Tuesday, July 24, 2012

Resepi Ketam Goreng Bertelur

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam 4 Ramadhan. Hari ni saya nak share salah satu resepi berasakan ketam iaitu Ketam Goreng Bertelur. Merupakan menu yang saya prepare semasa hari pertama berpuasa. Sebenarnya ni 1st time saya cuba menu ni. Nak cari kelainan dalam masakan ketam..cz biasa masak ketam sweetsour, ketam masak lemak & ketam lada hitam.. Dengan bantuan google, saya jumpa resepi ni. Apa yang saya coretkan hari ni just sebagai perkongsian resepi, yela, bulan puasa ni mesti kita nak kelainan dalam hidangan seharian. Saya pasti semua kawan-kawan saya kuat imannya.. & jadikan entri saya sebagai ilmu dalam masakan ye.. Jauh sekali entri ni dibuat untuk mengiurkan kawan2 yang berpuasa. Ok..think +ve ye.

Ketam Goreng Bertelur

Bahan-Bahan:
Ketam
Sos Tiram
Sos Cili
Cili Boh
Bawang Merah+Bawang Putih (Blend)
Halia
Sedikit Air Asam Jawa
Perasa
Air
Telur yang dipukul

Cara-Cara Memasak:

1. Tumis bawang merah+bawang putih+cili boh+halia hingga naik bau
2. Masukkan sedikit sos tiram+sos cili
3. Masukkan sedikit perasa
4. Masukkan sedikit air asam jawa
5. Masukkan ketam & gaulkan
6. Masukkan air & biarkan sehingga ketam masak
7. Last, siramkan telur yang dipukul  atas ketam & balik-balikkan. Kacau cepat-cepat untuk elakkan terlalu berketul,

~ Resepi yang simple & mudah sekali. Selamat Mencuba ~

~Xsempat bw kat semua blog smlm.. semalam hujan lebat+kilat+guruh.. tu kena stop..takot meletop lappy~


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

87 comments:

Chic Na said...

nampak menyelerakan je. tp tak boleh makan seafood. alegik. hukkk..

Cik Aini said...

nmpk cam selera lah,nti cuba ketam masak buter plak tau..sedappp :)

kasihredha said...

simple je bahan2nya
boleh try ni

Cik Nur said...

Perghhh..memang mengancamlah..!
betul2 bersalut telurr.. :)

ieedaz @ mama_isha said...

Mmg terliur dibuatnye heheh
Wahh mcm manarik je resipi ni, bole ar try nanti.. tq sharing yer lya..

mamaRIFQY said...

wah ketamm..best best..1st day puasa, kite makan ketam !!besttt

Si Matatajam said...

Emm..Sedapnya Ketam tu....Terlioq ... He he sabaq M sabaq...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

haah la..ketam ni yang biasa buat masak lemak je kot..tak pun kari ...nak cuba buat yang ni jugak lah nanti

Cik Awin said...

simple tapi sedap....leh cuba menu berbuka ptg ni ;)

eima said...

laki aku suka mkn yg goreng je .. klu masak berkuah ni die kurang gemar ....so yg ni pun rasa2 die tak gemar jugak tp klu aku suggest die nk try ok la ... ++ aku tak suka ketam

Deqla manjew said...

sedapnye.. ramai citer psl juadah berbuke puasa ni..deqla pun x sbr jugak nk citer nnti.. haha

ummiarissa said...

betul tu...memang mudah je masaknya...sekali sekala goreng2 je ketam tu dari di buat gulai semata..

...sWeeT uMi... said...

wah...tgk resepi cam simple mimple je...nnti leh la umi try...nk wat kelainan gak hehehee...alhamdulillah, still lg kuat iman ni ngeeeeee (^_^)

Neeza.Areef said...

sedap nih..
klu pedas laagi sedapp..
x berenti meratah ketam

ratu siput said...

lama tak makan ketam.slalu kalau nak makan mntk tlg mak yg masakkan.sesekali nak jugak cuba masak sndiri :) mekasih share resepi :)

Suhana Shuib said...

oh my..Su luv ketam..copy respy nahh..tq.. cik ketam tungguuuu!!!!

syawalsimpsons said...

sedapnyer....nak try jugak la nanti...

Sari Yusa Ibrahim said...

Wahhh!! pandainya buat, ni resepi yg popular kat seafood restaurant selalunya...

mummY daniSha said...

wah bestnye...seyes,sy x pena masak ketam hehee

izla said...

saya pon kalau masak ketam suka wat menu nih..

KhaiRin : anies said...

simple gitu..tp tu la mkn ketam ni payah sket..

Semut Senyum said...

wah wah... sedapnya.. boleh cuba ni... hahah.. kene tunggu p beli ketam je lah.. ehhehe

:: Mrs.Eady :: said...

aahh..terliur!

norhidana said...

boleh try bt gk nih nnti... sedap nengok nyer

Afne said...

thanks share resepi. blh cuba ni :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Nyam3..Sedapnye tgk…
Nk buat la nnti.. harap2 menjasi.. :)
Tq 4 sharing the recipe

lieyalatif said...

mmg menarik lya...laind ari yg lain...asek2 mkn lemak cili api jek sesekali tukar pada menu lya ni sedap jugak nieh....

lieya penah mkn ketam telor masin ni kat restoren hj sharin low...mmg terbaek!!

Ummi Iman said...

sebelum pernah lg cuba atau jumpa menu ni. Dlm blog mcm2 menu boleh tgk :)

Lya Colours said...

mak aiiii lazat nampaknya

MUMMYIZZ @4 Hero Izz said...

WUIII KETAM TU...pengsan

Arina Shamsul said...

Petang ni boleh la cuba..ngeeee

dyabunga said...

sedapnya..tpi dya kne kurgkan mkn ketam...alergic.:(

mama tisya said...

sedapnye..tkpernah masak ketam tp suka mkn ketam

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

owow.. dap doh ase.. =)
terliur weh!

Lynn Hamzah said...

nak try arr resepi lya nie...nampak sedap jer...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah nampak seap la ketam tu, nanti leh la try rezepi Lya bagi ni

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

erm mesti sedap ni...nanti nak kena beli ketam ni...nak try...

CtAyue said...

ayu selalu masak goreng kunyit dan masak tumis jer. ini special ni ketam masak ngan telur..

rieda_ffya said...

wah..awal2 pose ade ketam ye...besh2..

Momma AA said...

thanks for sharing... good idea.. biasanya momma masak ketam goreng cili jer.. kali ni leh try ketam goreng bertelur pulak.. hehe... :)

|| NaFiRaa || said...

waahhhh.. senangnye~
cuma zura kurang gemar makan ketam.. heehhee

Eliss Mie said...

ketam, my all time fav to the max :p tapi bagi la resepi apa pun, resepi ketuk serai jugak yg buat ketam itu x hilang rasanya :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy suker resipi simple mcm ni..nk cubalah!

lelamaisara said...

fuhhh....hubby suke makan ketam..

Masya said...

sedapkan.. saya selalu masak letak cili kering sikit blander dgn bawang...

tp kalau ikut selera anak mmg takmo cili kdg² kenelah juga ikut selera dia.. dia nak mkn huhuhuhu

are_lin@yu said...

sedapnua..tgk macam gulai ketam..mama ayu selalu buat..hehe..salam 4 ramadhan dear ;-)

Zie said...

sedapni lya, lama tak makan ketam anak pun selalu dok tanya bila nak masak ketam

Adylia Qarissa said...

ramainya bercerita pasal menu nak berbuka..huhuu

Imah Dinor said...

nampak lazat n senang d sediakn..nak cuba la nnt..

eB said...

mmg nmpk sdp la.. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Salmiza said...

sedapnya ketam masak telor tu...tp lg sedap kalau org bagi..hehe

Mamamya said...

akak selalu masak ketam grg b'telur ni tp biasanya lbhkan cili kisar...mmg sedap n m'jilat jari... :)

AzuraFazil DIN said...

wahhh sabo sabo ... pose

Rozita said...

Salam ramadan...

Sedap ketam tu. akak pernah makan, tapi dicampur ngan telur masin. Yang ni, resepinya pakai telur biasa ye?

Myra Jay said...

Resepi ni memang simple, makan time sahur pun sedap ni ;)

Che Rosliza Che mat said...

Sedapnya lya...bolehlah cuba nanti..

Che Rosliza Che mat said...

Sedapnya lya...bolehlah cuba nanti..

etiey.com said...

ohw.. saya juga suka dengan ketam telur asin. tp lain carany dan lain resipinya. Cuba lia masak ketam telur asin, kompom tiap minggu mahu :)

Nazayiena said...

Simple je resepinya tp sedap.

dyabunga said...

sedapnya..

Errah said...

gulp...telan air liur tengok ketam..

nn lylyn said...

wah sedap2 terliur dah ni ^^ slmt brpuasa..

Salina@IbuAqil said...

Sodap ni lya..
Nnt nak try ler..
Asyik ketam berlada je..
Hi3!!!

Yumida said...

nampak cam sedap je sis..bgsnye sis ske mencuba resepi2 ni...nk berbuka puasa umah sis la..hehe

Azian Elias said...

cedapnyaaa...nak itit..

mama aryan said...

boleh cuba ni..akak biasa buat ketam masak lemak ngan ketam bercili je,nanti bole buat kelainan pulak

eda_ej said...

teliurr.. sedapnyeee....

izan mama mia said...

mmg sedap saya pun suka masak camni...

Cendol said...

huh huhhhh KETaM!! lame tak mkn..

Wanieys said...

sedapnyer tengok...xboleh jd ni kena try pas ni hihihi...thanks share resepi yer lya :))

p/s :- wani nak nama dan alamat lya...emel kat purplewinky@gmail.com kay^^

Wanieys said...

sedapnyer tengok...xboleh jd ni kena try pas ni hihihi...thanks share resepi yer lya :))

p/s :- wani nak nama dan alamat lya...emel kat purplewinky@gmail.com kay^^

aReLaN said...

waaaaa...nak jugak.lama tak pekena ketam

IntaNBerliaN said...

setakat ni xpnh lg msk ketam...

*saya dah hantar emel/...

Sally Yatiey said...

Sedapnyaaaa. Lama dah tak makan ketam. hee :D

N.Aima K said...

nyum nyum ;)

Hasliza Yusoff said...

Sedapnye nampak ketam nie!!!! Salam perkenalan~

Misz Mieza said...

Tak pernah masak ketam.. Tau makan jer.. Kahkahkah! Ntah reti ke tidaklah MM nih nak masak ketam.. Failed sungguh ku rasakan.. Sobs! T_T

aNiss :):) said...

sis, nampak sedap sangat! *meleleh air liur kot*

btw, salam ramadhan yaa :)

suhaina laui. said...

sdap ngat lya....

gadisworld said...

bestnya..chik as x pandai sangat masak ketam ni..tgk kat sini, perghh kecur air liur..sedappp

gadisworld said...

bestnya..chik as x pandai sangat masak ketam ni..tgk kat sini, perghh kecur air liur..sedappp

MamaEma said...

setakat ni masak ketam...akak gorengkn jer..huhuhuhu

izz iizza said...

waa x tahan tengok..mesti sedap nih..

anisalya said...

nanti boleh try..

wan nurul hezrina said...

perghhh lama sungguh tak rasa ketam

9n0L4 said...

ketam fevret kuuuu. sedapnyeeee. :)

mama aini said...

thanks kongsi resepi ni.. :)