Monday, July 30, 2012

Diari Ramadhan

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam 10 Ramadhan.. eyh... dah 10 hari ye kita berpuasa... Mesti dah ramai yang mula shopping baju raya kan? Saya belum start lagi..cuma yanga asya tu, macam thn2 sudah.. prepare awal2.. Jumpa yang berkenan terus beli & simpan raya.. Jadi yang dia dah ada beberapa helai.. Just nak cari sikit2 je lagi. Insyallah, hujung minggu ni nak overnite kat Kuantan. Lps tu terus shopping kat sana. Syokla org2 gov..ada imbuhan dari kerajaan.. Kita yang swasta ni harap belas ehsan majikan la.. Tapi mujur gak tempat saya kerja ni memang tiap2 tahun bagi bonus raya.. Jadi..ada lah gak rezeki untuk belanja raya.

Shopping batik sutera selai dengan Erra Fazira untuk buat raya. Last saya pakai baju sutera adalah berbelas tahun dulu kot.. sebab saya memang jenis x suka pakai kain sutera. Tapi yang ni..ntah camer leh sangkut?? Tp skarang corak2 dia dah cun.

Seperti biasa ... gift setiap tahun daripada majikan sempena Ramadhan ni. Dapat kurma & kain pelikat. Kain pelikat tu sah-sah jadi milik Fain.

Hihi.. uniform baru kat ofis.. Sesekali bergilir dengan baju ni. Kalo turun site tuko overall.. Tapi..saya tetap lebih suka berbaju kurung kalo ke pejabat. Mujur bukan hari-hari kena pakai baju ni..kalo tak..membazir la baju kurung kat dalam almari nun. Pakai baju ni membuatkan saya terasa seperti "nurse" la plok.

Nasi lemak simple... Salah satu hidangan berbuka ang sempat saya prepare. Ikan tu sebenarnya ikan asam, tapi Fain suka goreng gareng daripada makan g2.. memang sedap.. Resepi simpe leh KLIK SINI

Ni lak, Nasi Ayam Simple Plan... Kalo nak cuba resepinya boleh KLIK SINI

Kerang rebus berserai.. Rebus je..& letak serai..
Kudapan malam-malam sambil tengok drama.

Yang sebelah kiri tu " Asam Pedas Ayam".. Memang menu febret saya ni.. Resepinya boleh tengok SINI. Dan yang sebelah kanan tu kobis goreng+fishball.. Main campak-campak je tu.

Ni lak baju asya yang saya shopping kat Zalora.com.my. Cardigan tu memang cun sangat2.. Kain dia memang cantik. Dan blouse ni pon sgt2 kiut bila pakai dengan jean.. Tapi.. xdelah plok saya ambik pic asya mengayakan baju ni. Blouse dah beberapa kali pakai.. Cardigan tu baru je sekali pakai. Memang puas hati cuci mata kat zalora.. Semua ada.... cer terjah sini--> www.zalora.com.my/

Boboiboy untuk asya.. Boboi pon boboi la asya.. Ekceli saya ada gak beli cadar princess.. Tapi xde stok la.. yang ada Boboiboy je.. Layan je la..

Yang melayang $$$ bulan ni untuk makeup si putih n.... Habis untuk tinted kaler dark brown.. Kebetulan ada promosi time tu..dapatlan RM130 untuk full tinted.. Rasanya kat lain lagi murah kan? Boleh dapat bawah harga RM100.. Kalo kat kemaman ni.serba serbi mahal. Dan 2nd.. habis ke plet kereta.... RM180 kot.. huisshhh.. terkejut gua. ingatkan plet jereta dalam RM20-30 je.. ishhh..ishhh

Last but not least.. dah lama tak tepek pic si gebu ni.. 
Time orang nak berbuka sibuk sokmo nok join. 

" Sebagai salah seorang warga pelaut yang terlibat dalam industri maritime malaysia.. saya ucapkan takziah kepada keluarga mangsa letupan kapal MISC di Labuan. Dan, salah seorang mangsa tersebut adalah junior saya. Semoga roh arwah dicucuri rahmat..Amin"

~ Nak jawab persoalan SiMataTajam... kenapa blog dia x senarai dalam list GSF?? Ekceli..list tu yang belum diupdate.. Ramai lagi rasanya GSF yang belum tersenarai kat situ.. Sebab nanti saya nak cari 1 masa nak makeup2 skit blog... Jangan kecik H.A.T.I ye buat semua ahli GSF y tak tersenarai.. Sebab saya kumpul list ni pon yang masa mula2 join group ni. Jadi y terbaru memang x update lagi. Banner yang Mama Arina bagi tu pon main letak je dulu kat atas tu.. ~

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

80 comments:

Cinta Misteri said...

Alfatehah utk keluarga mangsa...

CiM pown dh start beli skit2 keperluan raya, tknk lewat sgt. Nnti gov dh dpt bonus sumer shoping comp sesak. Cantik baju asha tu, CiM tkd gugirl, jeles la.. Gebu tu puasa gk ke?

Salam 10 ramadhan

ieedaz @ mama_isha said...

Salam ramadhan buat lya sekeluarga...
Wahh pjg diari ramadhn ni yer...btw suke gak kain sutera tu, mesti cantik kan...

Cardigan buat asya pun comel, mama nk try terjah la website tu.. tq sharing yer :-)

kak tini (umialya) said...

mana asya? rindu dia

izan mama mia said...

mcm ada dlm entry ini..shoping,..masak,..unifom baru..gif dr bos...

slmt berpuasa lya..asya puasa ke tak??

Chekgu Azrine said...

NASI LEMAK tu sedap je tengok..eheh..

Wanieys said...

nasi lemak n nasi ayam tu nampak sedap la lya hihi....owh junior lya ker...Al-Fatihah utk arwah...salam 10 ramadhan utk lya dan family :)

Rosidah Binti Muhamad said...

Lya g opis baju baju kurung yer..hehehe kita dulu pakai baju kurung hari jumaat jer.
Cantik cardigan tu..ngah mcari lagi satu utk iris.
Si putih tu pun nak jugak raya..hehehehe..
Garang betul mata si gebu tu..tanjat gugurl..huhahaha

[amin...lya salah sorg mangsa adalah org kg sendiri..]

Ina Haireina said...

bestnye dah shoping raye ye.. rajinnye lya masak.. macam2 ada.. heehe..

Si Matatajam said...

Amboi mcm2 ada dlm entry ni...dari erra sampai ke zalora... P/s: Al Fatihah untuk arwah..

Si Matatajam said...

Nak ty skit..napa blog M tak dak dlm senarai GSF blog HATI ni yek.. Hu hu..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

o.k dah dapat menu berbuka rini iaitu kerang bakar :P tengok kerang rebus tu macam best :) ....hihi...eh .comel la si gebu ...:)

mama aleen said...

LAWA BAJU ASYA :)

ratu siput said...

RS stakat ni lum pernah lg masak berat2 sbb byk berbuka rumah mak kan.bila berbuka rumah sndiri tggl 3 beranak je ngan anak2 just masak ringan2 je macam mi ke.pasni CK balik kenalah menggoogle resepi hari2 :) mmg cantik baju asya tu.bestnya ada anak perempuan kan.baju byk pilihan... :)

Ummi Iman said...

Patutlah tajuknya diari ;) Mahal sungguh plat kereta.. saya pun terkejut ;) mungkin sebab special sikit kot.

Garangnya muka di gebu.. ;)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam lya..wah!sedap2 juadah berbuka...tambah2 asam pedas ayam tu:D

syawalsimpsons said...

wahh macam2 tau...pada sue tak kisah kalo kat tersenarai kat senarai ahli GSF..janji lya egat kat sue , sudah memadai kan...

Neeza.Areef said...

bj anak ni klu kita rasa dh ckp tp pg mana2 tepandang bekenan msti beli gak..tu menambah koleksi tu

Lya Colours said...

180 ? mahalnya plat!
saya tukar plat, letak yang macam style gantung tu, baru 75 hengget je

:: Mrs.Eady :: said...

tiummm si gebu!!hehee...

ct rahani said...

sama cam lya dh lama jugak x pakai sutera.. cerewet nak menjaganya.. hehe.. lauk2 tuh nampak menyelerakan la.. :)

Chic Na said...

sempat lg ke nak tempah baju tu lya? belum pernah lg shopping kat zalora. ada tgk2 mcm cun jgk. huhu.. kalo cik na prefer uniform sbb pagi2 takdela termenung depan almari nak pilih baju. hihi..

Al-Fatihah utk arwah.

dyabunga said...

lama tak mkn kerang..mkn dgn sos cili je pun dh sedap..hihih

Kakzakie said...

kalau ada fulus semua dapat itu yg pasti Lya..

lieyalatif said...

wahhh bulatt bijik mate lieya tgk menu2 lya tauuuu....nasi lemak tu same....lieya pun dah ade buat tuk berbuke....nasi ayam jek belum lagi....mcm best ninak buat.....

suke gak cuci mate kat zalora tu lya....cantik2 baju die kan....

lia said...

makeup kete utk raya yer ;)

Azian Elias said...

akak nak raya ni dua kereta nak kena masuk hospital... huu.huuu..

Yumida said...

wah..tergoda ngn makanan yg sis masak tu...sedapnye! nasi tu mmg nampak megancam! x sangka sis punya bakat besar dlm masakan..telan air liur jap..gulp!

dulu2 je sy pakai sutera..tp skg mahai kan..huhu

baiknye majikan sis..alhamdulillah...

anak buah sy pn penggemar kartun si boboiboi ni...siap jerit2 lg..

al fatihah utk arwah....

kasihredha said...

geramnya tengok si gebu tu
makanan pun sedap2 belaka

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiiiii sedapnye tengok kerang rebus berserai tu

Deqla manjew said...

suka la tgk gmbr2 lya..cantik..pakai kamera apa ni? huhu... terliur la haii tgk gmbr juadah tu..haihh.. tergugat imanku!! alolo.. comelnye kucing..eh, dia pun puasa tuh!! so nk join skali la berbuke!! :)

Cendol said...

dah beli baju raya mase sblm pose lg..sebab tak nak kalut2 nanti.
ayah cendol pn swasta je mane ade bonus2 bnyk2 mcm org kerajaan.hehe tp tak pe lah kn.ade jugee..sabo je la.
ehh kenape tu muke si gebu tu?mata nye mcm terbalik je

ieda said...

banyak nyee kisah ramadhan lya ..
paling best bila dpt masak utk keluarga kan dik
wahhh batik sutera ..
akk x suke pakai sutera huhuh , tapi cantik .. kena je kat badan erra bila tgk iklan dia huhu

salam takziah buat keluarga mangsa .. sedihh dlm bulan2 puasa nie banyak dugaan huhuh

gadisworld said...

aduhh...terliur tengok menu makanan tu..sedappp

Zie said...

ha sukanya sutera... emm bilalah nak boleh shopping batik sutera kat sana tah

MamaEma said...

akak pun suka ikan asam tu digoreng..makan rangup jer...bc entry kat sini..terus nak buat nasi lemak sendiri..huhuhu..

maszmadi said...

dah pi dah zalora tu memang rambang mata..... tinggal klik n sedia duit jerk.. hehe

kayyana said...

lar... lya pun geng segar follower yerk.. hehehe... sedap sedap tgk menu berbuka yg lya buatkan... yana pun belum beli ape ape utk preparation raya... kene amek cuti sehari utk borong semua kot... hihihi.. maaflah dah lama tak dtg jengah asya dan lya... =)

Afasz said...

dh start shopping ke? kete pon nak beraya gak ek?hehe

rieda_ffya said...

Lya..batik sutera ari ni mmg cantik2 tau..patern pon byk yg moden..baju2 asya tu mmg cute..kene jenguk le zalora tu nnt..

Cho Zila said...

dah lama tak singgah sini... selamat berpuasa...
rajinnyer memasakkan..t api masak sendiri lebih baikkan..
akak suka baju sutera desain memang tak lawa tapi pakai sedap...
betoi2 mcm nurse akak nak cakap gak...

|| NaFiRaa || said...

Sama lah lya.. zura pon dah lama tak beli sutera.. leceh nak gosok..

bestnye.. ade jugak dapat hadiah sempena raya.. zura nih memang tak dapat laa.. kampeni cina kan~

adusss.. sedapnye menu2 lya tuh.. melelah jek rasa.. kekekeke

comelnye kucing Lya.. zura pon suka kucing.. tapi tak bela pon.. takut tak cukup kasih sayang kuceng tuh nanti..:)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

menu simple tp berselera sungguh tgk.. hihih.. :)

xmasuk lagi web zalora tu..ramai yg ckp puas hati shopping kat situ,

alahai...cutenye meowww.. :)

Kesuma Angsana said...

amboi meriah sungguh menu berbuka tu ye!.. pasal kereta mmg x yah cakap lah buat itu ini pun dah makan ratus2 ringgit kan!

Cik Nur said...

wah..sedapnyaaa nasik lemak.nur singgah sini tepat jam 12.50..tgk lah makan2...pergghh..mmg tergugat iman..!

comel si gebu tu...hihi

Fieza79 said...

dh mula soping skt2 ni..soping online je Lya..baju pg raya fieza dn kakak ready made online je...hehee

byk lg fasa soping akn berlaku ni cuma bajet nya blum ada lg..hahaa...

fiza said...

Amboi, garangnya muka si gebu ni...posa gak ker...hehehehe...

Dah start shopping raya yer.

QasehnyaRania said...

salam LYA :)
kelas u beli sutera dgn erra ..hehe ..
al-fatihah buat arwah bob ..

KakNi (CikNi Ahni) said...

Dahsyat betul lah Lya ni kan, makan kerang rebus sebagai kudapan... hahahah... geram betul tengok gambo kucin tu, dulu kakni pun prnh bela kucin rupa macam tu tapi dah bagi kat orang dah...

Zue AnnaLeeya said...

hamboi lya...
byk citer tuh dlm satu entry... hehehe....

tgk nasi lemak tu, ingat ptg nih nak msk nasi lemak gakla utk berbuka...
menu yg senang kan??? hehehe

~Sweet Honesty~ said...

menggoda la nasi lemak tuh..

ieja amieja said...

ptg ni pun akk ingat nak masak n.lemak + ayam berempah je..suka jg masak ayam asam pedas tu..kwn akk dr perak dulu yg perkenalkan masakan ni..

Errah said...

asam pedas ayam sedapnya...nak jugak..!

mummY daniSha said...

baju gegurl memang cantek2 kan...geram je tgk.

MulutPayau said...

comel baju asya tu...baju bdk pompuan mmng cantik....rambang mata dibuatnya....

mama aini said...

assalam lya & slm ramadhan dr mama buat lya & family..
maaf baru arini lawat lya..mama ter`down` lagi..hu2x..cantik2 baju asya..
Al-Fatihah buat arwah..mama tgk berita tu.. rasa sedih.. :(

Che Rosliza Che mat said...

sedapnya nasi ayam...lya suka shopping kat situ erk..

eMMe said...

best lak entry ni Lya, cam2 ada... senang kan skali banyak tempek, tak la boring kan, hehehe.. tapi Lya manyak citer tak pela.. Me ni kenkadang tandus idea la, heeee~

wan nurul hezrina said...

aahlah lya baju uniform2 nampak cam nurse.hikhik..ooo yang letupan2 junior lya..?nurul takut tgk letupan2..baju asya2 soft jer sesuai ngan tuan empunya baju2

simpanglima said...

salam liya.. sori dh lame x tinggal jejak kat sini. sebulan due ni memang memanjang je bz. tp saye x pnah miss bace blog lya ni. nk tye la cadar boboboy tu yg jenis single bed ke??? ank saye pon memang peminat setia boboboy ni,kalo nk mntk tolong liya belikan cadar sebijik cam2 boleh x??? huhu...

naniaimiadnan said...

alamak td tesalah gune e-mail sekolah pulak. sebenarnye ini la e-mail sayeyg BEA6045 tu email sekolah tempat saye keje ni.sori....

LydSunshine said...

Best la jugak majikan bagi duit raya. Harap2 tahun ni majikan saya pun bermurah hati jugak. [Harapan. Hahah]. Banyaknya yang Lya citer dalam entry ni. Kata nak panggil asya = Afrina. Tak jadi ek?

Lya ni rajin jugak memasak ye. Nasik lemok tu nampok sedak je. Feveret saya la nasik lemak. Tapi tak boleh makan selalu sbb kolestrol. Huhu. Sedih.

Ngape plet keta bleh sampai 180? Buat apa pada plet tu? Fuhh.

::NureeN:: said...

baju opis tue lebih kurang mcm nureen nya jgk, hehe...
tgk lauk2 tue semua buat diriku jd lapo.. tgh2 ari mcm ni aduyaii... :)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

wah, sutera tahun ni..
lely mls nk gosok kl sutera ni, se lg nk kena basuh tangan..
kite bedal msk dlm washing machine je blake..
tp kena pkaui jugok org gov. ni, setiap ari kamis.. =)

salah sorang mangsa letupan tu x-student adik sy..
mebi org yg sama kot.. heheh

mama_umar_maryam said...

skg ni dh mls nk bj kurung g keje..seb bek blh pki suar & dress,hehehe

Izan Ishak said...

alhamdulillah... rezki ramadhan ye dpt bonus tu.

cantik cardigan asya tu... izan yg tgk pun teruja sama...

Masha Meisters said...

si gebu tu nape wat muka sedih mintak ayam la tu xdapat ek....hihi

Deq's Qienz said...

Sedapnya tgk mknan tuhh..tergugat iman i tau..dahla peberet i kerang..hukhuk

izz iizza said...

banyak cerita menarik sepanjang 10 ramadhan ni..yg tengok masakan.tu..x manahan..mesti sedap tu..:)

Nadia Elena said...

perghhhh..terliur tengok makanan kat atas nih... =D

Nadia Elena said...

perghhhh..terliur tengok makanan kat atas nih... =D

Nana said...

hai lama tak singgah sini
serius cun baju kat zalora tu
ada juga sevey2 tapi blom beli je lg
sevey time xde duit mmg la tak beli hahaha

C'Jai said...

meriahnye juadah kat sini..:)
Belum mula shopping lagi...tak tau bila nak mula ...

sue zainun said...

wahhh dah banyak juga ye Lya shopping..haiii su nih xshopping ape lg

Puan Kutu said...

lor sy igtkan lya keje gomen..tp takpelah tiap2 taun dpt bonus.rezeki tu..:)

usha2 gak web zalora tu..tp nak beli tidak kot.dh ada on9 butik yg selalu terjah n beli.hehe

perghh dasatnya makanan semua sedap2..

Fai CeritaCinta said...

akak, uniform tu sama dgn uniform fai. hehe...

N.Aima K said...

al-fatihah sedihnye..

Adik ipar saya pn kerja kat petronas..dan kebetulan ada kawan saya pn bertugas kat tmpt kejadian. bila adik beritau saya yang tmpt kerja kwn saya terbakar..jantung saya pun bukan main dup dap lg sbb terkenangkan kawan saya dan keluarga beliau.. sedih bila tau ada yg terkorban lebih-lebih nak hari raya :(

anisalya said...

dah settlekan semua sebelum balik Johor. cuma tambah sikit2 je.

sal-nurbeena said...

banyaknya makanan....alhamdulillah

9n0L4 said...

dok penoh lagi berbuke atau bersahur dgn nasi lemak stkt ni. ;)

Kesuma Angsana said...

penuhnyer diari... mmg meriah sungguh menu2 tu!