Friday, July 20, 2012

K.I.S.A.H H.A.T.I

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam bertemu di hari Jumaat yang mulia. Tinggal hari ni sehari lagi..esok kita semua akan memulakan ibadah puasa. Pejam celip pejam celip... cepatnyer masa berjalan..sampai tak terkejar. Masa terus berlalu..tp kita masih terkial-kial. Semalam saya sunyi tanpa entri sebab nak bagi pluang untuk BW.. Alhamdulillah..rasanya dah hampir semua saya terjah..masih ada beberapa blog lagi.. Saya bw slow2.. Ingatkan saya tak nak update blog selagi xhabis BW, tp memandangkan JANJI HARUS DITEPATI... saya update gak entri arini sambil2 tu layan dulu kisah-kisah family saya.

Sebagai peringatan buat semua & diri saya sendiri.. Kalo lalu jalan Kuantan-Kemaman, pasti akan jumpa signboard ni atas bukit Masjid Geliga. Gunakan kesempatan yang ada untuk menunaikan tiang agama. Di bulan yang baik... sama-sama kita perbaiki diri ke arah yang lebih baik. Insyallah, bulan Ramadhan tahun ni saya akan bawak asya ke masjid untuk tunaikan solat Tarawih. Sama macam saya kecik2 dulu... selalu ikut mama saya solat tarawih. Moga dipermudahkan segalanya. Amin.

Hari tu makan sekali Megi Ketam... Tapi, still tak puas.. terasa nak makan lagi la.. Semalam cuba google resepi megi ketam... Jumpa.. Konon-konon nak cuba buat sendiri.. Ketam dah ade..tapi maggi lak xde.. Huhhh.. frust... dalam kul 11pm++ Fain ajak keluar g ofis dia jap..Pastu terus dibawanya ke sini... Hoho..surprise... makan megi ketam puku 12malam... Kamera memang x bawak sebab xtau nak ke sini. Lagipon dah lewat malam.Memang slurrrppp!

Saya print daripada email. Bagi saya elok gak kalo si suami baca... suapaya ianya lebih memahami si isteri. Tapi.. walaupon begitu..masih ada suami yang amat bertoleransi & memikul tugas uruskan rumahtangga bersama si isteri. Hehe.. mujur papa asya ni "sharing is caring".

Tahniah..tahniah sekali lagi anok-anok TERANUNG kiter! Juara SUKMA 2012. Apa yang best... kita orang di Terengganu dapat cuti peristiwa hari Ahad ni. Syoknyerrr... 3 hari cuti start Jumaat-Ahad. Ada gak plan-plan nak pegi jelajah ni. Papa asya ajak gi KL LUMPUR atau Kuala Terengganu. Kalo g KL leh shopping raya terus kan?? Ntah la.. ni cuma plan main2..kalo menjadi..lagi bagus.. Kalo x jadi pon xpe.. yang penting maanfaatkan masa bersama.

Kisah 1 malam... posing dah habis cun .. Tapi pakai baju terbalik. Kih..kih..kih.. Xpela asya... kata orang belajar daripada kesilapan. Kesilapan tu dapat memberi kita ilmu yang beharga..asalkan kt menyedari kesilapan & berusaha perbetulkannya. oihhh..berfalsafah plok doh!

Kerja yang paling mama letih.. Mama simpan..dia punggah..mama simpan..dia punggah.. adoii fengsan! Paling tak tahan bila syok sangat ber-catwalk..takpasal-pasal kuor suara rimau mengaumm.. terjerit kesakitan sebab pijak menan-menan yang kecik & tajam tu..Adoi... sakit kaki mama ni tau! 

Bermain sambil belajar... Sian dia..xde teman sepermainan..apa-apa pon layan je diri sendiri.. Sendiri jadi teacher..sendiri jadi murid.

Ni pon.. si cek mek molek punya kerja.. dia pegi main telur dari bekas. 
aduyaiii.. bila jatuh mulakan pecah

Kuih febret asya & saya.. Cer teka..cer teka... xpela..saya jawap!
KUIH DERAM... kat negeri lain panggil kuih ape ye?

Bengkung Sauna ..memang terbaek la... Saya beli dengan harga RM32.00. Lepas ni saya review tentang produk ni ye.. Memang terbaek la.. Dah boleh pakai seluar Jean yang lama x pakai sebab tak muat. Sape berminat..leh kabo ke saya.

Insyallah... hari ni nak ke TGV Cinema, Mesra Mall nak layan Ice Age 4. 
Mesti asya suka.. tapi kena prepare sarung tangan, sweater, topi & stoking la.. Sebelum tu kena bagi makan ubat demam siap2. Cegah lebih baik daripada mengubati. 

JANJI DITEPATI
Untuk Dya...heiii... Untuk Dya ..heiiii.. 
( sila nyanyi macam lagu Untuk Dia)
Celak Arab D Herbs Menjadi Milik Dya Bunga!
T.A.H.N.I.A.H

Aritu Intan Berlian ada gtau nak minta saya tolong beli Celak arab d herbs ni.. Boleh.. boleh.. harganya RM15. Dan alang-alang saya nak beli celak ni untuk Dya & Intan berlian.. kalo ada sesiapa nak kirim boleh gtau ye kat email  lya_afrina@yahoo.com

&

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

62 comments:

CikPuan Ira said...

selamat berpuasa kak

Cik Awin said...

akhirnya,,,muncul juga ngn post baru...

slmt berpuasa ye lya...

Fai CeritaCinta said...

kita ni sebenarnya menghampiri mati.. cuma kadang2 kita je yg buat2 tak perasan.. semoga ramadhan kali ni penuh barakah dan rahmat buat kita semua...

kak,kuih deram tu pun feveret Fai tau (>__<)

Nens Collection said...

lya...lama lia x buat n3..nk layan ice age ye..best.budak2 suka lah..mak budak pon lagi suker..haha

Gieyana said...

all in one entry..:-)

mummY daniSha said...

selamat berpuasa lya...hehe..samala ngan sy,selalu terpijak mainan dia..

syawalsimpsons said...

tahniah pada yang menang....mmm...banyaknyer mainan asya...

:: Mrs.Eady :: said...

Wahhh full entry!

Kesuma Angsana said...

tahniah pada yg menang tu n selamat berpuasa juga

eita said...

terenganu cuti ke?...
rugi2 sebab ita duk kat tempat lain..kalau tak boleh cuti jugak ni.....

selamat berpuasa kak....

Deqla manjew said...

untuk dya..heiiii utk dya..heiiii.... deqla ikot nyanyi sama la dear...haha..tahniah dya bunga...!! hukhuk..tak merasa aku celak arab...uwaaaaa... :p

Qhaifa Nur said...

salam ramdhan buat Lya sekeluarga.....
moga ibadah posa dapat dijalankan dgn sempurna......

Kakzakie said...

Doa kakak moga Lya terus sihat dan dapat menjalankan ibadah puasa tahun ini dgn cemerlang.

Selamat berpuasa ye:)

MamaYatie said...

waah..sekali harung yer semua...
bestla ganu cuti lama sambut pose..tahniah!!

salam ramadhan utk Lya sekeluarga!

Umie Naziera said...

slmat brpuasa kak lya..asya puasa x??hehe

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

gabungan cerita yang panjang selepas tak bern3 ...
heheheh akak balik ari tue lalu ikit kedai maggie ketam..ckp ngan cik poji.tapi tak singgah...lain kali kita singgah ye...dia pun macam teringin nak makan meggi ketam nie....

ieja amieja said...

assalam..
akk x berpeluang lg tgk ice age 4 ni..ank2 dah request..
syukur hb akk pun jenis 'sharing is caring' x blh plk ank bini x de..
btw selamat berpuasa esok..

Wanieys said...

xper la asya pakai baju terbalik janji pakai baju juga kan hihihi...wah dya yg dapat celak tu tahniah dya hihihi

nanizamros said...

Salam bengkung sauna tu beli kat ne ek.... Mcm Minat....

nanizamros said...

Alamak x dpt menang celak vogue tu heheheheh;-)

nanizamros said...

Alamak x dpt menang celak vogue tu heheheheh;-)

ct rahani said...

pakai baju terbalik pu tetap comelkan asya.. hehe.. salam ramadhan ye lya.. :)

MamaEma said...

selamat berpuasa lya... banyak betul aktiviti yg dibuat yer...seronok membacanya..

dyabunga said...

haha..dya ke tu..haha..mcm tak caye je..dya pun suka kuih deram..lama xmkn kuih tu

Masya said...

bengkung sauna?? macam menarik jer.. ok nnt review tau ... nak baca hihihihihi .. kalau menarik boleh cuba...

tahniah buat dya..

Lya Colours said...

selamat berpuasa lya =)

Phat said...

selamat berpuasa

mama aryan said...

salam ramadhan..maaf andai tersalah kata,moga ramadhan kali ini lebih baik buat kita..insyaAllah

Allene said...

tahniah pemenang... :) len kali frina kne buat lg...

Neeza.Areef said...

pndai asha bwk diri sndiri jd murid sndiri jd ckgu
kt sini panggil kuih tu peneram atau pun kuih telinga kel*ng

Cik Nur said...

Kuih tu, dekat perang panggil cucur belerang.. :)

tunggu tuan tanah review pasal bengkuang sauna tu dululah, kalau berminat boleh order.. :)

dan tahniah buat dya..!

P/S : Salam Ramadhan buat semua ahli keluarga GSF..mohon ampun dan maaf sekiranya tanpa sedar mahupun tidak jika Nur pernah terkasar bahasa mahupun menguris perasaan semua.. Maafkan Nur...!

Dan selamat berpuasaaa... :)

Che Rosliza Che mat said...

Lya...CR teringin nak bengkung sauna...betul ke..harga rm 32.00...kalau betul naklah satu hihihi

♥ Cmª shIemª ♥ said...

xpernah rase magi ketam..nyam3..
kat cini pun ade sigboard cenggitu.. sama2 mengingati diri kan lya..

kuih tu kami panggil telinga keling! heheh...abah seri suka la mkn kuih ni..
hehe..samela kejenye..menyepahkan.. :)

tahniah buat pemenang...salam ramadhan utk lya sekeluarga.. :)

|| NaFiRaa || said...

salam Lya..
zura tak pernah lagi makan megi ketam.. rasanye kalo ade megi udang mesti best jugak kan~ zura nih tak reti sgt makan ketam..keh keh keh..

Jeles sgt sebab negeri terengganu cuti ahad nih.. huhuhu.. ape2 pon zura bangga sebab terengganu menang SUKMA lagi tahun nih.. Tahniah~

Selamat berpuasa Lya.. :)

~Sweet Honesty~ said...

waahh..bestnya dya dpt celak arab freee..huhhuuh.. tahniah tuk dyaaa..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

samalah dengan Qis suka punggah mainan dia..kita susun dia punggah..kang dia sendiri terpijak mainan tu barulah jerit2 nangis...

~Selamat berpuasa buat Lya & family..moga ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnye..

::NureeN:: said...

kueh deram tue, kat cini panggil peneram @ telinga keling hahahha....

lama x terjah cini :)

AnneRaini said...

menariklah bengkung sauna..tak sabar tunggu review ni..

are_lin@yu said...

wahh banyak sungguh kerja sis..hehe..tahniah untuk dya jugak ;-)..salam ramadhan dari ayu ;-)

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

ayunyer asya posing...kuih deram kiteorang panggil kuih telinga keling hehe...

Selamat Berpuasa lya...

maszmadi said...

Ice Age 4..... eee nak tengok nak tengok...

salam ramadhan lya n family

Rasp said...

bestnya benkung sauna tu...
kalo utk ahkak confirm xder size kan...
ahkak kan 'sihat walafiattt' hehehee...

Semoga setiap amalan dan ibadah kita dalam bulan puasa kali ni diterima oleh Allah SWT.

Maaf atas segala khilaf ku ya sis...

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak.

izla said...

selamat menjalani ibadah puasa.
moga ramadhan kali ni lebih baik dr ramadhan2 sebelumnya :)

norhidana said...

selalu nmpak signboard jenazah tu kt tp masjid geliga time nk beli kopok leko heheheh...

Hanis Azla said...

wah.. maggie ketam.. akak x pernah makan.. Slam ramadhan buat lya dan keluarga.. selamat berpuasa..

Kak Izan said...

Alaaa...x dapat huhuhuhuhu... takperlah xder rezeki.. anyway..selamat menyambut Ramadhan buat asya dan mamanya.. :D

Cendol said...

ntah kenape..entry ni so sweet!!
err kuih deram tu same ke dgn kuih telinga keling?nmpk mcm same..hehehe

wawa abdullah said...

habis telor mama asya pecah..and kueh deram tu pun faveret saya..hehe :)

Salam Ramadhan~~

p/s: JOm join contest review sempena ramadhan..Duet raya dan voucher free untuk anda~ :)

Chic Na said...

tahniah dya. selamat berpuasa utk lya & keluarga. :)

mamalieyna said...

Salam ramadhan buat lya n family, byk cerita dlm 1 n3..like3x..semuanya.. ^_^

Tahniah buat pemenang !

Salina@IbuAqil said...

Salam Ramadhan lya..
Moga kita diberi kesihatan yg baik utk tunaikan ibadahNYA..
Amin!!!!!!
Ya rabbil alamin..
Lya TC yer..

Chekgu Azrine said...

Magi ketam?mesti sdp!!

..::..aRe-Na..::.. said...

salam ramadhan lya..suka sgt tgk gelagat asya...hehehe,sejuk mata memandang...:-)

QasehnyaRania said...

salam lya...sehat?
lama tak singgah sini :)

selamat berpuasa yer ;)

Yumida said...

salam ramadhan sis...

wan nurul hezrina said...

berminat nak tgk review bengkung2..nnt review taw

dyabunga said...

nk kne bg alamat ke?huhu

izz iizza said...

banyak betul cerita ni..x tahu nk komen yg mana..:)

suka tengok asya..comel..:)

IntaNBerliaN said...

tahniah utk pemennag... :-)

lya, so, camne saya nak bagi duit dekat lya ni?

mamaRIFQY said...

hahaha..pakai baju terbalik ye asya..kikiki..sabau je la

9n0L4 said...

comeynyeeeeeee kertas undi tu. siap ade gambor bagai. kiut. ;)

mama aini said...

Tahniah buat yg menang..