Tuesday, October 30, 2012

Ibadah Korban 2012

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Selamat kembali bekerja...atau masih ada yang sambung cuti raya?? Hari pertama raya Aidiladha xde langsung ambik gambar kenangan.. X berbaju raya pon.. just petang tu beraya ke shopping mall & petang tu ke rumah mak sedara Fain kat Kerteh.. Jadi, nothing special di hari raya pertama tu. Hari raya je dua lak ambik bahagian dalam ibadah korban yang diadakan di ofis. Macam biasa, every year kat ofis memang akan buat ibadah korban & setiap pekerja diberikan 1 bahagian. Syukur alhamdulillah, tahun ni dah tahun ke-4 dapat sempurnakannya... Tahun pertama dulu buat Akikah untuk Asya..dan tahun-tahun seterusnya ibadah korban.. Tahun ni just 5 ekor lembu di korbankan.. Tahun-tahun sebelum ni memang lebih, sebabnya 2 ekor lembu dah dikorbankan pada raya pertama. 

Ibadah Korban Selamat Disempurnakan Pada
27.10.2012
*entri ini mengandungi banyak gambar*
Semua pic ni via HP Cap Ayam je.... kamera x bawak pon...

Ibadah korban di lakukan kat salah satu bengkel repair/building kapal yang ade.. Masa ni dah selesai disembelih & lembu diangkat gna cradle kren & forklif ke bahagian ni.

Kerja-kerja melapah giat dilakukan



Saya ok je tengok keadaan ni ..xdela mabuk darah ke. Malah rasa seronok kerana jadi sebahagian yang dapat melakukan kerja-kerja melapah ni.Tapi time ni x join lag..just pemerhati... Walaupun letih, tp seronok sangat.

Dan saya pon x sangka asya xde rasa takut langsung tengok lembu2 ni semua.. Dia ok je.. dan ralik sangat tengok orang buat kerja ni.




Sebagai kenangan, asya bergambar berlatarbelakangkan kerja-kerja melapah daging korban.. Rasanya bagus bawak anak ke tempat macam ni, bagi yang tak takut la.. sebab banyak perkara dia boleh belajar & kt boleh terangkan perlahan-lahan .. At least, dalam banyak-banyak info pasti ada y melekat di mindanya..

Ha ha.. Jangan pandang ku sebelah mata..
Hanya kerna aku wanita!


uissshhh.. sungguh... bukanlah senang melakukan kerjakerja n.. Bayangkan sampai lebam kaki saya & sembab tangan. Memang perlukan tenaga yang kuat.. Bayangkan baju saya yang puth habs dpenuh darah..Tap mujur bla rendam semuanya tertanggal. Apa-apa pun seronok lakukannya berama-ramai. Syukur alhamdulillah, harini dapatlah 11kg++ daging sahaja setiap bahagian. Belum termasuk tulang. Daging ni saya just ambk 1 bahagian & 2 bahagian lagi bagi pada sedara mara & jiran-jiran. Cuma tulang2 saya simpan untuk majlis asya hari Sabtu n. Insyallah..

Sesi photogedik
Asya & kakak Pearl Yasmin Iman

Asya & adik Aina Shuhada.. 
Nampak sama besar je kan??padahal beza usia 2 tahun ni,..
alahai..kecik moleknyer anak mama nI

Last but not least,
saya & ofismate... keduanya pon blogger.. tapi dah tak aktif..

***terima kasih atas semua ucapan sempena ulangtahun perkahwinan saya yang ke-6.. & saya mohon maaf sebab masih x dpt bw sepenuhnya.. semuanya slow2.. nak update blog pon.. entah....***

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

59 comments:

ieedaz @ mama_isha said...

Rasenhe tak terlewat lg nk ucap salam aidil adha buat lya & faamily... :-)

Bestnye compeni lya ade wat majlis camni tiap2 tahun..

Cik Nur said...

Salam Eid Adha Lya..
Nur dah start keja dah hari ni.. :)

Beraninya asha...:)
tak takut yee.. :)

Nur masih belum berani macam Asha lagi..heee... :)

kasihredha said...

Meriah..
Elok bawa anak2 supaya turut mghayati

mamalieyna said...

waaa dahsyat jugak eh..pompuan [pun join melapah! ^_^..kagum..

eina lama tak saksikan sesi camni, rasanya last masa zaman kanak2 kot.. mcm seram je nak nengok..hee~

asya pun releks jer,cayalah~

Deqla manjew said...

ya Allah...seriau la deqla tgk gmbr lembu kena korban tu..cpt2 scroll ke bawah...huhu...byk tol darah...x leh tgk...waaaaa...deqla sama mcm lya, x berbaju raya pun..bgsnye lya trn padang sekali..kalo deqla mmg x leh tgk la korban2 ni..siyes seriau...

Huda said...

Wow asya berani yea..saya belum pernah nengok dekat2 sebab tak berani kot..tapi anak2 saya dah pergi so far semua pun ok jer, hehe

QA's ~ mamapapa said...

lama tak jenguk lya..moga2 sihatla hendaknya..mmg seronok kn dapat join keje2 melapah ni,penat tapi puas :)

permatabiru said...

meriahnya sana.

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Salam Aidiladha Lya...

Nampak meriah...kalau lily memang tak berani tgk binatang kena sembelih..takut & sedih kot...cayalah Asya..berani jer tgk dia..

kinara kinatara said...

wah bestnye,
kina x boleh tengok lah lembu di sembelih rase kesihan..xbaik kan..:)

jadi ambik langkah menjauhi..kurang pahala sunat...

kinara kinatara said...

wah bestnye,
kina x boleh tengok lah lembu di sembelih rase kesihan..xbaik kan..:)

jadi ambik langkah menjauhi..kurang pahala sunat...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam & pagi Lya..
Wahh..salute kat lya dn org2 yg x mabuk darah ni..
Klu cma kat situ sure dah tumbang… huhuh..

Bestnye ade majlis korban mcm ni kat opis..
Kat opis cma ni??mmg tak la..

Jeles ngan Asya yg berani lg dr cma…huhuhu…
Hrp2 anak2 cma ikut sikap abhnye..x mabuk darah..

Huhuhuhuh…..

fiqkbe said...

best tu dpt mkn daging korban yg bru pas sembelih. nyum3 ;)

Mrs Velentine said...

salam aidiladha dear..meriah jer..cute asya.

lieyalatif said...

same la kite lya...raye pertama takde pun berbaju kurung bagai heheheeh....harap en laki jek laa berbaju melayu sbb nak gi semayangraye kan.....

berani lya kan...kalo lieya berani jugak heheheeh tapi mase kene sembelih takut le nak tgk heheheeh...tapi mkn daging or tulang lembu tu sukeeee...ngeee!!

rieda_ffya said...

wah best n meriah tgk org sembelih lembu ye...best tiap2 tahun join...sy thn ni x masuk korban..

CikNana said...

saya yg mabuk darah tgk.:)

♥MAMASYAZA♥ said...

salam aidiladha dari akak sekeluarga utk lya. berani ekk heroin cumel tu dok dekat ngan tempat melapah tu

Rasp said...

asya leh geng dgn sapphire tak takut...
tapi kita tak leh geng sis....
sbb saya takut hehehehehehe...

wan nurul hezrina said...

tahun nie ingatkan mulanya nak bawak merah ngan sofia tgk sembelihan lembunie tapi lain plak jadi bila kami kena berkampung di hospital.huhu..mmg pengorbanan sungguhlah

Nyue said...

bestnya....nyue tahun baru pertama kali sempurna ibadat korban dgn hasil sendiri...rs sgt gembira..ehehehe

bestnya buat aktivt secara bergotong royong kan..ehehehee

Deq's Qienz said...

beraninya asya..anty pon xbrani nk tgk lembu kena sembelih nihh. bukan takut nangisss..

munna said...

meriahnya.... aljamdulillah company lya buat majlis korban mcm ni

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

raya wani pun biasa jer tahun ni...

suka tgk klu asya senyum...comel sgt....wah lya pun sama2 lapah daging lembu tu ker hehe

Kesuma Angsana said...

tq share yek!

Allene said...

lya... lin tak pernah lg tengok lembu kena sembelih... wa.... takut sangat...

Sari Yusa Ibrahim said...

wahhhhhhh! bestnya bos Lya, Alhamdulillah..

maszmadi said...

baguslah asya x takut... kalu masz tengok dari jauh je la kut.. mau pitam kalu dok dekat2... huhu

Chic Na said...

beraninya asya tengok lembu kena lapah & darah2 byk camtu. mmg boleh jadi doktor ni. :)

-iLLa- said...

lya, lya nampak berisi sket.. :)

Afasz said...

berani nye asya..siap posing lagi :D

eima said...

hebat kan asya tak takut pun die ...

PinkUmmi said...

walaupun hp cap ayam kualiti gmbr tetap ok...best kan dpt tgk dpm mate ibadah korban tuh dibuat...

Hanis Azla said...

salam lya.. wah.. kagumnya akak tgk awak buat kerja tu.. bagus betul.. klu akak dapat tolong potong part yg lembut2 aje..

Azian Elias said...

bagus lah activity macam ni. ada semangat tolong menolong kan..

Fai CeritaCinta said...

salute dgn asya, sangat berani.. auntie fai ni takut bila tgk drh byk mcm tu... hehe.. salam aidiladha kak lya (>___<)

zaidah said...

semoga lya diberikan kekuatan dan kesihatan yang baik..... suka tengok beramai2 melapah daging.....

m.u.l.a.n said...

raya haji mmg seronok tang melapah ni kan...

Ema Blog said...

meriah tgk korban di sana..akak langsung tak sempat..maklumlah sampai agak lewat..jalan jem teruk..

inazamri said...

asya betul2 budak yg berani la.anak akak si along lgsung taknak tengok masa korban kat kg ritu.

Misz Mieza said...

Bleh tahan meriah gak korban kat tempat keje lya.. 5 ekor lembu tu.. Hoho..

Mamamya said...

hepi belated anniversary lya... maaf lah akak t'lewat wish... semoaga ikatan perkahwinan yg dibina akan kekal hingga ke syurga...amin.


klu akak le x berani nak tgk lembu kene sembelih...blh mabuk darah...

zan said...

slmt ry korban.
waah,meriahnya gtg ryong.

mamaRIFQY said...

wah bestnyerr opis bagi se bahagian tiap2 tahun..mmg untung dah kat situ kan?alhamdulillahh...

sal ya said...

selamat berkorban.

Ain Dzaya said...

katb tempat melapah pun sempat lagi berpotoshut..hehew..selamat hari raya :)

are_lin@yu said...

wahh beznya dah lama tak tgk lembu korban..huhu

mama aryan said...

bagus bawa anak ke tempat mcm ni,diorg bole belajar byk perkara kan

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

selamat hari raya haji lya...kemain meriah lagi hari raya korban kat tmpt lya

dya bunga said...

meriahnya..kt tmpat dya xmeriah pun..hhuhu

N.Aima K said...

eee beranilah ank dara lya ni!!

Ann Ishak said...

selamat hari raya aidiladha untuk lya sekeluarga

QasehnyaRania said...

byknya dgg..11kg lebih
tp mmg best kn..kerjasama tu penting

ct rahani said...

meriahnya lya.. sonok klu dpt tgk org korban secara live nih..

shuhadaothman said...

beraninya asya...hehe

mama aini said...

ehem..hb mama pun sibuk menolong acara korban kat masjid kawasan mama..

Cik Aini said...

berani nya Asha tgk..
ai x boleh nk tgk lah Lya..xde kekuatan ..rs sgt kesian bila tgk..jd jln terbaekk xpyh tengok..

psst! Asya mantain comeii gitewww :)

Che Rosliza Che mat said...

beraninya asya..tengok lembu kena sembelih...kalau cr bukan tak berani...sebab kesian tengok lembu tue...kena sembelih..nak nangis pun ada,

9n0L4 said...

kirenya tiap tiap tahun la lya buat korban ehhh. bagusnya. :)