Tuesday, November 6, 2012

Intro : Asya 4th Birthday Bash

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Syukur alhamdulillah, majlis simple-simple just dengan family untuk meraikn ulangtahun kelahiran ke-4 asya berlangsung dengan jayanya. Saya mohon maaf buat semua sahabat, sebab tahun ni saya x jemput kawan-kawan. Just small celebration dengan family. Walaupon dengan family aje, tapi saya tetap inginkan yang terbaik untuk asya. Inginkan keceriaan di hari istimewa dia.. Saya nak tengok dia happy. Dan, kesemua saya buat sendiri. Memang letih.. sampai nak demam rasanya. Tapi xpela, demi anak tersayang.

1st pic di usia 4 tahun. Sebaik dia bangun, bila tengok kat ruang tamu..saya nampak raut wajah asya yang sangat ceria. Dia celik je mata.. terus saya gtau.."hari ni asya 4 tahun.. happy birthday sayang".. Terus cium pipi dia... Ayat pertama dia " time kasih mama." sambil cium tangan saya.. Lepas tu, terus dia tanya mane dapur menan dia?? Sebab saya dah janji,umur dia 4 tahun nak bagi dapur mainan idaman dia. Ha ...sudoh... lepas tu mula mengamuk sakan mintak dapur mainan dia.. Sabar je saya nak memujuknyer... 

Banner "HAPPY BIRTHDAY"... kali ni buat sendiri je. Last minute..kebetulan nak beli kat kedai kek semuanyer xde stock.. Ishhh..bayangkan ke 3-3 kedai kek yang saya pegi semua xde.. Malas nak fikir.. gunakan apa yang ade... Just gunakan kertas note pad kaler2 ni.. Dan print tulisan kat word art.

Huruf-huruf yang di print ditampal pada kertas note pad kaler2... 


Kali ni xde panggil sape2.. Just anak-anak sedara.. So, saya just prepare 10pcs goodies box untuk cousin asya. Cam tahun lepas saya buat sendiri goodies bag. Tahun ni, semua last minute & saya tak larat.. Just beli je bekas ni kat kedai ekonomi. Just Rm3++ untuk 10 pcs bekas ni. Untuk menaikan lagi seri, sekali lagi gunakan note pad kalerful tu & saya tampalkan kertas tu atas tudung.

Setelah tampal kertas note pad kalerful tu, saya tampalkan pic asya kat atas tu. 
Cukupla simple2 gini je.

Dan kali ni saya merajinkan diri buat topi kertas ni. Just prepare 8pcs je.. Untuk anak-anak sedara. Just gunakan kertas manila. Kemudian saya tempek ajer pic asya kat depan topi tu. Kalo ikut plan asal, nak letak kertas kalerful gak.. Tapi x sempat nak kejar masa.

Untuk menambahkan lagi keserian topi ni, saya just gunakan note pad kalerful tu & potong bulu-bulu...
So, inilah hasilnyer..Dengan budget x sampai Rm10.. Insyallah, lepas ni saya kongsi tutorial untuk buat topi ni..

Hasilnyer...
Sila abaikan seni kreatif asya kat dinding tu.. Lumrah la ade anak kecik yang sedang membesarkan.. Semua mende nak explore.

Dan , ini kek simple buat asya. Sebab dia minat sangat kartun pingu... 
so terus abadikn karekter ni kat atas kek. Kek ni pon saya cari ideal di google.

Presenting..... birthday girl!

Insyallah, lepas ni saya akan update sekitar majlis simple buat asya. Saya puas hati sebab semuanya buat sendiri. Saya buatnya dengan penuh kasihsayang. Walaupon apa y mama buat ni, maybe xde la cantik... tapi mama pasti akan melekat kasihsayang buat asya dengan setiap sentuhan mama ni... Dan, mama happy sangat bila tengok keterujaan asya. Sebab asya makin membesar & makin memahaminya...


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

72 comments:

mummY daniSha said...

rajin lya...danisha x pena buat besday besar2...setiap taun kecik2 je dgn family je..anak buah pun dah ramai..dah rasa meriah die hehe

mummY daniSha said...

ooh epi besday asya!semoga jadi anak yg solehhah,amin

Nad @ MamaZN said...

Puas hati kan bila apa yg dirancang menjadi..
Hepi bday asya!

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
kreatif la.. cantek plus wane wani tu.. budak2 mmg suka wane wani.. mcm2 kaler ada.. puas hati sbb semua buat sendiri..
Hepi Besday To ASYA.. :)

fiqkbe said...

comel nyer kek dia.. hepi bday asya ;) semoga pjg umur & murah rezeki & jd anak yg solehah ;D

LydSunshine said...

Sukanya saya tgk semua Lya uat sendiri. Kalau saya nanti pun, mungkin saya pun nak buat sendiri jugak semua. Sama cam persiapan wedding saya yg semua saya buat sendiri wp tak lawa. Tapi puashati. Lantak org nak kata apa. Heheh.. So, nnt andai ada rezeki nak buat bday party utk anak saya, mungkin akan buat sendiri jgk deco2 ni. Sbb suka. kan? Kan?

lieyalatif said...

meriah ni lya.....ade gak yg lya buat sendiri hah...rajin betul....seronok asya ade mama yg betul2 take care n nak buat yg terbaik tuk die....

semoga asya menjadi anak yg sihat, bijak dan solehah okey...selamat hari lahir asya....

Lynda Che Lah said...

Happy birthday dear Asya..Semoga menjadi intan terpilih yang membahagiakan ibu dan ayah :)
Semoga jd anak solehah dan semoga segalanya berjalan indah untukmu :)

Nyue said...

bertuah asya ad ibu yg sgt myayangi nya...yg simple tu la yg bermakna..dr beli je..huhuhu....

so sweet la...

ieda said...

wahhh rajin lya ..
kreatif pulak tuu
kalau akak x terikir punn huhuh
x perlahh utk asya sorang kann
ada juga hasilnya .. cantik dan dah nampak sgt2 meriah tau

pastinya jadi kenangan asya bila dah besar nanti ;)

are_lin@yu said...

beruntungnya asya ada mama yg sangat penyayang ;-)..selamat hari lahir asya moga mnjadi anak yg solehah untuk papa dan mama ;-)

Kesuma Angsana said...

wah cukup meriah ni!

norhidana said...

walaupn sume bt sndiri tp msti puas hati kan, akak aritu masa aiyan setahun pun bt majlis simple2 je, hiasan dinding tu bt sndri2 je kek pun kek SR biasa tkde gambar apa2 heehhe...

yg pentingnya asya msti hepi kn

wan nurul hezrina said...

hepi buffday asya=)wah menariklah topi2..nnt kongsi tuto kay lya=)

Ratu Hatiku said...

Hepi birthday Asya...Moga menjadi anak yang solehah..berjaya dunia & akhirat

mummy_ayu said...

wah..comelnya..semua DIY..bagus la..rajin, kreatif and hasilnya..cantiks sgt..lagi puas hati bila buat sendiri kan?
to Asya...happy birthday sayang...semoga jadi anak yg solehah yer..

eima said...

hmmmm kreatif .. cantek bleh tiru nenanti ... TQ dear bg ideas... nanti boleh buat besday party kat rumah baru

ct rahani said...

cantik topi tuh lya.. kreatif.. for sure asya amat hargainya.. :)

AdaM Hawa said...

Happy Birthday To ASYA.. dah 4 tahun asya yang comel..

Deq's Qienz said...

hapi besday asya..be a gud n solehah gurl ya..

Jue a.k.a Ibu 2F said...

rajin lya...
happy birthday asya....

Mrs Velentine said...

happy birthday asya..wah kreatif mama yea..

AnneRaini said...

buat sendiri pun dah cantik lya..yg penting asya happy. :)

alyyani said...

simple tapi sangat colorful. terasa kegigihan mama asya yang nak kan terbaik utk anaknya. happy belated birthday asya :)

Allene said...

nice and simple event... hppy besday asya...

Nafira usof said...

bertuahnye Asya..
semuanye mama dia buat sendirik..
cantek2 plak tuh..
kreatifnye mama asya nih..:)

munna said...

buat sendiri lagi memberi erti rasanya... walaupun kecil2an nampak mcm meriah je

Kella said...

pandai dan kreatif lya
selamat hari lahir buat asyaa...
semoga menjadi anak solehah dan sentiasa ada disamping mama dan papanya.. =)

tahniah juga buat lya.. sebab telah sekuat ini berada di tempat sekarang... =)

intan_blur said...

kiutnyeee party bfday dia..
bdk kecik yg smbut bfday tu pun kiut jgk..hehhehe
happy bfday dear

Rasp said...

ini satu prepration yg terbaeeekk sis....
being done wif love....
i boleh imagine betapa sukanya asya tu...
kudos to you sis!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah sudah nampak keceriaan utk majlis asya...rajin lya buat sendiri semua...tp yg penting apa yg lya buat tu penuh dgn kasih sayang kan..janji asya happy....wani pun dok fikir ni besday qalief nk buat cam mn pulak bulan 1 ni heehee

Qhaifa Nur said...

hepi bedsay Asya....
meriah sambutannya...
moga Asya jadi anak yg solehah...

dya bunga said...

mesti meriah kan walaupun family2 je.. happt birthday asya

Dhiera nadhirah said...

rajin la..semuanya DIY je~

:: Riri-Fatieha ::~ said...

happy birthday asya... semoga sihat dan ceria2 selalu :)

ieedaz @ mama_isha said...

epy besday buat asya.!
moga jadi anak yg baik buat mama & papa yer...

cayalah lya leh buat semua tu sendiri,..mmg nmpk simple tp bukan senang nak buat...salute kat lya! :)

Kakzakie said...

Kakak pasti bila Asya besar dan baca ini akan terharu Lya sebab dia tahu mama dia bukan sihat sangat.

Cantik topi yg Lya buat:)

Kak Izan said...

Eppy Best Day Asya.. semoga menjadi anak yang solehah buat ibuayah.. :D
Memang creatif... :D

Salina@IbuAqil said...

Sweet tgk pic asya bgn tdo tu..
Rasa mcm dah "anak dara" dah dia Lya..
Asya cpt matang..
Bila lah ibuAqil dpt jumpa asya FTF nk peluk2 cium2 dia..
Ntah dia nak ke ntah idak.. ;D

inazamri said...

cantik dan super kreatif tu buat sendiri.tentu asya hepi besar nnt bila baca balik blog ni .

Cik Nur said...

kreatif betullah Lya ni.. :)
Bguss.. :)

bagi nur hasil tngan tu yg nampak lagi cantik.. :)

Masz Sidek said...

happy birthday asya... elok juga buat antara saudara je.... dpt eratkan hubungan kekeluargaan... dan asya pun kenal siapa saudara2 dia...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

walaupun simple tapi sangat cantik semua yg Lya buat ni..sgt kreatif..& yg paling penting Asya Happy..^^

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam..
sanah helwah again asya.. :)

hmm..1 hari nnti bila asya dah besar & faham.dan die bca semua kisah2 dia dlm belog lya ni,mesti die terharu..

kreatifnye lya buat semua sendiri..cantik!!
gegeh nk buat 1 per 1 ni..
xpelah..utk puteri tersayg jgkkan.. berbaloi.. :)

x sbr nk tggu next entri..mesti asya eksited kan3 :)

Mama Zharfan said...

epi besday dear asya!!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

Bertuah asya ada mama yg sanggup buat segalanya.nnt bila asya dh besar dan baca entri ni misti tacing :)

eda_ej said...

epy beday asya.. moga jadi anak yang solehah ya.. eh.. my son pon dah 4 tahun.. sebaye la pulak.. hehhe..

Misz Mieza said...

Rajin & kreatifnya Lya buat semua ni.. Kasih sayang seorang ibu kan ? Happy belated bufday buat Asya! Cepat2 besar & jadi anak yang paling berjaya dunia akhirat & berbakti kepada mama & papa ye sayang.. =)

maszmadi said...

bestnyer... x sabar nak tengok sekitar majlis... happy belated birthday asya

amirah said...

kreatif la lya....sukaa....happy birthday sayang...moga membesar jadi anak solehah...

Liza said...

happy birthday Asya!!! buat sendiri pun, hasilnya sgt cantekk

zan said...

selamat hari lahir wat asya 4thn.
bertuah dapat mama mishali.

Arina Shamsul said...

selamat hari lahir asya sayang..muah! aunty doakan moga asya jadi anak solehah dan berjaya dunia akhirat :) amin!

muah!:)

sangat kreatif dear ;) yg penting itu hasil sentuhan dari kasih dan sayang seorang ibu :)

Chekgu Azrine said...

untung asya..happy birthday..semoga menjadi insan yg berguna bila besar nti..dan happykan parents ye..

mamalieyna said...

kreatif la asya... good job! n yg penting anak happy dan insyaallah dia akan ingt sampai bila2x.. ^_^

Chik Att said...

TERBAAAAIKKKKK...... mama Asya ......

Kalau CA .....tak daya nak buat semua ni. Selalu birrthday diaorg just celebrate ...family ja

Haryati Faizal said...

kreatifnya lya....cantik hasil keje tgn lya... mesti asya hepi kan?

kinara kinatara said...

wah cretip nya kak..dan cantik2 semuanya..:)

Chic Na said...

rajinnya lya semuanya diy. tp berbaloi sbb cantik. :)

Deqla manjew said...

meriah juga ye sambut besday..bestnye kalo dpt join sekali hari tu..hihi...asya menten comel!

PinkUmmi said...

wah meriah persiapn utk birthday girl ye

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

mmg meriah!!!

ckretif tul tangan mama Asya ni kan? kalau kina lah....x de idea nak buat benda² mcm ni. nanti nak wat mcm ni jugak la. tapi mama Asya kena ajar kan la yew??

umialya said...

kreatif le Lya ni.. comel sangat

Si Matatajam said...

Nice preparation la Lya...Good job..kasih sayang tu pasti melekat dalam hati Asya spanjang hayatnya..

Che Rosliza Che mat said...

Kreatif lya...design birthday party asya...

izan mama mia said...

rajinnyer..

Cik Aini said...

pandai Lya buat..cantik!
mesti Asya suka pnya lah..kwn2 asya x dtg ke?

Dayana Bahar said...

Gud idea... bangga asya hihi

cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog nie,chat box pakjoe x kira kk hehehe :P http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

lelamaisara said...

simple tapi bermakna kan...semua buat sendiri....sya tak rajin buat sendiri..hehhehe

mama aini said...

comilnya asya dimajlis dia..semuga asya sentiasa membahagiakan lya & hb !!..dialah penawar segala kesakitan !!..

9n0L4 said...

mmg puas hati kalau buat sendiri kan. jimat pun jimat. :)