Wednesday, August 1, 2012

SILKYGIRL:Skin Perfect Color Control 2-Way Foundation

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam 12 Ramadhan... Kelmarin x sempat nak update blog. Ye la bulan puasa ni masa terhad sangat2. Nak hadap blog memang x menyempat. Kalo kat ofis leh buka blog, boleh gak cilok mencilok time rehat. Jadi harap boleh on9 kat rumah je la. Hari ni just nak share 1 produk yang saya gunakan sekarang. Dah sebulan lebih pon tersimpan dalam draft, baru la nak publish hari ni. 

Produk baru daripada Silkygirl.. Kalo sebelum n femes orang bercerita tentang BB cream atau bedak BB ke.. kali ni produk baru CC lak.. lepas ni DD.. produk baru silkygirl Skin Perfect CC. Harganya dah terangan ada kat pic atas tu... RM 26.90. 

Apa yang menarik.. bekas dia cun bangat.. Sangat-sangat berkenan. Tapi gambar kat bekas tu tak tahan lama, dia tertanggal..tinggalla bekasnyer yang putih gebu tu.

Ni rupa dalamannya.. bertingkat yer..
Tingkat atas tu rumah untuk sponge & bhgian bawah lak bedak & cermin dia.

Selain tu..sponge dia lembut sangat.. 

Apa Yang Best :
  • Memelihara & menyerlahkan kulit y anggun sempurna
  • Memberikan litupan yang sekata dengan tona kulit anda
  • Menyamaratakan tona kulit untuk wajah yang licin bak sutera
  • Mengekalkan kelembapan agar kulit kekal anjal & gebu
  • SPF25/PA++, melindungi kulit daripada UVA & UVB
  • Mengandungi sutera buluh untuk mengawal sebum agar kulit tidak berkilau
  • Tanpa pewangi
  • Tidak komedogenik <---- ape tu ye?? hik..hik
  • Dirumus khas untuk kulit Asia.

Saya menggunakan Silkygirl CC baru. Just sapu face cream Safi Rania & saya lembabkan sedikit sponge dengan air & sapu bedak CC pada wajah. Lepas dah gunakan sponge lembab, sekali lagi sapu bedak CC ni dengan sponge kering. Jadi x perlu gunakan foundation. Saya selalu aplikasikan macam ni.. Guna apa2 brand bedak pon..asalkan tertulis 2 way foundation. Komen saya, saya memang suka guna bedak compact CC ni, sebab memang terasa ringan & x melekit. Better guna yang ni daripada bedak MAYBELLINE : Clear Smooth All In One Shine Free Cake Powder yang saya gunakan sebelum ni. 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

80 comments:

Cik Nur said...

lya mmg asli cantik..pakai apa pun tetap cantik..
kulit nur ni bermasalah sikit, salah sikit naiklah juru2..huhuhu

Yumida said...

sy pn guna silkygirl sis...mmg bez memakainya...harga pn berpatutan..puas hati membeli

eB said...

eB setia ngan miyami sbb miyami jerk yg serasi ngan kulit eB :)

Deqla manjew said...

wow...mmg sesuai la tu utk lya.. deqla x pernah pun pakai bedak asas cam gini..just sapu krim safi sebagai asas solek.. :)

eima said...

wahh harga tak mahai pun leh la try tp mmg aku guna maybelline pearl tu ....

Neeza.Areef said...

akak suka klu bdak dia dua layer cmtu..sponge n bedak asing..bersih

Chekgu Azrine said...

org cantik pakai apa pun cantik..hiks..

nanti nak guna..nak cantik macam kamu jugak..hehehe

izan mama mia said...

comel tuan blog

lelamaisara said...

licinye kulit mu LYa...saya guna maybelline..boleh la try lepas ni kan...

lieyalatif said...

cantik laaa bekas bedak tu lya....cute sgt....produk silky girl not bad jugak tau...lieya pengguna tetap liquid eyeliner die..senang nak draw heheeheheh

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

kita pakai gohnson baby je, tak pernah try brand lain lagik...takut muka tak sesuai...

Nyue said...

promote yea akak....hehhe...nmpk cam bagus je...ke kat kulit muka akak je...huhuhu..dah ar bedak nyue dah nk abis...ishh.. tergugat iman.....mmg tertarik gak ni...nty nk p usher2 la...

Maya Mayana said...

tapi kulit lya memang dh mulus kot,pakai apa2 brand semua nampak gebu je

macam saya ni kena pkai yg kuat sikit kot kulit tk berapa mulus :)

Afasz said...

leh pakai tuk raya ni.. :D

LydSunshine said...

Ooo..best ek? Bleh la beli pasni. Bedak pun dah lagi seposen nak habis. Harga pun boleh terima la.

Masz Sidek said...

ohh.. kalau macam tu... nak cubalah utk raya... hehehe

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

patutla jelitakan...rajin lia lembabkan span dulu ek...saya main taram sapu terus jer kat muker...

saya pakai foundation dulu sblm pakai bedak tapi kekadang...nak ttp jerawat jer hihi

Wanieys said...

kalu okay nk beli satu la untuk raya ni hihihi...harga pun ok jer

Che Rosliza Che mat said...

CR pun suka basahkan span kalau pakai bedak jenis nie...CR pakai bedak miami..

IntaNBerliaN said...

cantiknya.... lya rajin share dgn kawan2.. mulalah nk tergoda ni.. hihi

Kancil 8349 said...

wah...ndak sempat...ndak apa...nanti ada masa tu baru dapat blogwalking

|| NaFiRaa || said...

zura dh lama guna bedak miyami.. rasanye dh serasi ngan kulit zura.. so, tak berani nak try produk lain.. hehehe

MamaEma said...

menarik dan cantik

Alin Marlini said...

sangat menarik

LELAKI INI said...

kalau sy pompuan sy dah beli dah!

are_lin@yu said...

cantiklah kulit dear..grm tgk..klit ayu byk parut..huhu

Den said...

blog yang menarik..

jom tengok tudung cantik-cantik
http://gerobokecik.blogspot.com

Rasp said...

i pun suka design compact nie..
sesuai dgn kulit u ye sis...
i baru jer beli compact...
habis nanti leh try lah ....

Masya said...

owhh macam tu yer gunanya kalau ade perkataan 2 way, hihihihi selalu tepek jer bedak gitu malas nak bubuh air ...

Cik Aini said...

owhh..mmg elok eh Lya..
nk cuba jugak lah..selalu tgk je silky girl ni tp x penah try =p

Masha Meisters said...

yelah...bekas dye cun la pulak kan :)

dyabunga said...

blh guna tips tu..hihi

Salmiza said...

ooo itu rahsianya...ptt la lya gebu..
tp kite lebih senang pakai foundation sbb x pakai nk lembapkan span, pastu sapu kt muka..mcm x puas je bila pakai..

amirah said...

menarikla lya bedak ni..maksudnya kita sapu dgn span basah dulu ye

Cendol said...

aahkan..bekasnye cantik..bertingkat tingkat plak tu.hihi
err cantiknye puannnn

Cik mama said...

Ni yg baru ker.?? cik mama guna bedak pixy jerr, klu ok lehlaa cik mama try yg niplak.. ^_~

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy pakai perfect beaute cream..best sgt sbb bedak tu dh sekali dgn foundation

Fieza79 said...

wahh mcm best je kan tgk bedak tu..bkn blh dgr org promo skt harus nk cuba hehe...

fieza pun suka pakai bedak 2way pnya sng kan xyah pki foundation..setakat ni pakai ronasutra sb kulit fieza jns berminyak dn berjerawat..mmg sesuai dgn rona..

Errah said...

kita pakai bb punya..tp syg xleh nak pakai krim b4 kai bedak..muka cpt peluh..sob sob..

rieda_ffya said...

x pernah tengok lagi bedak tu..

Si Matatajam said...

Cantik Dan tak bercapuk... Bekas dia mmg cantik la...

kayyana said...

owh... cantik jugak kulit lya bile gunekan bedak tu kan.. yana pun ske beli yg 2-way pack punye.. hehe

♥ Cmª shIemª ♥ said...

wah..lya serasi ngan silkygirl ni..
cma pernah guna bedak dn foundation..mmg x serasi..huhuh.. buat mase ni pakai maybe line je..

cute je lya ni.. =)

Norzie hany said...

Sis pakai bedak kompak miami cosway,mcm best aje bedak silkygirl ni ye ada spf 25 lg.
klik nuf blog ni.

Kesuma Angsana said...

leh cuba juga ni! tq share ye

Arina Shamsul said...

Wah muka dah jadi tulus mulus bak kulit telur ye yang..hihihi

Puan Kutu said...

sy setia dengan miyami dr dulu smp skang.hehe

ieda said...

menarik .. akk pakai bb johnson ajee ;)

dhiera said...

oo..pakai 2 way cake mcm tu ye care ye

Lelord said...

hehhehe lya nak cuba bedak arab tak?

http://lelord-mamanajlaa.blogspot.com/2012/06/bedak-arab-super-summer-cake-kokuryu.html

KakNi (CikNi Ahni) said...

Sy ni dah tuo, dah mcm2 bedak dah try. silky girl pun dah prnh pakai tp x ingat yg mana satu. skrg pakai nutri metic. bekas tu mmg cantik, putih suci gitu... hahahah...

aReLaN said...

perempuan dan mekap pe sume memang tak dapat dipisahkan.hehehe

Cinta Misteri said...

Wahhh...lps ni leh jd model utk silkygirl...paling syok klau heronya FT. Jeles ì tau...hehe. Raya ni nk try la, CiM mmg guna bb cream SG skang ni.

Tina Othman said...

hihi tgk lya cantik2 mcm ni rasa teringin lah pulak, kononnya

mama_umar_maryam said...

licinn muke, manis ;)

eda_ej said...

hehhehe.. haruslah kenerembat satu untuk kegunaan di hari raye.. tq ye sudi share.. =D

Hilmirda Daud said...

Kena sapu span basah dulu baru span kering ek... Nanti nak cuba.

Kunang-Kunang said...

kak ani masih setia dengan Nutrimetics walaupun mahal tapi kesannya puas hati.

Ummi Iman said...

Patutlah cantik ya ;) belum pernah beli. Dah lama tak guna compact. Rasa mcm tebal je muka ;) nampak sgt pakai bedak. Suka natural. Kalau kata lebih elok dr maybeline. Bolehlah cuba nanti ;)

~Sweet Honesty~ said...

sweety pakai brand essence..pun sgt ringan n tak melekit..

Deq's Qienz said...

Amboiii shanteknya model tuhh

Mishter Izwän said...

Lelaki boleh pakai tak .? :D

m.u.l.a.n said...

guna lipstick dia je..

Misya Mialen said...

aritu ada nmpk kwn guna ni. muka dia nmpk cantik pakai;) sm muka u jg dear;) nnt nak terai laaaaa;)

Ann Ishak said...

menarik je review lya ni, haruslah lepas ni saya nak cuba jugak :)

mama aini said...

salam lya..ehem cantik bekas bedak tu..secantik tuan punya blog ni..

Cotton Room said...

dear, boleh tak bagitau kat mana nak order lipstik colagen treatment??

izla said...

nak beli jugak.....

MulutPayau said...

teringin jugak nak cuba.....

Zie said...

lya pakai apapun cantik jer...

SangRatoo said...

awak mmg cek mek molek..hehehe ciomkan sekali kat budak comel asya tu ye..Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarrak utk Lya, suami dan Asya..semoga ramadhan kali ini akan memberikan seribu rahmat buat Lya sekeluarga :)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

x try lg ni, br try bedak arab kokuryu tu mmg bestla x bercapuk langsung..
wanna try gitau ler..

re: ya ah lya ade napok fain ari jumaat kat bazar geliga tu.. tgk lya dh kedepan dh, tp terpandang fain kelek asya.. =)

Rohani Hashim said...

alaa gmbr tu edit tak?mcm xnmpak sgt effectnya. ehehe akak nk tunggu zz la ;)

..::..aRe-Na..::.. said...

waa..lya cantik bseri2

anisalya said...

macam best je lya. akak ni nak try ronasutra. tapi tak tahu nak cari kat mana.

sal-nurbeena said...

Boleh le akak beli untuk raya ni. skang ni dok pakai Johnson baby powder.

Nens Collection said...

neni pakai myami ajek..sama jgak 2 way..hehe

lya nnt pm kt fb bg no phone lya ek..sng..kot2 ade bandar skali leh jupe..

are_lin@yu said...

sis nak tanya yang natural pack tu beli dekat mana ya?

9n0L4 said...

kite pakai johnson aje. huhu. kulit sensitip sikit. ;)

Misz Mieza said...

Casing dia lawa ar.. Baru jer tukar dari Revlon Photo Ready ke Miyami.. Lepas ni boleh la try CC ni plak.. Maybeline Clear Smooth All In One Shine Free Cake Powder tu memang lah soft, tapi terlebih lembut & ringan sampai hancur.. dah 2 kali beli yang tu, dua2 hancur berkecai.. Padahal letak dalam handbag je pun, dlm poket khas lagi taknak kasi berlaga dengan barang2 lain.. Hancur jugok.. Last2 tukar ke Revlon tapi tak sebest Maybeline nyer produk ar.. Skang ni try Miyami plop sebab ramai orang guna kata bagus..