Monday, July 9, 2012

Resepi Singgang Ikan Ala Terengganu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Selamat bertemu kembali.. Entri untuk hari ni x sempat nak prepare.Just nak share resepi paling simple..just main campak-campak je. Campak-campak pon, kalo makan mauu terangkat ni. Sebelum tu, nak story sket kisah Asya yang ke Emergency Room hari Sabtu baru-baru ni. Kena la cucuk sejarum. Tapi alhamdulillah..walaupun muka asya hampir2 sebek time nampak doc bawak jarum nak cucuk ubat.. saya berjaya tenangkan dia. Tengok mata dia nampak cam nak bergenang dah airmata tu... Maklumlah, ni 1st time dia kena cuccuk.. masa baru lahir dulu x usah cakap la.. sampai lebam habis kaki dia. Masa doc cucuk jarum, terus saya ajar asya tarik nafas untuk kurangkan sakit, Alhamdulillah.. asya kuat.. dia mampu tersenyum walaupon sakit. Tak de menangis langsung. Asya kena cucuk kesnya sebab tangan asya bengkak kesan gigitan binatang yang x diketahui...apakah binatang itu.

Ikan Singgang Terengganu

Ikan singgang ni adalah resepi tradisional orang Terengganu. Masakannya sangat-sangat simple, tapi rasanya ada ummphhh.. Ikan singgang ni kalo nak sedap guna "ikan aya" atau lebih di kenali sebagai ikan tongkol. Tapi kali ni saya masak Singgang Ikan Tenggiri. Memang marvelesss!

Ikan Singgang Tenggiri

Bahan-Bahan:

Ikan - Mengikut kesukaan.. Tapi ikan aye la the best!
Bawang Putih
Lengkuas
Kunyit Hidup
Asam Keping
Cili Padi- Kalo nak peda desitt
Garam+gula+perasa
Bendi
Air

Cara-Cara :

Paling mudah & senang.. Just campak-campak semua bahan ni dalam periuk. Kemudian masukkan air & ikan. Masukkan perasa.. Tunggu sampai masak, bolehla dihidangkan.

Nak rase lebih marveles... makan ikan singgang bersama ikan goreng panas-panas
&

Hidangkan bersama BUDU


*
*
*
*
*

*
*
*
*

Memang ummpphhh.. Tapi ni tak complete lagi. Lagi sedap kalo letak seulas durian+hirisan bawang merah+perahan limau nipis. Saya punya budu ni ekspress.. Just letak budu+lada jarum.

~ Ada perasan tak banner asya mulut muncung tu?? Cun bangat kan.. Special daripada Mama Arina buat GSF. Tapi saya main letak je dulu banner tu, sebab nak kena adjust layout blog dulu.. Btw.. i like... kiut miut sgt2.Saya masih x sempat nak BW kesemua blog..  Nak kena tumpukan pada asya dulu .. Saya MC sebab tak sihat..~

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

91 comments:

eMMe said...

gulp! kecur ku dibuatnya... nak try la wat gulai singgang plak, heeee~

Asha good n strong girl kan.. dia dah besar n faham... malu la kalo nangis kan...

C'Jai said...

punye la ohsem resepi..memang bengkok la siku menyuap...Heee.. mint woooo singgang ni..lauk lain xde pun takpe dah, tambah pulak budu..orang pahang panggil pede..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

aduyai nampak sedap dan menyelerakan ...:)

Che Rosliza Che mat said...

Sedapnya Lyaaaaaa Ikang masak singgangggggg terliur di buatnya...Kesian Asya...binatang apa yg gigit asya tue? mesti tebuankan...

are_lin@yu said...

ayu tak pernah cuba lg..budu pun tak pernah..hehe

Cik Nur said...

sedapnyerrr..!
lapo bila tgk makanan...!

Misz Mieza said...

Ikan singgang lawan ngan budu memang umph! Makan sapa berjelok la klu dapat ni.. *Orang ganu jer tau maksud berjelok nih.. Hehehe..

Alahai, cian plop Asya.. Get well soon our cute baby asya.. Also for u my dear friend.. Get well soon! =)

lelamaisara said...

nak masak singgang jugak la..hehehhe..

moga cepat sembuh..;)

CtAyue said...

asya kena gigit lebah ke? adam hari tu malam hari kena gigit lebah, pengsan dia jap dlm kete.kena cucuk kat kaki.. wah sedap ikang singgang memang makan dgn budu br ngam...hehe

Rosidah Binti Muhamad said...

Lol sian asya..binatang aper tu?
Ikan aye tu ikan aper yer?..ada nama lain tak?

Adylia Qarissa said...

kalau kat klate tak letak kunyit...heheee

Lya Colours said...

sedap ni
tapi saya x makan dgn budu la. dgn sambal belacan. baru umph !

fieda said...

sedak tu...

♥ ...mummy SHAKIRA...♥ said...

sedap nye...alahai sian nya Asya ngan Lya...moga cepat sembuh ya. :)

Kakzakie said...

Lya kena rehat lebih sikit, dah nak puasa nie... harap semuanya bertambah baiklah...

norhidana said...

sesekali layan singgang mmg best, tp akak nyer singgang selalu dh gaya2 johor dh... sbb pds lain skit dr terengganu nyer

fiza said...

Masakan simple & senang nak masak ☺☺

AzuraFazil DIN said...

FUHH MATOP >.

weols kalau mama masak lauk ni , dpt plak kicap .. phtu teluq ... mmg tu je lew.. licin , xpun ado sambal blacan waaaaaa.. tangkap nangissssss

ieedaz @ mama_isha said...

lame tak makan ikan singgang..!

rafaliah said...

Wahh..sedapnyerrr...:-))

Jom join GA UmmiIrfan.Com.. hadiah bernilai rm50 tau! :-)

http://www.ummiirfan.com/2012/07/giveaway-dari-ummiirfancom.html

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

ini lauk kegemaran tau....

Wanieys said...

senang jer la campak2 jer hihihi...boleh cuba ni

izz iizza said...

budu tu letak durian..pelik jer tu..

Saya Disini said...

sy xbape nk suke sangt singgang ni...hehe

Nazayiena said...

Siannya Asha kena gigit binatang apatah,nasib baik asya kuatkan.

Deqla manjew said...

ikan singgang...owh dah lama x mkn...resepi popular kelate ni kan...hihi...

anisalya said...

singgang mmg sedap. terbaik...

Salina@IbuAqil said...

Kiut miut lahai banner tu..
Lya TC yer..
Nnt sggh "umah" tau.. :D

Asfaliza Mohd Yatim said...

wah ini yg nk cuba ni....nampak syiokkk

MamaEma said...

memang ikan singgang dgn budu tak dapat dipisahkan..

dyabunga said...

comel banner akak..hihih

|| NaFiRaa || said...

Lya.. tak tahannye tengok mata ikan singgang tuh.. terus meleleh air liur neh.. lama nye tak masak singgang~ sedapnye~

banner tuh comel sgt.. cute sgt gambar asya~

lia said...

ikan singgang ni akak suka makan dgn sambal belacan... perghhhhhhhh terbaekkkkk la

Si Matatajam said...

Kl kat Langkawi kami panggil ikan aya tu ikan torey... Cam best la.. M nak try la..

Dieyna said...

lya fb dah deactivated ke.. ambil cheese dumah mak akak eik.. amik esok xpe,,, malam ni baru sampai cheese umah mak.. hehe

amirah said...

sedapnya! nak menitik air liur tengok cili padi tu

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Siannye Asya...binatang apalah tu agaknye gigit dia..moga cepat sembuh ye..

Masakan yg main campak2 ni lah kalau makan mmg berselera...nasi pun bertambah2..

KhaiRin : anies said...

sedap nyer..tp sy prefer singgang putih...

Lady Rina said...

nampak sedap jerr...yummy!!...

~Sweet Honesty~ said...

kalo kt sabah, pggil ikan rebus masak kunyit je ne..hihi..

Chic Na said...

terliur pulak tgk budu. sampai 4 biji letak lada? tak pedas ke.. :)

Yana Libra said...

nampak cam sdp je..hehe..kena blaja buat ni..huhu~

♥ Cmª shIemª ♥ said...

nyum3..kelihatannye menarik selera..rajin2 blh try nnti :)

Umie Naziera said...

saya suka ikan singgang ni sb dya rsa masam2 ckit..yumm2

kasihredha said...

adussss sedapnya...makan dgn budu mmg lagi le bertambah2

Aine Ainun said...

Macam singgang Johor gak..lebih kurg sama...=)

baru tau ikan aya tu ikan tongkol sejak tgk majalah tiga lepas,
mat saleh tu=))

mamalieyna said...

idea! esok nak masak singgang lah! hehe..

ha a mmg cute lah banner tu..comel~

Misya Mialen said...

Siannya asya.nasib baik dah ok.eh sy pn suka mkn ikan singgang tau.bhn pn lbh kurang.cuma sy pki.asam jawa.;) mmg sedap.tp x.cicah budu.x pndai mkn.cicah smbl kicap pedas.mmg umpph.;)

Cik Aini said...

eh2..x ketinggalan budu tu ye..hehehehe
senang je masak ikan singgang tu,just main campak2 je =p

..::..aRe-Na..::.. said...

perghhh lya...dap..dap..dapp..:-)

rieda_ffya said...

haa...bestnye ikan singgang..terliur ni Lya...makan lak cicah ngan budu,...

Suara Hati Ini.... said...

alamak..lapaq la plak..huhu

Nens Collection said...

saya suka2..mavelous la ikan singgang ni..hehe..

semoga asha cepat sembuh..sama ngn mama die jugak..;)

Nyue said...

nyue buka2 mmg da nampak banner kat kiri sidebar tuu...muka asya..ehehe..pakai da buat aksi mulut tu..ehehehhe....

nyue suka mkn ikan singgang...nyue kalu masak pon main campak..eheheh...best sgt2....hehehhe

Afasz said...

adeh terliur la tgk lauk ni... siap ada budu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lieyalatif said...

fuhhhhhhhhhhhh...peberet zaman berzaman ni lya...mmg kena betul dgn budu...terbaiiiikkk!!!!

|shuhadaothman|TM said...

oow, bru tau nme masakan ni singgang. hehe. penah buat. mmg sedap ^^

Neeza.Areef said...

memang sedap..simple..pstu berkhasiat x yah minyak2

mama_umar_maryam said...

resepi singgang ni bkn takat sehat tp senang kan ;),get well soon

Ann Ishak said...

adoi mama...perut laparlah bila tengok ikang singgang ni (-,-)

munna said...

sedapnya..... sejak kahwin dgn org kelate ni ..kak munna selalu masak singgang kelate je

ct rahani said...

ikan singgang ngan budu memang mabeles.. sedapnya.. terus rasa lapo tau.. hehe..

dyabunga said...

sedap ke mkn ngn budu?dya tak pernah rasa budu.hihi

Solehah Shamsuddin said...

akak ni org kelantan ke?

Salmiza said...

Kite org johor pun sll buat ikan singgang...segar bila mkn..

::NureeN:: said...

yg simple2 mcm ni bleh lajak 2 3 kali tambah nasi ni kan lya :)

el said...

ikang singgang tu sllu msk
sng main campak2 jek hehehe

budu tu mmg syiok
el mmg hantu budu
siap leh ratah budu cam tu je
sahur bln pose ni wajib ada budu
penaik nafsu..
ermm caner la nak diet ni huhu hahaha

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

errm ni memang menu fav saya kalo balik kampung mak mesti masak singgang ni makan ngan budu memang meletup...hehe...nasi mesti menambah punya

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

ni kalo blh lauk gini dop sedo nasi abes sepuyut.. ;-p
kena plak nasi panas2.. wwwooo, terangkat...
febret lely gok nih!

mama aini said...

ehem..mama tak makan ikan..kuahnya mama tak makan..dr umur 10tahun mama berhenti makan ikan..hukk2x..

Ena said...

teringin pulak nak makan ikan singgang aye.. slurp... hirup kuah panas2 mcm makan sup.. arghhhhhhhhh.. sedapnye.. heheheh

Kella said...

ya ALlah lya... sedapnya ikang singgang!! ya ampun.. lya itulah budu tersedap tau! gulp! gulp! telan liur doh ni weh...

Arina Shamsul said...

adoiii..terlliurbpulak time lapar ni dear..hihihi

m.u.l.a.n said...

yes... singgang kena makan dgn budu.. baru mantap..!!

IntaNBerliaN said...

saya pun sk ikan singgang ni.. mmg sedap sgt kan :)

SangRatoo said...

teliur terus kite..heheheheeh resepi campak² ni kalau kene gaya..mmg terangkattttt kan :D

Yumida said...

sedapnye! byk post2 pasal makanan..auw..tergoda! gulp!

Masha Meisters said...

singgang memg sedap dan simple je kan? tapi,dengan budu...hihi...xpandai lagi la nak mkn...nak gak belajar :)

mama aryan said...

sedap budu tu,tp akak takleh makan nanti gatal2 satu muka..hwaaa

mummY daniSha said...

get well soon lya!

9n0L4 said...

get well soon asya dan mama asya. ;)

inazamri said...

lama akak tak makan budu..rasa tingin pulak.dah beberapa hari menyepi..tak sihat or bz?

eita said...

biasa letak lada jarum....
sedap...
makan dengan sambal belacan..

wan nurul hezrina said...

perghhhhh budu syok sokmo!hari2 mau=)memang makan ngan ikang singgang syok..tumbs up!

mama rifQy said...

bestnyer singgang ! makan ngan budu..walllalalallaaa..

### lama xjenguk lya..bizi sikit kat opiss...

Ummi Iman said...

Combination yg menarik. Tambah ulam pegaga lg terangkat. Mmg sedap kalau budu ada tempoyak dan limau nipis.

LydSunshine said...

Salam Lya. Sorry lama tak jenguk blog Mama Asya ni.

Haaa.. elok la tu... petang ni bleh la masak singgang. Guna serbuk kunyit bleh tak? Malasnya nak singgah kedai beli kunyit idup. Eh, aisehman. Tapi lengkuas pun takdop. Ikan aye ada beli ari tu kat pasar malam. Tapi hok kecek je. Bleh la ork?

Nampak2 asya mulut muncung. Gmbr masa tu dia bertubuh skit kan? Lya, saya suka tengok Asya lepaskan rambut. Lagi ayu. Macam gmbr yg pakai baju tidur yg Lya letak kat FB tu. Suka tgk gmbr tu.

mrs kayrul said...

kayrul org utara, tak reti la nak makan lauk singgang nie...dulu budak rumah org kelantan, tiap2 hari dia masak lauk singgang makan ngan budu

onie said...

ikan singgang memang sedap,onie ore kelate,maaa salu buat lauk ni tiko yooo malah dan anaknya malah masok :P

sal-nurbeena said...

biasa juga mask singgang kat rumah. tapi adakalanya tak letak kunyit hidup tu, (kes malas nak pi beli kunyit hidup). Thanks kongsi resepi

bloghok said...

NINO NINO....TUMBANG LALU SNING