Thursday, September 6, 2012

AIDILFITRI 2012 : Ape Cerita 3 Syawal?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ape cerita 3 syawal?? 3 syawal ni adik-beradik arwah ayah balik dari KL dan berkumpul kat rumah. Seterusnya kami berkonvoi ke rumah sedara-mara sebelah arwah ayah.. Walaupon arwah ayah dah lama meninggal, sejak saya berusia 5 tahun lagi, tapi hubungan saya & family sebelah arwah ayah still rapat.

pose perasan kiut la ni.
Dia nak pakai tudung... tapi baju x sesuai tu bagi pakai topi

Sibuk nak bawak beg besar ni..
Dalam beg tu, semua kelengkapan dia..

Dekat rumah ayah saudara sebelah arwah ayah.. 
Ramai lagi melepak kat luar.  Dan..abang-abang saya & anak saudara sibuk main bola sepak kat tanah. orang bandar masuk kampong..memang gitu.. hehe

Asya & papa

asya & sepupu dia...adelia

Yang meriahnyer.. datang la si penjual aiskrim ni. 
memang rezeki dia la berbisnes kat sini.. 

Kanak-kanak sentisa dapat perhatian walaudimana pon...
makan  aiskrim pom...berminat;-)

Kanak-kanak riang yang paling suke bila dapat aiskrim.
tengok tu, masing-masing kusyuk makan aiskrim


Asya sesekali dapat peluang makan aiskrim ni memang laju-laju je dia makan.. Pandai dia ambik kesempatan ni. Kalo x jangan harap dia dapat makan sebanyak ni. saya buat semua ni pon untuk kebaikan dia, sebab dia sangat-sangat sensitif.. Ada lelah..


Lepas tu, lokasi kami seterusnya ke rumah sepupu saya. Kat sana kami dihidangkan nasi dagang terengganu yang sangat best! Bertambah saya makan. Tapi sayang, saya x bawak kamera time ni, tinggal dalam kereta.  lepas dah settle makan-makan, balik kerumah..solat & rehat-rehatkan diri. Lepas tu keluar nak ke rumah abang fain ade wak open house.. Saya malas nak salin baju... pakai je baju yang sedia tersarung tu. Asya pon same, just salinkan t-shirt dia je, seluar still pakai y tu. Kamera pon saya x usung keluar time open house tu, jadi xdelah kenangan... lepas dah settle.. melepak jap rumah family in law... Jadi.. harus ade pic kenangan dari kami kan.. cuma..cam biasa.. tiada gambar kami ber-3 sebab xde photo-g.

asya & papa
Muka dah keletihan..asya pon dah nampak berserabai.

asya & mama
kami memang suka SENYUM

Tetap nak selit pic tuan tanah.
muka dah selebek & berminyak serta xb-makeup. Inilah baju sutera erra fazira tu.. Tudung lak just guna shawl suraya yang sedia ada... 

Rasanya sampai sini je kot cerita raya.. ekceli ada banyak lagi, kalo rajin saya buatlah entri..kalo x rajin main random-random ajer la.. kan meleret-leret bosan gak kan... Dalam banyak-banyak baju raya asya, just beberapa helai je pakai..selebihnya...masih tersimpan. ntah la..malas salin-salin baju. Baju saya pon ada sepasang yang belum dipakai.. Tapi x kisahlah..boleh pakai untuk ke ofis.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

50 comments:

izan mama mia said...

meriahnya cerita raya..lya..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

asya comel sokmo.. hihih.. tesrlah keriangan bila dpt berkumpul ramai2 :)

IntaNBerliaN said...

asya ni comel sungguhlah... geram tgk.. pandai bergaya :-)

mummY daniSha said...

samela even arwah ayah dah x ada,sy tetap rapat sgn family belah ayah

kak tini (umialya) said...

suka tengok pic asya, comel...

sue zainun said...

Asslm Lya..:)
seronok Asya dapat jumpa sepupu2nya yer..

MamaEma said...

seronok dpt bertandang ke rumah sedara mara.... memang rezeki pakcik aiskrim tu..ramai yang membeli..

Arina Shamsul said...

Anyonyonyo..comel2 je bebudak tu makan aiskrim..

Nice photo dear :)
Nampak sangat kemeriahan raya korang :)
Saya pun pemalas nak usung kamera kehulu kehilir dear :)

Nens Collection said...

ASYA JGAK YG SPORTING & FOTOGENIK BILA BERGAMBAR..DH BIASA MAMA DIE ASIK SNAP GAMBAR JE KAN..HEHE..

SUTERA ERA FAZIRA?..MESTI MAHAL KAN LYA?..NENI SUKA SUTERA..TP MALAS NK GOSOK..HUHU

syawalsimpsons said...

besonyer beg asya erk...londeh sudah

rieda_ffya said...

meriahnye raya Lya kan..

dyabunga said...

suka tengok pic asya..comel je

Azian Elias said...

seronok kan. penat pun buang ke tepi..

Bionic women said...

comelnya asya..tahun ni Dhiya pun beraya ngan jeans merah..nak lari dari kelainan..
cantik baju lya tu..beli kat maner???
sowi ler banyak terlepas kisah lepas

Cho Zila said...

anak akakpun nak pakai tudung tapi kalau tak kena ngan baju akak tak bagiler...
asha memang pandai berposing...
akak tak tau der sutera erra fazira.. ketinggalan betoiler.. tapi akak suka corak gitu meriah..

lieyalatif said...

bagus asya...maintain jek topi cute tu atas pale...mmg ade ciri diva ni lya ekekeekek....pandai, syok mcm ni, kite pun excite nak lawakan die sbb die pun sporting......

lya pun mcm lieya, buat baju raye byk2 so nanti leh pakai kat opis ...senang 2 in 1 ekekekeekek

lelamaisara said...

senyuman yg sama dua beranak ni...sweeettt.....

are_lin@yu said...

cantik gambar..bezkan dapat kumpul ramai2

LydSunshine said...

Syok la budak lelah tu dpt makan eskem. Banyak plak tu. Apsal Asya tak amik yg kon? Dia tak suka makan wafer tu ke?

Dok napok sgt la sutera erra fazira tu. Best ke kain dia? Apa beza dgn yg beli kat pasar payang tu?

salwana nordin @ che'wa said...

sama mcm alya jugak..kdg2 nak pakai tudung tp tak kena ngan baju hhheeee

ieda said...

senyuman uolss memang mengancam .. nak2 asya .. ;))

Wanieys said...

huk aloh asya ni comel jer dia...best la kan dpt mkn ice cream....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Smart jer gaya Asya ni...
Manis sungguh senyuman dia...
Rezeki penjual Aiskrim..ramai yg membeli tu..

Mrs. Norrie said...

seronoknya beraya ramai geng si asya tuh yer

Rasp said...

makan eskrem berjemaah memang best hehehehehe....

muka selebek u still gorjes sis...
takde lak nampak letih berminyak pun....

Kakzakie said...

Suasana kampung memang tak sama raya walau kemeriahan tu tetap ada Lya.. anak-anak biasalah dapat aiskrim bagaikan teristimesa buat mereka.

ieedaz @ mama_isha said...

tomei nyer asya... mama asya pun cantik!

fiza said...

Meriahnya.

Bebudak ngan eskem memang tak dapat dipisahkan.

Afasz said...

comel dia senyum sama ngn senyuman tuan tanah :D

inazamri said...

asya ni mmg pandai bergaya..bole jd model iklan kanak2 dia ni.Masih terasa meriahnya raya

|| NaFiRaa || said...

budak2 mmg sonok lah kalo dapat ais krem.. sesekali bagi dia makan takpe.. kesian jugak dia kalo x bagi kan~ orang lain semua dapat makan..:)

Masha Meisters said...

e'ee....seronoknyer asya mkn aiskrim tu kan...meh ckit nak kat anty...hihi

Salina@IbuAqil said...

Seronok tgk model cilik Lya..
Pandai sggh dia berposing..
Idak ler mcm abg Aqil dia nih..
Jenuh nak pasang jerat nak ajak bergambar gitu..
Huk3!!!!
Sadisssssss!!
Lya TC yer.. ;)

Nadia Elena said...

riang ria raya.. xD

Kesuma Angsana said...

raya2 anak2 juga yg gembira lebih

Cik Nur said...

suke nur tengok senyuman asya.. :)

Imah Dinor said...

seronokkn dpt g braya rmh sedarakn...wah bgaya habis anak dara sorang ni...

KakNi (CikNi Ahni) said...

saya perasan yang adelia pakai baju sedondon dengan mak dia, comel gak bulat-bulat... kalau lelah memang kena kurang makan aiskrim...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

cutela asya dressing..
makcik shuke.. =)

Haryati Faizal said...

asya senyum sebijik cam mama dia lah....

Kazman / Sue said...

haaa3x... langkah kanan la penjual aiskrim tu datang yee... mahu seronok anak2x layan aiskrim tu...

Kak Izan said...

sakan raya tu... seronok baca.. :D

Yana Libra said...

saya yg baca ni pun rasa penat lak baca entri ni..hehe~ :P

Liza said...

Kunjung-mengunjung menjadi tradisi di musim raya ni... :) Dha lama rasa tak jln2 baca blog.huhu..

mama aini said...

assalam lya..mama raya pertama balik kg yg 1/2 jam je dah sampai..raya ke2 dah berperap kat rumah..mood raya kelaut..hu2x..comilnya `cute little gurl` lya !!!..

QasehnyaRania said...

sutera sedap dipakai tapi malas nk gosok juga..hehe

done maxis

Che Rosliza Che mat said...

cantik gambar dua beranak tue...

Deqla manjew said...

comel sgt asya ni..dah la tu pndai je bergaya... :)

sal ya said...

comel je tgk asya.

.:fyzz:. said...

Stylo la asya