Friday, September 21, 2012

Resepi : Puding Pisang

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam hujung minggu buat yang di pata timor... Biasa kalo hujung minggu ni, ramai y spend time kat dapur kan?? So harini saya nak share resepi pencuci mulut yang sangat simple & sedap  iaiutu PUDING PISANG.

Puding Pisang Berkrim ;-)

Bahan-Bahan
Pisang Emas
Telur
Susu Pekat / Susu Cair
Daun Pandan

Cara-Cara Membuat :

1. Pecahkan telur & kacau rata
2. Celupkan pisang ke dalam telur yang dikacau rata
3. Gorengkan pisang yang telah dicelup telur tadi.

Cara-Cara Membuat Kuah Puding Pisang :

1. Kalau menggunakan susu pekat
~ Caranya, tuang se tin susu pekat & se tin air mengikut sukatan susu pekat kedalam periuk & panaskan keatas api yang perlahan.
~ Masukkan daun pandan
~ Kacau hingga mendidih

2. Kalau menggunakan susu cair 
~ Tuangkan se-tin susu cair + tambah sedikit air + tambah gula ( rasa ikut citarasa) ke dalam perik & panaskan keatas api perlahan
~Masukkan daun pandan
~ Kacau hingga mendidih

Setelah kuah puding mendidih & masak, masukkan pisang yang digoreng tadi ke dalam kuah puding.. Cubalah... memang sedap sangat! Salah satu resepi febret saya,.

Puding pisang yang siap untuk dimakan
Selamat Mencuba

~ Baru koho-koho nak bw.. semalam x sempat bw sebab balik lewat ~


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

60 comments:

Cik Puan Nurul said...

xpaham yg kalo guna susu cair tu..sebab tulis guna susu pekat jugak kan..kat umh ni xde susu pekat ade susu cair je igt nak try buat arini bg anak ngan laki makan huhuh kebetulan ada pisang.

Tina Othman said...

wah menariknya menu ni lya

nak carik pisang lah nanti, boleh try hihi

eMMe said...

sedapnye Lya, terliur!
slurppp~
order deliver Putrajaya boleh?
kikikiki...

tapi manis, Me kene stop dulu
huhuhuhuhu~

Kak Izan said...

Emm.... lazatnya... balik nak cuba dah nie.. :D

kak tini (umialya) said...

tak manis sgt ke tu?, nmpak sedap, len kali boleh cuba...

Mrs Velentine said...

wah tq 4 sharing tergoda tau,...lapar

|| NaFiRaa || said...

sedapnye~ meleleh dah rasa nih~
pisang lain boleh guna x??

selamat berhujung minggu buat Lya..:)

Deqla manjew said...

eh lya ni org ganu ke kelate?? hihi... yela kan, lya bercuti hari ni..deqla pulak tgh berperang dgn fail kat opis ni..haha...best nmpk puding tu..selmt berhujung minggu lya... :)

Nens Collection said...

wahh..menarik..sangat sesuai bg neni yg suka simple2 jek..hehe..sbb kalo nk masak rs nk yg paling senang siap & cepat dimakan..haha

LydSunshine said...

Ni konsep dia mcm puding raja yg femes kat Pekan tu kan? Sbb teknik nak buat pisang tu. Tapi yg tu rasanya kuah dia custard. Pastu ada jala emas, ada gajus dgn prune. NYum...

*bizi nya lya skrg. Nak bw pun tak sempat.

Aisumi Chan Kawa'i said...

sedapnyee!! nk kena tera nih.. hehe~

sue zainun said...

yummmyyy..sedap tu dimakan sejuk2..mmm

Qhaifa Nur said...

nampak simple bahannya tapi sedap.....

:: Mrs.Eady :: said...

wow wweeeee terliur!!

dya bunga said...

nak cuba lah..xpernah rasa lgi puding pisang

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum...
salam kenal... :)
sedapnya... puding pisang tak penah cuba lagi... saya suka puding2 berkuah camni... in planning esok nak wat puding coktail kastard... tapi dah nampak puding pisang ni.. nak try lah... nyummy.. thanks sharing...

Mrs. Norrie said...

wah kalau dibuat dgn cara dibakar mesti sedap nih....boleh cuba..boleh cuba...

Chic Na said...

mkn sejuk2 mesti sedap kan.

biar koho, asal selamat. hehehe..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nampak sedap..
boleh cuba nanti ni..

Che Rosliza Che mat said...

terliurlah Lya...boleh CR cuba resepi nie....Tq

Cho Zila said...

tak pernah lagi cuba.. resipi orang pantai timur kerni..

Arina Shamsul said...

Nampak sangat simple :) boleh la cuba lepas ni..insyaallah :)

Chekgu Azrine said...

sedapnya..boleh cuba.. saya penah buat yg pakai tepung kastard..tp keras la..

salwana nordin @ che'wa said...

Eh kita tak penah tengok apatah lg makan puding pisang ni..:)

wahhhhh nampak sgt2 menyelerakan la lieya..mesti sedap ni :)

kalo dekat sini kami biasa makan pengat pisang, pisang tu tak payah goreng..

nnt boleh cuba..mohon share resepi ye..

IntaNBerliaN said...

alahaiiii nampak sedap la pulak... saya ni dahla tgh lapo xtau nak mkn ape... sedapnya lya....

norhidana said...

akak ni mmg peminat pisang... terliur Lya oi... perkh tingin gk nk cube nih

eima said...

FIL aku suka mkn sira pisang klu tukar buat pudiang pisaang agak2 die suka tak ek

...sWeeT uMi... said...

1st akk dgr resepi ni...tgk resepi nye pun senang...nnti leh la buat ni...thnks ek lya (",)

Karukord Jagau's said...

waaa...sedapnya..
tp x berapa nak rajin la buat....heheheee

sal ya said...

simple dan sempoi.

kayyana said...

wah.. hari minggu bleh try ni.. tq lya.. hehehe

Umie Naziera said...

meleleh air liur tengok nie,,dh la duduk hostel,huhu

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

sedap ni lya...
blh la cuba wat skali tgk...
dop pernah makang lagi ning!

Deq's Qienz said...

Rajinnya dia masak puding..nak sikit

norh said...

simple dan menyelerakan..

Misz Mieza said...

Dop rajin makang agi puding pisang ginim.. Pengat pisang biasalah.. Tapi arap dop wape wahi makang mende2 manis cam pengat2 maka tak terbuatlah.. Haha.. Tapi puding macam lain.. Sedak napok tu.. Bulih ar try.. =)

lelamaisara said...

YUM YUM YUMMM...SEDAP TU....

Puan Kutu said...

nmpk sedap.tak pernah terfikir pun nk buat macam ni.tq ye atas cetusan ideanya..:)

Nur-nba said...

Nampak sedap dan menarik untuk dicuba.. :)

muslimkidsshop said...

Hello! Educate your kids with our islamic learning tools... it's fun and cute!

Http://muslimkidsshop.blogspot.com

Haryati Faizal said...

sedapnya...bley try ni...
lya koho-koho tu apa?

rieda_ffya said...

x pnh mkan lagi nih..kene try wat le..

Si Matatajam said...

Cam best gak tu...

Cik Aini said...

simple nya cara nk buat tu..
yg pisang tu celup2 dlm telur tu potong mcm mn pun pe eh Lya?
rs cam nk cuba je ni.hehe

kasihredha said...

sedap ni
lemak manis

Masya said...

lain daripada yg lain.. memang tak pernah makan lagi ...

IntaNBerliaN said...

singgah pagi isnin

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

nyum2 sedapnyer nanti nak try gakla....

mama aryan said...

macam best je nih..

Dilla Ady said...

ni cair ke keras ye lya..sbb kalu cair, dilla makan pengat pisang jek..

tpi kalu mcm ni, mak aihhh...meleleh air liur! sedapnye tgk pic ni..

Cik Nur said...

mmg nmpk mgiurkan..nanti nak cubalah.. :)

Lya, pisang tu, Potong ke tak..?

mama aini said...

ehem terliur..thanks share resepi..nanti mama try buat puding ni..

wan nurul hezrina said...

sedapnyer mmg nurul suka makan manis2 tapi la nie kena jaga gigi takut sakit..dah fobia.huhu..tapi nurul simpan resipi lyanie kay

teratak hati said...

Biase buat puding roti + pisang, lebih kurang je bhan2nya,blh la cuba ni..

Solehah Shamsuddin said...

wah puding pisang, nyiam nyiam sedapnya...

Solehah Shamsuddin said...

wah puding pisang, nyiam nyiam sedapnya...

Solehah Shamsuddin said...

wah puding pisang, nyiam nyiam sedapnya...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sedapnyer lya...rajin lya...ingat lg qalief klu sihat ni suka sangat mkn pisang :)

Nora Karim said...

eh sedapnya nampak... nak try la...

9n0L4 said...

wahhhhh. resepi baru ni. hee. tak pernah dgr pun. buat apetah lagi. ;)