Friday, August 10, 2012

Masa Begitu Mencemburui-ku

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Setelah seminggu++ x hadap blog.. x update.. x bw.. adakah masih ada yang ingatkan saya? Aduyai... minggu ni sungguh sibuk. Rasanya x pernah lagi x update sampai selama ni.. kecuali time-time sakit . Sebenarnya saya ada je..cuma kesibukan kerja yang membuatkan saya xde masa nak hadap blog..Kerja ofis pon bawa balik kat rumah. Last week lak, turun kuantan , shopping2 raya.. Lepas tu sambung cuti Nuzul A-Quran, still duk rumah..xkemana.. Tapi menjaga asya yang x sihat. Lepas balik kuantan tu, terus kena demam panas. Ingatkan hari Ahad & Isnin baru2 ni leh la ambik masa nak bw.. Tapi x dapat gak, sebab kebetulan time tu hujan lebat+kilat+guruh.. sampai blackout.. Stremyx pon ape lagi.. buat hal la. Ape citer selama seminggu menghilang ni?? meh baca skit2 summary...

Tudung Bawal Rose.. satu lagi evolusi baru dalam bawal.. Saya memang peminat bawal sejak dulu, walaupon macam2 tudung cam Ariani, Fareeda dll.. tapi bawal tetap di hati.. Tudung raya lak, saya dah beli beberapa helai untuk match dengan baju raya. 

1 minggu++ lepas berbuka kat Hotel Suria Cherating. Asya cam biasa r, kalo nampak pentas mesti offer diri nak wak persembahan.. Memang dia selalu macam ni.. Cerita selanjutnya di entri akan datang.

Ni pon cerita seminggu lepas.. berbuka kat Restoran Chahaya Mesra (Bangkok Kitchen)... Fuh.... memang meriah..full se-restoran ni. Harga makanan kat sini pon murah sangat. Kisahnyer..akan menyusul nanti..

Kisah Jumaat lepas, turun Kuantan shopping-shopping raya.. Ni kat butik febret Fain.. Kalo baju dia..memang kat Jefferson ni la.. Harga berpatutan & ada saiz dia..  Selain tu, shopping untuk asya la yang banyaknyer.. Untuk saya...x sempat pon.. hua..hua.. sedih ;-(

Ninja Turtle... Pandai r papa asya wak lawak.. Tengok kat telinga tu ada cotton buds. Mata coklat yang membuatkan hati ku cair.. alahai asya..nape x ambik mata coklat cam papa ye?

Malam ahad baru2 ni... terasa nak minum root beer float.. Terus ke A&W.. order root beer float semata-mata. Masa ni asya still demam.. Jadi, mood dia agak x ok.. xleh nak lama-lama.

Balik dari Kuantan terus demam. Demam panas... ni la salah satu sebab saya x sempat nak on9.. Malam-malam demam sampai ketar badan. Sampaikan saya ambil EL hari Ahad tu untuk jaga asya. Tapi mujurla, hari isnin cuti Nuzul Al-Quran. Sekarang, alhamdulillah... dia dah beransur pulih.

Hari nuzul al-quran... bumi kemaman disirami hujan lebat + kilat +petir..
 Sampai blackout. Ni salah satu punca gak x dapat nak on9.

Hari tu dah dapat kain pelikat & kurma.. Kali ni dapat Tupperware+kek Black Forest daripada bos.. Wahhhh... tqvm bos.. peminat barangan Tupperware suka sangat la ni..

2 hari lepas berbuka dalam keadaan santai & open air di Taman Bandar a.k.a Padang Astaka. Meriah gak... ramai yang berbuka kat sini...siap bawak lauk pauk dari rumah. Saya just beli kat bazar je ..

Duit raya yang dah selamat ditukar.... Sape nok seng raya meh la ke rumah saya nanti ye.. Eyhhh...cuti raya korang sume camner ye?? Saya start cuti 15hb-25hb... Aduyaiii... bapok lama bos bagi cuti.. Lagi la suka.

Transformasi... setelah 4 tahun berambut panjang & x pernah potong... Akhirnya potong gak rambut dia..Memang rasa sayang gak..tp xpelah..lepas ni panjang balik kan... Bukan plan pon nak potong2 ni.. Semuanya on the spot.. Time jalan-jalan kat bandar..tiba2 cakap pasal potong rambut ni.. & empunya diri yang request.. Papa 'ON'..so..terus jadi.

Anjakan paradigma... dia dah mula bertudung..so sweet,,Lepas ni kena beli banyak koleksi tudung untuk dia.. Memang dia yang nak sendiri.. Dan..inilah salah satu faktor potong rambut tu.. Tapi kalo time pakai skirt & dress... x sesuaila bertudung. Tapi, insyallah..rasanya kekal.. sebab baru2 ni.. keluar berjam-jam pon..memag dia x cabut..ok je pakai..sampai rumah baru cabut. Dan setiap kali keluar rumah, memang dia nak pakai tudung. Cuma sesekal, kalo dia pakai y singkat2 saya x bagi la pakai tudung.

Sekian..serba sikit kisah kami sepanjang bersembunyi ni. Bukan x rindu..malah membuak-buak rindu pada blog..Cuma masa begitu mencemburuiku... cewahhh... sebenarnya..saya yang cemburui masa,,,

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

65 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

root beer??menarik nih!

eima said...

wahhh kecik2 dah pandai nk bertudung dah .. bagus2 ....

aku klu anak2 demam ... aku buka habis pakai kan bj nipis je ... senang panas bdn nk keluar ....

Masz Sidek said...

selamat pagi dan selamat kembali...
nampaknya lepas ni byk kisah yg nak di updatekan... hehehe

asya makin comel bila bertudung... :D

lia said...

alaaa lya... akak tgk rootbear a&w tu, da rasa kepingin... cmner nih?

Myra Jay said...

Baynaknya ukaq duit raya ;)
kena p beraya tumah Lya la camni :)

Comel Asya pakai tudung ;)

Lyaa Suriany said...

banyakkkk nya duit rayaaa

|| NaFiRaa || said...

Salam Lya..
bz rupernye..patutlah senyap jek blog..
cantek lah tudung bawal baru tuh.. zura pon peminat tegar tudung bawal.. tudung len cam tak masuk jek ngan muka zura..

alahaiii.. sian Asya.. moga cepat sembuh yer~
comelnya Asya pakai tudung.. manis jek~

Neeza.Areef said...

lamanya dpt cuti..wowwyyy enjoy ur raya ok

sal-nurbeena said...

bestnya baca sorotan seminggu ni. comey asya bertudung. Paling tergoda..uiiibanyaknya dah tukar duit raya

kak tini (umialya) said...

alaaaaaaaaa asha, comel sangat2

norhidana said...

rindu akak nk baca asya, akhirnya ada jguak...

akak dh lama tak pakai bawal, tak sesuai lah dik... lg2 kalu pakai spek n muke bolat hehehe...
kalu ada rzeki balik nnti boleh lah jmpa ek, akak raya kt kerteh thn nih, raya ke3 baru ke johor... ni no akak kot2 ada kesempatan jmpa 0137890798

:: Riri-Fatieha ::~ said...

comel je asya pakai tudung tu

Allene said...

semangat raya da sampai ye .. :D

Kesuma Angsana said...

amboi cerita cam acara maraton, apapown KA follow ye,

amirah said...

comeinya asya dah pakai tudung...pasni boleh beli tudung mcm2 fesyen ye asya..

CtAyue said...

comel asya bertudung..makin comel muka dia..

Masya said...

lamenya cuti raya.... sy jugak tak tau nak cuti bape lame hihihihihi...

suke tgk asya pakai tudung mcm tu comeyy... senyuman dia kemain lebar lagi ...

terubat rindu baca entry lya ni ...

izla said...

alahai comelnya asya berhijap.
awak beraya kat kemaman ke?
leh la saya gi beraya rumah awok nati

Deqla manjew said...

wahh.. dah lama x update muncul dgn mcm2 cerita..byknye duit raya yg kamu tukar dear.. bak sini sikit..hihi...asya comel bertudung...si ninja turtle tu dah takde keje lain gamaknya...haha..cantik tudung bawal tu... alahaiii.. mana satu lagi nk komen ni..byk sgt citer lya... hahaha..len kali kot komen lg.. :p

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

wah ....rangkuman cerita gitu ....banyaknya tukar duit raya...sonok la anak buah dapat duit raya ...:)
comelnya asya pakai tudung gitu :)))

ieda said...

tulah kerja kan dik
kalau dah banyak nak BW punn x akan sempat .. nak buat macam mana komitmen tuu penting

siann asha .. dah bawak sopink2 balik demam lak . hope dia dah semakin ok ..

comel lak tuu dia pakai tudung .. tudung raya yeeeeeeeee ;)

Kakzakie said...

Sedikit diuji tapi lebihnya ok cuma kekangan kerja tak apalah Lya..

Mamamya said...

wahhh..penuh xtvt seminggu.. x saba nak tgk rambut raya asya..mesti comel kan.. :)

sejak ada tudung xpress ni akak dah x penah pakai tudung bawal lg lya...tambah ada anak2 kecik mmg payah nak b'gaya dgn tudung bawal...

alahai...duit raya x tukar lagik ni..sempat ke x yer???

are_lin@yu said...

wahh banyak betul xtvt sis ya..hehe..tak pa dahulukan yg penting dahulu;-)

eB said...

eB x pernah pakai tdg bwl sejak eB allergy nagn brooch... musti tdg yg segera2 & x der berbrooch bagai :)

eB x smepat lg tkr wit rayer hik3...

ps: ais batu papan tuh bukan semuer tmpt ader lya... x kira la zmn aper pn...
eB dolo org ssh... so ader la yg dtg tlg jual ais batu. cara nk przerve dier, ngan serbuk papan tuh la... alang2 dok kat kwsn kilang papan... hik3

fiza said...

Tu dia. Byk cerita dalam satu entry ☺☺

Terliur nengok root beer float tu, dah lama tak pekena.

Zue AnnaLeeya said...

sorotan utk seminggu la ni yer...
siap turun ktn lg soping...
lya soping ktner????

sedapnya rootbeer float tuh klu dpt masa berbuka nnti....

Cik Nur said...

sedapnya nampak root beer float tu, tgk lak time tgh hari ni..mmg mengancam..!

comal asha pakai tudung..kiut..!

Chic Na said...

bestnya baca. banyak cerita dlm satu entry. asya mcm kerap demam je. kesian dia. tp paling suka asya dah bertudung. good girl la asya. ;)

lelamaisara said...

lamanye cuti..saya cuti 2 hari je..cian kan...

pssss...alesya saya pon tak sehat...wisau aje ni...

Cinta Misteri said...

Lamanya cuti raya..jeles tau.
Tudung bawal kt jb ni, jgn tk caya. Ada tu rege cecah 400-600 selai. Kalah rege baju. Lama tk beli bawal, malas nk gosok.
Alhamdulilah, suka tengok asha brtudung. Jeles lagi skali, CiM tkda ank prempuan.

*pstt...CiM pun dh lama tk update blog. Busy segala2nya

Azian Elias said...

alahiii..sian nya diaa..harap sentiasa sihat walafiat..

Lynn said...

Salam Lya..

same la k.lynn pun tegar bawal tau..taktau kenapa..tapi..memang suke..hehehehe..

Alahai comelnya asya tu pakai tudung..Najah pun dah banyak koleksi tudung..masalahnya kalau pakai skirt pun nak pakai tudung..hehehe

KakNi (CikNi Ahni) said...

Banyok nyer mu tukar duit raya... hahahah... saya nak tukar gak tapi takut nanti tak dok duit nak belanje pulok... heheheh...

izan mama mia said...

wah mmg banyak aktiviti/ cerita....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Salam Lya...
maaf lama tak datang sini...

alolo..comei Asya bertudung...
hehe..masamnye muka Asya kena potong rambut..mesti bertambah comey berambut pendek.. ^^

kasihredha said...

comeynya asya pakai tudung :)

Arina Shamsul said...

Comel asya pakai tudung

Mana muka asya seleas gunting rambut? Nak tengok..mesti comel..:)


Takpe dear..take ur time..sama la kita bizi ..huhu..

Afasz said...

nk duit raya. :D

dah besar dapa ttk duit raye? :D

Salina@IbuAqil said...

Walaweihhhhhhhh!!
Anak dara Lya dah berhijab..
Sejuk mata hati tgk dia..
Lya TC..
Happy weekend.. ;D

izz iizza said...

banyak tul tukar duit tu..:)

AnneRaini said...

byk duit raya tu...boleh mintak sikit..hehe

kayyana said...

wah ni seminggu punye citer ye lya.. hehehe... nnt updated ek citer yg kemudian kemudian tuh.. hehehe

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
ermm... patutle senyap je..asya xsihat rupenye..sian dia..semoga cepat sembuh ye asya..

hihih..pic 'ninja turle' & pic asya bertudung tu menarik hati sungguh :)

wan nurul hezrina said...

sedapnya root bear2..huhu nak2 ada aiskrim..huh cair!

tang bawal mmg bawal juga tetap dihati nampak sopan memakainya..

MamaEma said...

banyaknya tukar duit raya..

NzA said...

akak pn sibuk skrg ni..nk update pn trtangguh...

hehehe..tang mata coklat, akak adik bradik brmata coklat...adik2 lelaki brwarna coklat cair mewarisi dr abah...akak pn brmata coklat ttp akak xsuka mata akak warna camtu w.pn kwn2 suka tgk...huhuhu....

ieedaz @ mama_isha said...

Cantik tudung bawal tu!
Fuyoooo byknye tukar duit raye :-)

inazamri said...

puas akak baca entri hari ni walau smggu tak update tp mcm2 story ada.tak tahan tgk root beer tu.alololo asya sweet sgtttttttttttt.manis ayu bertudung tu.

Che Rosliza Che mat said...

patutlah lya lama tak online...cute asya pakai tudung..

mummY daniSha said...

lama lya x hapdet kan hehe....comelnye kecik2 da bertudung..gud job asya...danisha bertudung ke skool tp bila balik skool,belum masuk keta dah bukak tudung nenek dia kata ...haiihh...

tp alhamdulillah dia nak bertudung ke skool =)

Hans said...

sedapnya root beer A&W

Cendol said...

wahh bnyk2 cite dlm satu entry.Asya dh potongg rambot lah!comel je dia pakai tudung.

Chekgu Azrine said...

nak dekat2 raya semuanya busykan?/

Rosidah Binti Muhamad said...

Lya, tak sabar nak tgok fesyen terbaru rambut asya..
erm..tudung bawal bunga ros, kat bazar sini macam2 design bunga yg ader..rambang mata tgok..

Gieyana said...

alhamdulillah syukur Lya sihat...da pasan Lya da juga update kt fb cuma kat blog x berupdate..sy pon x sempat sgt nk bw kt blog kwn2...:-)

Ouchh sian Asya..moga cepat sembuh k..:-)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

byk crite nk kena up ni..
heheh, pelan2 kayuh yer..
byk dh persiapan raya tu,
kite bj kurung br je nk upah jahit..
tp yg kasual nyer x dang raya, pakai doh.. heheheh..

Si Matatajam said...

Amboi Lya sekali hapdet pelbagai cerita dapat dibaca....Suwittt sangat Si kecik tu pakai tudung..Alhamdulillah....

9n0L4 said...

die tgk mama die pakai tdg lawa, die pun mesti nak lawa jugak kot. hehe.

Rtp Farra Arisha said...

aduh, kasihannya dengan Asya. semoga cepat membaik, sayang.
anyway, i feel so excited to celebrate this coming Eid when looking to those colourful duit raya! :D

Misz Mieza said...

MM pon lame gak main sorok2.. Huhu.. 10 hari menyepi tanpa berita.. Rindu nak bw tak terkata.. Akhirnya hari ni merasa jugak nak terjah blog kawan2 ni..

Asya sangat comel bertudung.. =)

Yana Libra said...

comel asya pakai tudung~ hehe :)

nak duit raya~~~ :P

Wanieys said...

comel la asya pakai tudung...bagus dia sbb nk pakai sendiri tanpa disuruh.....banyaknyer lya tukar duit raya eheee

mama aini said...

assalam lya..mama pun on-off je skrg ni..hu2x..blog mama semakin lemau spt tuannya.. semuga skrg ni asya dah sihat..bestkan dapat cuti raya lama2x..slm aidil fitri buat lya & family..jaga kesihatan ya dear..

anisalya said...

sama la mcm anak2. thn ni beraya dgn rambut pendek. tp tak nampak la kot sbb pakai tudung.