Friday, September 7, 2012

Diari Syawal Kami

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam bertemu di penghulu hari... Hari ni meh layan citer yang ber-versi-versi kat sini.. Kumpul jadi 1 entri je..Sebab masa begitu mencemburui ku.. Banyak sangat cerita yang ter-delay... dari sebelum puasa pon ada lagi yang maintain duk diam-dam kat draft..tunggu empunya petik PUBLISH je... Nak petik PUBLISH gane go kalo citer sepatoh harang xde lagi..Yang ade cume pic2 nyer.... Ok la..meh layan dulu entri campor gaul ni!Rasenyer ni last citer raya... walaupon banyak lagi pic... 

DIARI 1
Dapat Kad Raya Dari Blogger!
Ingatkan takde pon dapat kad raya tahun ni.. Sebab trend sekarang yang lebih suka wish melalui FB je kan.. Tapi teringat zaman kemeriahna kad raya dulu..berlonggok-longgok kat pasaraya & masing-masing berebut. Kalo dulu, sekali dapat memang banyak... Kad-kad ni semua saya dapat seminggu lepas raya...

4 keping kad raya saya terima daripada GSF iaitu Masz Sidek, Ummi Iman, Yana Libra & Wanieys.. Sure saya terharu & happy sangat2! Wanieys siap sertakan FM Pulau Pangkor lagi.. so cute la! Terima Kasih ye .. Semestinya saya happy sangat!

Dan sekeping lagi kad saya dapat daripada UmiAlya.. beserta dengan angpau raya buat asya.
Tqvm umiAlya ;-)

DIARI 2
Kisah My Cute Little Princess

Ni pic keesokkan selepas potong rambut. Malam tu saya beli banyak hairclip.. nak gayakan kat rambut dia yang pendek ni.. Tapi.. saya tetap rasa rimas tengok rambut dia berserabai bila main lompat2.. so..pilihannya.. kalo x pakai tudung, saya akan ikat rambut dia yang secotet tu.. Mujur x potong sependeknyer.

Ni lak..ntah citer hari raya keberapa..terjah mall semata nak cari mainan doktor untuk dia.. Dah nak sangat! Insyallah..doctor to be! Katanya nak ubat penyakit mama.. amin..amin..moga dimakbulkan !

Ini adalah gaya spontan dari dia.. adussss..
 terkejut mama bila dia buat pose gini.. Aduyai..

Ustajah pilihan..
Pic terbaru dia bila keluar bertudung

Ni pic raya keberapa ntah.. Dah malasnak buat entri raya.. Cukup la tempek kat sini.. Dia bergaya dengan salah satu koleksi baju raya dia.

DIARI 3
Apa Saje Tentang Raya KAMI

Aritu ramai yang berkenan dengan tudung yang saya pakai ni. Memang kainnyer tone grey+pink.. xde combine2 kain.. Material dia pon sejuk & elok terletak bila pakai.. Saya beli dengan harga RM38.. So, sape2 yang berkenan cuba la silau2 FB dia... Tengok kat tag atas ni. Saya sendiri pon x pernah jenguk lagi FB dia ni.. Sebab saya beli shawl ni butik dia yang dibuka kat Centre Point, Kemaman.

Ini kasut raya saya lakibini...
Leh imagine tak betapa KLCCnyer saya bila ber-highheel ni & jalan beriringan dengan Fain.
Hehe.. xkisah la ramai mata memandang.. xkisahla orang kata kakak berjalan dengan adik... Bak kata Fain " Wak selumberrrr je"

Ni orang kate "tangkap muat"
Cubaan mengambil gambar main syok-syok sendiri.. Mentang-mentang la muke kita x cun.. dah x masuk dalam gambar ni. Padahal..kemain meleret kite senyum.

Hihihi.. saya suke pic ni.. CANDID!
Boy next door... hua..hua... Syok menantu minum air!
Yang duk atas kerusi tu mok mertua "boy next door" tu... a.k.a mama saya

Hasil kutipan asya tahun ni.. Ekceli bermulanya asya dapat angpau dari raya pertama tu, saya memang x pernah buka angpau dia. Memang saje kumpul.. Dan, baru je 2-3 ari lepas keluarkan isi2 dari angpau tu. Kalo ikut papa dia nak tunggu sampai habis syawal ni. Tapi mama dia ni mengatal..xtahan... eksited nak mengira... hehe.. agak-agaknyer... berapa RM yang asya dapat ni??? 
Meh teka-teki-teka-tekok duit raya asya kat --->SINI

ok...sampai sini je la dulu...
saya dah xtau nak selit ape lagi...

~update 1.01 am~
x leh tdo..sebab terkilan sangat2. Tadi rantai asya hilang... yang tinggal loket je, tu pon papa dia jumpa kat tayar kereta. Sebelum tu, pegi pasar malam & kedai kasut.. lps keluar kedai kasut perasan..rantai dia xde.. terus patah balik ke tempat2 yang dilalui tadi.. tapi xde... sampai kat kereta, jumpa loket je kat tayar..Persoalannya..kat mane rantai tu jatuh ye?? mesti dekat loket tu kan?? Tp kemana rantai tu?? Adakah sudah disambar orang?? Huhu.. xpelah asya..dah xde rezeki. Insyallah..manatau, lepas ni ade rezeki y lebih baik.. Tapi..tetap terkilan..nak dapat bukan senang, bila hilang sekelip mata je ;-(

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

78 comments:

Jering Daily said...

Salam..

Nice Blog..Kami follow di sini..
Harap tuan tanah dpt melakukan perkara yg sama di blog kami..

Rasp said...

asya memang pandai bergaya kan sis...

orang kata kalo isteri tinggi dari suami...
murah rezki tau....

memang cantik aaaa gambar candid tu...

wahhhhh byk kutipan asya...
leh blanja aunty :D

Si Matatajam said...

Bila tengok Aksi spontan Asha tu nampak ada bakat nak jadi model cilik la puteri Lya ni...

:-Ala kesiannya *_* mesti Asya sedih sangat kan.. Banyakkan bersabaq na Lya..

eMMe said...

Lya..
masih menebal mood n kisah raya kan..
asya pandai posing, gambar sume cantek2... bikin hati Me tersenyum je nak komen pagi2 ni, hehehe...

moga kalian sihat sejahtera...

maunye tak terkilan... sure teringat2 je kat rantai.. mujur la de loket... rantai omeh ke Lya?
mmg nangis la... sabar2..de rezeki lain lagi baik..InsyaAllah...

Kak Izan said...

syiannyer ..rantai hilang.. takper .. kalau ada rezeki jumpalah.. tapi kalo tak der tu.. tak perlah.. nak wat camner kan..

QasehnyaRania said...

banyak duit raya asya..RM250..00
kad raya pon bayak juga..hehe
insyaALLAH sama2 kita doakan semoga asya menjadi apa yg diimpikan.. amin

http://lobaksusue.blogspot.com/2012/09/ketupat-daun-buluh-penah-makan-ke.html

Nens Collection said...

rantai asya ilang lya..xde rezeki xpelah..mb die nk bg yg lg besar tu..hehe...

neni pon suka tgk gambar by next door tu..klasik je gayanyer..;)

mummY daniSha said...

heee...sy dapat kad dr hubby n danisha je.....danisha punye kad siap pos lg huuuu...of kosla teacher die yg poskan hehee

Myra Jay said...

Asya walau masih kecik tapi sangat memahami, siap nak jd doktor untuk mamanya ;)

Banyak duit raya Asya, mesti lebih RM200 ni :)

LydSunshine said...

Duit raya asya ni mesti nak capai rm200. Dalam RM180?

Huhu... sayangnya rantai ilang. Tapi nape loket tu boleh jumpa, tapi rantai tak jumpa. Cari dlm keta takde ke?

Chekgu Azrine said...

sayangnya..skg nk bli rantai kck2 yg ringan2 pun dh mhl..huhu

izan mama mia said...

banyak cerita digabungkan....menarik sekali......cian asya hlg rantai...nnt beli yg baru yer...duit raya banyak tuuu

eima said...

note yg last tu ...aku sedih,.... tak pe la nk buat cam ne .. mulut mmg senang berkata2 tp hati ni sape yg tau

dyabunga said...

tiga cerita dalam satu entry..comellah asya dgn gaya spontan..dya rasa dalam rm200lebih duit raya asya..hihihih

p/s : dya dah dapt dah celak tu..terima kasih ye..;)

lieyalatif said...

betul tu lya..skrang ni payah nak dpt kad raya kan....dah trend bersms raye jek skrang heeheheh

lieya kan suke betul asya ngan rambut pendek nie...mmg nampak die lagi chubby.....betul tu lya...hias kan die ngan sepit2 cute tu...sesuai sgt....

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

diari raya yang panjang...
seronok tengok asya posing...

ala terkilan betul...
rasanaya mesti jatuh tempat sama ngan loket dia...dan mungkin dah ada yang jumpa....
memang kalu jue pun kecewa...
nak dapat susah hilang sekelip mata jekan...

:: Mrs.Eady :: said...

amboiii anak dara!cantik ~

Kesuma Angsana said...

comey anak dara, byk tul duit raya tu. Sabar lah ada rezki lain beli yg len nnti ye!

syawalsimpsons said...

suke la tgk muka asya pakai baju pink...sweet sangat2 tau...

are_lin@yu said...

la msti tercabut kan..tak pun rantai jatuh kt lain.tp plik loket lh ada plak.huhu

Che Rosliza Che mat said...

Sayangnya lya pasal rantai asya tue....Emas dahlah mahal...mesti dah ada orang sambar....Sebelum nie tengok rantai asya besar dan labuh...tak mengapa tak ada rezeki...

kak tini (umialya) said...

sayangnya, xperlah, xder rezeki..

hmm sudah le rega emas skrg ni mahal sgt..

permata biru said...

COMELNYA ASYA...kecik2 dah pandai pose..^_^

duniafana said...

bnyknya duit..simpan tau

Deqla manjew said...

minta maap yer xde kad raya dr deqla utk lya tahun ni.. lya x letak pun alamat kat doc page GSF kat fb. huhuhu..insyaAllah tahun dpn pjg umo deqla kirim yer... alolo.. comel asya.. suka tgk asya pakai spec tu..hihi..pssstt.. ckp kat hubby lya tu, nk minum tu dudok la..hahaha

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

comelnyerrr dia posing...


waaa banyak duit raya...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

byknya dpt kad raya..:)
hihi..comel sokmo awok bertiga ni..nak jd doc ke asya? alhamdulillah semoga tercapai cita2 asya nk mengubat mama..:)

meriah duit raya..lebih dari seratus kut..?? :p

huhuh.. mungkin tercicir dimana2 la tu.. kt dlm umah dah cari? nasib baik ada loket lagi.. xde rezeki lya n asya..

salwana nordin @ che'wa said...

kesiannya rantai hilang ye..betul cakap lya..nk dpt susah bila hilang sekejap je..

eh comel sungguh la dia pakai sepit dgn rambut curl tu :)

asya skang dah pandai pakai tudung bila kluar ye..alya pun sekali sekala je dia pakai..

bila dia nak baru saya pakaikan..tak penah paksa sbb masih kecik :)

Cinta Misteri said...

Hahaha..hìgh heel comel. CiM plak mmg kena pkai yg 3" sbb en.hubby besar tinggi.

Duit raya CiM dh teka. Beliknlh rantai baru, tp cuba cari2 kt bwh kapet kete ke mayb teselit.

Asha cute sgt bila brtudung.

Ros said...

Assalamualaikum,

Amboi banyaknya duit raya asya....

comel pulak tu,macam2 gaya posing dia..

Tak pa lah LYAfrina..jangan sedih2 nanti ada rezeki boleh beli lain...

CtAyue said...

asya makin pandai bergambar..comel2 belaka. rantai asya hilang? rantai yg kt gambar2 asya tu ke? uwaaa sayangnyer.. agaknya tersangkut lah tu ms kuar kete kot. mesti dah diambil org dah tu lya. tambah2 kt tempat ramai org kan. susah nk cr manusia yg jujur pulangkan balik skrg nih.. sabar jelah, dah takde rezeki.

suhaina laui. said...

seronok nyer kan bebudak dapat duit....bab rantai hilang ni...mmg trauma...sue pernah hilang rantai kat kampus ...bila dh ade ank br bli lain tu pon takut nk pkai takut jatuh huhuhuunk2 time mandi ;)

Zue AnnaLeeya said...

wahhh... bagusla asya tak bkk terus angpau raya...
klu airel tak menyempat, terus bkk jer dpn tn umah... huhuhu....

auhhh... ralatnya klu mende mahal gitu ilang kan????
dahla emas mahal skrg...
xpelah lya, ader rzki lain utk asya tuh nnti... sabo erk...

Miss BaNu said...

wah meriahnyer raya...
rantai hilang?huhu sabar yer.insyaallah nanti ada rezeki baru sape tau kan..

Ena said...

mcm2 gaya ada.. suka pic asya yg bertudung tu.. sweet sangat..

kita sama la asya.. kalo jumpa live kan lg org terkedu kot tgk ena.. memg org takkan expect yg ena ni dah ada anak 2.. kata mereka tak de rupa dan gaye sorang mak.. sob sob..

bila jln ngan hb ada yg menjeling2 mcm kita tengah buat salah..


Ena said...

pasal rantai tu..

tak pe.. mungkin ada rezeki yg lebih baik.. bak kata lya juga kan..

JR said...

Pandainya budak comel tu bergaya, mak nya masa kecik pun pasti pandai berposing cam tu juga kan?? Selamat hari raya....

Cik Nur said...

byknya duit raya asyaa.. :)
suke betul nur tgk senyumana dak asha nih..! geram..!

Macam mana rantai boleh tercabut..? ada org cuba buka ke..? sayangnya... xpe Lya, de rezeki beli lagi, tapi lepas ni kena hati2... risau..

|| NaFiRaa || said...

Banyaknye duit raya Asya.. zura pon dah kira awal2 lagi.. Duit raya Delisha dah selamat beli gelang tangan emas untu dia.. kikikiki.

alahaiiii.. sayangnye.. mesti rantai tuh jatuh dekat dengan loket dia jugak kan~ rasanye dh ade orang jumpe lah tuh rantai tuh.. takpe lah.. x de rezeki lah tu kan~

Cho Zila said...

alahai sedihnya panjang gak rantainyertu..
memang benda tak senang nak dapatkan...
memang asha pandai bergaya itu akak akui... cantik2 bajuni...

Haryati Faizal said...

takpe, asalkan asya tak pape... rantai tu kalau ada rezki bley beli lain...

Lily@MamaZaraZareef said...

huuu..mmg sayang klu brg emas ni hilang kan..zara arituh hilang satu set skali ngan loket..entah tercicir kat mane..skang lom mampu nk gntikan lagi..baru gntikan ngan loket n rantai tak emas jek..hihi

nway, comei gak asya rmbut pendek ni..ok plak die ptg rmbut ekk..=p

Gieyana said...

kesiannya..hrp Lya redha psl kdg2 Allah tarik balik nikmat yg dia beri sebagai dugaan..imagine kalau hilang org2 yg kita syg lg sedey kan..
Sweet pics yg mama tido tue...:-)

overall, suma pics sweet sgt..:-)

Zana Md Nordin said...

makin comel Asya berambut pendek
nampak cam dia tembam sikit

Amin..auntie doakan Asya bakal jadi doktor k....

amboi...byk duit raya asha...
zana pun dok mengumpul dulu baru buka sampul2 duit raya Batrice....tp coz' anak dara tu dah tahu erti $$$ dia yang excited nak buka setiap kali lepas dpt sampul duit raya..

re : terkilan kan.....aduhai...insya allah, ada rezeki boleh ganti balik rantai Asya tu..

mama aleen said...

amboi, banyak duit raya dia.. hehe..
akak suka tgk dia pakai tudung.. comey

AzuraFazil DIN said...

fuh penuh entry kali ni ..

cmner rantai leh ilang tu .. aduyaiii ...

eh bnyk jgk dpt kad raya ye.. daku thn ni x dpt pun.. tp kut2 ado kt umh abah , x pi terjah pun lg

ieda said...

teringin sgt nak jumpe asya akk nie .. nak tgk anak dara yg suke senyum nie .. kalau senyum selalu x nampak gigi manisss macam ibunyee ;))

alooor x der rejeki lah tuu dik .. sayangkan .. memang akan rasa terkilan .. macam akk , amanina hilang gelang kaki di dlm rumah .. sampai skrg x jumpe2 .. huhuh

Kakzakie said...

Kad raya kakak semua pun dapat dari teman blogger. Rasa terharu kan sebab tak pernah bersua muka..

Masya said...

ALAHAI KESIAN RANTAI ASYA HILANG...

BANYAKNYA DUIT RAYA ASYA RM 480.00 KOT HIHIHIHI ...

DUIT RAYA ANAK SY.. AYAH DIA YG SIMPAN .. TAK MASUK BEG SAYA PUN.. MASUK KOCEK HUBBY .. SEMUA PUN HUBBY YANG KUMPUL DAN BANK-INKAN..

IntaNBerliaN said...

suke betoi tgk asya bergaya.. cantik! :-)

kalau sy pun akn rs ralat jugak.. yela, nak dpt bkn sennag kan.. tp tu la, mana tahu dgn takdirNYA lps ni asya akn dpt yang lbh cantik :-)

Imah Dinor said...

ala sayangnya rantai asya hilang ye,ada rezeki nnt jumpa blk tu...klu tidak nnt beli yg baru ye....suka tgk asya btudung..wah byk duit raya...acik imah teka dlm rm300 kot...

MamaEma said...

banyak betul duit raya asya...tulah akan rasa ralat bila barang kemas hilang..nak dpt memang susah..nak hilang sekelup mata jer...

sal ya said...

sangat setuju sebab kak ngah punya hilang entah ke mana.

fiza said...

Seronok kan dpt kad raya ☺☺. Asya nak jadi doctor yer.

mama aini said...

assalam lya..byknya dpt kad raya !!!..ehem sian rantai asya hilang..masa umur ank mama spt asya.mama simpan brg kemas dia..bila ada majlis baru mama pakaikan semula..he2x..nak wat camne, dah takde rezeki asya kan..

Zie said...

pernh juga kehilngn rantai dan rantai tangan dina... memng rasa terkilan... rasanya dipukau, sebab dona memang dekat kita..dan tak lepas tba2 ja hilng.. keesokknnya nmpk leher dia mcm calar sikit..
perasan jugk asya pakai rantai tu besar jgk tu... huhu mudhn ada rezeki asya lgi..

mama_umar_maryam said...

didoakan semoga bertmbh rezki lg belikn utk asya..xper..doa byk2..kdg2 lps ilang 2-3 thn blh jmpe balik ;)

Errah said...

meriahnya raya..wah asya nk duit sikit..hehe

adui, rantai tu..sygnya..myb org da amik kot.biasalah bende brharga lg cpt org gelap mata

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Pandai betul Asya ni bergaya...
wah..banyak Asya dapat duit raya ye...rezeki..

memang ralat bila barang kemas hilang..Qis pun pernah dah ilang 2 kali gelang tangan & gelang kaki..tu yg malas nk bg pakai dia barang kemas dah...

Insyallah moga ada rezeki yg lebih baik buat Asya..

~Cik Sweety~ said...

wahh byk dpt kak raya yea..hehe.. xpe, nnti bole bli lgi ranyai leher tu pakai duit raya..selamat hari raya..(^___^)

Masha Meisters said...

alolo...ustajah mane la yang chomel ni...ustajah2 lepas alip ape ek? hihihi

Septian Dwi said...

hay saya pian,
salam kenal.
nice artikel....,
visi komment n follow yayaya
http://cumapian.blogspot.com/

Yana Libra said...

mungkin bukan rezeki akak..sabarlah..insya'Allah mana tau dpt yg lagi bagus dr tu kan~ :)

wanie amerie said...

sian asya hilang rantai..lg sian kat mama dia kan yg belikan rantai tu..huhu..
byknya duit asya..acik teka kat sini je lah..RM320..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam iya...comelnya asya bila pakai tudung.Syiannya rantai asya hilang....InsyaAllah,ada rezeki beli lain....
Byk duit raya asya tu :D

Puan Kutu said...

mmg cacamerba entri nie..apa pun cerrita raya mesti best punya..

risau juga bila pakaikan anak2 gurl nie dengan barang kemas,skang nie macam2 perkara dok ada.semoga da rezeki lain buat asya nti,Insyaallah.

Mamamya said...

seronok baca cerita raya lya n family yg b'versi2...akak tahun ni x der apa sgt nak diceritakan sbb rasa dlm pantang kan..cuma dok kat umah tunggu tetamu dtg jer.. ;)

comelnya asya b'tudung..nampak bolat muka dia..

alahaiii...yg last tu akak pun rasa sedih maklumlah harga emas skrg bukan murah kan.. xper lah lya,insya'allah nnti ada lah rezeki lain utk asya yer...

Misya Mialen said...

Asya comel sgt posing2 mcm tu.hihih.duit raya pn dpt byk.x pe. Rantai hilang.bkn rezeki.insyallah nnt adala tu gantinya.;)

mamalieyna said...

haa skali harung ye bercerita lya..senang ..takyah peram2 lg kan..hehe~

model ni manis tersenyum simpul..pandai berposing betul asya ni..Good girl~

aduhai...mana la hilang rantai tu ye, takde rezki..redha' jerlah..huu~

Cik Aini said...

siannya xde rezeki Asya..
kalo dah jumpa loketnya kat area situ mungkin rantai pun x jauh dr situ tp dah d sambar org..
sabar ye Lya,ada hikmah di setiap kejadian kan..

rieda_ffya said...

suke tgk pose asya with dress tu..cute aje..Lya wat solat hajat minta petunjuk moga dipertemukan rantai Asya tu...InsyaAllah ade rezeki x kemana...

Wanieys said...

sama2 lya.....klu wani pun ralat juga yer la nk dpt bkn senang nk lesap tu kejap jer..sabar yer lya mn tau lepas ni ada rezeki lebih lg

ieja amieja said...

byknya duit raya asya..
suka ngan pose dia yg berbaju pink tuh..cute je

shark said...

ada rexeki lebih beli yg baru :)

Everything's Everythings said...

Wahhh byknya kad raya.. tahun ni semua kad raya dpt dalam FB je xD

Comelnya ustajah tu bertudung ;D

Dilla Ady said...

tu la yg takut bile pakaikan budak2 barang kemas ni..da la nk dapatnye susah, da ilang sampai tak tido malam teringat2 kan lya...takpela, takde rezki..

asya ni mmg pandai posing..chumels!

m.u.l.a.n said...

moga dikurniakan rezeki yg lebih nanti..

munna said...

meriahnya..... sedih gak bila brg berharga hilang kan...takde rezeki dgn asya.... mungkin nak dpt rezeki yg baru agaknya