Tuesday, October 2, 2012

Ketenangan Di Pantai Chendor

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Dah masuk bulan Oktober...dan merupakan entri pertama untuk bulan ni.. Bulan yang memberi sejarah tersendiri dalam hidup ini. 1st, saya ucapkan jutaan terima kasih buat semua sahabat blogger+fb yang mendoakan kesihatan saya... Saya amat hargainya. Malam ni gigih nak update blog ni, setelah berhari x jengguk ke sini kerana faktor kesihatan. Syukur alhamdulillah, saya makin OK.. Dan apa yang berlaku pada saya baru-baru ni adalah disebabkan masalah jantung saya  sehingga tekanan darah saya terlalu low... dan kaki+tangan saya sembab.. Pernafasan tercungap-cungap.... Khamis hari tu just ke klinik.. Katanyer, dia xleh buat apa2..nak bagi oksigen pon xboleh... just bagi ubat tahan sakit utk kurangkan..dan dinasihatkan saya ke hospital dengan segera. 

Mengikut rekod , akhir tahun lepas, mengalami simptom yang sama... doc nasihatkan saya segera ke hospital.. tp masa tu x sempat ke hospital pon, ambulan ambik terus kat rumah.. Dan, saya x sedarkan diri...terus masuk ICu + intubate. Tapi kali ni, saya cuba survive..saya x tau nak buat macamana..tapi caranya..dari HATI...cuba survive dari dalam diri.. Saya rasakan dalam diri kita ubat terbaek.. alhamdulillah... makin ok..walaupon.. saya xtau apa yang akan berlaku lepas ni. Tapi, bagi saya bila dah hilang simptom & sakit pada jantung tu maknanya sakit saya terkawal.. Buat pembaca baru blog saya, saya adalah pesakit Jantung..dimana injap pada jantung saya berlubang/bocor ( Mitral Valve Proplapse)... dan ada banyak lagi penyakit lain.. Tapi masalah kesihatan saya baru2 ni adalah berkaitan dengan jantung. Saya suspek la... saya start sesak nafas bermula selepas makan cendawan. Rasanya stop kat sini dulu citer pasal ni sebab saya nak tunggu kesahihan satu lagi perkara petang ni...dan... sebelumtu saya nak sambung cerita tertunggak..2 minggu lepas.. 

Lokasi:
Pantai Chendor, 
Sempadan Kemaman+Cherating

3 of us
Sebenarnya...kedatangan ke sini adalah secara spontan.. dan saya sendiri xtau Fain nak bawak saya ke sini.. Rasanya last datang sini awal tahun 2011 dulu kot.. Dah banyak berubah bentuk muka bumi pantai ni,... Tujuan ke sini sebab Fain nak ambik pasir pantai nak letak kat rumah..

My pretty girl
Dia yang selalu menceriakan HATI mamanyer. Masa mama sakit, sibuk je dia.. risau mama masuk spital. Asyik kata " Mana nak tdo spital ke"...padahal nak ke klinik je pom..

Rasanya... ini kali pertama asya sentuh air pantai setelah 2 tahun kot..
ishh..ishhh..memang nampak teruja sangat..

Si comel mama..yang mula-mula ala2 geli2 nak jejak pasir ni.

Akan sentiasa memimpin mu menuju ke jalan yang benar

Asya seronok...belajar perkara baru..
Mengenal makhluk Allah yang berkongsi bumi dengannya.

Aksi comel + spontan dari 2 beranak...
Mama la mangsanyer tu...

Suka pic ni walaupun blur-blur....
terbongkok2 saya nak ambik pic ni

Tetap nak letak pic ni..
ntah...rasa cantik je dimata saya

Asya...Temanilah mama sehingga mama menutup mata....

Kaki di-blurkan sebab saya lipat kaki seluar ni.. 
ye la ..nak masuk dalam air kalo x basah habis...

Ramai yang kata..senyuma asya copypaste saya...
senyum tutup mulut... sama gak dengan tok ma asya.. pon senyum cam ni.. agaknyer keturunan saya memang suka senyum camni.. ala2 sopan santun+malu-malu kucing.. hihihi.. Muka saya nampak sangat bulat kan.... Ok..sedapkan hati... " Dalam gambar, badan akan 10x ganda besar dari saiz normal".. huhu..leh terima tak?

Last capture!
Saya suka sangat hasil pic ni....... Selepas balik dari pantai.. sekali lagi asya request nak ke sini sebab nak mandi.. ye la time ni datang sini xde plan2 pon..Saya pun ter-surprise lak dengan Fain.. Dia x gtau pon nak ke sini.. Dalam kete, bla tanya nak kemana... just kata " ader..la...."...

~ Hari ini adalah hari yang penuh debaran..... Saya akan berjumpa doc....Mungkinkah ada keajaiban untuk saya...? Ada 2 kemungkinan.....Walauapaun, Allah itu maha mengetahui apa yang terbaek untuk hambanya.. Insyallah... walauapupun keputusannya nanti... akan terima dengan redha... ~

update 11.11 am
Baru balik dari klinik.. belum dapat confirm lagi... petang ni jumpa doc utk kepastian.. Insyallah..apa pon ianya adalah y terbaek buat diri ini.. Hari ni, sekali lagi MC.. sementara jumpa doc kul 3pm ni, layan SAM dulu kat astro 1st.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

85 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Cantiknye pantai ni...
Gambar2 yg Lya amik ni pun cantik2..Like...

Moga semuanye baik2 jer Lya...Insyallah...DIA maha mengetahui...moga dipermudahkan segalanye...

♥fatenn meera♥ said...

semoga Allah panjangkan umur kak Lya dan abg Fain..semoga kak Lya sentiasa sihatt..

Che Rosliza Che mat said...

cantik pic yg last tue....pandai jugak..lya snap gambar ya.....semoga lya kuat dan terus kuat....besok jumpa doktor cr doakan yg terbaik untuk lya....Amin...

Nora Karim said...

Sedih pula bila tahu mama asya sakit jantung... Moga sentiasa dilindungi olehNya... dan semoga sembuh dari penyakit tu...

btw, cantik betul la gambar2 yang mama asha snap ni...

eMMe said...

Lya pe kabar sihat la hendaknya...

Gambar2 semuanya cantik2.. pandai la Lya amik gambar.. ade belajar/kursus photographer ke? Lama tak gi jalan2 tepi pantai tau...

Huda said...

Cantik semua gambar-gambarnya..apakah keputusannya itu? Harap yang baik2 saja yea..

Rosidah Binti Muhamad said...

semoga semua yg terbaik buatmu..sepanjang saya ikut blog nie rasa mcm satu inspirasi utk menghargai masa2 bersama org yg tersayang. Masa kita dgn Allah..

Cantik gambar2 nie..pandai lya tangkap gambar. semua nie akan jadi kenangan buat asya t..

izan mama mia said...

cantik view....
semoga keputusan yg bakal diterima nanti diterima dgn redha baik atau buruknya..harap tak lah seburuk yg disangka...aaminn

mamalieyna said...

Hai Lya.. Alhamdulillah masih sihat lya hari ni..

harap ada keputusan yg baik dr doktor..Amin..

cantik sangat piccas ni semua..pandai Lya capture kan.. nice~

are_lin@yu said...

cantiklah akak tangkap gambar berseni ;-)..ayu doakan urusan akak dipermudahkan ya..moga ada berita gembira ;-)

mummY daniSha said...

semoga semuanya baik2 je,amin....eeeee apa yg pacak2 kat pasir tu..geli tgk hehee

♥MAMASYAZA♥ said...

apapun sama2 kita berdoa semoga dipermudahkan segalanya

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

lama dh tak ke pantai chendor..
masa alya kecik2 dlu salu gak gi.. =)

get well soon dear!

Umie Naziera said...

Apa2 result yg doc bg pon,semuanya tu ada hikmah :)
btw,nice pic yg akk amek

lieyalatif said...

ya Allah lya....sayu hati lieya bace...lya kuat okey demi asya...insyaallah kami kawan2 doakan yg terbaik tuk lya dan family.....

cantik2 pic lya kat pantai....posing masing2 pun debomb....

Nens Collection said...

semoga baik2 aje untuk temujanji arini..aminn..

suka nyer gambar pantai..damai ajek..tempat port ammar la ni pantai & air ni..hehe..asya jarang g pantai ek..xpe2 nnt slalu2 ajak mama n papa g sini ye..hehe

IntaNBerliaN said...

nampak betoi asya seronok :-)

oo nk g jumpa doc yer.. moga semuanya ok..
take care

Salina@IbuAqil said...

Apapun kemungkinan itu..
Ina ttp mendoakan Lya dr jauh..
Yg terbaik buat kehidupan & agama Lya..
TC Lya..
Muahxxxxx Muahxxxx 4 Asya..
Nnt kongsi cerita & rasa itu dgn Ina yer dear.. ;)
Ina pun menanti penuh debar ceritera Lya tu.. ;)

JaSSNaNi said...

cantek la... nampak bersih je pantai ni... kat ne pantai chendor ni dik? pics yang adik kata cantek tu, mmg cantek.. seni sangat... :) akak pun suka tengok.. :) itu lah hasil dari kerja keras membongkok.. kan..

amirah said...

bestnya pegi pantai. lama x pergi pantai. take care ye lya. jg kesihatan

Lya Colours said...

semoga awak di beri kesihatan yg baik sentiasa. insyaAllah

salwana nordin @ che'wa said...

seronoknya dpt jalan2 tepi pantai dgn yg tersayang :)

kt terengganu byk pantaikan?saya suka berkunjung ke sana..

mmg best!!!!!

Ina Haireina said...

semoga lya cepat sembuh ye..

suke tgk pic2 tu... cantik je...

Imah Dinor said...

sayu baca n3 ni....semoga segala d permudahkn...tabahkn hati...kuat semangat demi org2 tercinta..take care...

Kak Izan said...

kalu dalam gambar.. badan akan 10X ganda yang asal.. akak bolehlah senyum labar sampai tinga..hahahaha... :D.. semoga Lya sentiasa bersemangat untuk terus menjalani kehidupan bersama di comel asya.. dan teman sejatimu.. :D.. kami mendoakan yang terbaik buat Kamu..

mama aini said...

assalam lya..better ikut nasihat doc.klinik utk lya kehospital, sbb disana ada peralatan yg lbh canggih & terkini..ia lya..semangat kuat kita juga blh membantu sedikit sebanyak utk mengurangkan segala kesakitan kita..mama sentiasa mendoakan lya akan bertambah2 sihat & pulih seperti dulu..banyakan berehat dan jangan lupa makan ubat..slm sayang..

Deqla manjew said...

seronoknye jenjalan gini kan.. sweet sgt tgk mama, papa n asya ni... :)

Cho Zila said...

ya Allah, akak memang kagum dengan awak tau.. punya semangat yang kuat.. akak doakan yang TERBAIK, doakan ada keajaiban...
tak pernah sampai ke pantai chendor..

Haryati Faizal said...

singgah jenguk lya n famili... lya mang betul2 menghargai ruang yg ada tuk bersama anak dan hubby ye...

izzah said...

kusyuk tengok pic2 tu...mmg nice sgt2...

Fieza79 said...

Lya..lain nya nmpk mula Lya..nmpk berisi tp ttp manis gitu..

bangga dgn ketabahan Lya..nmpk cekal je...tabik kt Lya..kecekalan tu adalah pengubat jiwa dan sakit betol tak..?

wan nurul hezrina said...

MOGA LYA CEPAT PULIH DAN aLLAH MELINDUNI AKU DEAR..asya tak takut ngan lautkan..beshlah bawak g laut..merahlak takut sangat ngan laut sofiapun sama..huhu

Afasz said...

moga ada keajaiban.. moga Allah berikan kesihatan yg baik tuk awk. >_<

cantik gambar yg awk snap.

|| NaFiRaa || said...

hehehe.. lega nampak Lya bersiaran semula..
suka sangat pada pic yang terakhir.. cantek~

Moga semua urusan hari nih berjalan lancar k~ dan moga lya dapat berita gembira untuk dikongsikan dengan semua.. walauapapon resultnye nanti.. zura doakan yang terbaik buat Lya..
Take care..:)

Kakzakie said...

Debaran turut kakak rasai Lya. Moga ada miracle dari Allah dan memberi kesembuhan utk Lya.

Terus berusaha dan berdoa..

inazamri said...

pandai lya amik gmbr.semua cantik2.Gambar2 ni semua buat akak tingin nak ke pantai..dah lama tak pegi.mesti asya hepi.kak doakan agar kesihatan lya bertambah baik.

Masya said...

saya doakan yang baik² aje.. moga lya sihat takde ape².. insyaallah...

Dilla Ady said...

wahhh...cantik2nye gambar lya amik...gambar yg lya amik terbongkok2 tu mmg cantik la..tpi ape ek benda yg coklat2 tu..mcm geli pun ade tgk..huhuhu

dilla doakan segalanye yg terbaik tuk kesihatan lya tau..

kuasa hati tu mmg takde sape boleh lawan kan?

mama_umar_maryam said...

aduhh sedihla plak bile tulis temani mama tu..semoga apepon keputusannye nnt,tabah n sentiasa bersabar k dear

ieda said...

aah cantik ..
akak suke semua pic2 atas tuu
memang senyuman asya coppypaste lya ekkee .. manisss aje ;)

Dhiera nadhirah said...

wohh...take care ya! jaga kesihatan elok2.
best ye pegi pantai. tibe2 rindu sama krabi!

Dhiera nadhirah said...

wohh...take care ya! jaga kesihatan elok2.
best ye pegi pantai. tibe2 rindu sama krabi!

Kella said...

Assalamualaikum,
Lyaaa.. laaaaaaaama tak jenguk tengok lya... moga lya sihat2 sokmo bersama keluarga..
sukanya tengok gambo2 lya kat sini..
lama dah tak jenguk. tengok si asya pun dan makin lawa dah.. anak dara lya... =)

maszmadi said...

suka last pic tu..... cantik.

moga lya ok2 jerk yerk.....

Cik Nur said...

Moga Lya cepat sembuh..!
nur doakan yg terbaik buat Lya..apapun keputusan Lya kena tabah demi Asya.. :)

P/s: lepas ni jgn mkn cendawan dah tau, cendawan tu angin...lagipun sayur tu sejenis kulat.. nur penah mkn dan lepas tu tak bangun 2 hari...

ingat ye Lya, jga pmakanan lepas ni..jaga diri/..

Si Matatajam said...

Baru tau Lya Ada masalah jantung...moga Allah permudahkan urusan Lya..harap semua ok...

dya bunga said...

alhamudillah lya dah sihat..=)
cantik semua pic tu..hihi

Chic Na said...

bestnya pantai tu. air cetek je.

apepun yg terjadi cik na doakan segalanya yg terbaik. :)

QasehnyaRania said...

suka tengok gambar hasil kerja lya..
cantik2
mudah2an lya sentiasa berada dalam lindunga-Nya..amin


QasehnyaRania said...

suka tengok gambar hasil kerja lya..
cantik2
mudah2an lya sentiasa berada dalam lindunga-Nya..amin


AnneRaini said...

wah apalah keputusan yg ditunggu2 tu ye...

hope lya terus sihat.positif!

lelamaisara said...

ha ah memang same senyuman dua beranak ni.:)..cantik...

Ema Blog said...

apakah keajaiban yg akan diketahui..nanti kongsi-kongsikan yer..

dah lama tak merasa air laut

~Cik Sweety~ said...

lawa2 captured scenery tu.. ada bakat ne jadi fotograper.. hehe.. moga mama asya cepat sembuh yea dan semua akn jadi baik2 saja..insyaallah..

Kesuma Angsana said...

moga semuanyer ok & take care ye

Gieyana said...

first pics tue nice...

Moga Lya ok yer..take a good rest.:-)

Zie said...

suka tgok asya dan abah... cute je... .. nape lya,? semoga cepat baik ye lya...

Deq's Qienz said...

Ya allah sis.maaf sy pinta sy xtau yg sis mmg bpnyakit.sy hinggatkan sis demam je..maaf sgt2 sis.smg sis tabah mghadapi ujian allah ya..sy doakan sis cpt smbuh n hidup bahagia bsama kluarga tcinta..

N.Aima K said...

semoga semua urusan lya dipermudahkan amin...

MulutPayau said...

suka tengok semua gmbar tu..cantik sangat...
Memang betul, snyuman lya dan si comel tu sama...manis...!!!!

Akak baru tahu yg Lya ada sakit jantung..semoga Lya tabah dan sabar hadapi segalanya...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Asya sgt comel macam mama dia....lya tabahkan hati walau apaun yg berlaku pasti ada hikmahnya...situasi kita mungkin berbeza tp yang pasti kita berdua diuji....jd wani faham apa yg lya rasakan...semoga kita sabar dan tabah hadapi ujian dan dugaan ini..Insyaallah...tc yer lya

Nad @ MamaZN said...

take care ye lya...
moga tabah hadapi dugaan..

Izan Ishak said...

suka sgt2 tgk pic asya yg sentiasa ceria. mmg senyumnya copypaste mamalah. sama!

doakan yg terbaik buat lya... moga semuanya baik2 aje ye...

sal ya said...

doakan yang terbaik untuk lya.

ct rahani said...

semua gambar cantik2.. suka tgk..

sori lama x jengah blog lya.. apa2 pun sy sentiasa doakan lya segera sembuh.. kagum dgn ketabahan lya.. tc yer dear.. :)

Myra Jay said...

Cantik gambar yang Lya tangkap, kalau Myra sure failed.. tak reti lagi guna DSLR ;)

Apapun Myra doakan dari jauh moga Lya kuat dan sembuh ye dear.
Kuatkan semangat demi yang tersayang.
T.C

Ina Hashim said...

Lya,

berdoalah dan serahkan semuanya pada Allah....akak doakan yg terbaek buat Lya

fieda said...

kuatkan semangat ok..

mummy_ayu said...

cantiknya pic kat pantai tu..semuanya cantiks...
tak tau nak komen apa dah, memang tersentuh baca entry Lya nie..apa pun..just be strong coz Lya kan seorang yg kuat...kami semua doakan yg terbaik untuk Lya

mizzura said...

jumpe doctor..? debaran apakah itu..moga takde berita yang tak sedap didengar....

Cinta Misteri said...

Lya, jgn putus brdoa. Allah tk akn menguji lbh drpd kemampuan kita. InsyaAllah semuanya akn baik2 sj.

Beriadah baik utk jantung kamu..

sue zainun said...

Lya bila gi cherating nih..bape haribulan..cantik pantainya..
moga cepat sembuh tau..jangan stres2..banyakkan berehat kalau xlarat..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy pon suka gambar yg blur-blur tu..namapk berseni..


sy berdoa yg terbaik utk lya :)

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

lieya...moga lieya sentiasa sihat dan saya doakan lya sentiasa happy bersama family k...

tak penah lagi pi pantai ni..cam best sangat...

mama aryan said...

cantik semua gambar2 tu..

akak doakan yg terbaik utk lya,semoga lya sihat2 selalu..

kinara kinatara said...

tabahkan hati kak..insyaallah kebahagian di belakang:)

Karukord Jagau's said...

Saya juga mendoakan semoga cepat sembuh ye......tenang dan tabah dlm menghadapi dugaan....

eima said...

aku sentiasa doakan ko sentiasa sihat ....fain adalh suami terbaik ... aku rasa tiada galang ganti ...

Mrs Velentine said...

lya sya doakan yg terbaik utk kesihatan awak..amin

♥ Cmª shIemª ♥ said...

cantik.cantik.cantik..

huhuhu...be strong girl :)

KakNi (CikNi Ahni) said...

Semoga cepat sembuh Lya!!!
Cantik nya gambar2 dlm blog Lya ni, cantik sbb tmpt tu mmg cantik + photographer pun terror gak tu!

Yana Libra said...

cantik gambar2 tu~ :)

moga akak diberikan kesihatan yang baik..

C'Jai said...

cantiknya pic2 kat atas tu..

moga2 ada keajaiban untuk mu dik...

9n0L4 said...

lame sungguh dok jenguk sini. harap lya sihat arini. :)

sal-nurbeena said...

cantik gambar2 ni. Kasut Asya dlm gambar tu bersih jer.