Monday, June 18, 2012

Restoran Ayam Penyet ~ AP

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Masih mengumpul semangat untuk kembali dalam dunia blog ni.. Ye la..kebelakangan ni memang sgt2 x sihat. Kelmarin pon pegi kerja, xsampai 1/2 hari terus balik..sebab sakit kepala+demam+darah tinggi. Terus ke spital & dapat MC. Hari ni..apa2 pon kena bertahan gak..sebab banyak kerja y nak di settlekan. Entri ni pon saya draft awal-awal, just autopublish jer setiap pagi. Untuk pgetahuan semua..kat ofis saya xleh nak login blog..jadi sebab tu la.. saya BW selalu lewat petang kat rumah.


Restoran Ayam Penyet Ap... ekceli ni la 1st time saya merasa..selama ni memang nak rasa sangat2..cuma tak berpeluang. Ni pon kisah 2 bulan lepas kot.. tapi baru nak publish.. hehe.. memang bukan fresh yer. Restoran Ayam Penyet Ap yang saya pegi ni terletak di dalam shopping kompleks Kuantan Megamall .

Asya dengan aksi superwomen-nyer.

Pilihan kami ber-2.. saya air soya+cincau.. 
Fain air ape ntah.. dah x ingat,

Yang ni special buat asya untuk stopkan mulutnyer daripada ber-pot-pet

Dia..kalo dapat aiskrim..memang satu balang pon boleh habis.

So..ini menunya.. Nasi Ayam Penyet.
Ekceli ada banyak sangat pilihan..sampai saya pening nak pilih. Ikan keli pon ada. Ni masakan Indon kan? Bagi saya lah.. ayam dia memang la sedap.. tapi tak memenuhi citarasa saya.. sebab nasi ni makan dengan sambal gitu je kan.. atau saya jer yang tak pandai nak pilih menu. So, stnadrd makan kat sini..harganya kalo x silap cecah RM30 gak kot.

Last but not least..
aksi notti asya busyukkkkkkkk

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

82 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lama x bikin nasik ayam penyet ni...ai plak suka sebab ayam dia berempah gituew plus sambal yg pedas tue...oishiiiiiiiiiii

:: Mrs.Eady :: said...

la la la la lapar!

are_lin@yu said...

seronoknya aisya..hehe..ayu suka makan nasi ayam penyet jgk..sedap kan..hehe

Lynn said...

Kat Seksyen 7 shah Alam ade Restoran Ayam Penyet terbaek punyer tau..memang sedap...tapi kena makan ramai2...ayam penyet,ikan penyet,udang penyet..semua penyet2..hehehehhe...

lia said...

kalau mkn ayam penyet, mintak side order sup. baru sedap.. kot x, keing jer nasik...

ada tempat yg set nyer skali dgn sup...

Lya Colours said...

saya kalau mkn kat ap, selain order nasi ayam penyet, mesti order pucuk ubi masak lemak tu. sedap pedas! sebab kalau mkn nasi ayam penyet je,kering, takde kuah. so order masak lemak sekali

9n0L4 said...

pnh gi sini gok tapi minum je. hehe. tgk menu mcm tak masuk tekak je. ;)

Yumida said...

sronoknye asya..siap buat pose lg...comel!
sambal tu nampak sedap..sy pn ske mkn ayam penyet ni..ayam dia rs berempah..like!

Deqla manjew said...

amboi kemain lagi asya berposing yer.. ikot mamanya la tu..hihi

Neeza.Areef said...

kt tmpt sy ada jual nasi ayam penyek 3 rasa..ha yg tu ok x la rasa kering sgt

Hilmirda Daud said...

Nampak sedap ayam tu.. Amy tak pernah cuba lg ayam penyek ni.

kak tini (umialya) said...

akakpun pernah singgah sekali kat sini, selain nasi ayam penyet, order mee bakso, nak rasa yang original..

ntah le rasa2nya sedap buat sendiri w/pun belajar dari internet cuma..

~Sweet Honesty~ said...

ayam penyet sangat femes d sarawak.. kt situ pun ade erk?? tapi tak tau la pelopor aym penyet ne dari indon.. kene gugel la pasne..(^_^)

ct rahani said...

sy suka nasi ayat penyet.. selalu jugak mkn kt sini.. ader sup kan lya.. x la makan ngan sambal je.. hehe..

CtAyue said...

wah sedap tgk asikrim asya tu..oo kt megamall tu erk..ayu tak pernah try lg... harga standard lah tu kan mkn kat macam tu.

Wanieys said...

wah asya best yer dpt mkn ais krim tu hehehe...wani pon xpernah mkn ayam penyet ni hihihi

Nyue said...

wahhhh...bestt nye makan2....
;))

norhidana said...

sedapnyer ayam penyet... wah2 asya nmpak icekrim dh tak ingt benda lain yek heheheh

norhidana said...

seronoknyer kak, mcm2 rezeki dpt...

norhidana said...

alamak dik, nmpaknyer ada akak terslh antar komen nih... huhuhui

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

asya ni suka buat mcm 2 aksi kan ...tapi sweet sgt

lieyalatif said...

mmg peberet lieya ni lya....kalo mkn sure lepas tu berhingus2 sebab tahan pedas hahaahah...sampai air hidung pun bolehkeluar....tapi sedap...walaupun pedas tetap mkn sampai abis....

asya nak eskerim sikit boleh tak...suap aunty sikit....

eima said...

kat area cni byk restoren AP ni .. tp aku yg tak penah jejak lagi.... org sana dh try aku pun mesti try la jg ... hehehe

syawalsimpsons said...

so sweet asya...sue tak penah try lagi AP ni..tapi WONG SOLO...mmg selaluu la...ffuuuhhh terbaikk...tp lepas ni nak try AP ni jugak la..kikikiki...

p/s : lya, sue dah dapat cari lipstik cologen tu...mmg berkesan la...kkakakkaka...terbaik tu...en asbeen suke jee...jimat...

Deq's Qienz said...

ermmm..bestnya besuka ria bersama kluarga..tgk asya tuh mcm² aksi posing dia..hehee cumeiii

Chic Na said...

ni mmg ayam penyet resepi indon kan. sy mmg xleh nak masuk kalo mkn set nasi dia. so ratah ayam saje la.
seronok la asya dpt mam aiskrim eh. :)

Chekgu Azrine said...

penah sekali je makan ayam penyet..ok2la.. anak2 kurang suka..

Mamamya said...

akak selalu makan kat restoran API ni sbb adik ipar keje kat sini (branch melaka) selalu kami dapat makan free (tu yg asyik dtg jer...huhuhuuuu ambik kesempatan..kikiii) selalu akak klu ambik set mcm ni minta sup ayam sbb mcm kering jer x b'kuah klu xder sup... air manggo dia sedap tau lya...klu lain kali makan kat sini lgtry lah.

amirah said...

rasanya pucuk ubi masak lemak dia sedap jugak

Rose Khadijah said...

seap nyer..da le tgh lapar ni..hehehe..Ayam Penyet AP ni pedas nye berapi..nnt kalo berpeluang try ayam penyet kat Dapur Penyet lak yer..itu seswai ngan sy..tak bape pedas sangat!..
asya omei pandai posing yer!..

Zie said...

Wah bestnya ayam penyet api ni... bilalh nk bleh rasa nih

Kakzakie said...

Tetiba kakak pulak teringin nak makan nasi ayam penyet. Kakak belum pernah makan satu family lagi sebab anak-anak kakak fikiran dia lain bila ada perkataan penyet tu...

inazamri said...

pernah makan sekali masa ke Johor dulu.amboi asya mcm2 gaya dia ye...

Si Matatajam said...

Kat Langkawi ni pun rasanya Ada Restoran Ayam Penyet yg baru nak di bukak. Nnt M try camna rasa dia yek. Pandai Asya posing yek... Hmmm notti2 gitu..

fazilzura said...

yup2, ayam penyet mmg sodapppppp

|| NaFiRaa || said...

sedapnye nampak ayamnye~

moga lya cepat sembuh yer~

Gieyana said...

sedapnya..dh la time lunch nie! Jap ag ah keluar lunch..:-)

Arina Shamsul said...

wah nampak sedap2 semunya hehe..

asya sangat comel! denga aksi naughty nya..ngeee.

Cik Nur said...

sedapnyer soya cincau tuuu..!hihihih..

jgn lupe jga ksihatan ye, sekarang ni cuaca xmenentu, jerebu lak tu...

Nur alhamdulillah, kembali sihat.. :)

Afne said...

AP kt ne ni...dh le tingin mkn AP huhu

Kunang-Kunang said...

Salam Lya,

Kak ani pernah makan ayam penyek ni.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam lya..
cma x pernah lagi merasa mkn ayam penyet ni..ramai yg bg feedback sedap.. ermm..

semoga lya semakin sihat...comel tgk gaya2 asya tu..fotogenik!

Kazman / Sue said...

wahh... ayam penyet layan dengan aiskrim yee... mesti si asya semangat layan kan...

iizza said...

sy x pernah rasa ayam penyet ni..nampak cam sedap jer nih..

comelnya asya..dh besar ti mesti lawa nih..;)

ieedaz @ mama_isha said...

asya dah big girl skrg kan..comel je posing2 gitu..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ayam Penyet mmg sedap..
makanan kegemaran Hubby..
Sedapnye tgk aiskrim tu..

Moga cepat sembuh Lya..Hubby lily jumaat lepas operate gigi..sampai skrg masih bengkak & demam...

maszmadi said...

hurm, sabtu lepas pi Megamall ni nampak gak restoran ni, tp kenangkan MIL dah masak kat umah, maka xder la kami menyinggah hehe

kalu masz, rasanya akan pilih ikan keli coz masakan dia kering sikit kan, takut nanti tersedak lak makan xder kuah..

ieda said...

aah ayam penyet nie masakan org indon kan ?? akk pun x pernah nak try .. ada di mega rupenya ekeke
hurmm tulah kalau x kena ngan tekak rasa x sedap lak kan
x per lya lepas nie try menu lain lak ;))

::NureeN:: said...

dah lama x mkn AP.. bila2 leh terjah ni kan

mama_umar_maryam said...

jrg layan AP nih..samelah,klu mkn kt restoren kene order bende2 yg blh attract anak2,hahah

Masha Meisters said...

sedapnyer makan ayam penyet...

semoga cepat sembuh dear...

Umie Naziera said...

eskremm!eskremm!eskremm!tngok pon dh yummeyh :B

mummY daniSha said...

okla makan kat sini..tp kalau yg kat nilai,pekerja die byk bangla la..buat kurang selera sket =p

Nens Collection said...

neni slalu mai sini..di kala jumaat..hehe..sedapp..;)

leh layanz..biasa amek set die ajek 10.90.hehe..mmg sedappp!!

lya bila kite nk jumpa neh..;)

Mrs.Izi said...

alolo selera asya makan eskrem eh

Miss BaNu said...

wah mcm sedap jer ni..lapar plak tengok..hehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

ayam penyet my peberet!

etiey.com said...

dah besar asya kan? comel! makin muka liya kan...

Yana Libra said...

xde sup ke kak? biasanya kalau kat johor ada sup skali, barulah sedap.

kat johor ni pun, ayam penyet murah je. RM5.00 dah leh dapat..lele penyet (keli) pulak leh dapat RM4.50..

Myra Jay said...

Sedapnya Ayam Penyet, dah lama tak makan ;)

IntaNBerliaN said...

comel je aksi asya berhgambar notty gitu.. hihii

lelamaisara said...

Wah asya pon dapat gak...sedap tu...

Nur Emilya said...

comel nya :)

Acik Erna said...

salam LYAfrina..acik pernh makan ayam penyet..tapi cik ytk mint ym..cik int sotong penyet..satu tempt di airkeruh je yang acik suka.

|shuhadaothman|TM said...

x pernah mkn ayam penyet lagi. sedap x? :)

shu bru bole bw ^^

wan nurul hezrina said...

nurul suka sangat makan kar rest ayam penyet=)selera nusantara mmg sangat memikat hati...

dah jadi anak dara asya..

Izan Ishak said...

sedapnya tgk ayam penyet tu. tapi sampai skrg izan blm pernah cuba lagi... asya terus diam dpt eskrem ye... hehe...

mama aini said...

assalam lya..semuga lya bertambah2 sihat skrg ni..ehem ayam penyet dah jadi kegemaran mama..he2x..masa ke bandung aritu pun order ayam penyet.. mama kalau makan order sup supaya tak tercekik rasa lain kalau takde kuah..ha2x..

** thanks share link aritu.. :)

el said...

alahhhhhhhhh AP eh
el dah kempunan nak mkn AP
smpi skang x terjah pun kedai AP
haiiiiiiiiiiii lapar le tgh mlm tgk makanan ni hahahaha
cukup bln dpt gaji x kira i will makan AP kt belah seberang perai tu tunggu hahaha yelah sgt

dyabunga said...

sedapna.. pndai asya posing..haha

mamalieyna said...

sedap tu...

alala pandai asya buat muka notti notti eh...kiut~ ^_^

Tina Othman said...

moga cepat sembuh

resepi ayam penyet yg try aritu ada kuah sup dia, tapi rasanya biasa2 je

ke tak kena dgn selera tak taulah kan, boleh tahan jugak ye harga dia

ashikin said...

Salam kenalan...sedapnye ayam penyet! i follow you, follow i jugak ye :)tq

Masya said...

hadoilah tgk aiskrim asha tu.. buat terliur jer...

CikPuan Ira said...

awk org kuantan ke??nnti sy balik kg bole jmpa..sbb suami org kuantan..sy nak jumpa mama yg hebat nie

Che Rosliza Che mat said...

Emmm...semua sedap2...lapor la pulak hehehe

anisalya said...

tak pernah try lagi ayam penyet. asya sentiasa menggembirakan hati mama kan?!

Solehah Shamsuddin said...

wah mcm sedap je nasi ayam penyet ni

Dieyna said...

ayam penyet pulak.. hehe makan2 makan.. asya comel

teratak hati said...

Mmg mknan indon..mmg nsi mkn ngn sambal gtu je..tapi sedap jgk..suka mkn ikn keli..indon pggil lele penyet..

MamaEma said...

orang cakap makan ayam penyert ni pedas giler..

keet said...

Kalo org tya aym penyet sdp, sy akn suggest ke wong solo..di bangi ada 1 cawangan nya. Mmg terbaekk..n side dish wajib oder yg jd feberet sy kt wong solo tu adlh balado terung..mmg sdp sgt..must try..n mmg pedas :p