Monday, September 3, 2012

AIDILFITRI 2012 : Memori 1 Syawal

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Selamat bertemu di hari Isnin.. Masih lagi di bulan Syawal, jadi belum terlewat nak update citer -citer raya nikan.. Ye la.. ramai kawan-kawan dah update last week & seronok baca cerita raya korang sume... Saya baru terhegeh-hegeh nak update. Ada banyak sangat pic raya, saya pening nak pilih yang mana, kalo nak masukkan semua mau beratus pic..kan termuntah lak.. Jadi saya pilih je secara random. Bagi Aidilfitri 2012, saya pilih tema greysilver. Memang sebelum tu dah plan nak pilih kaler peach atau grey.. Dan sampai masanyer... terbekenan kaler ni lak. Peach tranfer ke tahun 2013 ler. hehe.. Seperti tahun-tahun sudah, raya pertama biasanya family kecik saya ni akan pakai sedondon & biasanya daripada jenis kain material yang sama. 

Seperti biasa, hidangan pagi raya disediakan oleh mama saya. Tahun ni mama sediakan nasi minyak + ayam merah + gulai daging + acar & sate. Tapi saya sikit pon x teringat nak ambik pic lauk pauk ni. Padahal kemain cantik lagi bersusun dalam bekas bufet. Pagi raya tu, saya xberpulang solat sunat aidilfitri sebab terbabas.. Lepas dah bersiap, macam biasa bersalaman & bermaafan. Selepas tu, saya bertolak ke rumah mertua. Mujurlah kahwin dengan orang dekat jadi xde masalah bab berebut raya ni. Memang tiap2 tahun gini lah rutinnya, Sampai rumah MIL, terus bersalaman+bermaafan & makan-makan.

 Dalam pukul 10am bertolak balik ke rumah saya untuk berkumpul dengan family saya lak. Tapi tahun ni memang  tak complete. Saya jarang dapat jumpa dengan adik beradik sebab masing2 duk jauh. dan lagi 2 orang beraya mengikut pasangan di kampung masing2, jd x complete la tahun ni. Biasa wajib, ada sesi fotografi dengan adik beradik ni. Tapi tahun ni timing lari. Selepas selesai sesi bermaafan, terus berkonvoi ke rumah sedara-mara terdekat sebelah family saya..  Selepas solat Zuhur, saya bertolak lak ke Dungun untuk beraya bersama family in law... Memang ginilah setiap tahun, memang letih.. tapi adil buat kami suamistri.. Raya pertama dapat dirayai bersama family saya & in law. Aduh....terpanjang lak mukadimah, bukan orang baca sangat tulis panjang-panjang kan.. ok la.. kita layan antara pic-pic memori di pagi 1 Syawal.

Di Pagi 1 Syawal

Sesi bermaafan. Ini memang betul2 sesi bermaafan. 
Tapi, kena lakonan semula untuk ambik gambar kenangan.

Turn asya lak, bermaafan dengan papa. Yang ni xde lakonan ye.. Memang real, kan suh buat banyak kali mau mengamuk dia.. Mujur sempat snap pic ni. Tapi baru perasan, xde pon sesi asya bersalam dengan saya.. Ishhh.. camner ni?

Gambar kenangan di pagi 1 Syawal. Time ni sebelum bertolak ke rumah MIL. Masa ni saya xpakaikan lagi tudung asya sebab rambut dia basah. Kalo tengok, lengan baju saya & asya x sama tema kan. Kesnyer, awal-awal saya dah beli renda untuk baju saya kaler hitam+silver tu.. Dan asya lak, lastminute mintak orang tolong jahitkan manit kat leher, saya lupa nak gtau kaler hitam+silver. Kat bahagian bawah baju asya tu , 2 hari sebelum raya pegi kedai alat jahit cari renda biru untuk match dengan manik tu. Mujur la ada, kalo x jenuh saya nak menjahit manik kat bawah tu lak.

Potret keluarga saya. Tahun ni xramai, yang xde dalam pic ni...abang sulong+family, Kakak no 4&family(beraya di Perak) , abang no.5 (tidur...sebab pagi raya baru sampai dari KL) dan abang no 7& family(beraya di Kuala Terengganu).. Adik beradik saya seramai 8 orang & saya adalah yang bongsu. Apa yang best... walaupon dah kawen & ada anak...still adik bongsu dapat duit raya.. ngeh2...

Tetap nak interframe... Shawl ni, last-last minute baru jumpa, tapi saya suka material dia..sejuk & lembutserta cantik terletak... Bayangkan berhari cari tudung untuk match dengan baju saya. Susah gak nak cari tudung yang sesuai sebab baju kosong & kaler greysilver ni. Memang x match dengan renda kat baju.. tapi bantai  je la.. dah letih mencari.. Inilah yang paling match.. Nyaris2 nak  tuko renda gak.. Tapi cam dah x sempat.

Asya & kawan baru yang datang beraya ..
namenyer girl-girl..

Pic candid asya.... 

Ini aje... semuanye sederhana & mana yang sempat aje. Pic bersama family in law pon xde..sebab xde photo-g.. saya lak lupa bawak tripod. Pic2 semasa ziarah rumah sedara mara pon x ade.. x snap pon.. sebab ralik sangat berborak.  Tapi.. sebelum saya keluar berkonvoi, sempat la wak photoshoot family kecik saya ni. Pic tu, esok la saya share ye.. Nak letak skali harung kat sini..takut meleret sangat. Ok..kita sambung kisah malam 1 Syawal lak. Selepas join konvoi dengan family saya, tengah hari tu join konvoi family Fain lak ke dungun.. sampai ke petang... dan malam balik melepak rumah family Fain.

Rumah famili Fain... kebetulan mak sedara Fain dari Kerteh datang sini. Jadi meriah la malam ni. Ekceli, balik dari Dungun, singgah kerteh... tapi dia lak xada.. Jadi kami ke Kerteh raya ke-2. Nampak budak kecik tu melompat riang! Petang tu, saya salinkan asya dengan baju kasual, baru dia selesa nak melompat-lompat. Pic MIL terpaksa di hitam kan sebab MIL x bertudung masa ni.. Ye la..sesi melepak kan..

Ni adik bongsu Fain... 
Turn asya kutip duit dengan pak cu dia.

Time ni memang meriah & riuh.... Anak-anak sedara Fain beratur nak kutip duit raya. Time ni suh dia mainpilih-pilih ang pau.. sebab dalam ang pau tu ada RM 5, RM10 & RM50. Jadi masing-masing target nak RM50.

Bila semua dah pilih ang pau.. baru buka serentak. Kiter tengok sape yang kena...!
Hehehe... semua kena tipu..... sebab Fain tu propa ajer... semua isi nilai yang same.. Xde pom RM 50. Tapi kat angpau yang asya ambik, cpt2 saya letak RM50..konon2 asya la dapat.. hihi.. memang kecoh time ni.

Antara aksi-aksi asya. Dia nampak lebih memahami erti raya tahun ni. Dia mula eksited... Sampai sekarang pon.. asyik gtau..asya nak g raya.. Dia mula berminat dengan ang pau.. hehehe..

Sekian kisah 1 Syawal kami yang simple ni. 
Esok sambung dengan kisah Syawal seterusnya.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

56 comments:

Chekgu Azrine said...

meriahnya raya dia!!

masih beraya lagi ke??heheheh

Cik Aini said...

meriah kan raya bila bsama fmly..
nmpk cantik & matching je pun nj ngan tudung Lya tu =)

**pandai eh tipu angpau mcm Asya yg dpt,mesti havoc kan time tu..hahaha

Cik Aini said...

meriah kan raya bila bsama fmly..
nmpk cantik & matching je pun nj ngan tudung Lya tu =)

**pandai eh tipu angpau mcm Asya yg dpt,mesti havoc kan time tu..hahaha

..::..aRe-Na..::.. said...

selamat hari raya lya...
maaf zahir batin yer..suka nengok
gambar raya lya..meriah sguh..
cantik tema taun neh..:-)

Azian Elias said...

Raya ni lebih bererti buat anak2 kan.. kita ni kalau fikir2kan tak jadi raya je.. heee.. Budgetttt....

Azian Elias said...

Raya ni lebih bererti buat anak2 kan.. kita ni kalau fikir2kan tak jadi raya je.. heee.. Budgetttt....

Si Matatajam said...

Seronok tengok aksi Asya..cute sangat..seronok la tu bleh dapat duit raya..My Khalish pun sama gak..Tp duit raya yg orang bagi kat dia kena bubuh dalam sampul raya, kalau tak dia tak Mau amik..hu hu macam2 la perangai bebudak ni...

mama rifQy said...

hehhee..comel..bab rebut duit raya yang best..pandai je fain buat propa

Ina Haireina said...

seronoknye asya beraya.. berminat dgn angpow ye.. hehehe..

Zie said...

Meriah gitu dihari raya, pandainya di bergaya cute jer.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

wah raya yang meriah...
terutama model kecik tue..bukan main lagi...

Chic Na said...

bestla rumah family dgn in law dekat. dua2 boleh raya sama. meriah sungguh.

Qaseh Gifts said...

Bestnya raya kan... nampak meriah betul raya mama asya....

syawalsimpsons said...

sayunyer hati ni lya tengok lya bersalam di pagi raya...mmmmmm....takpe la insyallah tahun depan mesti sue dapat bersalam di pagi raya mcm lya kan....

eima said...

wahhh nampak meiah ... asya cam fahim tahun lepas asek nk angpau je...hahhaha

Zue AnnaLeeya said...

cantik tema kaler grey silver nih...
aci dop kzue wat thn dpn??? hehehe...

mesti byk asha dpt duit raya ork...
beraya sakan....

Deqla manjew said...

wahh sweetnye siap ada gmbr cium2 tu..hihi...deqla xde lak gmbr salam2 ni dear..terlps snap... hukhuk.. asya sgt comel!!

Miss BaNu said...

wah baju raya sedondon..cantik sgt..meriahnyer..

*azni* said...

wow,meriah tu..untung khwin org dekat,boleh beraya dgn family sndiri n in law..hehe..

LydSunshine said...

So Lya, moralnya.. tahun depan, sebelum beli renda, kena cari tudung yg matching dulu. Ramai jugak adik beradik Lya. Sama macam saya. Lapan beradik, saya yang bongsu. Tapi saya tak dpt duit raya la. Huhu. Cedihnya.

Nens Collection said...

HEHEHE..mmg meriah la..sume kene tipu yek ngn angpau fain..hehe

xpe janji ade dpt duit raya..hehe

liya..banje makan leh?..hehe...

izz iizza said...

ceria dan meriah..:)

best nya kalau betul isinya rm50 tu..hihi

QasehnyaRania said...

morning lya..
alhamdulillah..syawal yg bermakna sekli..cantik tema baju lya sekeluarga grey giteww..

jom makan pelam ..nak?

http://lobaksusue.blogspot.com/2012/09/jom-menyicah.html

amirah said...

hehehe...bykla duit raya asya tahun ni nampaknya..

CtAyue said...

cantik tema baju raya lya dan family tahun ni.. seronok tgk anak happy kan bila diorang dah mula kenal erti raya dan kenal angpau raya..hehe.... baju tu lya tempah ke beli dah siap? cantik manik kt tangan tu.... :)
Lya, slmt hr raya (raya kan sebulan jd boleh lg lah ucapkan..hehehe).. Maaf zahir batin andai ada ayu tersilap komen atau terlajak kata yer...

|| NaFiRaa || said...

meriahnye raya Lya.. dah cukup banyak dah nih gambar raya.. cantek2 belaka.. baju raya tema tuh cantek sgt2!

happy nya asya dapat duit raya..hehehe

Dayana Bahar said...

Ada satu lagi nk vtau lya.. kakak ipar lya.. kak Ani @ Rosyahani Lisa isteri abang Amran Lya... akak kenal hehe dia tu kakak kepada kawan akak, Diana.. duk mak chili.... hehe

ieda said...

CANTIK TEMA PERAK LYA
lya dah nampak berisi sikit kan ..
alhamdulillah , janji happy kan dik ;)

wahh bukan main asya suke benoor tuu senyumm aje .. nak2 ada org nak bagi duit raya yee ;)

MamaEma said...

budak-budak yang lebih eksited..dpt kumpul duit raya banyak..hehehe

dakcik said...

meriahnya sambutan raya lya sefamily..

selamat hari raya lya..:)

p/s : lame sy xkomen kat belog kwn2..rs rindu pulak..:)

Momma AA said...

cantik jugak kan greysilver... mula2 saya igt nak tema ni jugak tp ntah camne leh tukar kaler lain pulak.. huhu..

Umie Naziera said...

sronok asya kutip duit raya

rieda_ffya said...

wau...semua pic yg cantik..kite nak berga,bar byk pon x sempat...gambar pon x wape nk cun..tp tgk si asya bkn main happy ye...

Cik Nur said...

alolololo..comeinya asha...!
suke betul nur tgk gambar2 dia..
pandai betul anak Lya ni berposing.. :)

seronokna Lya byk pic raya.. kalau letak semua pun, rasanya nur xjemu tengok..sbb nur mmg xde pic raya..huhuhu..

sbb pagi raya sibuk..huhuhuhu..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

alhamdulillah...
meriahnye raya lya..
seronok tgk pic2 tu..
keluarga yg bahagia..insyallah semoga berkekalan hingga ke jannah :)

Asfaliza Mohd Yatim said...

selamat hari raya lya

lelamaisara said...

Walaupon simple tapi penuh dengan kenangan..

dyabunga said...

lawa lah gmbr candid asya tu..cantik

Puan Kutu said...

oklah byk gak pic raya.sy lg tak smpt nak picca2 nie time raya..:)

Che Rosliza Che mat said...

cantik baju raya lya...meriah betul...

Gieyana said...

sy tak der gambar raya..sediss...ekekeke

Sally Yatiey said...

Salam Aidilfitri ;D hee.
Msti banyak duit raya Asya dapat. ^_^

Masha Meisters said...

seronok...meriahnyer raya....jumpa dan kumpul ramai2....memg best kan :)

Dilla Ady said...

lya,

cantik gak ek tema camni..slalu dilla kain yg plain tu wat kain, yg corak2 buat baju..kt mane nk cari renda2 nk lekat kt tangan baju n lutut tu ek..cantik le..

same la acha ai pun nampak da memahami sikit ape itu raya, marhaban, kuih raye..cepat kan mase berlalu, besar da anak kite..

Cho Zila said...

memang semangat raya sebab baju raya dia sangat cantik dan nampak semangat rayanya...
keluarga besar kalau hilang sikitpun still nampak meriah..
cantik baju asya yang malamtu...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

eija pun baru dpt update n3 raya hari ni..minggu lepas bz berkursus ..

cantik la kaler tema grey silver ni..shawl yg lya pakai ni pun cantik sgt..kena jerk ngan baju n orgnye..hehe
nice pic 1 family n bersalam2an tu ..

duniafana said...

makaih meriah sgt...terasa meriahnya smpai kt sini

Karukord Jagau's said...

wah meriah2...slmt hari raya :)

KakNi (CikNi Ahni) said...

walau pon ringkas tp menarik cerita nyer, mmg rasa seronok betul lah beraya...

Rosidah Binti Muhamad said...

Meriah nyer raya..cantik caler baju korg..
Tgok asya paling seronok sekali..hehe

Imah Dinor said...

byknya pic raye..cantik baju mak n anak ye...tq wish my baby baru...

Dayana Bahar said...

akaklh tu... hehe knl? hehe

wan nurul hezrina said...

wah mesti asya banyakkkk duit raya..hehe bila nak datng umah untie?hehelawa baju asya..lyapun sngt sweet

sal ya said...

cerita bab raya memang takkan habis kan? sebab ada je ceritanya utk kita kenang. tahun ni jadik tukang masak. jadik tidur pun kejap je sebab anak2 dok joint sekali bangun nak masak.

Wanieys said...

asya happy jer dia...best dpt banyak duit raya la tuh hihihi

9n0L4 said...

amboihhh asya. kemain tu tgn mintak duet raye. hee.