Tuesday, November 27, 2012

Rise Of The Guardians

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Entri pertama untuk minggu ni. Kelmarin xde entri sebab malam tu tak terdaya nak update + buka blog.. Sakit kepala + dada + sesak nafas gara2 makan durian tak hengat dunia. Ye la, dah hampir nak masuk 2 tahun kot tak makan durian ni. Teringin nak makan, ingatkan cam dah ok.. rupanya still x sihat sepenuhnya. Las makan durian dulu, beberapa jam lepas tu terus tak sedarkan diri & masuk ICU. Lepas tu serik & hanya mampu telan air liur je.. Tapi mujurlah tak melarat.. Berbalik pada tajuk,weekend baru-baru ni sempat bawa asya tengok wayang citer RISE OF THE GUARDIAN kat TGV Mesra Mall lepas settlekan kerja. Sebelum tu 2 cerita terlepas nak tengok, iaitu BRAVE & HOTEL TRANSYLVANIA.. Memang frust gak... lepas ni ada lagi citer animasi THE CROODS, tapi xtau bila tayangannya. Sejak ada anak ni, kalo masuk panggung tengok citer kartun animasi je la.. Tapi oke je, sebab saya memang suka tengok citer2 animasi camni.

Tayangan cerita ni start pukul 3.45pm. Tapi sampai sana dalam pukul 3.30pm camtu, saya turun dulu nak beli tiket sementara tu Fain g parking kereta. Kebetulan hari tu penuh umat manusia.. Sampai-sampai terus ke kaunter tiket. Memang penuh, just ada 4 seat yang tinggal.. 2 seat jauh-jauh.. ishhh.. x sesuai.. Dan 2 seat lagi ada barisan no. 2 dari depan.. Nak tak nak terpaksa la pilih barisan depan tu, coz xkan nak duk asing2 kot. Asya duk atas riba Fain. Sakit gak la  leher....

Si dia yang sangat happy lepas tengok certita ni. Bagi saya perjalanan cerita ni memang best + animasi dia yang cantik. Dan saya tengok asya sendiri pon enjoy & tak bosan layan citer ni. Berbanding dia tengok ICE AGE 4 dulu, siap menguap & nampak bosan ( saya pon rasa agak bosan citer Ice age 4 tu)..  Yang lucunyer, saya leh mengalir air mata masa tgk citer ni... Tapi rasanya Fain pon x perasan, cz gelap.. cepat2 ambik sapu tangan asya & lap mata.. Adala part2 sedih yang menyentuh hati.. Pendek kata, memang enjoy dengan cerita & karekter dalam movie ni. Tayangan citer ni dalam 1 jam 45 min je..

Karekter-karekter dalam Rise Of The Guardian:

* alamakk.. tertingal lak watak Tooth Fairy *
Memang enjoy dengan wataknyer. Kisahnyer Jack Frost terpilih sebagai ahli Guardian baru untuk melindungi kanak-kanak di dunia dari Boogeyman. Dan, ada watak-watak comel dari kanak-kanak dunia.. Alamak, tak ingat nama... tapi satu je yang ingat , nama watak tu "CUP CAKES"...

Selepas keluar panggung, pusing-pusing dalam Mesra Mall.. Lalu je kat kedai Popular terus asya ajak masuk kat dalam. Saya dan Fain dah agak, confirm kena tax ni... Aduyaiii.. kemana-mana, memang wajib la tax untuk dia.

Let's picture talk :-




Lepas beli buku tu, terus bertolak balik... Sebelum balik rumah, isi perut dulu.. Singgah kat Chahaya Mesra Seefood ( dulu dikenali Bangkok Kitchen). Kat sini memang sedap + harga sangat murah.

Menu pilihan untuk kami ber-3, Tom Yam Pok Tek , Ikan Kerapu 3 Rasa , Telur Dadar & nasi putih. Asya makan sikit je... beberapa sudu nasi + telur dadar tu. Mujur la kalo dia makan banyak. memang susah nak bagi dia makan.

Orang sibuk makan, dia lebih asyik belek buku yang baru di-ngappnyer tadi. Tapi buku ni memang bagus, sebab setiap muka surat dia, gambar dia leh buka-buka & dari situ anak leh berfikir, belakang gambar tu ada apa.... Takpe la asya, mujur asya ni jenis sukakan buku.. Better la habiskan duit untuk buku-buku berfaedah daripada mainan kan.. 

** Kualiti gambar yang x seberapa sebab just gunakan HP **

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

60 comments:

Nad @ MamaZN said...

Best ek cite ni? Nk bwk zakwan p tgk gak la =)

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

seronoknyer asya dapat tengok movie yer...ingat nak bawak anak2 gak gi tengok movie ni...

Chic Na said...

terpaksa la pantang utk jaga kesihatan kan. bagus asya, tak mintak bukan2. minat baca buku ye. ;)

Solehah Shamsuddin said...

wah bestnya gi jalan2.asya tetap comey sentiasa mcm mama dia :)

Misz Mieza said...

Bagus la Asya suka buku.. Sekurang2nya boleh didik dia rajin membaca dari kecik.. Kalau budok2 lain takmboh starang buku2 nim.. Mainang gop lah yang deme nok.. Leloh mikir.. Hehehe..

kasihredha said...

Ada part sedih juga ye?

yana halim said...

bagusnya asya suka dengan buku. Si Qisya kejap je. lepas tu siap la dibalingnya entah ke mana hala.

mamalieyna said...

hye lya..seb baik takde pape awak tu..mkn durian berpada pasni ye.. ^_^

eina suka jgk citer animasi, tp en usband tak suka la..huu~ lama tak tengok wayang...

hehe..ada je nak ditax oleh anak kan..adat la tu.. tp buku takpe..nnti dia rajin membaca..

Dayana Bahar said...

Pandai asya pilih buku.. semoga jadi anak yang pandai ye...

mummy_ayu said...

Ayu pun bawak Ian & Iris tgk cita nie weekend lepas..memang best..jgn kata Ian & Iris suka..Mummy diaorang pun suka..he he he..

Deqla manjew said...

wahhh tgk wayang.. deqla dah lama x tgk wayang..hubby bz koje ler... haha...ada jek drama asya kan..tp bgs asya nk baca buku..

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

hehe mcm best jek cite ni,,=)

alalala comelnye asha mintak buku, heheh bijak asha,,

Nyue said...

oo...bw asya g tgk wayang yea...ehehehe...comel2.....

fiza said...

Suka asya dpt tgk wayang yer.

LydSunshine said...

Tak tgk yang 3D punya ke Lya? Try la skali. Kul 3.45 wayang, kul 3.30 baru nak beli tiket? Hahah. Cemerlang Lya. Boleh beli online kan kalo GSC?

Bagus apa kalo Asya selok ke buku. Betul la Lya kata, daripada beli mainan, baik beli buku. Yang lawaknya dialog dalam gmbr asya tu. Mmg dia kata gitu ke Lya yg reka dialog tu?

Che Rosliza Che mat said...

tengok wayang ya...mesti seronok hihihi

Afasz said...

melentur buluh biar dr rebung. rajin dia baca buku

Riedaffya ibrahim said...

salam Lya....first thanks a lot kat lya pasal tolong kite psl belog...
second, mmg nampak best cite rise of the gurdian...bile lya selalu citer psl bwk asya pi tgk movie kat cinema,sy slalu teringin nk bwk Ifiya ke cinema..bg experience kat dia.tgk skrin besau.tp sy ade awina yg 1 1/2 tu,...mesti xlepas nak bawak masuk kan...nampaknye sy kene download le citer tu..

dya bunga said...

khusyuknya asya belek buku

kinara kinatara said...

wah..best nya tengok wayang seisi keluarga..huhu:)

bagus minat asya 2 kak:)

Nens Collection said...

hehe..ajak ammar nonton kucar jek..nnt dating ngn ayah die la layan citer ni..ekekeke...

bagus buku asya pilih tu..neni pon nk ajar ammar sukakan buku..senang, x rs membazir sgt kalo perabih ke buku kan..;)

syiela said...

dah lama tak tengok movie huhuhu

qemaishak said...

comel je asya buat muka camtu..

are_lin@yu said...

beznya jalan2..tersenyum ja asya tagkap pic ya ;-)

Fadilah Aziz said...

Seronok Asya ya dapat buku baru..:)

Cho Zila said...

akak tak sempat tengok brave.. beli astro best.. puas gak budak2tu tengok..
yang ni akak tak bawak lagi budak dua orangtu tengok..mungkin next week kot..

baby lydia said...

dya pn suke tgk kanak2 mbca buku..tuk ank abis bli buku pn rsa berbaloi kn!

PRINCESS FARISHA said...

singgah sini nak jemput join segmen : http://diarisedetiklebihfarisha.blogspot.com/2012/11/pencarian-bloglist-musim-1-diari-farisha.html

Deq's Qienz said...

aloloo asya wat muka shomel plak.

maszull said...

assalamualaikum .....seronok ke dpt tengok cite ni...;)

maszmadi said...

good girl la asya nak buku kan... nanti besar kompem pandai... hehe

Solehah Shamsuddin said...

akak pergi sini sebab Asya nak pegi ke atau akak sendiri yg nak gi?

AnneRaini said...

tak sah kalau tak kena taxkan lya..hehe

Allene said...

xsabar tunggu hafidh besar... nak bawak g tengok wayang jugak...

Mimie said...

wah beli buku baru...mesti seronok je Asya dpt buku baru

Nafira usof said...

sesekali layan citer kanak2 best jugak kan~ hehehehe..

zura tak penah bawa anak2 gi tengok wayang lagi setakat nih.. sebenarnye, zura sendirik pon tak pernah masuk panggung wayang lagi.. hehehe

nn lylyn said...

betul tu..baik buku..

Cinta Misteri said...

Ank2 CiM pown dh ajk tengok katun ni. Nmpk mcm best.
Tkpe la, tax asya ke buku2

♥ Cmª shIemª ♥ said...

cma nk tgk citer ni hari tu.. tp x jadi.. tgk citer lain.. huhuhu...

sedih ke? mcm nk g tgk je ni..

alahai asya.. hehe.. senyum3 tgk ballon kat pic tu... :p

Dkna Abza said...

alahaii..lama tak singgah sini tegk dia senyummmm :P

Cik Nur said...

alololo..senyum terus bila mama nak beli buku..kalau tak nak nangis ye...!hihihi

etuza said...

wah rajin nya adik baca buku, semoga bila dah besar memang betul ulat buku ya. Tak apa..sama lah tu saya jg demam after makan durian. harap yg suka makan tu usah touch etuza ya. memang kami sekeluraga saya ja tak lalu makan durian.usah hairan jika saya tak sentuh ya...hakikatnya tiap diri kita berbeza,namun kata orang ada petua makan durian kan....

Nieda ramly said...

boleh pengsen makan durian. sakit apa ?

ct rahani said...

lama x tengok wayang.. anak2 kecik nih cam x berani nk bawak.. sia2 kang diorang wat wayang kt dalam tuh.. hehe.. lg bagus asya suker buku drpd suke mainankan... :)

Si Matatajam said...

Betoi tu, lebih baik Asya suka buku dr bazir beli mainan cam Khalish ni...hu hu..best gak yek crita tu

cik buku said...

macam best jer citer nih ;)

etuza said...

adik nampak happy bila dah dibeli buku...tahniah untuk adik ya...

Gieyana Muhamad said...

lama gak x tgk wayang..kalau nkmtgk x leh tgk citer yg borink..idak cfm nureen ajak keluar dr cinema...:-)

mcm menarik jer citer nie..:-)

Yana Libra said...

baguslah asya suka beli buku~ :)

Solehah Shamsuddin said...

bestnya tengok wayang.wah Asya pn makin comel

Ann Ishak said...

yes betul sangat, lebih baik dedahkan anak2 dengan buku...boleh pupuk minat suka membaca nanti

mama_umar_maryam said...

wahh cam best je movie nih..blhla nnt bwk anak2 nih tgk ;)

Arina Shamsul said...

mama dah hampir dua tahun tak masuk panggung dear.sejak ada anak ni segan pulak nak jejak panggung tu.hahaha.kang alesya lak yg buat wayang kat dlm tu nanti.hehehe.

comel je si asya and the book.hehehe.

Mrs Velentine said...

bagus...biasakan beli buku...done digi..

ieda said...

hurmm memang menarik kalau filem 3D macam nie .. kalau akak ada peluang nak juga bawa anak2 ..

bagus asya kan .. dah dpt buku hilang rasa lapar tuu
rasanya semua budak macam tuu , bila dpt buku baru je .. kalau boleh nak tgk , belek2 sampai bosan baru lahh buat benda lain .. ekek ;)

sal ya said...

janji dia happy dah kira ok... nnt nak donlod la cite ni.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah bestnyer asya g tgk wayang pastu beli buku...bagus asya minat kt buku....comel jer dia hehe

mama aryan said...

yg penting anak2 happy kan..bagus la asya nak beli buku,rajin membaca tu

N.Aima K said...

saya pun suka belikan buku..nak terapkan minat suka membaca..

9n0L4 said...

tak berkesempatan lagi nak gi tgk wayang. huhu. brave skrg ni ade kat astro kan. :)