Friday, July 6, 2012

L.Y.A Surirumah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam bertemu di penghujung minggu. Lya SURIRUMAH... Bukan SURIHANI ye...SURIHANI , LISA BINI YUSRI DAH AMBIK. Suri rumah dihujung minggu ! Walaupun masih kurang sihat, tapi rutin hujung minggu tetap dijalankan seperti biasa. Dah settle basuh & jemur baju asya. Tunggu turn untuk basuh baju-baju saya & Fain lak.. Pastu nak rendam tudung-tudung. Tukar cadar.... Makan...... makan ajer yang di prepare oleh mama saya.. Ngeh..ngeh..ngeh... Hari ni xtau lagi nak kemana. Rasanya, nak berehat je kot arini. Kalo keluar pon petang-petang bawak asya je la. Sambil tunggu baju siap kat dalam mesin bauh tu, update blog & bw. Semalam dah bw sikit-sikit.. Sambung lak pagi ni sikit.. Ye la.. dah berkurun x bw gara-gara badan tak sihat. Pemenang "Celak Arab D'Herb" saya umumkan minggu depan yer.. Masih tak sempat nak buat list.

Asya mengayakan baju kurung polkadot baru. Handmade ni... Ala-ala cleopatra stratan baju nih. Buatan tangan ni lebih kukuh & tahan lama. Sama mcm saya gak.. memang suka pakai baju kurung handmade berbanding readymade. 

Apakah ini??? Motifnyer nak gtau... dalam masa terdekat ni nak jengguk ke pawagam lagi..
Nak tengok movie ni lak :
*
*
*
*
*
*
*
*
ICE AGE 4.. di pawagam 12 Julai 2012 kan.. Mesti asya suka.. Bukan asya je, mama dia pon. Sebab saya memang suka tengok kartun animasi ni. Tapi yang merisaukan.takut asya demam lak lepas tengok wayang. Rasanya kali ni, sebelum masuk panggung kena bagi asa minum ubat demam awal-awal sebagai langkah pencegahan. Dan kena bagi pakai sweater berlapis-lapis+stoking (memang pakai sokmo) + sarung tangan (kena beli la ni) & topi kepala.

Ingin rambut terpacak?? Ingin menjadi sekacak Fain?? Ngeh..ngeh.. gunalah gel Loreal ni. Memang terpacak. Ekceli.. saya nak beli kan sesuatu untuk Fain masa hari Bapa dulu.. Tapi xtau nak beli apa.. Sebenarnya nak beli baju.. tapi janji dengan kawan x menjadi..  Takkan nak beli depan-depan dia. Ni pon saya tahu gel rambut dia dah habis.. konon2 masuk guardian nak beli barang saya... Tapi tujuan nak beli gel ni je. Takpe la murah pon.. Tanda ingatan daripada saya yang sentiasa menghargai kehadirannya dalam kehidupan. 

Selipar PRINCESS untuk asya. Just Rm10 jerk.. Kes terbelinyer selipar ni sebab time nak outing dengan geng Flizz Start aritu, semua kasut & selipar asya dalam kereta. Kereta lak papa sya bawak.. So, terus singgah kedai BATA jap... dalam banyak-banyak asya berkenan yang princess ni. Boleh la buat selipar "sahanggg" kat rumah . Tau apa itu "sahangg". Orang teranung.. tolong jawap!

Mee kari ni.. sebenarnya, kalo makan mee kari saya memang tak pernah habis & kurang gemar. Tapi mee kari ni, kalo saya makan memang licin.. Habis hirup kuah-kuah dia ni. Mee kari ni beli kat Cafe Kek Lapis Sarawak kat Taman Chukai Utama, Kemaman. Belakang bangunan Niosh.

Ros pink mama saya yang ditanam kat halaman rumah. Time bunga ni kembang..menjadi kerja asya kutip bunga ni and main tabur-tabur. Eyhhh,, sebijik cam mama dia mase kecik la !

Hi.. muka saya bangun tido.. Bangun tido...tetap berikan senyuman buat mama. Mama kata asya kena senyum sokmo..baru nampak sweet & awet muda. Tak leh muka mashamm catum.


Okaiii..
Happy Weekend Semua Negeri Yang Weekend Hari ni..



Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

77 comments:

mimie.. said...

alaa comel nyee dia.. :)

Neeza.Areef said...

lawo pokadot kurung asha

manja eh lya mak masak semua

happy weekend lya n asha

izla said...

'sahang' tu lebih kurang macam 'wat pakai harian'..

orang teganung tapi dok reti nok explain. hhehe

eMMe said...

Salam Jumaat Lya, moga sihat senantiasa... cuci mata tgk Asha... tang gmbr makanan mee kari tak tahan tu... dugaan kan kalo puasa ni, huhuu...

Nyue said...

best la akak bleh rehat2....hehehhe....buat slow2 akak keje umah tu...

cantik baju baru asya..pokodot merah gitu..manis nm..ehehheeh...

♥cikmOt♥ said...

sahang tu basahan le...
kita orang pahang...hehehe

potpetmama said...

selamat berhujung minggu...kami tengah keja lagi ni huhu

Zie said...

samalh kita surirumh sementara hehe....akk pun buatkn bju kurung tuk ank2

Nens Collection said...

sinopis sume citer n3 lya hari ni..hehe..

cantik giler baju asya yg polkadot tu..sweett ajekk!

Myra Jay said...

Memang Asya kalau senyum manis sokmo :)

Cantik baju polka Asya, berkenan acik MJ tengok ha...heheee

Kesuma Angsana said...

alahmdulilah dah pulih sikit n happy weekend juga yek

Masz Sidek said...

sy hari sabtu ni nak g panggung tengok spiderman...hehehe

suka tengok bunga ros pink tu cantik.. :)

Cik Nur said...

sahang tu ape...?
hihihih..

manisnya senyuman asya walaupun baru bangun tido..hihihi

mee kari, nur pun kurang suka..hihi

suhaina laui. said...

like weekend ;)...sedap lak tgk mee kari tu..........

amirah said...

baca entry lya ni sambil tersenyum2..happy weekend!

AnneRaini said...

sahang tu basahan ker??

are_lin@yu said...

geram tengok asya sangat comel..sis surirumah ya?beznya banyk masa utk family..

anisalya said...

mmg utk ibu bekerjaya macam tu la.

Dieyna said...

lya.. akak ada di kemaman ni. nak serbuk cheese sms akak ye.. 0192481068

KhaiRin : anies said...

sy tau apa maksud sahang tu = basahan kn? hehehe

izan mama mia said...

slmt ber'surirumah' lya...

Cik Awin said...

slmt bercuti bersama family ye ;)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

cumelnyer dak asha ni...
sweet ghittew!

♥ Cmª shIemª ♥ said...

wah..padatnye entri ni..semua pic menarik..asya look comel ngan baju dot2 tu..ehehe..nk belikan asben gel gak..tp asben x guna gel..huhuh..


oh mee kari...peberet..nyam3.. :)

semoga semakin sihat ye lya..

Rosidah Binti Muhamad said...

chomel asya dgn baju tu..merah lagi..
hehehe..persiapan nak masuk wayang tu mcm nak g tempat bersalji pulak..siap nak pakai topi..tp betul jugak lelama dlm wayang mmg sejuk..harap asya enjoy the movie dan tak demam lg..

Ena said...

comelnya asya ni.. moga jadi anak yg solehah ye..

Che Rosliza Che mat said...

hihihi selipar sahangg tue...buat pakai hari2...comel selipar asya...Anak CR yg sulong suka selipar barbie...penat melayan ..

Noli@Ibu Wafa said...

wak sahang?emm dok reti gop nok royak guane..wak sahang..wak paka paka gitu ah kot..haha..

Gieyana said...

Hepi weekend Lya...tgk movie tue mcm menarik jer kan..nnt nk bw nureen gak insyaallah..:-)

Wanieys said...

lya mcm wani juga jd surirumah hr ni hikhik....asya comel jer pkai baju kurung polkadot tu...mee kari pun nmpak sedap jer...happy weekkend yer lya :))

ieda said...

mee kari paling sedapp

adehh lapar lah pulak .. x makan layie nie ;)

Nad @ MamaZN said...

hepi wiken! :)

maksud perkataan tu : pakai utk basahan/harian ek?

9n0L4 said...

kekgi nok gi kutip jugoklah bunge ros tu. hehe.

Kakzakie said...

Beransur sembuh Lya... bolehlah pelan-pelan buat jangan memaksa diri.
Sihat kelak bolehlah menonton bawa asya (jgn lupa pakaikan asya baju tebal) takut dia kesejukan macam hari dulu..

Qhaifa Nur said...

citer kerja rumah memang tak pernah habis, sesekali dapat cuci mata best...
comel Asya dengan baju polkadotnya..

syawalsimpsons said...

WAHHH CUTI JAA...SELAMAT BERCUTI....

Arina Shamsul said...

semua gambar cantik dan menarik :)

happt weekend dear :)

TiranaAduka said...

Comelnya........
salam kenal dari Tirana

|| NaFiRaa || said...

comelnye asya ngan baju polkadot tuh.. raya nanti nak wat baju polkadot jugak lah untuk anak2.. hehehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

:)

yelah walaupon bekerja hujung minggu ttp kena jadi surirumah kan

Chic Na said...

bestnya tgk ice age. cik na ni nk tgk wayang kena turun kemaman jgk la kot. huhu.. mee kari tu nampak sedap. nyummm..

cik na ambik tempahan dr semua negeri, yg coklat tu kurier ke sarawak. ape2 tgk sini k https://www.facebook.com/cikna.chocolate. :)

ct rahani said...

comel asya pakai baju polkadot merah tuh.. :)

Nazayiena said...

Comel je Asha pki baju polkadot tu,
Seronokkan mama asha jadi surirumah minggu nie.

Kazman / Sue said...

cantik selipar... heeex pas tu layan pi tengok wayang... memang sempoi....

Yana Libra said...

sahangg tu ape ni? huhuh~

Azian Elias said...

asya mmg cantik kalau senyum.. kalau tak dia macam sedih je..

izz iizza said...

walau baru bangun tido asya tetap comel..:)

mama aini said...

assalam lya..sibuknya surirumah ni kan..hikk2x..mama kebelakangan ni..dapur selalu je tak berasap..hu2x..mama tak bolih berdiri lama2..kaki akan jadi bengkak..

~Sweet Honesty~ said...

senyum tu yg cute..hihi..

Aine Ainun said...

Itu baju raya Asya ke?hehe...sweetnya bebudak pakai kan....

IntaNBerliaN said...

sahang tu yg dipakai harian..hihii

fieda said...

tgk pop corn tu teringat tadi maira tido dlm panggung masa gi tgk cite spider man...hihi..mula2 dia tgk jer..dia kata cite ni best..last tido rupanya..ingat dia tgk..

asya..ayunya lepas rambut..

fieda said...

ice age ni mesti best kan..

cendol said...

comelnye asya dgn baju kurung nye tu..polka dot gituu..

Si Matatajam said...

Sukanya auntie M tgk senyuman Asha tu... I like....

Tina Othman said...

sedapnya mee kari tu

biasalah cuti2 mmg tak kering kuku buat keja rumah

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

mcm2 cerita ....dah rojak jadinya...
hahahahaha

apa2 pun asya memang cun..dan weekend memang jadi suri umah..

Cik Aini Lavender's said...

wah..
best lah asya org bw g jln2 =p
betul dear,
plg pnting masuk pawagam bw sweater..bleh demam dgn tahap kesejukan dlm panggung tu :)

Bionic women said...

wahhhh..ni semua enty in 1..hehehe..
berkenan gak ler tgok selipar tu, dhiya memang suka princess,,,
me kari tu buat kecur liur ler..suka-suka..
kami pun bercadang nk tgk iceage, memang follow cerita ni, lagipun dah lama x bawak dhiya g panggung

Ibuhani said...

lya suka tanam bunga ro jugak ye....ibuhani br bljr2 nk tanam! Happy weekend n slmt tgk wyg asya!

Deqla manjew said...

eeeiii jeles la tgk sume gmbr2 lya...cantik2..pakai kamera apa eh? huhu...

Misz Mieza said...

Meh nk tolong translate.. 'SAHANG' tu maksudnya 'BASAHAN'.. Selipar SAHANG, membawa maksud selipar basahan.. Eceh, macam cikgu BM lak rasa.. Eheks! ;p

TwIstiEs*meSti Mau* said...

cair la tengok budak nihhh...
huhuhu

senyum sokmo dehh...:)))

~aSHa~ said...

asya mmg sweet..

nn lylyn said...

ice age mmg best xpernah mgecewakan hati =)

rieda_ffya said...

menghabikan hujung minggu di rumah je ye..sy pon duk rumah je..layan nobel2 semua..

Masha Meisters said...

hehe...surirumah memg begitu kan...

selamat berhujung minggu madam suri rumah...hehe :)

m.u.l.a.n said...

nak try la mee kari blkg niosh tu... maggi ketam dah try dah lepas lya promo dulu.. hehe tq tq..

Chekgu Azrine said...

semua gambar2 lawa je..chomelnya Asya dengan baju polkadot tu..

Arina Shamsul said...

singgah pagi isnin jenguk kamu dear :)

doaku semoga kamu sihat sekeluarga :) amin,

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

dalam banyak2 kasut princess asya yang menarik perhatian ..:) kiutnya ..Asya, auntie nak pinjam boleh? hihihi

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

muka bangun tdo pun comels yer..senyum jer...suker la tengok sliper asya anak saya pun nak gak sliper camtu...tapi nak yang barbie susah gak nak cari....

lieyalatif said...

keh keh keh ..tegelak lieya tang lya surirumah vs lisa surihani tu...ade2 jek lya ni tau heehhhehe....

alahai comel anak dare lya ni berkurung polkadot..rambut plak panjang mengurai....cute!!! sejuk mate tgk die kalo penat2 lik keje kan lya....

eB said...

ala asya, auntie pn nk awet muder gaks la :)

MamaEma said...

susah gak nak explain ;'sahang' tu..hehehe

el said...

lapar lah tgk meekari tu
lya..el colek asya jap..comel bangat seh dia

mama rifQy said...

hahhahaa,,,sahang oh sahang !! saya mmg sgt2 paham!!!