Thursday, November 29, 2012

Pengalaman Asya Jumpa Dentist

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Lokasi :
Klinik Pergigian  Batu 2 1/2

Tarikh :
26 . 11 . 2012

Rutin wajib buat asya, 6 bulan sekali memang saya akan bawa asya jumpa dentist. Selain penting untuk pemeriksaan gigi, tapi ianya penting untuk kesihatan mulut. Mana tahu, ada berlaku apa-apa infection ke. Saya mula bawa asya jumpa dentist sejak umur dia nak masuk 2 tahun. 1st time bawak dulu, memang risau gak.. manatau kot2 dia takut & fobia dengan dentist. Tapi mujur... kali pertama bawak dia dulu, memang dia bagus sangat & tak menangis walaupon time tu gigi dia kena tampal. Ok je dia.. Jadi, bila saya nampak dia maintain & memang tak takut, terus saya jadikannya rutin. 

Untuk pertemuan kali ni, kalo diikutkan dentist nak cabut gigi depan bahagian atas, sebab dah mereput. Tapi, masing-masing kata tak sampai hati sebab asya still kecil. Tapi bila tanya asya, dia ok je nak cabut gigi.. Walaupon sebelum tu dia dah tengok ada seorang kakak menangis lepas jumpa dentist, tapi mujur tak beri kesan takut pada dia.. Dentist gtau, kalo nak cabut pun tunggu asya besar sikit. So, kali ni dentist just sapukan sejenis ubat untuk kuatkan gigi.. Ubat ni memang kat klinik gigi je ada. So, dia suruh datang setiap 6bulan untuk sapukan ubat ni. Lepas sapu ubat...asya tak dibenarkan makan + minum selama setengah jam. Kali ni, dentist xde pon tampal gigi asya, sebab 6 bulan lepas dah tampal. Saya tanya asya, sedap tak ubat tu... Dia kata sedap... rasa angin + pedas-pedas cam ubat gigi. Ekceli asya dah tak guna ubat gigi kanak-kanak, dah hampir setahun++ dia gunakan ubat gigi colgate orang dewasa.

Sempat gak rakam kenangan asya jumpa dentist. 
lets picture talk





Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. So,appoitment seterusnya 6 bulan akan datang iaitu pada bulan Mei, 2013 . Bagi saya, penting dari kecil kita biasakan anak-anak kita dengan dentist, bila besar dia takkan ada rasa fobia bila jumpa dentist. Maybe, appoitment akan datang, dentist nak cabut gigi asya.. Sebenarnya berdebar gak, ntah camner reaksi dia nanti. Tapi mama pasti, anak mama kuat & tak takut sebab asya dah hadapi pengalaman yang lebih teruk lagi sebelum ni kan, sewaktu asya berjuang untuk hidup.. Hari tu, masa tangan dia bengkak kena gigit binatang apa ntah, bawak g emergency room,, terus doc masukkan drip.. mula-mula nampak gak dia cam nak nangis, mengalir air mata. Terus saya usapkan kepala dia & suruh asya tarik nafas kalo sakit. Dan memang dia tak nangis, tai muka dia berkerut tahan sakit kena cucuk drip. Sejak peristiwa tu.. kalo  asya mesti dia akan tarik nafas u melegakan diri . Saya ajar asya camtu, sebab ianya adalah pengalaman saya sendiri.. Bila saya sakit & berada dalam permasalahan.. itulah yang akan saya lakukan. So, ini saja pengalaman asya jumpa dentist untuk kali ni... mama dia asyik bawak anak.. tapi untuk diri sendiri penakut... aduyaiiii... 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

66 comments:

Masya said...

tak pernah lg bwk anak jumpe dentist.. bgs jugakkan blh doktor pantau kesiahatan gigi dia.. gigi anak sy pun dah mule berlubang...

baby lydia said...

asya ni kira ok lah..tahan sakit psl gg..msa dya kena cabut gigi ari 2..mgelatar satu badan..smpai demam2 tau ^^

lieyalatif said...

bagus! suke cara lya....so budak2 tak takut dentist kan....gigi pun cantik n bersih je sbb dari kecik dah amalkan jumpe dentist...

bagus asya...berani ....mmg anak yg bijak asya nieh...bangga mama n papa kamu tau!

Mrs Velentine said...

MY hAIKAL PALING TAKUT NAK G KLINIK gg.HEHEHE..DONE MAXIS

Aisy Nasiha said...

Wah, bgusnya jagaan gigi anak mcm ni. Saya tak penah bw anak jumpa dentist wlaupun umo dh 2 thn 8 bln.. Nk kena jg ni.

izan mama mia said...

beraninyer asya..saya yg dh tua ni still takut..hahah

Chekgu Azrine said...

good girl la asya ni..glad..

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

baiknya asya tak nangis,hehehe

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

memang bagus bawak anak2 gi dentist bagi pendedahan awal esok2 nak cabut gigi takderr la takutkan...hr tu saya bawak anak2 gi klinik gigi tapi dierang yang tengok saya scaling gigi...

balik terus nak gosok gigi kononnyer takut gigi berulat katernyer,,,klakar...

Nyue said...

berani asya....heheheh nyue pon takut nak jumpe doc gigi..ehehee

AdaM Hawa said...

good girl asya..

Deqla manjew said...

wahh... bgsnye.. besar nnti mesti gigi asya cantik berseri... :)

Cinta Misteri said...

Yg pstinya senyuman asya menawan, tmbh lg gigi yg cantik brseri...

mama maman aka yana said...

mama nih dlm proses memujuk anak cabut geraham atas yg dah reput tuh.. huhuhu

Tina Othman said...

cayalah asya

kak tina baru plan nak bawak budak2 ni pergi dentist sebelum hujung tahun ni, nak biasakan dorang kan, tapi kat sini adui melentin2 kos nya kalau dewasa

kat sana kalau kos check cuci ni semua mmahal tak lya?

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah asya bagusnyerrrr...xtakut jmpa dentist...

el said...

bgsnye asya..diam je dia
lau anak el ntah lahhh haha

dya bunga said...

bagusnya asya jumpa dentist..xtakut

Fadilah Aziz said...

Good girl la asya, berani dia...

Dayana Bahar said...

Mcm mne nk bawak hannah jumpe dentist.. huhu takut tak duduk diam jer

Nafira usof said...

berani nye asya.. untie pon takut gak jumpa doctor gigi.. padahal nak gi cek jer pon~

Qhaifa Nur said...

dari kecil Lya dah bawa asya jumpa dentist...bila dtg lagi asya dah tahu apa nak buat....bagusnya

pengalaman mengajar kita segalanya Lya...itulah kebangkitan buat kita..

mama aryan said...

beraninya asya..acik ni pun bertahun sekali baru pegi jumpa doktor gigi..hihi

Lya Colours said...

budak kecik elok selalu jumpa dentist. sebab kan suka makan gula2 la coklat la. takut gigi rosak je

Wanita Mutalib suka Share Instagram's Pictures said...

saya takut jumpa dentist. macam mana la anak saya nanti. lalalala.


salam singgah :)

lelamaisara said...

BAgusnye...alesya belum pernah jumpe dentist lagi..:)

::NureeN:: said...

bagus la asya.. sgt berani..
ellesya pon g jugak tampal gigi.. gigi dia yg lain ok lagi cuma yg dpn tue la doc kata x leh wat pa2 biar dia tanggal sndrik

http://nureenasir.blogspot.com/2012/11/ellesya-jumpe-dentist.html

Eliss Mie said...

bagus la asya berani jumpa dentist. sebab kita kecik2 dulu selalu takut kan.eliss x penah lagi bawa nuha pi dentist.

amirah said...

beraninya asya!! kalo ahmad ni kan lya gerenti kat pintu klinik lagi dia dah berguling. tp sedihnya gigi dia pun dh rosak taktau mcmana nak hilangkan ketakutan dia tu...nak gunting rambut pun histeria inikan pulak jumpa doktor gigi

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam LYA..
wahh.. asya tecik2 pun berani jumpe dentist..
klu cma maunye ketaq lutut.. huhuhuh..

baca entry lya ni baru tersedar, cma x pernah lg bawak seri g jumpe dentist..
nmpk aritu ade 1 gigi die belobang...huhu.. careless btl cma ni.
kene bawak g jumpe gak ni..

asya kan strong mcm mama die!! mesti ok punye.. go go chaiyok :)

Haryati Faizal said...

bagusnya...anak yati pun sama gak gigi depan dia dah reput...tp akar dia kuat lagi, nak pi cabut tak pi pi pun lagi...

Allene said...

thanks lya for the info. so nanti hafidh boleh la bawa jmp dentist after 2 year... kena ajar jugak biar jd macam kak isya...

Kakizan Omar said...

Tahniah sebab berjaya mendidik asya menjadi anak yang berani.. :D

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

bagusnya asha rilek je kena periksa ngan doc.aisyah lum pernah lg bawak jupe doc gigi..tatau la reaksi dia camner nanti

Chic Na said...

asya mmg good girl. besar nnti nak jadi doctor kan. pandai lya mendidik asya.

eima said...

fahim dah penah jumpa dentis...dentist puji gigi fahim cantek ... tu semngat utk budak supya berterusan menjaga gigi.

m.u.l.a.n said...

bagus asya tak nangis2..

Baiduri said...

wah, gud gurl la asya... teringat time kecik2 dlu, t'pekik t'lolong 1st time jmpa dentist....huhu... malu kt asya....

Kesuma Angsana said...

betul tu anak2 KA pun dah dibiasakan dari kecil lagi

Cik Nur said...

wahhhhhh..!
Beraninya asha...!
Bagus2....

nur smpai sekarang takut2..hihih

syiela said...

dari kecik dah ajar dia..

mmg nampak relaks je dia kan

AnneRaini said...

bagusnya asya tak takut ye.. sy xpernah bawa anak gi dentist sbb sy sendiripun penakut dgn dentis ni..hehe

etiey.com said...

Bagusnya asya tak nangis. Betul tarik nafas utk melegakan dlm apa jua situasi

Deq's Qienz said...

Baguss la asya..

Fai CeritaCinta said...

berani asya jumpa dentist.. auntie fai yg dah tua ni pun takut nk pi jumpa dentist.. hehe

LydSunshine said...

Kalo takut kena tarik nafas ye? Ok.. Boleh la buat nanti.

Bagus Asya. Tak nangis pun jumpa dentist. Nampak ada ciri2 nak jadi doktor tu nanti.

norhidana miswan said...

bgs betul, bile dh terapkan dr kecik... lg mudah kt asya bile bsr nnti... tak tkt pun dia jmpa dentist ek... good girl

Solehah Shamsuddin said...

rilek btl Asya jmpe dentist ye.haish kalau solehah ni kecut perut dah.mama solehah baru smlm cabut gigi.gigi geraham pulak tu.kalau solehah,sggup tampal jela

CuTeMiUt78 said...

good girl... bagus bwa anak ke dentist

Cho Zila said...

baguihnyer Lya dah ajar dari kecik..anak akak macam akak dulu2ler gugur sendirijer giginyer.. teruk punya mak akaknikan..
ingat nak balik kampungni nak jumpakan dia dentist...

Mamamya said...

bagusnya lya.. akak ni damya 1st time jumpa dentish masa umur 6 tahun itu pun gara2 gigi kekal dah tumbuh dulu sblm gigi susu mereput...

akak pun nak bawa anak2 jumpa dentish lah...firas tu gigi dia dah rosak lah.. baru umur 1 tahun 11 bulan..risau btl.

Zie said...

betul tu ank2 zie dah biasa chek gigi kat taska.. misi selalu datang

Misz Mieza said...

Asya good girl! Proud kalau ada anak sekuat & setabah asya ni.. =)

D Yatie said...

betul2...asya sangat berani kecik2 dah buat pemeriksaan gigi yang kerap..mak arissa nih pun still takut sampai sekarang..hahahahaha..

Solehah Shamsuddin said...

rilek je Asya cabut gigi ye

محمد رازيق said...

saya setuju kak. bila kita bawa dari kecil, nanti depa tak takut nak gi jumpa dentist lepas2 tuh. hehe. macam saya takut betul duk jumpa dentist

Anim said...

lya, dentist sekarang pun pandai layan kanak2..dok sembang2, tanya itu, tanya ini..eh, dah siap cabut!! don't worry..aysa pun nampak berani..

ieda said...

bagusss asya ..
akak nie anak2 banyak belajar pasal gigi di sek ..
sbb di sek ada pelajran kesihatan gigi sebulan 2x .. tu yg x risau sgt tuu ...

N.Aima K said...

bagus asya!!!!

munna said...

Bagusnya Asya.... kak munna pun nak bawalah budak berdua tu gi jumpa dentist

ct rahani said...

gud girl la asya.. sy pun x penah bwk aidil jumpa dnetist.. asal sebut je nk jmpa dentist dia dh nangis dulu.. penakut betul.. so far dia x penah lg ngadu sakit gigi.. ingt nk try jugak pujuk dia jmpa dentist dalam masa terdekat nih..

Mimie said...

bagus lya tak takut jumpe dentist

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Good Girl Asya..berani dia..Qis masih nangis lagi bila jumpa dentis..

Cik Aini said...

baeknya Asya..beraninya dia..x nangis ke asya Lya..

9n0L4 said...

good girl asya. hee. ade budak tahun 1 kat skolah, takut benor nurse dtg check gigi. sampai nangis² la. :)

Yana Libra said...

wah..relax je asya..sy takut~~~ hehe