Tuesday, August 14, 2012

Diari Iftar 2012

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam 25 Ramadhan. Syukur... semalam saya dah selamat pon melepasi zon kritikal iaitu audit ISO.Fuhhh... memang lega . Tunggu bulan 10 ni untuk external audit..kalo yang ni paling takut... sebab orang ISO yang datang audit.. Berbalik pada tajuk, saya nak share beberapa kisah iftar kami. Saya masukkan dalam 1 entri je, sebab dah x sempat nak buat satu-satu.Tapi bukan semua cerita ada.. mana yang ada..itulah yang tercatat.. sebagai kenangan. Ada gak berbuka kat pejabat & geng2 ofis baru2 ni.. semuanya x ambik gambar. Jadi xde kenangan kat sini. Insyallah, hari Rabu ni berbuka dengan staff2 Fain lak. Cerita kat bawah ni x ikut urutan ye.. main redah upload pic je nih.

DIARI 1

Lokasi : 
Taman Bandar a.k.a Padang Astaka
Port ter-best... dalam suasana open air & santai. Dan kalo ber-dua , sure romantik ni. hehehe..
Memang terasa meriah sangat berbuka kat sini, sebab ramai yang lepak2 kat padang ni. Siap bawak bekalan dari rumah. Saya just beli kat bazar je... Lagipon bazar just bersebelahan dengan padan ni.

Masa ni tunggu waktu berbuka.. Masih cerah lagi langit. Hari tu berbuka dengan nasi lemak untuk Fain & saya just beli Nasi Kukus + air coconut shake. Ingat, sebelum habis Ramadhan ni, nak berbuka sekali lagi kat sini. Itupon, kalo sempat.

DIARI 2

Lokasi:
Restoran Chahaya Mesra (Bangkok Kitchen)
Kalo x silap yang ni masa minggu2 awal berpuasa. Perancangan yang tak dirancang. Masa kat ofis syok ber-sms dgn Fain.. Tetibe terkeluar idea nak berbuka kat luor. Lepas tu terus kol restoran ni, tempah menu & booking tempat. Sebab restoran ni selalu full. Ni masa kat dalam kereta tunggu papa asya kat ofis dia.

See... tengok la.. kat parking kereta memang penuh.. Ni baru sebahagian. Belum tengok yang belah depan sana. Kalo kat dalam retoran ni, semua meja penuh.. Jadi, yang saya just ber-3, ditempat di meja luar. Tengok tu... sepanjang koridor...penuh. Memang meriah!

Ni la meja y di-reserved kan untuk kami..
Jauh tercorot di belakang.. hua..hua

Menu pilihan kat restoran ni, Ikan 3 Rasa, Sotong Celup Tepung, Tom Yam Daging, Telur Dadar & air Cincau.. Salah satu faktor saya suka ke restoran ni sebab harganya murah. Total saya makan hari tu, Rm40++.. Kalo kat lain biasanya ikan ajer dah cecah Rm30++, belum masuk menu2 lain lagi. Selalu kalo saya makan hari2 biasa dengan Fain, untuk kami berdua just Rm10++. Sebab tu restoran ni menjadi pilihan ramai. Selain suasana selesa, tapi masakan dia pons sedap+ harga murah. Berbaloi-baloi.

DIARI 3

Lokasi :
Hotel Suria Cherating
Sempena bulan Ramadhan ni, Hotel suria cherating menawarkan pelbagai menu berbuka puasa yang menarik dengan harga yang berpatutan. Masih sempat lagi kalo sesiapa nak menikmati waktu berbuka disini. Memang berbaloi!

Antara bahagian-bahagian hotel yang sempat saya capture, Ni 1st time saya ke Hotel Suria Cherating. Bagi saya hotel ni memang best & cantik. Hotel ni bertaraf 3 bintang.. Teringin nak menginap kat sini lepas ni.

Asya sangat ayu berbaju kurung. Huhu..tetibe rindu lak rambut asya ni., dah xleh wak rambut Rapunzel lagi lepas ni. Dia panggil rambut Rapunzel, kalo diikat ke sisi gitu.

Asya & papa asya.. 
sementara menanti waktu berbuka

Asya & Aisyah... anak kepada bff saya . Group Flizz Star. Asya cam biasa r.. Kalo nampak pentas dia suka tonjolkan diri & buat persembahan.. Suka menyanyi.. Tersenyum je tengok gelagat dia ni/

Flizz Star.. Bestfriend Forever.... Pic ni Fain y snap..tapi silap setting..tu kureng cun..hua..hua..
Ekceli, kami berbuka kat sini atas invitation husband salah seorang Flizz Star yang bekerja kat sini. Kita orang memang kamceng giler2. Dari zaman belajar...sampai sekarang.

Haha.. kantoi disitu..
dengan gigi depan asya yang runtuh tu..

DIARI 4

Lokasi :
Restoran Padi, Kuantan

Restoran ni terletak di jalan ke Pantai Teluk Chempedak. Hari bershopping-shoppinga ritu, kami berbuka kat restoran ni la.. Konon2 nak lepak2 santai kat padang MPK tu, tapi petang tu hujan renyai2..
Menu pilihan.. ikan 3 rasa, tomyam& telur dadar. Harganya, saya xtau,.coz Fain y pegi bayar. Tapi rasanya harga kat sini standard r kot. Makanan kat sini pon memang sedap. Biasanya, setiap kali ke Kuantan, memang akan singgah restoran ni untuk makan. Xde la ambik gambar restoran ni dari luar.. Insyallah..lepas ni, saya ambik pic restoran ni untuk share dengan kawan2.. Mantau..kalo ke Kuantan tercari-vari restoran yang menarik kan?

Sekian sebahagian daripada diari untuk Ramadhan 2012. Bukan semua tempat saya snap gambar. Semuanya bergantung pada mood & keadaan..

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

62 comments:

Si Matatajam said...

Asya..mana gigi kat depan tu sayang..hi hi..tp tetap maintain cute..

anisalya said...

dua hari lepas makan kat luar jugak. siakap ras dia besar dan murah dan jugak sedap. tak ada nak buat entri pasal makan2 time pose ni. malas. hahaha...

ummi_khalish said...

assalam liya....rindunyer kemaman...restoran bangkok tu pun dil slalu pg dlu..mmg murh n sdp...:-)
pdng astaka dh lawa sgt......hrp2 blik m'sia dptlh gi kmmn lgi....

kak tini (umialya) said...

akak lak kalau ke tempat makan segan nak kuarkan kamera, maka xder le kenangan kami

seronoknya asya dpt JJCM

mamaRIFQY said...

wah..siap ade diari lya ni...hehehee...mmg meriah kan kat astaka....sgt ramai org!

lya..kalo mai jalan kuala trg..meh la raya kat umah kite..leh kenal2

Ina Haireina said...

bestnye dapat berbuka kat padang astaka tu.. dah malam cantik lampu2 nye.. hehehe..

Che Rosliza Che mat said...

banyak betul tempat makan lya pergi bulan puasa..gambar mia rambut pendek tak ada ke?

izan mama mia said...

wow..semua tempat berbuka puasa yg best..

Yana Libra said...

murah lah gak yang kedai harga rm40++ tu...huhu~

meriah je iftar akak sepanjang bulan pose ni ye :)

Chic Na said...

bagus la wat review pasal restoran. leh bg info kat sesape yg tercari2 tmpt berbuka. nampak mcm sume best2 je. asya nyanyi lagu ape tu? hehe..

aNiss :):) said...

WAH! beriftar sakan. haha :DD tetibe jer terliur tengok makanan tuu :')

mamalieyna said...

banyak kenangan indah tu, hehe.. best2 nye lokasi..janji berbaloi murah dan selesa kan... ^_^

comel betul asya pakai baju kurung yg ceria tu..ayu.. ^_^

Ena said...

murahnya lya... kalo kat KL rasanya dah 50++ dah tu..

Kancil 8349 said...

wah...banyaknya tempat makan nie...kancil belum gi tempat sini lagi...insya Allah ada rezeki akan datang ke sana juga

rieda_ffya said...

byk majlis iftar ye..nampak mengujakan semua...comei tgk asya pakai baju kurung..kalo si kakak jgn haarap nk pakai baju kurung.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

wah bestnya...
asya makin hari makin comel ..posing pun makin pandai..mengalahkan model...

Deqla manjew said...

syoknya berbuka kat padang tu...

eB said...

canteknyer pdg astaka tuh. mmg port terbaek la utk berphotogedixs. ;-). iftarnyer menu pergh. asya spm jerk dpn mknn. cuberla tgk aerish m aed. adeh.:-P

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Comelnye Asya berbaju kurung...
Best plak tgk berbuka open air mcm tu..meriah jer...
Ktorg setakat ni tak pernah lagi berbuka kat luar..pecah rekod tahun ni..beli kat bazar pun baru sekali jer.... :)

syawalsimpsons said...

best dapat berbuka kat luar...asya mesti behave kan..kalo syawal tu alamat mmg tak berbuka la...mmmm...asik nak berlarik jaa

lia said...

lengkap he3

Neeza.Areef said...

ktorang bukak pose kt luar tu ada la tp pg buffet ramadhan mmg x de..rugi mkn x byk..hehe.

Lya Colours said...

dah hujung2 puasa ni, tak tau nak makan apa dah

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

wahhh bestnyer makanan sume dapdap blake tu..
kite iftar thn ni setakat ni sume kat umah je, dop kesempatan langsung nk buke pose kat luo...

are_lin@yu said...

pagi2 dah buat ayu terliur ni..hehe..nice pic..

lelamaisara said...

comey sangat itu budak kecik berbaju kurung ye...

:: Mrs.Eady :: said...

wahh best nyer!!!!

Zue AnnaLeeya said...

behnya buke luor sokmo...
kzue pon dok gi buke kt pdh mpk thn nih..
payoh ar anok2 kecik nih....

lya... restoren chaya mesra tu ktner..
mana tau balik kmn kekgi nok gi try mkn situ...

LydSunshine said...

Manisnya anak dara berbaju kurung an berambut rapunzel.

Bestnya boleh berbuka kat luar. Saya bulan puasa kali ni, sekali pun tak berbuka kat luar. Huhuhu... Mabuk. Dapat peluang berbuka kat buffet Hotel pun pas kat org lain je sbb taknak cari pasal. Kang saya muntah kat tempat org makan tu kang, naya kat org lain.

Tapi restoren bangkok tu mmg murah la kalo rm40. Sbb ikan biasanya mmg mehei pun.

Wanieys said...

wah banyak kali juga lya berbuka kat luar...wani sepanjang posa ni 2 kali jer kat luar...asya comel jer dia tambah2 pakai baju kurung

Phat said...

baru g hotel suria cherating tapi x buka puasa pun g amik org2 HQ sebelum g chendor melawat usahawan kraf kayu hehe

Noli@Ibu Wafa said...

comey la korang ;)

amirah said...

sedapnya makan2 mcm tu lya. tak sempat nk mkn2 camtu tahun ni sebab dah ada baby susah nk mkn luar

Chekgu Azrine said...

sesekali berbuka diluar mmg seronok..sbb dpt mkn mknn yg kita xblh nk msk kt umh..hehe..

saya suka nsi kandar..klu berbuka kt luar g cr ns kndar dulu..hehe

Nens Collection said...

sume terbaik la..buat leleh air liur ajek..lya raya pertama neni di kuantan..ke2 baru balik kerteh..huhu..

nnt lya pm no phone lya..senang nk roger2 kalo duk area2 dekat..

Kakzakie said...

Bulan ramadhan kakak tak makan diluar langsung walaupun semua makanan kakak beli di luar..

AnneRaini said...

murahnya makan siakap dgn sotong segala baru RM40 lebih..

lieyalatif said...

lya, lieya suke yg berbuka kat padang astaka tu....meriah laaa...best gak kan berbuke mcm tu...mcm piknik pun ade eehehehehe......tak penah lagi lieya buat nie...leh la nanti bile2 bekelah mcm nie...sweet jek...

Rasp said...

paling suka yg open air tu lah sis...
cam syiok jer berbuka gitu....

i pun cam u gak sis...
bukan semua time snap pics...
nak nak skarang nie...
tahap malas nak bergambar....

m.u.l.a.n said...

seronok nya iftar kat byk tempat tu..

Masz Sidek said...

bestnye... meriah jer...

|| NaFiRaa || said...

waahhh.. meleleh tangok semua menu2 tuh.. semua menu feberet zura jugak tuh.. sedapnye.. lama tak pekena tom yam~

wan nurul hezrina said...

wahh seronok gak majlis iftar..mkanan mengujakan..nurul suka tgk asya nampak sopan n sememangnya ayu=)

ieda said...

seronoknya dikk
akk tahun nie x merasa makan di hotel layie .. college buat iftar di sini sahaja ..;)

sesekali melayan iftar di luar nie seronok .. melayan tekak kan ;)
akk x pernah layie iftar di taman bandar tuu
boleh tahan ramai org yee

9n0L4 said...

tak pernah pun gi mkn kt restoran bangkok tu. murah ehhhhh. ;)

Misz Mieza said...

Wah! Merata dah dia beriftar.. Kitorang tak teringat plak nak buat diari iftar cani.. Ade gak berbuka kat luar, tapi tak la kerap sangat.. Adalah sekali dua.. Kebanyakannya memang kat umah jer..

Lelaki Ini said...

wah..
tidaknya!
sedapnya!

::NureeN:: said...

ramei gak yg berbuka kat pdg tue kan, meriah.. sronok..
skali skala berbuka kat luaq mmg asyik kan :)

mummY daniSha said...

sy cam malas nak bukak kat luar..sebab ramai sgt org huhu

maszmadi said...

ayu nyer anak dara tu berbaju kurung yerk.... hehe

♥ Cmª shIemª ♥ said...

murah jgk harga mknn kat restoren tu ye.

kat sini paling dekat pun kat dataran s.alam.tp masih x berpeluang nk berbuka ala2 on air mcm lya pegi ni.. huhuh..

alahai asya..comey sungguh kamu berbaju kurung.. ayu =)

Lyaa Suriany said...

tergugat betul tgk mknn.
hehe
sbb smua nmpakk sdp je

Cendol said...

wahh bestnye berbuke katopen air.huhhh
cendol tak berbuka kat luar lg setakat ni.

mama aryan said...

seronoknya dpt berbuka diluar mcm2 menu ada..akak nih tahun ni berbuka kat rumah je,x sempat nak keluar

Masya said...

makan kat padang ni popular belah timur kan...

asya mmmg ayu berbaju kurung...

dyabunga said...

teringin lah nk berbuka kat open air..hihi..mcm syok je

Solehah Shamsuddin said...

alahai makanan kat atas ni wt solehah terliur la plak.hehe

Deru Ombak said...

Salam aidilfitri Dari kakya sekeluarga
Maaf zahir batin. :)

IntaNBerliaN said...

bestnya bukak pose dkt padang camgitu... :-)

*ok je je lya nak pos bila pun.. :_)

sorry tau sbb lama xsggah sini.. skrg ni dah kurg bw.. perut makin besar makin xlarat..

KakNi (CikNi Ahni) said...

Kemain panjang lagi cerita nyer tu... tapi berbuka kat luar mmg fun!

izz iizza said...

best ni makan luar kat luar jer..ramadhan ni sy langsung xde makan kt luar lagi..kalau beli kt luar selalu..malas masak..hihi

Masha Meisters said...

hamboi....seronoknyer tengok si asya ni :) siap berbaju kurung lagi....ehehe