Monday, August 13, 2012

Persiapan Aidilfitri 2012

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam 24 Ramadhan buat semua pembaca. Pejam celik-pejam celik hanya tinggal beberapa hari lagi sebelum kita meniggalkan Ramadhan. Rasa macam baru je berpuasa... rupanya kita dah sampai ke pengakhiran Ramadhan. Alhamdulillah.. Ramadhan kali ni memberikan kenangan terindah dalam hidup saya kerana dapat menikmatinya dengan sebaiknya, dari awal hingga sekarang. Kalo tahun2 sebelum, pasti saya x mampu berpuasa & berumah di hospital. Syukur... pada-Mu. Cakap tentang persiapan raya, semuanya ala kadar. Cuma lebihkan sikit untuk asya.

Weekend lepas spend time untuk belikan sikit kelengkapan raya kat Kuantan. Memandangkan bulan puasa, kami pilih untuk bertolak ke Kuantan pada malam Khamis selepas solat Isyak. Boleh je kalo nak g hari, sebab dekat je..dalam 45minit. Tapi sebab xnak terlewat bertolak pagi esok tu, better overnite kat sana.. Xdelah gopoh sangat. Sampai je Kuantan, mula-mula cari hotel.. memang nak cari hotel budget je sebab just untuk tido semata-mata. Jadi sayanglah nak duk kat hotel mahal2 hanya untuk beberapa jam. Loasi yang dicari di tengah bandar & dekat dengan shopping complex East Coast Mall.. Ada banyak hotel kat kawasan tu. Ingat nak menginap kat LA Hotel, tp full la. Agaknyer ramai org kemaman overnite kat Kuantan. Dan jumpalah hotel Luxury, betul2 mengadap East Cost Mall & dekat dengan stadium. Terus check in.. harga murah, just RM68++ untuk standard room. Apa yang penting selesa & bilik air dia bersih sangat. Lepas simpan barang kat dalam bilik, keluar balik & pergi kat tapak ekspo depan terminal bas Kuantan. Lepas puas pusing situ, cari kedai makan...sekali dengan sahur. Balik hotel dah kul 12malam++. Sampai hotel, bersih badan terus tdo.. 

Keesokkan harinya, lokasi pertama yang kita orang pergi semestinya East Coast Mall.. Berejam gak kat situ.. Just beberapa keping pc je yang ade.. X larat kalo setiap masa nak ambik gambo ni. Just kebetulan terambik.

Butik Jefferson ... pilihan Fain. 
Baju kat sini memang cun2 & sesuai dengan saiz fain yang kecik molek tu.

Papa asya sibuk memilih baju.. Mujur semua baju dia beli kat sini. Jadi xde la keluor masuk kedai nak mencari.

Sambil tunggu papa masuk fitting room, duk melepak kat kerusi dalam kedai sambil2 makan roti sosej. Ekceli ni pic asya kat dalam cermin.. Cun la plok.. He he he..sape lagi nok puji kalo bukan mama dia ork..

Lepas settle shopping untuk papa asya, turn asya lak... misi utama nak cari kasut untuk dia.. Habis semua kedai tawaf... xde pon yang berkenan.. Bila ada yang berkenan besar plok. Sambil2 tu silau2 kat Carlo Rino.. nak beli..angkat letak..angkat letak..last2 letak x angkat-angkat. Selepas berejam gak kat East Cost Mall ni, kami ke Kuantan Megamall lak..  Pusing-pusing-pusing...dan pusing...last2 jumpa gak sandle asya kat parkson. Tahun ni beli sandle je la..lebih senang dia nak bergerak. Selalu beli kasut y bertutup aje.

uittttt.. buat ape kebende tu?? Pic ni papa asya yang ambik kat McD Megamall Kuantan. Time ni saya kat dalam kedai Carlo Rino duk silau-silau h/bag yang harga pon bersilau-silau.. Last2 x beli pon.. aduyaiii..selalu macam ni.

Lepas dah puas tawaf.. cari kedai nak berbuka lak.. pergi booking dulu. Pilihannya mestilah Restoran Padi dekat jalan Pantai Teluk Cempedak. Suka ke sini sebab kat sini ada kolam ikan besar.. jadi budak2 x bosan leh tengok macam-macam jenis ikan yang besor bapok kat dalam kolam dia.. Pilih lak kat meja makan. Lepas solat Maghrib, terus berangkat ke kemaman. Balik Kemaman singgah kedai Al-Ikhsan.. nak beli kasut Fain lak.. Dan dalam masa yang sama , sangkut gak kasut sport untuk asya. Ermmm.. syok la.. untuk dia.. kemana-mana je..selalu ada bahagian dia.. Untuk saya??? memang xde..just beli tudung je. Sebab kalo baju kasual memang saya x beli pon untuk raya. Yang tu hari2 biasa pon leh beli. Niatnyer nak cari h./bag + kasut, tapi x tercapai sebab Asya hari tu asya keluar macam2 peel.. eee...sabo je la mamapapa ni. Xpela..sy xdelah kisah sangat pon.. Beberapa hari lepas sempat la beli kasut  untuk saya kat butik Vern. Nak turun Kuantan memang dah xde masa,

Ni baju kasual papa asya. 
2 helai kemeja & 2 helai t-shirt, semuanya beli kat Butik Jefferson.

Yang ni bahagian asya punya.. Selalu ajer meriah untuk dia.. Tapi dress polkadot tu, sebenarnya saya belikan untuk raya tahun lepas, sebab besar terus simpan.. dan elok tahun ni dah ok.. Boleh la buat pakai raya. Paling mencabar beli seluar la. Habis semua kedai tawaf.. Susah nak cari jeans cutting skinny.. Tapi, last2 jumpa gak. Baju-baju asya saya beli kat butik pakaian kanak-kanak , Brand Outlet & on9 shop. Tapi sekarang saya  ingat nak cari selai lagi t-shir lengan panjang. Kalo sempat...

Kasut raya kami.. Fain beli kasut Nike kat Al-Ikhsan.. Untuk asya lak beli sandle Kiki Lala & kasut sport Nike kat Al-Ikhsan. Saya just beli kat Vern. Kalo ikutkan, saya xnak beli pon kasut.. ingatkan nak pakai yang tahun lepas je , sebab yang tu pon elok.. saya pakai time raya tu je..pastu x pakai-pakai.. kesnyer sebab beli high heel..tu yang terperap. Ye la. nak pakai ke pejabat cam x bape sesuai lak, sebab lokasi pejabat saya ni. Nak pakai jalan-jalan xbest la..nanti nampak cam Fain jalan dengan KLCC. Yela.saya tinggi dari fain.. bila pakai high heel..lg terserlah .. Tapi yang tahun ni pon.. terbeli high heel lagi.. aduyaiii... Fain la y suh ambik gak yang ni. Xpela..org kata isteri tinggi murah rezeki.. insyallah..mudahan begitula.

Tudung-tudung saya.. semuanya beli yang biasa2 je.. Beli tudung bawal dwi tone +shawl+inner. Butang baju melayu tu untuk Fain. Saya ingat nak cari kerongsang je la bahagian saya.

Sekarang asya dah mula minat bertudung.. Tudung pink tu tudung pertama dia.. Dan semalam sempat beli 2 lai lagi koleksi tudung untuk asya.. Alhamdulillah..moga kekal hingga ke akhirat.. cuma sesekali, kalo dia pakai skirt+dress xleh bg la pakai tudung. Tak sesuai lak. Lepas ni dah x nak beli dress+skirt.

Ni yang antara yang penting. Semua stok dah nak habis.. singgah guardian terus beli apa-apa yang patut. Kali ni saya beli Silkygirl BB Powder. Sebab nak kimat kos.. hehe.. tapi bedak ni pon ok per... saya pon biasa pakai yang ni. Cuma latest try Silkygirl CC.. itu lagi best. Tergatal nak cuba foundation Silkygirl BB Cream.. eyhh..ok x ?? Padahal biasa pakai face cream safi rania gold je. Seterusnya, maskara..juga dari Silkygirl. Saya suka barangan Silkygirl sebab harga dia murah & mampu milik serta barangannya pon berkualiti. Selain tu, beli Toner Safi Perfect 10. Dan xlupa untuk papa asya, gel rambut Loreal dia. Satu benda lagi... celak arab d'herb...masih menunggu ketibaan stok.. hua..hua..kalo lambat sampai..beli yang silkygirl je la. Kesemua ni nampak sikit je kan..tapi bila bayar..totalnya RM70.. aduyai... mahal betol barang2 leni.. Kalo dulu RM50 leh nampak banyak barang.

Last... manik-manik simple untuk baju asya.. hehe.. Inilah tema baju raya tahun ni. Tapi saya punya xde manik2 biru ni, just letak renda je... Untuk saya tahun ni tempah 4 pasang baju kurung. Tujuannya mestilah untuk digunakan ke pejabat nanti . Ingat nak beli baju readymade sehelai.. tap rasa cam dah x sempat dah.. 

Lain-lain persiapan... kuih raya.. just beli. Duit raya pon dah ditukar... Dan, tahun ni asya berimej baru...dengan rambut pendeknyer. Rasanya, semuanya dah hampir 100% settle kot. Sekian dulu cerita persiapan raya bagi tahun 2012.. Semuanya sederhana saje..

Note : Khas untuk GSF... jangan lupa tinggalkan kata laluan ;-)


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

69 comments:

izz iizza said...

meriah brshopping ni..:)

mama aleen said...

bestnya shopping :)

Chekgu Azrine said...

fuhh...sakqn jgk..tp.biasa ar utk ank2 sure lebihkan dr kita. hehe

kak tini (umialya) said...

banyaknya baju asya..

Ina Haireina said...

waahh.. meriahnye shoping raye.. syok2.. :))

QasehnyaRania said...

hye lya =)
alhamdulillah..dah nk siap yer..
seronok raya kalau ditemani sikecil,baru meriah..macam su..raya pon macam tak raya je...

selamat hari raya..maap zahir batin kalau ada salah silap sepangjang kenal dlm blog ni yer

mamalieyna said...

waaah meriah jugak persiapannye tu..Alhamdulillah...ramadhan terbaik utk lya tahun ni..

eheh..mcm sama je tema kaler kita tahun ni..hehe~

eina sempoi je raya tahun ni, selain baju raya pertama, baju raya hari2 lain, semuanya serba tak sedondon..mana ada je..huu~

Kancil 8349 said...

wah..persiapan yang baik...ndak sabar nak raya sudah nie kan...

anisalya said...

rasanya macam dah siap semua kot.

Deqla manjew said...

wahh raya sakan la lya nnti.. huhuhu

Wanieys said...

wah banyaknyer lya sopink...time sopink best la kan xsedar duit ngalir laju jer hikhikhik....manik kat baju asya tu lya jahit sendiri ker upah....xpun mmg dh ada kt baju tu.....

kata laluan : "GSF SEGAR SENTIASA"

Neeza.Areef said...

persediaan yg sederhana tp teratur..kuih raya mana? hehe..

are_lin@yu said...

wahh shopping raya best2..ayu baju raya tahun ni tak da recycle mna yg ada..hehe..kata laluan apa ni?hhe

eima said...

wahhh dah siap dah ek ....
kami pun mungkind ah siap gak rasanye ... tp klu ade tertambah tu ...hehehe sengih je la

lia said...

ni betul2 memborong ni Lya...

Deq's Qienz said...

wahh sakan bersoping ek..tak sabaq nk raya dah nihh..hahaa

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

panjang kisah rayanya...
tak beli apa kecuali untuk farisyah je n persiapan nak sambut baby je...

Mrs. Norrie said...

kadang2 beli tak seberapa, tapi duit keluar lagi laju dari air...hehehehhehe!!!!

Zue AnnaLeeya said...

lya duk otel luxury tu yer...
dpn stadium jerk...
nape tak roger2... hehehe...

byk baju asya yer....
sakan raya tuh..

wan nurul hezrina said...

wahhh siap dah.nurulpun tuk merah n sofia 100% siap.nurul n hubbypun 100% siap.bajupun siap packing dah coz kamis dah nak alik kpung..mmg awal pack supaya takdok yang tinggal

lieyalatif said...

wahhh persiapan yg mcm 100% dah lengkap ni lya...meriah raye tahun ni gamaknyer....asya paling mcm2 dpt...harus laa...die sorang puteri kesayangan kan....

dah le berambut baru yeak....mesti bertambah2 cute....

Misz Mieza said...

Meriahnya shopping raya.. Tapi memang pack giler ar orang kat ekspo depan terminal makmur tu.. Lalu ari tu, ya rabbi ramainya manusia.. Penin pale tengok.. Tengok je pon, tak singgah coz naik bas jer.. Otw nak balik Ipoh..

Lya Colours said...

wahh dah habis shopping
saya nak cari tudung, tak sempat2 lagi ni

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ktorg pun ala kadar jer..yg diutamakan anak dulu.. :)

persiapan semua pun dah siap sepenuhnye...tahun ni lebih excited koz dapat balik kg..tak sabar rasanye...^^

mama_umar_maryam said...

alhamdulillah,setel dah ye..kitorg blm 100% lagi..cume anak2,rezeki diorglah atoknenek dah belikan baju2

Nens Collection said...

semua cantik2..raya sakan la asya tahun ni ye..konfom comel2 sume baju die ni...hehe..anak2 mmg paling banyak dpt baju kan...raya ni untuk budak2 je yg meriahnyer..;)

Chic Na said...

Kata laluan : GSF Segar Sentiasa

dah siap dah preparation utk lya sekeluarga. Suka gak baju lelaki kat Jefferson, ada style. Wahh.. Asya paling best dapat banyak baju, kiut2 lak tu. Tak sabar nak tengok imej baru asya. ;)

Masya said...

dah siap semua.. tunggu hari raya jerlah yer...

kayyana said...

wah... shopping sakan lya.. nampaknye semua dah ready yerk.. hehehe.. selamat ari raya ye lya.. hehehe

Myra Jay said...

Kereiahan raya sudah dirasai bila semuanya dah settle kan ;)

Tunggu nak rasmikan je ;D

norhidana said...

wahhh syok bersupink2 yek... mcm2 memborong betul... baju raya kite sama kaler la dik... akak pun grey gk

~ yus ~ said...

Cantik baju untuk asya tu, suka tgk manik2 birunya....:)

lelamaisara said...

kat sini ke nak tinggalkan kata laluan tu..


"GSF SEGAR SENTIASA"

Dayana Bahar said...

banyak dah memborong yer... hehe takpelaa.. yang mamannya leh beli lagi

p/s : GSF Segar sentiasa

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

meriahnya baju raya asya..my raisya xtau la cmna...baju kurung sepasang je...2pn lum letak manik ag...sliper dh beli satu...ari2 g ecm semua da xbekenan..asal bekenan kasut sport..xde saiz dia la plak..so mr papanya cdg beli s.alam...so g ecm jus beli baju gaun dia 2lai...n bdgt nk grab beg gak..duk main angkat letak supe lya at sembonia...aduss...last2 letak..cr kasut pn sama...last2 order alfio raldo dr kawan opis...alhamdulillah kasut settle...tgu h/beng n jean dr hubby jlh..sbb semua dia ckp nk beli termasuk yg si kecik..yg dia pn xmo kita pilih dh...huhu..xkisahla..jnji kena ngn tema dh ler...huhuhu..

Cho Zila said...

kiranyer dah hampir siaplerkan.. oklertu.. akakpun untuk anak berlebih sikit kitani tak payahler yang ada2jer... dapat satu baju barupun okler...

Rasp said...

kena go tru checklist ye sis...
dah almost settle ye...
tak sabar nak tgk asya wif new hairdo and berbaju raya nanti...
mesti ayu jer kan...

Eliss Mie said...

siap overnite yer. lama sungguh x masuk bandar kuantan. bandar cinta saya dengan encik suami dulu2 :p dikuantan cinta bersemi gitu.keh keh keh.

LydSunshine said...

Baru 3 beranak kan? Tu pun dah banyak nampaknya berabis. Si Afrina la yang paling untung. Kasut dia je 2. Baju raya lagi banyak. Untung... untung.

Takde ke gmbor restoren Padi tu? Saya tak penah pegi. Okay ke makanan kat situ? *melampaukan? Padahal saya yang org kuantan. Pastu gi tanya org Kemaman plak pasal kuantan. Hehehe.*

Cik Aini said...

amboi...
sakan Asya beraya tahun ni..
x kisah lah,janji Asya hepi =)

**psstt! apa Asya wat kat patung McD tu?hehehe

kata laluan : "GSF SEGAR SENTIASA"

rieda_ffya said...

amin...semua persiapan da setel...tunggu ari je erk..

Lelaki Ini said...

bestnya shopingg2!

Masha Meisters said...

GSF segar sentiasa....

wahhhh! dah complete persiapan raya....bestnyer....hehe

::EIDA:: said...

WOW! Shopping raya. Manyak syokkkk !~~~ hehehee

Masz Sidek said...

entry yg di nanti2...

GSF Segar Sentiasa

Wah... byk nye shopping... :D

Lynn said...

Salam Lya..wah ala kadar ke tu..meriah sangat tau..K.lyn lagi la biasa-biasa jer..hehehe..Yang lebih dah tentu anak2 kan..

Kesuma Angsana said...

meriahnyer raya tahun ni yek

Cinta Misteri said...

GSF SEGAR SENTIASA

Wah Lya, smpi overnite utk brshoping. CiM penah buat aktvt ni masa lom kawin dulu. Bila nk raya je, CiM ngan mak & kakak akn ke kl. Kami akn stay kt hotel brhampiran masjid india. Yg paling utama d beli adalah langsir. Rindu masa dulu2.

Suka bila tengok ank2 kecil brtudung. Tahniah Lya coz mmbimbing asha k jln yg swajarnya

Cendol said...

wahhh dah ready nak raye ye.cendol pn biase2 je.serdahana je sume . ^_^
cendol sukeeee amattt tngok tudung bawal tu rse nak tinggalkn kata laluan tp..segannnn ahahaha boleh gitu?
slmt hari raye,maaf zahir batin madam gojes ^_^

Fai CeritaCinta said...

wahhh, seronoknye bershopping... dah ada anak ni persiapan lebih kpd anak jer la kan kak. mamanya pakai yg biasa2 jer pun xpe. hehe..

kasihredha said...

Dah siap semua baru tenang kan
selamat hari raya dari kami sekeluarga

|| NaFiRaa || said...

banyaknye baju asya.. raya sakan lah tahun nih..
zura pon berserdehana jugak.. macam tahun2 sudah.. janji kelengkapan anak selesai..cukup senang hati dah..:)

kak tini (umialya) said...

akak pos duit raya ntuk asya

Si Matatajam said...

Amboi meriahnya shopping...mekap tetap tak lupa hi hi..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

byknye dah shopping raye... :)

Si Matatajam said...

Lupa plak..GSF Segar Sentiasa...

Gieyana said...

tasa nak buat enty mc, nie gak ler..tgk meriah jer Lya g shopping.:-)

Yana Libra said...

siap dah semua persiapan raya akak sekeluarga ye :)

kena tinggal kat laluan kat sini ke? hehe~

" GSF SEGAR SENTIASA"

shark said...

wahhhh shoping sakan untuk raya :)
best!!

::NureeN:: said...

klau mcm lya ni sederhana nureennya lg sederhana la ehheh... seoang sepasang jek baju, dress x beli sbb PIL dh beli sepasang kakak & adik, tudung blum cari lg, tp nk jgk yg tudung mcm asya tue, nk cr utk elly, sempaqt ke lg ni huhu

Zie said...

wah wah raya sakn, zie pun beli seliper tuk ank2 senang nk keluar masuk rumh, nak naik turun kereta..

Errah said...

wah melaram..hihi..kita srg je xdek bju raya just beli tdung jer..malas nak fikir ssh cari bju readymade kat cni.nk g kuantan malas bersesak2.

bestnyer pndai mekap..kita pkai bedak je hri2.xreti nk mekap

ieedaz @ mama_isha said...

Byk baju asya, baju isha pun byk jgk :-)
Maklumla dh jd mak2 ni mmg cari baju anak je lebih kan,.. asyik nk pi masuk tgk baju bdk2 je hehe

Rosidah Binti Muhamad said...

banyak nyer baju asya..tak sabar tgok dia berbaju raya dgn fesyen rambut terbaru..

Solehah Shamsuddin said...

wah cepatnya beli baju raya.solehah xbeli pn lagi.hehe pakai baju raya tahun lepas je kot.. :)

Solehah tinggalkan kata laluan kat sini ye...

"GSF SEGAR SENTIASA"

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

kiutnya rambut asya bertocang ....selamat hari raya buat Lya , asya dan family ...:)

9n0L4 said...

GSF SEGAR SENTIASA

hehehe. bestnye asya. byk brg. ;)

Deqla manjew said...

GSF SEGAR SENTIASA..

p/s : dah terrrlmbt... sbb terlps status lya dlm page GSF.. hukhuk.. :(

IntaNBerliaN said...

banyaknya baju asya.. tp mmgkan, kalu bab ank, mmg dorg yg lg byk dpt kan..:-)