Thursday, August 30, 2012

TRANSFORMASI

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kononnyer minggu ni nak up citer raya, tapi gara-gara laptop sakit, jadi postpone ke minggu depan.. Jadi hari ni saya up-kan citer yang patut saya post sebelum raya.. Tapi kerana kekangan masa di minggu akhir bekerja, terus  tersimpan je kat draft. Kali ni nak share transformasi yang sempat dilakukan ke atas asya.. Bayangkan...sepanjang usia 3tahun++ asya bernafas, inilah kali pertama potong rambut dia.. Sebenarnya xde pon plan nak potong rambut. Semuanya on the spot, lepas berbuka & solat maghrib, turun ke bandar cari barang2 untuk persiapan raya. Dalam duk jalan-jalan cuci mata, terlalu depan salon rambut. Ntah camner, spontan asya kata nak potong rambut. Disokong lak oleh papa dia.. terus masuk salon & korbanlah rambut asya yang panjang & disimpan sejak kecik lagi.

Time gunting rambut dia duk diam jer.Jadi senang la proses2 memendekkan rambutnyer berjalan. Tenggok rambut asya yang gugur ke lantai..aduyai.. terasa gak..sayangnyer....

Apa yang penting.. bibir tu, muncung molek!
Seriusnyer muker dia.

Inilah imej baru asya. Nampak chubby sikit muka bila berambut pendek. Tapi, sebab dia kanak-kanak, jd xpandai nak jaga lagi rambut & aktif..jd berserabai je nampak. Mujur rambutnyer still boleh diikat.. Huhu.nyesal lak, sebab dia nampak lebih kemas bila rambut berikat.

Dan..salah satu faktor potong rambut gak sebab dia dah mula suka bertudung. Cuma start raya baru2 ni, just pakai sekejap..lepas tu buang sebab cuaca panas sangat. kesian kat dia..nampak rimas je.. Takpela..slow2.. Sekurangnya dia memang rela HATI & nak bertudung. Insyallah xde masalah. Cuma, sesekali berdrama gak dengan dia, bila pakai baju x sesuai cam dress/skirt/t-shirt tanpa lengan dia mgamuk nak bertudung. Yela.. budak kecik belum faham apa-apa. Kenalah pujuk perlahan-lahan. Nak terang panjang lebar, dia masih belum faham.

Esok 31 Ogos... merupakan hari MERDEKA buat MALAYSIA
Salam Hari Merdeka Buat Semua!

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

62 comments:

Umie Naziera said...

yaw,salam merdeka

Cik Aini said...

baik je asya kan dok diam ms org potong rambut...nmpk comel je asya :)

Ibuhani said...

Alah bisa tegal biasa.....lama2 nnti klu dibiasakn dia dgn sendirinya akan rela ht pki tudung sebelum akil baligh. Itulh tugas ibu.....transform ank kpd yg lbh baik itu adalah amanah Allah SWT kpd semua ibubapa. Gd luck n keep up d good work lyafrina! I like ur effort n Allah SWT akn lebih syg dia lg!

eB said...

wah kecik2 lagi dh berlatih pakai tdg. bgs tuh... :)

Ena said...

hehe.. comel kan asya ngan rambut rayanye tu.. bagus didik anak bertudung dari kecik.. skrg memg dier x faham.. tp bila lama dia akan faham dan lebih selesa bertudung..


anis pun potong rambut jugak sblm raya tu.. tp gamabr mmg tak amik la pulak..

Tina Othman said...

ala comel dia potong rambut, nampak kemas sikit

♥cikmOt♥ said...

comel asya berambut pendek...nampak lebih stylo la...

Masya said...

dah mule belajar pakai tudung pun dah ok .. nnt sekolah senang ...perlan2 jgn paksa...

izan mama mia said...

comel dia...anak2 suka ikut kita sebenarnya sebagai mak dia...kalau kita bertudung....mesti dia pun nak bertudung...

Deqla manjew said...

spontan je erk dia ckp nk potong rambut.. bijak ni..cantik asya bertdg..manis mcm mamanya...

♥MAMASYAZA♥ said...

cumelnya dia

Sidratul Muntaha said...

comey dah tu...
huhuh
dak pakaey plak tiem dia rasa nak nyakat aku..
huhh..
aqil plaki serabut
ade ke tudung pakai buat baju?!
tiru adik dai punya pasal la..
#selamat hari raya ye.
maaf zahir batin klu salah silap..

Nens Collection said...

asya tetap comel okeh!..hehe..
lya nnt skodeng n3 nens ye..;)

- GC - said...

comel sangat pakai tudung.. alahaiii.. sweet sangat

amirah said...

ala, takpe asalkan minat nak brtudung ada..comeinya asya ni. pandai brgaya

eima said...

hmmm elok la melentur buluh dr rebungnye

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

dah start bertudung ekkk
alhamdulliah...ajar from kecil IA kekal smpi bila2

rieda_ffya said...

Lya..comei ape rambut baru asya..nampak lebih matured la...

::NureeN:: said...

anak kita sama lya, lepas nureen tgk n3 lya beli tudung asya tue, terus lunch hour tue nureen g cari tudung utk ellesya, dpt lebih kurang jgk design mcm yg lya beli
nureen sambar 3 pasang...
bila tudung cantik tuan empunya pon x nk buka2 bila pakai.. comel sgt2.. anak suka ibu lagi la suka3x.. heheh

Masz Sidek said...

hehehe... serius betul muka asya bila kena potong rambut... :D

lieyalatif said...

alhamdulillah...kecik2 asya dah pandai nak bertdg...comel jek...

lya comel laa rambut baru asya...lieya suke...mmg nampak lagi chubby kan....takpe2, rambut asya cepat panjang...nanti sure panjang balik mcm dulu....

Myra Jay said...

Comel Asya walau berambut pendek, dok diam je ha ;)

AzuraFazil DIN said...

sweet tui anak dara sorg ni

maszmadi said...

oho, asya beraya ngan rambut baru la kan... nampak sweet jerk bila asya pakai tudung..

Kesuma Angsana said...

comey je dia.. slam merdeka juga ye!

salwana nordin @ che'wa said...

comei je asya rambut pendek..fesyen lagi

alya aritu pun kami gamble je potong rambut dia tp fesyen layer..takde boring sgt hhheeee...

pasni just nk menyimpan aje balik rambut dia :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

sALAM lYA...
Alahai..comeinye mek asya ni.. baik je dok diam..klu seri mengikut je kepala dia tgk gunting tu.. hehehe... :)

sedih gak bila potong rambut anak..tp jgn risau..rambut diorg mmg cepat pjng..

izla said...

Asya tetap comel dengan rambut pendek camtu. Lagi ayu bila bertudung.
takpela, asya kecik lagi. dah besar sikit leh simpan rambut panjang2

sal-nurbeena said...

Comelnya asya bertudung! Rambut raya yer.. anak akak plak tak nak potong rambut, nekad nak rambut panjang cam Rapunzel. tapi tak suka ikat, cekak, sepit.

duniafana said...

cantiknya bila bertudung...biasa2kan dia ek

Gieyana said...

dh pendek rambut dier yer..baik jer Asya duduk kat kerusi tue..kalau Nureen mmg x nak..so sy potong sendiri jer..:)

Phat said...

wah ..pnadai dah anak awak ye..bagus2

Cik Nur said...

xpe..sekurang2nya asya ada pengalaman potong rambut..lepas ni biar panjang balik. :)

selamat hari merdeka Lya.. :)

Kak Izan said...

pelan2.. anak akak pun kejap nak pakai kejap xnak... ikut jer lah dulu.. :)

are_lin@yu said...

hehe tp comellah rmbut pndek..sesuai dgn usia dia ;-)

siti norsarah Aminuddin said...

Anak dara ni mmg suka bergaya mcm emaknya

N.Aima K said...

comelnyeee

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

rambutbaru asya lawa..sesuai dengan asya dan nampak lagi chubby...

CtAyue said...

comel imej baru asya dan suka jugak gaya asya bertudung, lagi nampak comel.. seronoknya ada anak girl nih, baju2 girl dah la cantik2..hehe.. tak sabar pulak rasa nak baby girl jugak.. :)

Wanieys said...

asya diam jer time org nk potong rambut senang la...qalief xbg lansung nk ptg rambut dia sampai nangis2 xbg ptg...skang sh pjg gak mcm gegurl pulak...asya comel la...lya besday asya berapa h/b?

|| NaFiRaa || said...

hehehe.. comel rambut baru asya.. Anis pon zura dah potong pendek rambut dia.. tapi masih boleh ikat lagi.. tak lalu nak jaga rambut dia yang panjang + kerinteng..:)

selamat menyambut hari merdeka jugak buat Lya..:)

syawalsimpsons said...

cumill la asya ni...adoi geram la pulok

Salina@IbuAqil said...

Alolololo!!
Makin comel ler anak dara Lya ni.. ;D
Selamat Hari Merdeka!!
Happy Weekend & TC.. ;)

Lynn said...

salam lya..

masa tengok gambar raya ari tu dah perasan sikecik tu berambut pendek..cumell sangat..cute..tapi tu la..k.lyn pun sayang nak potong rambut najah..sebab rambut dia halus..kalau potong takut nampak cam takde rambut...hehehehe

mamalieyna said...

alaa sayangnya...tapi takpe asya kecik lg, boleh simpan kasi pnjg semula..^_^

Dilla Ady said...

teringin jugak nk belakan rambut panjang tuk acha..tpi baru rambut paras leher lebih sikit dilla kesian tgk die..

lagi time panas2 rambut die basah berpeluh2..

tapi takpe, asya rambut panjang ke pendek tetap chumels! suke tgk die pakai tudung.

eita said...

rambut raya lah ni...

budak2 biasa lah..
pakai jap je..takpe..lama2 nanti ok lah tu..bila dah biasa

izz iizza said...

dia comel la berambut pendek..sweet sangat..:)

MamaEma said...

alala..so sweet asya...

mama aini said...

ehem comilnya asya dgn rambut baru & tudung..slow2la kan lya..asya masih kecil lagi..selamat menyambut hari kemerdekaan lya..

Ummi Iman said...

cantik rambut baru.. bagusnya kecil2 dah minat pakai tudung :)

happy merdeka day..

Yana Libra said...

comel je tengok..hehe..baguslah dah rasa nak pakai tudung dari kecik..alhamdulillah~ :)

Puan Kutu said...

transformasi asya membuatkan asya makin comel!Salam merdeka juga

Ina Haireina said...

alolololoo... comeynye asya berwajah baru.. :)

Masha Meisters said...

rambut paendek nampak lebih kiut la asya.....hehehe...i like!

Marya Yusof said...

As salam LyAfrina,

Asya good girl & smart dah besar nnt mesti dia faham... Iman pun dh pandai minta potong rambut...hehee...sbnya alasan nak main je lebih kat sini tmpt gunting rambut budak2 mcm playground tu yg buat die teruja tu... Salam merdeka raya! :)

dyabunga said...

comelnya asha..bagusnya kecik2 nak bertudung.

lelamaisara said...

Nampak lagi cubby asha bile berambut pendek...

Cikgu Ma said...

amboi, pose sakan..salam kenal =)

sal ya said...

pendek ke panjang tetap chomel asya ni.

mummy_ayu said...

wah..siap potong rambut raya lagi..comel la Asha

9n0L4 said...

nnt panjang balik rambut tu. hee. rambut raya asya cntiklahhh. ;)