Tuesday, September 18, 2012

D.I.A.R.I SEMALAM

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Selamat bertemu kembali, setelah bercuti panjang.. Terasa blog nih dah suram sangat.. Jarang update blog.. bukan kerana mood ke tengah laut ke ape.. Tapi kerana kekangan masa... Memang xsempat nak update+bw dalam satu masa.. Kat ofis kerja..kerja..kerja... ( kat ofis fb+blog di blocked ye)  balik rumah, uruskan hal rumah.. dalam pada masa tu carilah sikit2 masa blog.. Tapi itulah, ada hari tu, masa tu seakan mencemburuiku. Last week, just u entri update.. Untuk minggu ni, inilah entri pertamanya.. so, sebagai permulaan.. layan sikit sebanyak cerita yang patut di entrikan.. tp kena disatukan dalam satu entri je. Bayangkan, banyak sangat entri yang dari bulan puasa pon, belum terpublish lagi..

1. Insyallah, inilah tempat asya akan menuntut ilmu tahun depan. Dah selamat register pon. Saya pilih sekolah ni sebab , bagi saya la ianya lengkap dalam segala aspek, dunia+akhirat. Walaupon yurannyer agak mahal, tapi bagi saya inilah pengorbanan . Sebab setiap ibubapa pasti ingin berikan pendidikan terbaik untuk anaknya. Apatah lagi saya yang hanya punya asya seorang.. Sememangnya, terlalu besarlah harapan saya padanya seorang..  Bermula tahun depan, rutin asya akn berubah & masa dihabiskan kat sekolah ni. Kelas bermula pukul 8am-12pm. Pukul 2 bermula kelas kafa+solat+mengaji & petangnyer ada sesi pembelajaran lagi. Bagi saya berbaloi.. kiranya ini merupakan sekolah islamik+moden. Dulu pernah saya entrikan untuk hala tuju asya samada pra-sekola atau tadika.. Hakikat sebenarnya, memang saya pilih pra-sekolah.. Dah siap isi form, tapi apakan daya, mungkin memang tiada rezeki asya untuk memasuki pra-sekolah tu kerana diberikan keutamaan pada yang berumur 6 tahun. Insyallah, tahun depan kita cuba lagi untuk apply pra-sekolah.

2. Alhamdulillah, cek ke-8 daripada Nuffnang.. Cek ni nuffnang dah hantar 2-3 bulan lepas, tapi terkoyak.. Memang frust sangat time tu.. Ye la.. walaupon sikit, tapi kalo free2 sape nak bagi kan..? Lagi pon ni adalah titik peluh daripada usaha kita b-blog. Saya cuba apply tiket & request dengan nuffnang.. Dan, pujian yang saya berikan bila nuffnang memberikan feedback yang cukup pantas & baik.. Dan buktinya.. cek yang terkoyak tu dapat claim & pihak nuffnang keluarkan cek baru untuk saya.. Masih belum sempat untuk di cash-0ut lagi.. Insyallah, cukup bulan ni nak cashout untuk kali ke-9... Tapi, amountnyer xdela banyak.. tapi dari sikit-sikit ni la, bila dikumpul dalam bank, sangat mebantu time2 perlukan duit.

3. Sempena MerdekaRaya, Simplisiti mengadakan sale besar-besaran di website nyer.. Memang berbaloi.... Saya & the geng apa lagi, x lepaskan peluang untuk miliki prduk2 tertentu.. Antara produk yang saya beli, loose powder...normal price RM 45++, tp sempena merdekaraya ni, dapat harga RM14.90 je.. ha..mana nak dapat tu ?? Dan banyak lagi produk lain yang memang murah giler-giler.. Selaintu, lipstick dia yang kebiasaanya rm35++ sebatang, leh dapat harga rm29.90 untuk 4 batang. Saya just share kat sini, kot2 ada kawan2 yang berminat nak ushar2..sebab promosi sehingga 19/9/2012... so masih sempat yer.. Boleh ke website---> http://simplysiti.com.my/

4. Kad kawen express... jiran kepada MIL saya mintak tolong buatkan kad kawen untuk majlis anaknyer.. Saya bukan reti pon.. Buat bodo-bodo boleh la... Dalam masa x sampai 2 jam, saya siapkan kad ni.. Just membantu, sebab dia orang susah... Dia pon x kisah, sebab katanya tempah mahal-mahal pon membazir, orang buang gak kad kawen ni.. Ermmm,,ade betulnyer la.. sebab selamani saya dapat kad kawen yang kemain eklusif & cantik... xpernah simpan & buat koleksi..akhinya ke dalam tong sampah gak.. Yang saya simpan pon, just kad kawen saya dulu je untuk kenangan,.. Itupon, banyak saya buat sendiri gak..

 5. Last week, selepas jamuan raya...sempat berphotoshoot di kawasan rahsia ni.. Tempat ni cam dah jadi wajib lak..Tahun lepas pon dah bergediks kat sini.. Gaya pon super tuler aje.. Tapi yang bezanyer, saya comparekan pic yang tahun lepas & tahun ni... Tahun lepas slim je.. tahun ni dah mengembang..aihhhh.. Insyallah, nanti saya akan share beberapa keping pic bergediks di tempat rahsia ni ;-)

6. Akhirnya masuk part dia.. masa ni dia sibuk nak kacau orang memasak kat dapur. 
Tenggok la tu, habis ter-seksi disitu.. Pakai bau kurung dah ayu..

7. Aihhh.. budak ni memang suka berdrama.. Time nak makan ubat last week, yang ni ok je leh makan sendiri.. Tapi tang ubat antibiotik tu.. ya ampun, menduga iman.. Sampaikan terpaksa guna kekerasan.. pegang habis badan dia untuk bagi antibiotik, tapi x jalan..last2 dia muntahkan balik.. Sampai sekarang x bape sembuh lagi batuk dia.. Lagi pon dia ade masalah lelah.. Bila kerap batuk, mulalah mengah.

8. Ni lak drama pagi sabtu baru-baru ni.. Drama airmata sebab x nak mandi.. Aduyaiii.. bila asya besar nanti ha, tengokla rupa asya ni.. Xnak mandi sebab nak layan kartun.. Bila marah, kata "mama x sayang adik".. erm....

9. Pic ni lak buatkan saya tergelak.. saya dah x ingat bila.. tapi tersenyum tengok style dia hisap susu sambil menikmati panorama di dalam lautan.. Hehehe, ni mesti kes malas pegang ni... baik punyer port tu landing botol dia.

Sampai sini dululah untuk hari ni.. Dah xtau nak cari pic mana lagi..Lagipon, mata dah berat nanang nih...dah pukul 2.05 am pon.. Yela.. ini je masa yang sesuai untuk saya hadap ni...Letih-letih.... Saya malas nak paksa2 diri untuk update ni.. Kiranya, ada masa, terus je update+bw.. kalo paksa-paksa, takut menjadi tekanan, bila kita mengejar masa untuk lakukan semua kerja dalam 1 masa..So, kita rileks2 aje & be cool ;-)


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

50 comments:

mamaRIFQY said...

huh! banyak entry lya pasni..kikiki.....bra[e tu lya yuran sekolah asya tu..tak pernah tgk lak logo tu kat kula trg..ke ade kat kemaman je?

Cik Aini said...

hahaha :)
apsal gelak?
sbb Lya combine kan suma jd satu entry.btullah tu,bukti kekangan masa kan :)

kreatif Asya,pandai pikir tmp nk letak botol..at least dia x pyh ssh pegang dah kan :)

lia said...

Owhhh da dpt ek tadika asya.... Akak masih xdpt contact tadika yg bkenan d hati hu3

Deqla manjew said...

wahh.. cek dari nuff yg ke8?? deqla satu pun x penah dpt tau...hukhuk..xde yg nk menyumbang kot? huhu...last pic tu mmg terbaiklah.. tu la namanya botol susu bebas tgn...hikhik

Jue a.k.a Ibu 2F said...

macam2 cerita...
apapun semuanya mengembirakan hati dan tersenyum sendiri tengok lagak asya

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bagus jugalah sekolah yg Lya pilih untuk Asya ni...betul tu setiap ibubapa pasti menginginkan yg terbaik buat anak2...Moga Asya cemerlang dunia akhirat...

Nasiblah boleh claim balik cek nuffnang tu..Alhamdulillah rezeki hasil berblog...

Banyaknye borong simplisiti.tapi memang berbaloilah..harga runtuh tu...

Cantik kad kawin Lya buat tu..simple but Nice..~

hehe...tergelak lily tgk gmbar Asya yg last tu..baik punnya port sambil menikmati keindahan lautan tu.. :)

rieda_ffya said...

lYA.nak tergelak tgk asya part pegang botol tu..da terlampau malas la tu sampai botol pon landing...yg asya nangis pon lucu..nak suh mandi je..hihi..sy pon jrg nk berupdate kan lya..best tgk cek nufnang tu..rezeki lya..

Cho Zila said...

macam banyak nak tulisni...
asya nak masuk sekolah yerk...
banyak gak dapattu sikitpun dah 9 kali kan... sapa nak bagi...
ala kad kawentu sweetjer... memangpun banyakpun kad dah masuk tong sampahkan.. berjimatlah...
asya kelakar... malas nak pegang nyer pasal...

are_lin@yu said...

wahhh asya dah nak ke sekolah..hehe..wahh thniah akak byknya dpt cek nuff..ayu tak da rzki lg.huhu

Nens Collection said...

sume gambar bercerita..;)
sumenyer menarik lya..;)
part asya minum susu tu mmg kalakor..hehe

:: Mrs.Eady :: said...

alhamdulillah rezeki kann :)

Arina Shamsul said...

Alololo..budak comel banyak drama pulak kali ni..hihi.

Aaa..nak gi website simply siti tu sekarang jugak! :)

Misz Mieza said...

Tu dia, kompilasi cerita2 menarik.. Hikhik! MM pon berlambok cerita tak dan nak update.. dari sebelum puasa, sampai abih pose, sampai abih raya pulok.. Bertimbun dah cerita tertunggak.. Haih..~~

Arina Shamsul said...

Dear,nak tanya ni,lepas pembayaran dibuat di akaun simplysiti sdn.bhd tu kan,apa nak buat ? Hihi..

Nak kena email je ke bukti pembayaran tu?

Dorang akan pos je ke lepas tu?

IntaNBerliaN said...

hehehhe... asya ni comel je walaupun nangis... siap ckp xsyg adik lg yer.. hehhe

sue zainun said...

wahhh lepas ni busylah Asya ye..:)btl tu Lya,kita mseti nak yg terbaik utk anak kita kan..
hehehe Amira pon kadang2 camtu..xmo mandi sebab nak main dulu..jenuh la paksa..
like pic last tu..terbaikkkk..hihihi

Kak Izan said...

Dalam tak ada masa tu .. panjang jugak update blog dia... impress akak.. :D.. cakap kat asya.. control ayu skit... jgn sheksi2.. nanti sheksa tau.. hihihih :D.. gurau jer.. :D

mummY daniSha said...

alahaii comel nye die nanges hehe...kalau danisha x nak manid nak tgk katun...sy tutup je katun tu hehe..nanti die cepat2 gi toilet hehe

MamaEma said...

bila bc kat fb lya..akak terus buka web simply siti tu..belikan untuk mom akak..

Kesuma Angsana said...

ok je, KA follow terus !

Lya Colours said...

amboi kali ke-8 ? kelassss

Tina Othman said...

salam lya

ala ruginya tak tau simplysiti ada sales, harus terjah nak tgk lepas ni hehe

tima kasih ye info tu

eima said...

budak mmg payah mkn ubat...
sanggup bersakit dr telan ubat... klu fahim tu aku letak dlm susu die je ...hehehe

mama_umar_maryam said...

u r 200% righttt..zt pon nk bw & updet blog ikut ketenangan..so kite pon ikhlas bace blog org ;)..

dyabunga said...

wah..dh cashout nuffnang..jeles2..hihih

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

yerla lya.sy pon malas nk paksa diri psl blog ni..ada masa update sy update..ada ms BW baru sy BW..


anak sy yg risya tu pon kalau suh mandi kemain susah..adik dia senang jer

norhidana said...

paling tak menahan gambar last tuh... pandai anak dara tu yek heheeh

fieda said...

mcm2 karenah asya ye..sama la dgn anak dare kat umah ni..susah nk ajok mandi kalau dh tgk katun..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

betul tu lya blog ni jgn paksa2 buat rileks saja...nanti jd tekanan susah....apa pun entry lya ni sgt ok update banyak cerita dlm 1 entry :))

lieyalatif said...

ALAHAI sian asya nangis2 tak mo mandi yeak...biase la tu lya, ade mase budak2 ni saje jek nak demand lebih2 heeheheh....layankan jek laa heheeheh

alhamdulillah...semoga asya cemerlang dlm pelajarang nanti yeak....tak rugi berkorban wang ringgit utk hantar ke sekolah yg baik lya....byk faedahnye nanti....lya tgk laa perkembangan pelajaran asya sikit mase lagi...sure lya n hubby tersenyum hepi...

eMMe said...

Salam Lya...
yea la..kalo asyik kepala otak ni dok pikir keje je..mmg leh stress n leh undang penyakit...
tu kene jaga.. serupa gak dengan kesihatan, makan minum kene jaga...
jgn amik makanan yg terlalu manis tau.. huhuhu...

Haryati Faizal said...

suke pic yg ke 9 tu, hahaha... tergelak yati tengok cara dia minum susu...bijak!bijak!

Nur Hafizah Hussain said...

wah..tahniah..dah dapat yang ke - 8 dari nuffnang?? ehehe.. teruskan berblog yer..

Imah Dinor said...

xpe lya jarang2 update blog, jgn ilang trus dah ler...imah pun sibuk tanbah ada baby ni ...

ieedaz @ mama_isha said...

asya dh daftar yer..isha belum lagi ni..mama dier tak sempat lagi nk survey..huhuhuu

Chic Na said...

suka baca mcm2 cerita dlm satu entry camni. ;)

Mamamya said...

sama lah kita lya...masa t'amat2 ketat skrg utk menjengah blog n bw tp klu ada masa sedaya upaya cuba b'kunjung balas ke blog kawan2...

wahh..mmg b'baloi2 yer merdeka raya simplysiti tu mmg murah benor...

mcm2 aksi asya yg mencuit hati :)

Mak Wardah said...

salam. macam2 kerenah anak2...Cuba ajar akak macammana nak dapat payment dari nuffnang tu? Akak till today tak pandai & tak faham.

ieda said...

hurmm hanya ibu bapa shj yg tahu pengorbanan utk anak masing2 kita akan cuba buat yg terbaik kan dik, insyaalah asya x akan menghampakan lya dan fain ;)

Citarasa Rinduan said...

suka baca semua kisah entry ini..

lebih suka sbb dapat kenal dgn kamu, rupanya ada bakat terpendam.. kad kahwin tu cun lah...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

banyak entry seronok baca

Zie said...

tak kisah kat mana pun mudahan ilmu dipelajari dimanfaatkan... tahniah asya, dah besar pu dia...
ala simply city tak dan nak beli

Masha Meisters said...

haha...ingatkan renang je ada gaya bebas...isap susu pun ada jugak ek...kih3

ainnoraini said...

Biasa la kann..kerenah anak2 ni mmg menghiburkan...
Rindu plk nk ada ank kecik..sbb semuanya dh beso panjang kt rmh tuu..

Si Matatajam said...

Macam2 Ada tu...

Che Rosliza Che mat said...

Lama betul lya menyepi...tahniah dapat cek nuffang...

mama aryan said...

seronok tgk gambar2 tu..mcm2 kerenah si asya ni ye..

Nora Karim said...

eh bagus juga kalau buat satu entri cerita pasal kejadian seminggu... hehehe suka entri ni, ringkas dan padat... Asha comei betul la...

Dilla Ady said...

huhuhu...suke gambar yg last tu...da la akuarium lya cantik giler, pandai lak asya wat stail isap susu gitu ye...

sal ya said...

sama macam Azfar. bab ubat susah yang amat nak makan.