Friday, November 23, 2012

Penyelesaian Untuk Blog Yang Tidak Boleh Upload Gambar

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dari semalam, kebanyakan blog yang saya bw menghadapi masalah untuk upload gambar. Sebenarnya, ianya pernah terjadi pada saya dalam tahun lepas kot. Tapi mujur jumpa penyelaian. Dan, saya pernah buat tutorial cara untuk upload gambar bila kes ni terjadi kat entri ini. Untuk pengetahuan semua, sebenarnya setiap blog ada limit tertentu untuk upload pic, jadi sampai masa memory penuh.. Tapi, xkan kita nak buang pic kat entri lama kan?? sebab itu semua kenangan.. Jadi buat apa tulis blog kalo xleh myimpan kenangan ( bagi blog personal mcm saya ). Dan semalam, ada beberapa blogger yang mengambil langkah untuk detele pic di picasa. Ekceli cara tu menimbulkan masalah lain di blog, iaitu keluar tanda awas. Terus merosakkan penampilan blog. Sebenarnya ada caranya, iaitu just tambahkan author blog. Dan, ramai yang pening kepala bila rujuk tutorial lama saya sebab tutorial tu merujuk pada dashbord blogspot yang lama. Sekarang dashboard dah berubah rupa kan. So, saya ambik risiko untuk cuba tutotial ni menggunakan dashbord blogspot baru. Tapi saya gunakan blog Almari Asya sebagai ujikaji.. Tak berani nak pertaruhkan blog personal ni. Alhamdulillah..berjaya... 

So.... inilah penyelesaian bagi mana-mana blog yang menghadapi masalah untuk upload pic.

pic dari entri lama saya
Jika keluar macam ini, bermakna dah cukup limit untuk upload pic.. Kalo x nak ikut tutorial ni, leh je klik kat purchase more storage. Tapi.. sanggup ke habiskan duit untuk bayar ni??? So kita gunakan cara mudah, just add author.

Sebelum teruskan tutorial ni.. Sila createkan satu acc gmail baru. Ingat, acc gmail sahaja..
selepas create acc baru gmail, just log out & sign in blogspot seperti biasa. 

LANGKAH 1
Buka dashbord blog anda

LANGKAH 2
Klik SETTING yang berada di bahagian kiri blog

LANGKAH 3
Sebaik sahaja masuk ke ruangan setting, terus ke bahagian PERMISSIONS


LANGKAH 4
Klik ADD AUTHORS dan masukkan email gmail yang baru di create tadi. Dan klik INVITE AUTHORS

LANGKAH 5
Sebaik sahaja anda klik INVITE AUTHORS akan tertera seperti pic diatas. Seterusnya, sign out daripada acc asal blogspot.

LANGKAH 6
Dan, sign in dengan acc baru gmail  & anda akan terima email seperti diatas. Klik sahaja line biru tu & secara automatik akan masuk ke bahagian dashbord. Ini bermakna anda telah berjaya tambah author.

LANGKAH 7
So, nampak tak ALMARI ASYA dah ada kat dashbord ni. Ekceli untuk tutorial ni, saya gunakan acc gmail yang sedia ada untuk blog My Only One, malas nak create baru sebab buat just untuk tutorial kan. Kalo yang create acc baru, xde la nampak 2 blog camni. Saya ada 3 blog & ketiga-tiga blog saya gunakan acc yang berlainan.

LANGKAH 8
Tapi kelemahannya bila add new author ni,  sebaik sahaja buka DASHBORD hanya akan tertera ikon2 seperti diatas sahaja. Dimana anda hanya boleh upload pic & create post sahaja. Lain2 setting yillekkkk! Jadi susah sikitkan, xkan setiap kali nak buat post buka blogspot kot acc baru & bila nak komen+approve komen buka acc blogspot lama.. cerewet kan??? So, jangan risau ada penyelesaiannya.. Just follow step dibawah.

Untuk dapat kesemua fungsi blogspot, just hanya perlu tukar kan AUTHOR kepada ADMIN

LANGKAH 9
1. Sign out dari acc baru blospot
2. Sign in pada acc asal blogspot
3. Klik SETTING ---> PERMISSIONS---> BLOG AUTHORS

 LANGKAH 10
Just  klik pada anak panah AUTHOR & pilih ADMIN

LANGKAH 11
Acc email fasyafrina berjaya ditukar kepada ADMIN. Seterusnya, sign out dari acc blogspot yang asal & sign in kepada email blogspot yang baru di create tadi.

LANGKAH 12
Dan hasilnya... dapat semua fungsi blogspot, boleh tulis post, komen, publish komen dll. So, selepas ni terus gunakan acc yang baru di create tadi untuk login blogspot. TETAPI jangan buang acc asal blogspot, takut jadi apa2... ( simpan email lama+p'word dlm diari utk rujukan masa depan)  Acc lama terus kekalkan je sbg admin. So lepas ni , jika admin ke-2 ni dah mengcukupi limit untuk upload pic. Teruskan dengan cara yang sama , iaitu add author yang ke-3 hingga ke seterusnya. Kalo x silap, sesebuah blogspot leh add sehingga 100 author. Bila dah cukup 100 author tu, xleh buat ape r..Nampaknyer, buka blog baru la.. Tapi, xdenyer sampai lebih 100 author kan.... 

Sekian tutorial ringkas ni. Gigih saya buat ni demi untuk membantu blogger-blogger semua. Yela, gambar kan penyeri blog & blog gak ibaratkan album online. Bagi saya, blog ni lah tempat untuk saya menyimpan & menceritakan setiap detik pembesaran asya tersayang untuk tatapannya bila dewasa nanti.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

105 comments:

m.u.l.a.n said...

thaaannkkss for sharing...

Ema Blog said...

.Terima kasih.lya...yea akak ada hadapi tadi...tp akak tak buat cara ni...akak upload gambar kat photobucket dulu dan ambil link gambar paste kat entry....nk cuba cara lya ni.

eita said...

x pernah tau plok ada limit...

ni lah baru tau

Huda said...

aah kita punya pun dah over limit dan dah ikut sama la tutorial cam gini..:)

mama ila said...

Wahhh!! Gitu caranya.. Hrrrmmm.. Kita pun penah mengalaminya.. Time kasih mama asya for d info.. ;-)

Karukord Jagau's said...

good tutor....saya blom ada masalh telebih had lg.....mungkin akan dtg :)

dya bunga said...

nanti blh guna tutorial ni

Chic Na said...

ooo baru tau pasal ni. tq lya buat tutorial. berguna utk masa depan nnti. ;)

mamalieyna said...

Thanks lya..sgt berguna utk rujukan semua :-)

kasihredha said...

akak dari last year lagi...
tak leh upload gambar.
Mengelabah jugak...nasib baik settle

Cik Nur said...

fening jugak nak faham nikan..
apapun, terima kaseh pada Lya..tutorial ni, mesti dapat mbantu bg mereka yg memerlukan...

Nieda said...

tq ..saya tengah hadapi masalah ini sekarang. TQ atas info.

Cik Aini said...

owh mcm tu arr..
byk juga step dia kan..
stakat skrg ok lagi..tp insyaallah entry Lya serta tunjuk ajar Lya ni akan diguna pakai bila tiba masanya..

thanks sgt2..mmg syg kalo kena del pic semata2 nk upload pic baru kan..suma tu kenangan tuk hari tua.hehehe

muah..syg Lya n Asya ketat2 :)

etuza said...

Gigih sunggu Lya ya, sangat2 dihargai. Saya kena mentelaah ni hingga faham kalau tak lain jadinya blog saya ..ialah klik2 tapi kurang faham. So nak baca berulang kali..macam exam kalau tak faham jawapan akan lari sikit tu yg kurang mark kan. Tq so much Lya. terbaik la awak..semoga dimurahkan rezeki ya..tahniah info sangat berguna ini.

Ain Dzaya said...

huhu..ain tak pernah pulak ada masalah gini..hmm..cane pulak gambar bole ada besar gedabak..ingatkan semua sma je...eh peliknya...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

huhu..serabut gak nk buat nih..
ape2 pun kena cuba..tq for sharing lya..

Solehah Shamsuddin said...

wah pening jugak wt ni ye.kena cuba buat dlu,bru leh jadikan.tapi kan akak,klu buat author baru tu still leh gne blog kita yang satu2 nya ni kan? mksudnya boleh guna dua author utk satu blog kan?

Wak Gelas™ said...

nape nk kena pakai Picasa yee.., wak uplod pakai blogger jee.. uuhHuu

Miss BaNu said...

wow terbaik..thanks sbb share =)

yana halim said...

Terima kasih dgn tutorial ini...mmg dah abis kuota pulak hari ni. hehe

dakcik said...

gud info..tq sharing..kawan sy ade byk kes mcm nie..

Deqla manjew said...

mekaceh lya bg tutorial ni...insyaAllah, pasti nnti berguna utk deqla dan bloggers lain... :)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

yup pernah terjadi dkt blog eija dulu, n eija pun buat cenggini tambah author baru tp baru2 ni jd lagi so eija guna account yg eija pernah create dulu, nmpknye mmg kena create satu lg author jd 3 dah lah eija punya admin..

anyway tq sharing sbb bila jd masalah ni mmg kena rujuk balik dkt blog2 yg pernah wat tutorial..

IntaNBerliaN said...

toturial yg bagus ni.. lnkali kalau jd kat sy, mesti sy dtg rujuk blog lya..

Qhaifa Nur said...

tq Lya...akak nk tnya langkah 6 tu..tnggu email tak dpt2...mmg lama tau macamana?????

Mama Zharfan said...

tq lya!! me tak tau pun kita boleh create lebih dari satu admin..lps ni me try :)

Che Rosliza Che mat said...

tip yg menarik lya....memang ada blogger ada masalah seperti nie...

Nens Collection said...

neni punyer x penuh lgi ni..tp berjaga2..sbb skang pakai gambar dslr kan..nnt blog lya la neni koteh2..hehe..senang dan mudah difahami...thanks lya..pasti sume menyukai n3 ni!

Puan Siti said...

lau takda gambar lam blog..memang takda seri nya..TQ sharing...
p/s: TQ wak wish untuk sy..jgn lupe vote sy..:P

Mrs Velentine said...

tq..berguna ni utk akan dtg

Nyue said...

gigih la akk kita ni buat toturial kan...ehehehee

Cik Awin said...

tq share info pasal ni. wat masa ni blog awin still ok, tapi mana tau pasni de problem yang sama, leh praktikkan apa yg lya ajar tu ;)

qemaishak said...

Terima kasih byk bagi tutorial ni, ramai blogger alami masalah mcm ni, kalau jadi kat qema, blh rujuk sini..TQ sharing:)

anje damia nurin said...

kita dah sampai 7 author sbb suka banget upload gambo...

sal ya said...

thanx lya. nnt blh jadik panduan ni.

mrs kayrul said...

berguna betul cara lya ini...lepas nie kalau ada masalah macam tue boleh la ikut cara lya nie

ieda said...

tkasih banyak2 lya ..
sgt2 membantu teman2 yg mengalami masalah macam nie
akk nie belum ada prob macam nie
insyaalah kalau dah kuar limit dia tuu akak sure cari cara2 nie di blog lya ..
TQ dik ;)

dya bunga said...

thanks lya

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Iya..terima kasih atas pengkongsian..k.atie pon pernah kena dulu gak..harap2 jgn la trjadi lagi :(

Afasz said...

alhamdulillah sy dah ok dah. tak syok la create new email ni. huhu~

Dayana Bahar said...

terima kasih.. boleh dirujuk akan datang.. hehe

Qhaifa Nur said...

sori LYA akak ganggu lagi...
wlau dh buka email baru..email dr gmail x dpt lagi...klau akak create gmail yg baru mcm mana...sblm ni mmg ikut step dr LYA tapi knpa ada mslh..entahlah...

Rasp said...

a few months ago terjadi gak benda nie kat i....
sib baik ada yg sudi mengajarku masa tu...
kalo dak nangessss....
thx for sharing :)

kinara kinatara said...

berguna untuk kina law terjadi nanti nyh..thanks sharing kak:)

siti fatimah said...

mohon utk syer tutorial ni kat blog saya.

saya akan link kan ke blog ni jugak.

9n0L4 said...

gigihnye lya buat entry utk tuto ni. mesti ramai yg berterima kasih. ;)

Huda Ahsin said...

Assalamualaikum...
Terima kasih banyak-banyak! In Syaa Allah saya akan buat macam nih & kasik tau kat kawan-kawan jugak. Sekali lagi... terima kasih!

Si Matatajam said...

Terbaik la Lya.M dah Bookmark page ni tau..kot2 nnt masalah ni timbul, M bleh praktik.. Tq for sharing ^_^

etuza said...

alhamdulilah dan selesai study hard jg Lya..tq so much ya...Allah rahmati kamu.

m.u.l.a.n said...

tqs for sharing..

lelamaisara said...

wow..bagusnye.....bagi A+++ kat Lya..bagus toturial ini ...dapat bantu pada yg memerlukan..gigih saya pahamkan...takut terjadi plak kat blog saya kan.....

QasehnyaRania said...

salam lya..
tenq for tutorial ni..
mana tau berguna tok ciksu kemdian hari pulak..

;D

ANIM said...

tqvm...kak try sampai step 8, lepas tu kak stop sebab profile ada 2... fenin..fenin...

rieda_ffya said...

nice info....sharing is caring,,,

haney zatul said...

thnx 4 d tuto akak. hani baru je wat td. skg da blh upload :)

Riedaffya ibrahim said...

Lya....satu hari ari ni add author...x confident...siap tanye cikna...sampaixde entri ari nih...tq lya...

محمد رازيق said...

tutorial yang baik. belum pernah kena problem ni. tapi kalau kena, nak try fiz guna solution ni. tq

Puan Kutu said...

bagus tuto nie.bley sy buat refer pasni klu tak bey nak upload pic n memory full nti..:)

N.Aima K said...

oo mcm tu e..sedih la macam ni..:(

C'Jai said...

camtu ke..akak baru tau ada limit untuk upload gambar dlm blog... terima kasih berkongsi info dan tuto..

Riedaffya ibrahim said...

lya...tq atas info..nnt kite cube wat link kat profile...budak baru cam kite nih...kene study lama2 br leh faham...smlm pon mcm ade benda x puas hati..thanks again sebab concern lya..

Afasz said...

tq dah settle :D

mummy_ayu said...

so far tak pernah jadi lagi but takut gak kalu jadi mcm nie..apa pun..tq coz buat tutorial nie..

Zura@Iwan said...

wahh...panjang...hikss...tp kena buat gak..huhu...

thks Qaseh sharing kt sini yer...

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui dah add author..tp yui still guna author kedua.. eh cmne nak citer ea.. xpe2.. yui rujuk sni ya..tq kak.

Riedaffya ibrahim said...

Lya..sori kacau lg..da wat mcm lya suruh tp knape bile...contohnye org baru nak ke blog kite dia x kuar depan yg mcm biase tu erk..yg bole tekan link tuk trus ke blog kite?lg satu nape jadi google +? x fhm sy...

Cho Zila said...

thanks.. sebab lyaler akak boleh masukkan gambar lagi..
dan tanpa serik masukkan gambar banyak gak lagi..

Myideakini [dot] com said...

Assalamualaikum....

Wah baguslah tutorial sharing ni...terima kasih banyak ye tuan tanah....

Anyway MYideakini singgah baca, komen & follow blog sini...

Dijemput untuk join segmen MYideakini....

Aku Terjah! Aku Follow! Apakah itu?

Terima kasih...

Myra Jay said...

Tutor yang sangat2 lengkap..
Thanks Lya..

Lepas ni andai blog exceed limit boleh refer sini

Deq's Qienz said...

maknanya kena create acc gmail lainla??

Mrs Velentine said...

suka entry ni sebab ramai yg tengah memerlukannya

Sukma Haron said...

info yg menarik....tq

Cinta Misteri said...

Tutorial lengkap. Step by step tu... Btw, thks

Deq's Qienz said...

thanx lya..mujur ada totu nih.kalo x smpy suda xtau..hikhik..tima kaseh byk² k. sayang lya gan asya.

el said...

rmi gak org dpt kes cam ni
el pun sm gak..tp malas tul nak wat acc baru tu..tenet slow sgt..insyallah t el buat...
so far..bila log out terus ok balik heheheh thx for sharing puan lyafarina gojes hehe

TiranaAduka said...

salam sis
Gud tutorial..lei jadi cikgu tirana aduka dlm blogging ni.
Thank sis sudi lapangkn masa di blog ta.
Pekabar sis?

Che Rosliza Che mat said...

singgah sini sambil baca tuto...

hainom OKje said...

Sangat bagus di masa hadapan ni Lya....

hainom OKje said...

Sangat bagus ni Lya..kot-kot berlaku di masa hadapan!

Nieda ramly said...

very membantu info ni.

Hari tu akak dah buat sampai ke penghujung , yg klik ayat biru panjang tu tapi tak masuk ke dashboard pun ....itu yg musykil. apa yg silap ye?
mmg sayang nak tinggal blog lama yg ada mcm2 kenangan tu .
sedihnya.

ct rahani said...

gud tutorial lya.. so far sy punya blog masih leh upload gambar lg walaupun dh berusia 4y ++.. myb sebab on off update blog.. lg satu apa yg sy tau x nak bg cepat limit resize kan gambar yg nak diupload.. klu size besar sgt cepat je abis limitnya.. :)

cik buku said...

tq...boleh cuba nanti ;)

Ann Ishak said...

saya pun buat ikut sama macam yang lya tunjuk ni, alhamdulillah dah kembali seperti sediakala

munna said...

thnaks lya... kak munna guna tutorial ni utk tambah email baru kat blog kak munna

Pn Ila said...

Terima kasih...saya dah tak semangat dah nak berblog bila kuar prob macam nih hari tu. Sekarang dah okey. TQ!

Cuma...dekat nuffnang account kena tukar alamat email jugak ke? pakai yg baru (gmail) ni? ada effect tak?

Liyana Z said...

fuh.lega. tq bg tips bguna ni. ssh la klu xdpt upload gmbo lg..

CuTeMiUt78 said...

salam, thanks for sharing.. aritu terjadi gak kat my blog.. smpi ketahap cam nak buat blog lain plak.. sib baik blh solve.. tapi nak tnya la.. kt side bar blog tu pun keluar gak tentang author ke.. coz kat my blog keluar utk kedua2nya.. admin n author tu.. camne nak hidekan yg author profile tu ya

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

tengs lya share tuto ni..sgt berguna utk wani n blogger lain..mana tau kedepan jd kt wani pulak boleh rujuk sini

mama aryan said...

akak pun dah jadi & dah buat mcm ni jugak..nasib baik menjadi kalu tak tentu tak best xleh upload gambar hehe

Azie Kamarudin said...

tq sis...tuto ini sgt2 membantu...tq so muchhhhh....

Dinas Aldi said...

Salam kenal. Terima kasih untuk tutorial yg sangat berguna ni. Saya baca komen di blog Mak Wardah, terus ke sini :)

Encik Suami said...

Assalamualaikum...

TQ for the tutorial.sy dh try sume step.nak tnye la..klu dh buat sume step..klu kite bukak blog kite..otomatik sume gmbr yg xde tue..muncul balik ker atau masa kita buat entry baru baru gmbr yg kite upload keluar?

Rosidah Binti Muhamad said...

T.kasih lya..dah baca tp lom try lg. Ngah bz mjaga nenek yg uzur.. 2 kali terbaca notis lya dlm instagram. Nasib lya wat 2 notofication..klu tak mesti terlepas pandang.

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

thanks for the lovely tutorial.. saya baru je mengalami masalah ni. saya kan cuba ikut tutorial ni. thanks again

Nazathul Hamimi said...

alhamdulillah saya dah cuba, mmg menjadi. terima kasih banyak2.. saya nak minta izin, saya pun nak buat tutorial ini kat blog saya, mana tau satu hari nanti kalau ianya terjadi sekali lagi, bleh saya refer tutorial ini di blog saya juga. terima kasih yer..

Mama Qadida said...

Alhamdulillah..sy baru je hadapi masalah ni pagi ni...try2x google cara nak atasi masalah ni, sy terjumpa blog awak lya....anyway thanx for ur info yg sgt2x berguna ni....sy nak start buat skang..rasa lega sgt bila dah ade jalan penyelesaiannya....anyway sy minta izin utk create entry ni di blog sy utk panduan saya dimasa akan dtg.jgn risau..sy akan credit link kan ke blog awk k..tq

hafizah hanapi said...

yes! saya dah berjaya buat! tqsm lya....blog awk memang sgt membantu..takdelah risau lagi lepas ni kalau quota disk dah limit...tqvm dear..suke sangat!senang je nak ikut step lya ni...! =)

korie hensem said...

thank sgt membantu sy yg kebingungan ini!

awEEN said...

thanks wat tutorial psl ni..blog sy tgh prblem cmni..ade blogger len yg bg link entry ni pd sy..sgt2 membantu..thanks ye..
=)

teruterubozu said...

TQ for tutorial.. saya dah boleh upload gambar...
so akan dtg saya boleh continue sahaja... tak perlu risau lagi...

teruterubozu said...

TQ for tutorial.. sekarang sy dh boleh b'blog lagi... masalah sudah selesai.. kalau tidak payah jgk..

mamamyja said...

Salam,
Thanks for sharing, akhirnya i dapat buat.. yuhuu.. tq very..very much.. if x keberatan, follow la saya... www.mamamyja.com

LOVELYGIFT AND HOME DECO said...

Thanks ya... sharing yang sangat berguna.

LOVELYGIFT AND HOME DECO said...

Thanks....

Ibu Ddd said...

tq atas perkongsian, saya juga hadapi masalah yang sama, tapi ianya berlaku dalam akaun wordpress saya..ada yang bole bantu nak selesaikan masalah ni..gambar tak boleh nak appear kat dalam entry..

http://ibuddd.com/