| NaFiRaa || said...

nasib baik dah makan lunch siap2 dah~ kekeekke... kalo x mesti meleleh jer..

moga lya cepat sembuh k~

.:Mama Dhia a.k.a YANA:. said...

suke sangat ikan tenggir..lelebih lg tang ekor..masak asam pedas memang sedap..yum..yum..

Kakzakie said...

Asam pedas kalau di rumah kakak sangat sinonim. Dlm seminggu tak pernah sekali tak ada asam pedas..

Nampak Lya punya pun kakak dah terliur:)

Chic Na said...

xsempat tgk gak, koje. jumaat ni lah tgk.
ikan tu garang tul, gigi tajam. huhu.. mcm sedap jek. :)

norhidana said...

rajin nyer msk dik.... kata tak berapa sihat

mama aini said...

assalam lya..mama tenguk AKW..he2x..ehem mama respect kat lya..masih sempat masak ..mama sejak on-off ni dapur tak berasap..hu2x..selalu menunjuk @ makan kat luar je..

Zie said...

Perhhh sedap nihhh...... Suka jgk buat asam pedas pekat camni....

ct rahani said...

sedapnya lya asam pedas.. cam dh lama je x masak asam pedas.. huhu..

tahniah lya.. x tgk pun rancangan tuh.. ulangan hari jumaat pun x leh tgk.. waktu kejekan..

Mamamya said...

asam pedas yg sentiasa di hati.. :) moga lya cepat sihat yer...

LELAKI INI said...

sedapnya!

Misya Mialen said...

sedapnyaa;) dah terliur dah ni;) nnt sy cuba bt pula.bestnya masuk dlm blog pilihan tp sy x smpt nak tgk;)

Rohani Hashim said...

nyum nyum, menyelerakan...

Gieyana said...

senang je resepinyer..leh cuba nie..:-)

ratusiput said...

wah tahniah...aritu blog neena anuar ni blog lya pulak.bestnya :)

dyabunga said...

lapar plak dya tgk pic asam pedas tu...

Dieyna said...

akak tgklah lya.. hehe balik sekolah bergegas buka tv.. baju pakai pi kerja pun tak salin.. tunggu slot blog pilihan hehe

Deqla manjew said...

nmpk sdp bangat..hihi..siap ada daun sebesar alam kat situ..haha...mesti cuba nih!! :)

KhaiRin : anies said...

msk AKW? TAHNIAH!
nnt nk tercongok la dpn tv ;-)

..::..aRe-Na..::.. said...

dap nyerrr..rajin lya..

Ibuhani said...

tq share asam pedas ni....fav kami jugak ni!

Si Matatajam said...

Pas ni bleh M cuba ngan selamatnya.... Mmg nampak sdap la..

izla said...

wow masuk TV...tahniah :)

::NureeN:: said...

alahaiii terliurnya.. dh lama x mkn... bila ya nk buat.. :)

el said...

kecuq lidah ok
ni kalo lawan makan ngan sayur lemak putih best ni...hehehehe

♥ Cmª shIemª ♥ said...

wahh...slurppp slurppp..x [enah cuba lg..bolh la try pas ni..

MamaEma said...

mesti kena pantang makan kan...

~Sweet Honesty~ said...

wahh..terpromote kt apa kata wanita ke?? ramai kawan2 blogger yg dah kena promote kt rancangan tu.. tahniah yea..

~Sweet Honesty~ said...

tahniah yea..(^_^).. demam2 ne terseliur pula nk mkn yg pedas2..

teratak hati said...

asam pedas lagi..tadi pun jumpe resepi asam pedas..ikan tenggiri mmg sedap masak asam pedas..

jaakechik said...

WAHHH RAJIN NYA MASAK. TENGKIU SHARE RESEPI. BLEH TRY NANTI TU.. :)

umialya/k.tini said...

ader bakat memasak gak

Jendela Hati said...

antara peberet sy gak nie asam pedas

LydSunshine said...

Saya tak tgk la apa kata wanita tu. Dah lama tak tgk tv sbb tv rosak.

Lya, tak sihat lagi pon pegi ofis ke? Cemerlang betul.

cendol said...

sedapnyeee!!! terlapo la pulak!

aReLaN said...

sedapnya.terus teringat asam pedas air tangan nenek.waaaaaaaaaaaaa

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

makanngan nasi panas2 sedapnyaaaa

iizza said...

resepi kita serupa..sy kalau buat pn camni la bahan-bahannya..emm terliur la pulak..hihi

wan nurul hezrina said...

nurul sangat suka asam pedas.mmg fav food..tapi nurul suka ikan sembilang..dr kecik mmg takleh g ngan ikan2=)