Thursday, December 6, 2012

1001 K.I.S.A.H

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sedar tak sedar, kita dah berada di penghujung tahun 2012... dan terasa minggu ni berlalu begitu pantas... Tup..tup.. hari ni dah hari Khamis... Hari ni layan entri yang bermacam-macam kisah..

Bukan nak tunjuk orangnyer.. Tapi nak tunjuk bahawa HATI ini semakin jatuh cinta dengan selendang Halfmoon ni. Dan kebetulan lak, cuba2 ngetest pakai colour block... wah... ok je kan pakai kontra2 gini.. Lepas ni nak buat baju oren+biru lak.. heheh.. Masa beli tudung ni, siap jadi model kat butik tudung ni... Sila-sila la jenguk WANDA BUTIQUE . Kalo ade rezeki nak tambah lagi koleksi HALFMOON ni.

Ini lak kisah anak dara yang suka kumpul buku... Dah banyak sangat buku dia. Tapi ok la kan, drp beli yang tak berfaedah. Buku ni beli masa gi kat kedai baby Manjaku. 

Ntah kat lubuk mana dia jumpa harta khazanah mama dia masa zaman dulu-dulu.
Teringat masa zaman lumpuh dulu.. gunakan ni, untuk sokong leher.

Hobi dia...colouring.. everytime... Puas-puas main mainan, duk kat meja dia.. Selain kaler2 ni, dia suka lukis-lukis kartun ( dia dah pandai lukis orang...asyik kata lukis papa dia aje ). Selain tu suka benor dia tulis huruf A.. huruf lain x nak.. Saya nampak potensi asya ni lebih tang matematik. Sebab dalam banyak2 mende yang saya ajar, dia paling pickup subjek math. Sekarang dia dah pandah mengira. Contoh, bila tanya 5 + 3 = ?.. Dia akan cuba mengira satu-satu & jawapannya betul.. Tapi ada kala tersasar sikit.  Selain tu, saya banyak ajar dia tentang alamsekitar, contoh.. bila tanya kat langit ada apa? Dia akan jawab, kat langit ada moon, matahari, awan... Kat dalam awan ada banyak air & bila air banyak akan turun hujan. Matahari plok ada bila gud morning , gud afternoon.. Lepas matahari balik jadi Gud nite dan moon pon datang.( tapi asya cakap loghat teranung la ) Hehe.. tak kisah la asya.. asalkan asya dah faham kewujudan semua tu. Next year asya mula masuk tadika... mama harap asya akan bertambah minat belajar.

Dinner di suatu malam.. Baru saya sedar, hampir 1tahun++ atau lebih saya tak makan nasi kerabu ni.. Tapi saya lebih suka nasi kerabu daging salai...Terbekenan dengan kaler nasi kerabu ni.. Leh wak tema warna baju raya tahun depan kot?

M.I.L.O A.I.S tabur febret mek asya..
Confirm, lepas minum milo mesti masuk toilet punye.

Kelaparan di suatu petang... Balik kerja singgah A&W.
 Kat A&W ni, saya suka beli burger dia...

Alhamdulillah, cek ke-9 daripada Nuffnang... Walaupon tak beratus atau beribu, tapi tetap bersyukur. Tapi, saya kumpul kesemua duit nuffnang yang saya dapat semua dah cecah RM700++.. Rasanya, kalo saja-saja nak kumpul tak menjadi kot, mesti terguna. Saya akan cashout setiap kali cukup syarat untuk cashout . Tapi waktu cashout tu, mesti akhir bulan... Baru masa menunggu cek sampai tak lama sangat.

Last but not least, saya dah ada acc INTAGRAM... hehehhe.. so
folow-folow la @lyafrina .. Hihi.. sesuai buat saya yang suka capture every moment & xtvt asya. 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

66 comments:

C'Jai said...

betul laaa..1001 macam kisah dalam satu hari hidup kita kan...

are_lin@yu said...

wahhh mmg mcm2..cntik tdung tu aritu nk bli tp xtrambik.heje

Cik Nur said...

wah..cantik colour block tu kan..!
tertarik pula nur nak mencuba... :)

baguss asya pandai matematik.. :)


dan baru tahu cash out hujung bulan ye..tips yg bagus.. :)

Chic Na said...

setiap gambar ada cerita. cantik lya pakai color blocking sbb lya putih gebu. huhu.. nnti dah masuk sekolah lg tambah bijak asya. :)

rohayu osman said...

raisha pun suke dgn buke.. elok didik anak2 dr awal kan...

Yaya Azura said...

betul la 1001 kisah..tekun membaca sampai titik terakahir..hihi

sal ya said...

dah sampai penghujung thn kan? cpt je rasa masa belalu.

Aisy Nasiha said...

saya pun berkenan tudung halfmoon ni, tapi belum beli lg.. baru tgk anak sedara pakai last week, mmg nampak sweet je..

mamalieyna said...

haa mcam2 kisah ada..semuanya kenangan~ ^_^

asya dh makin bijak, nak school dah next year eh..bagusla tu..minat dia dah ada..

Ibuhani said...

Cantik tudung half moon tu.....cam mn cara nk dpt cek dr nuffnang tu.....teringin tp x pernah dpt pun! hehehe....bglh tips pd kita yg x pernah dpt ni. Nak jugak!

LydSunshine said...

Asya ni drpd Lya cerita, saya rasa dia anak yang cerdik. Pastu pandai plak dia kaler ek? Elok je dia warnakan daun tu. Yang penting milo tabur dgn nasik kerabu tu macam penah nampak. Kekekek.

Allene said...

terkejut tengok asya pkai tempatsupport leher tu...

ieda said...

cantik tudung
tapi akk dah x pakai koot huhu dah x sesuai ngan usia ekek

wahh nasi kerabu .. aah akak pun suke kerabu daging salai berbanding ayam .. sedap kan .. ptg nanti ada pasar mlm .. awal2 hubby dah pesan nak nasi kerabu ! ;)

Myra Jay said...

Cantik Lya pakai tudung halfmoon tu, sesuai dengan Lya, kombinasi pun cantik ;)

el said...

nasi kerabu tu xleh tahan fevret ok..dah lah el tgh pose ganti...ngis ni..ok tipu hahaha

muka lya dah lawa pki ape pun lawa..hehehe

ooo lau ada istagaram sure ada whatsapp ni...:)

m.u.l.a.n said...

tudung tu cantik.. model lagi cantik..

ps: camera canon ixus tu pon kena guna housing kalo nak masuk dalam air..

m.u.l.a.n said...

sorry lya.. lupa nak tanya wanda butik ni kat mana? tqs..

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiii akak dah terliur tgk nasi kerabu tu, feveret akak

Mrs Lurve said...

ahaks...dr nasi kerbau pun boleh terpk nak wat utk warna baju raya hehehehe spontan btl idea

Deq's Qienz said...

wahh murah rezeki ek..ajar la sikit cmna nk naikkan jmlah nuff tuh..xpndy la.

izan mama mia said...

ye..banyak kisah banyak cerita...ila tengok gambar..terimbas semuanya

Nyue said...

perghh terbaik akk lya..cashout ke -9 nuffang tuu..kne berguru dgn akk ni...huhuhuhu

1001 kisahh...bestt

Mrs Velentine said...

cantik tudung tue...wah asya suka buku...bestnya dh 9 kali cashout...

Jue a.k.a Ibu 2F said...

mcm2 ada...
nanti akak follow

Puan Siti said...

Notis: Siti nak mintak maaf sebab tak sempat nak blogwalking lagi buat sementara waktu atas sebab2 yang tidak dapat di elakkan, Harap Maaf ya! Ngah study untuk Interview.. Nanti OK Siti terjah blog kalian, Love All !!

syawalsimpsons said...

suke tgk shawl halfmoon lya pakai tu...

Wak Gelas™ said...

wahhh cheque mak kayo tuuu.. ehHHee

Rasp said...

best bila baca kisah 1001 nie...
walopun simple tapi suka....
pandai u didik asya sis...
cerdik dia....
syabas!

♥ Cmª shIemª ♥ said...

so touched. :')

happy birthday buat beliau

Liza said...

Kisah yang tak pernah jemu dibaca.. Asya yg makin membsr.. :)

Deqla manjew said...

x cukop 1001 pun lya...?? hihihi... xpe kalo nk tnjuk org pun..lya mmg cantik...lawa pulak meyah ngan hijo..cantik asya kaler.. nmpk kemas jek...deqla hari tu ada install instagram.. tp p buang blk sbb x reti la nk guna..haha

Mama Zharfan said...

semoga kita semua sentiasa dikurniakan kebahagiaan dan rahmatNya

♥ Cmª shIemª ♥ said...

mms suke kaler block tu.. lya cntik..cube ape pun, mengena :)

hihi..mcm2 kisah.. :)

Cinta Misteri said...

1001 kisah dlm 1 n3. Tktau nk komen yg mana. Semua kisah menarik. Anyway goodluck for incoming 2013

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Cantik tudung tu...
Samalah macam Qis..suka mewarna skrg ni...tgk Asya rapi jer letak pensel warna dia tu..klu Qis..abis dia keluarkan dari kotak tu..maknye lah yg tukang kemas abis dia mewarna..

Nafira usof said...

suka! suka! suka!
gaji sampingan dah masuk!!
cek nuffnang dah dapat tuuuu..

zura pon tingin jugak nak klik butang cash out.. tapi mmg dah ade target~ so, sabar jer lah dulu~

maszmadi said...

tingin nak beli shawl half moon tu tapi belum terbeli lagi... huhu

Riedaffya ibrahim said...

1001 kisah ye...tudung halfmoon tu cantik..skrg sy pon gile tdg tu jgk..nnt bole order kat link yg lya bg tu ye..

mama maman aka yana said...

belum ada lg tudung halfmoon nih.. nmpk cantik tp mungkin tak sesuai ngan org pemalas cam mama nih.. kikiki

RuMaH TuA said...

Seronok.... :-)

RuMaH TuA said...

Seronok.... :-)

lelamaisara said...

ha ah cantik la selendang tu...cantik cantik

Misz Mieza said...

Betul2 1001 kisah ni.. Hehe.. Btw, colour block yang Lya pakai tu lawa jer.. Tak pernah terberani agi nk try kaler blok nim.. Tengok orang pakai lawo jer.. Bila sendiri nak pakai rasa cam pelik.. Huhu!! Perlu lebih keberanian..

amirah said...

cantikla halfmoon lya tu

kitatauke said...

dah lame xdpt cek mcm tu...bestnya kl dpt selalu...

QasehnyaRania said...

Masuk la kombinasi warna tu..
Wow ..byknya...
Blom ada acc instgram...huhu

Kakzakie said...

Nampak selesa tudung tu ye Lya..
Beli buku lebih baik sebab sampai bila-bila boleh diulang-ulang baca.

etuza said...

masih tak tahu nak buat duit nuffang ..wow! tahniah..sekurang2 ada tambahan belanja atau bole saving terus.alamak tunjuk ajarkan macamana tu! ....)

kinara kinatara said...

betul lah 2 kak..seribu satu kisah..huhu:)

paling suka yang pasal asya suke mengira 2..macam kina,.:)

Yana Libra said...

mmg banyak citer~ :)

pandai asya..insya'Allah kalau diajar lg, leh jadi seorang yg pandai kat sekolah~ :)

Haryati Faizal said...

sedapnya nasi kerabu tu lya...lama jugak tak makan....

Ayuni said...

tahun baru pun dtg.....

mama aini said...

assalam lya..cantik tudung dr butique wanda tu..pandainya asya menggayakan sokong leher mama dia..semua tu akan jadi kenangan bila asya besar nanti..Tahniah dpt cek nuff.. ;)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

singgah mlm..
*done nestum*

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

asya comel..lya pun comel jer pakai tudung halfmoon tu..milo tabur wani pun suka..owh nk cashout nuff akhir bulan yer...tengs bagitau...instagram dh follow kan hikss

Si Matatajam said...

Macam cerita ada yek...suka tgk Asya sukakan buku...bestnya dah cash out smp 9 kali..

Huda Ahsin said...

Asha dgn Mamanya comeeeel aje...

...sWeeT uMi... said...

kena ngan tajuk la entry kali ni...pssttt umi dah add lya kat instagram ehehhe... (^_^)

dya bunga said...

mmg 1001 kisah..dya dh lama follow instagram akak

mush said...

dh follow ur instagram.. ;)

AnneRaini said...

teringin gak nak beli shawl halfmoon tu tp mcm malas pulak nak bershawl2 ni.

Dayana Bahar said...

banyak tul kisah tu.. yang penting kisah asya jadi keutamaan kan hehe

Che Rosliza Che mat said...

cantik tudung tue..mesti mahalkan...cr belum cashout lagi nuffang....tunggu dululah...hihihi

Mimie said...

1001 kisah dlm satu hari kan

dakcik said...

cntiknya lya..=)

9n0L4 said...

bestnyeeee. lya dh dpt byk la ehhh cek. nnt follow instagram kite jugak ye. ;)