Friday, June 29, 2012

Yang S.E.D.A.P

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Happy weekend semua di pantai timor! Saya mohon ampun maaf sebab semalam x sempat nak BW sebab ada problem sket petang kelmarin. Sempat BW kat beberapa blog je. Dan komen-komen lak saya publish bila saya dah BW. Insyallah... hari ni nak teruskan misi BW. Rasanya hari ni tak kemana...melepak je kat rumah kot. Tapi xtau r..petang-petang sikit rasa nam merayap. Sempena hujung minggu ni saya nak menjamu sikit.. apa yang SEDAP di Malaysia,

Spaghetti ni memang febret saya. Saya suka sebab dia letak banyak meatball. Rasanyer,,memang ummphhh.. Tapi sayang restoran Tokai Frozen ni  ni dah tutup. Kat restoran  gak yang jual aiskrim goreng segera. Masakan western... tapi resepinya dimelayukan..

Kuew Teow Kung Fu. Yang ni maybe berasal dari kelantan atau Thailand kot. Ala-ala kuew teow lakna. Cuma beza Kuew Teow KungFu ni dibalut telur. Itu yang best!

Ikan Pekasam.. Yang bisa mencairkan. Berasal dari Utara,Kedah. Ekceli ni 2nd time kot makan..memang saya suka. Ikan pekasam ni saya goreng garing-garing.Lepas tu perah asam limau atau cuka & taburkan bawang+cili. Memang terangkat makan dengan nasi panas-panas. Selain tu... ikan pekasam ni orang masak camner lagi ye?

My febret... Rojak Kateh. Saya tak tahu kat negeri lain ada ke tak rojak ni. Atau di negeri lain dipanggil nama lain. Rojak kateh ni rasanya made in Terengganu kot. Rojak kateh ni diambil daripada lendir-lendir dibahagian kaki lembu/kerbau. Saya memang like banyak-banyak.

Sekian dulu hidangan hari ini. Kalo boleh rasanya nak kumpul semua makanan di Malaysia ni dari pelusuk negeri. Sekarang saya memang teringin nak merasa Nasi Lalapan. Kalo tak silap dari Sarawak kot. Dan kebetulan ada satu cafe kat Kemaman ni yang hidangkan masakan daripada Sarawak.

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

58 comments:

9n0L4 said...

dok penoh pun mkn rojok kateh. huhu.

Cik Nur said...

erm..erm..erm..! kecur liur tgk suma2 nih..!

Chic Na said...

terus lapar tgk makanan2 tu.

rojak kateh? kat kelantan takde kot. tak pernah dgr lg.

|shuhadaothman|TM said...

Errrk, teliur tgok mknan kt sini. Pekasam tu setengah rg ad yg suka goreng and hancurkan. hehe. so, senang nk mkn :)

rojak kateh tu x pnh mkn. hehe.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

semua maknan2 di Malaysia ni sedap2 kan..
tak menahan tgk Spaghetti tu..yummeh..dan2 nak mkn Spaghetti juga.. ^^

Asyiqin Haulisah said...

wowo rojak kateh, first time tahu ni. hehe. akak saya mlm2 camni lapar lah tgok gambar makanan. hehe.

dyabunga said...

sedapnya dya tgk spageti tu..

Tina Othman said...

semua pun suka jugak hehe dasar suka makan kan

kak tini (umialya) said...

semua sedap

Aisy Nasiha said...

samalah kita...kuew teow kungfu tu pun feveret saya gak.... cuma yg rojak last tu je tak pernah cuba...

Chekgu Azrine said...

Yg plg bt saya terliur..ikan pekasam tuh..huhu..walah kelihatannya!

~Sweet Honesty~ said...

pagi2 ngadap makanan ne..lapar la pulakkk

mama aleen said...

emm.. semua sedap.. tapi rojak kateh tu tak penah dengar pun.. paling suku yang kungfu2 tu la..

Salmiza said...

Rojak kateh tu nmpk mcm asam pedas je...x penah mkn...

lieyalatif said...

lya, rojak tu pestime lieya tgk tau....mesti sedap tu...byk kuahnye tu.....

spegeti mmg peberet anak2 lieya tau lya....tapi kalo lieya masak, sure tumis dulu boh cili boh kasi pedas2 skit kuah spegeti tu...baru sedap heehehehehe...

Saya Disini said...

ah..mmg semua sedp

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Lya..

Spagetthi tu sungguh layan,,
Tapi rojak yg last sekali tu pestime cma dgr.mmg eksotik..dan cma mmg x mkn..same gak ngan ikan pekasam..hehe

Lya Colours said...

yg rojak kateh tu, masa saya balik kg last year, jiran sebelah buat. dia bakar kaki lembu tu, pastu kikis2 pastu camno ntah dah lupa. tapi x makan la. ngeri plak. hehe

are_lin@yu said...

sedapnya tiba2 terasa lapar lak plak.;-)

ieda said...

rojak kateh ???
x pernah dgr ..
sedap ke dikk
skali pandang macam daging masak pedassss aje nie ;)

Wanieys said...

ikan pekasam mkn dgn nasi panas2 mmg umphhh la...hihi...rasanya ikan pekasam tu grg jer wani xpenah pulak buat msk lain...rojak kateh tu 1st time wani dgr xpenah mkn lagi...apa rasanya lya :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

JAKUN
1st time tgk rojak kateh tue
rojak utara jenis lain

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

JAKUN
1st time tgk rojak kateh tue
rojak utara jenis lain

LydSunshine said...

Oo.. camtu rupa dia rojak kateh. Sos dia warna merah ek? Selama ni pernah dgr je tak penah jupe.

izz iizza said...

yang akhir tu sy x pernah makan dn tengok pun menu tu..pelik jer dengar..hehe..

pekasam tu perghhh..memang meleleh tengok..fauvorite sesangat tu..tapi malas nk beli selalu..kalau beli selalu jawab montel la badan sebab bila makan x leh nk stop..hihi

Umie Naziera said...

aduh,bikin perut lapar saja..

lelamaisara said...

tak pernah tgok la Lya rosk tu..sedap eh....macam sedap je tu...

Afasz said...

sy suka pekasam !!!!

Nyue said...

perghhh.....meliurkan menu yg terhidang tuu...ehehehhehe......

nasi lalapan..xpernah dgr tu??nty story yea psl nasi tu??

Zie said...

semua tu my feberet jugk.... Emmm lma tak mkn ktiaw kungfu...

Nens Collection said...

jalan2 cari makan..
sume sedap lya..teringin nk mkn kutiow lakna tu..;)

Che Rosliza Che mat said...

CR pun suka sphagetti...sedap..

Imah Dinor said...

mmb sedap suma mknn td..yg best tu ikan pekasam goreng mmg terangkat lah..

eB said...

bestkan dok malaysia... variety :)

mama aryan said...

ikan pekasam tu mmg sedap..saya pun goreng mcm tu jugak,tp rojak kateh tu mmg x penah jumpa lagi..hehe

AnneRaini said...

dlm byk2 tu sy tak makan ikan pekasam dgn rojak kateh tu...tp mak mertua sy suka giler rojak tu..

Kakzakie said...

Rojak katek? Tak pernah kakak jumpa dan teringin bila Lya kata sedap. Kakak suka mencuba makanan yg kakak tak pernah rasa...

Neeza.Areef said...

1st dengo pasal rojak kateh nih..mmg specialty negeri trengganu la kot

Noli@Ibu Wafa said...

dap dap...yg paling dap rojak kateh tuh..aduyaiii melelehhh...

syawalsimpsons said...

alamak sedapnyer la...

Kunang-Kunang said...

Sedapnya rojak kateh. Lama dok makang.

IntaNBerliaN said...

rojak kateh tu mmg sedap yg amat...!!!

sy xpnh jumpa lg kat negeri lain... kdg bila teringin nak mkn sampai rs nak nangis sbb xjumpa kat sini...

|| NaFiRaa || said...

zura belom pernah makan lagi ikan pekasam.. teringin jugak nak try.. hehehe

Si Matatajam said...

Amboi Terlioqnya tgk... Sedap aih...

Norzie hany said...

Semuanya nampak sedap2 belaka...terliur sudah.

Arina Shamsul said...

haih..mmg gambar2 tu semua merembeskan air liur saya dear..hahaha.

kamu cari nasi lalapan? saya lak nak cari nasi tetujuh.tak jumpa juga..hahaha.

fieda said...

sedak belaka...

maszmadi said...

ha, yang last tu memang kat terengganu jerk ada kut, pernah dengar menu tu tapi x pernah rasa..... kat johor kompem x der makanan tu.. hehe

KhaiRin : anies said...

kuew teaw kungfu tuuuuuu my favvvvv

Kesuma Angsana said...

saya pun penggemar spageti tuh!

mama aini said...

ehem terlur mama tgk pic.makanan yg sedap2 ni..hikk2x..

cendol said...

heyyooo dtg sini nampak mknan.jadi lapo!!!!!!!!!!

ct rahani said...

sedapnya lya rojak kateh tuh.. my peberet.. klu balik ganu memang kena carik..

Myra Jay said...

Lamanya tak pekena spagethi tu..
Menggoda jiwa betul

Masha Meisters said...

rojak kateh? asal dari mane ni kak?
siyes xpernah dengar :) huhu

Solehah Shamsuddin said...

wah mcm sdp je kuetiau kungfu tu.nk try la nt.hehe

anisalya said...

rojak lateh tu baru dgr. nnt nak tny husben dia pernah mkn ke tak.

el said...

ketiaw kungfu tu febret el
sedapnyeeeeeeeeeeeee