Thursday, December 27, 2012

Banjir Besar Di Kemaman, Terengganu 2012

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Disaat menaip entri ni..hati memang tak tenang..memikirkan keadaan tak sini. Seumur saya hidup 27tahun disini... saya tak pernah tengok banjir seteruk ni berlaku di kemaman. Bayangkan..air naik hingga ke bandar Kemaman... dan banyak kawasan yang tak pernah dinaiki air pon dilanda  banjir. Dan, buat masa ni kawasan rumah saya masih selamat.. Tapi ada amaran berjaga-jaga kerana air dijangka naik. Sedih memikirkan kak long saya yang rumahnya habis tenggelam.. Satu barang pon tak sempat diselamatkan. Padahal kat area rumah dia tak pernah naik air. Dan air di kawasan rumah kak long dah cecah ke paras pinggang... Begitu gak yang menimpa rumah abang Fain... pon rumah ditenggelami air. Saya pasti ada hikmah disebalik musibah yang menimpa ni. 

Tarikh:
26.12.2012

Lokasi:
Chukai, Kemaman Terengganu


Kebetulan saya ambik cuti sebab saya tak sihat. Tapi... masa tu xtau lagi air dah naik .. Tengahhari tu saya folo Fain pegi kerja, sambil2 tu saya sempat snap pic.. Ini bukanlah sesi nak main air banjir ke apa.. Cuma sekadar merakam peristiwa yang berlaku.. Sebab ini kali pertama saya melihat banjir seburuk ni di Kemaman. Banyak kawasan di kemaman termasuk bandar mula ditengelami air. Ini hanyalah banjir dikawasan-kawasan kecil yang tak pernah dinaiki air... Kalo kat kawasan besar seperti Kg Bukit Mentok, Air Putih, Seberang Tayur, Ibok.. memang dinaiki air paras merbahaya...Sampai tenggelam bumbung rumah. Saya tengok dari pic-pic yang dishare kat FB pon agak menakutkan.


Ni petang, time ni air mula naik... malam..rasanya dah makin banyak naik..
 Ni jalan kat area rumah saya

Kat area Taman Ghulam, Gong Pauh...
Dari status Fb kawan saya yang tinggal kat sini, kawasan ni dah naik air paras pinggang..

UPDATE 27.12.12@10.12AM :
Air di kawasan Gong Pauh naik ke paras makin tinggi...

Area Taman Chukai Utama yang mula dinaiki air..
mendadak..

Taman Chukai Utama sebelah malam.. habis kawasa ditenggelami air. Dan jalan ke sini semuanya ditutup... Pic ni Fain yang snap sebab dia ke ofis, sebab nak tgk keadaan di ofis dia..
Bank Islam dah tenggelam...

UPDATE 27/12/12@10.12AM
AIR DI KAWASAN TAMAN CHUKAI UTAMA DAH NAIK & MELIMPAH HINGGA KE MAYBANK

Taman Fikri
Ini bukanlah sesi bersuka ria main air banjir.. Tapi pic ni Fain ambik spontan.. Ni 1st time asya tengok banjir.. Kesian dia... kena lak gigit lintah.. Time ni saya ke rumah abang Fain sebab nak tolong selamatkan barang & ambik baby Khalish .

Taman Fikri, masa sampai air paras ni je.. 
Tapi..memang laju je air naik

Dalam jangka masa tak sampai 30minit pon..air naik mendadak...
Dan... dengar cerita kawasan ni dah naik air paras peha-pinggang kot.

UPDATE 27.12.12@MO.12AM
SEBAHAGIAN KAWASAN PERUMAHA FIKRI DAH DITENGGELAMI AIR PARAS LEHER..

Inilah baby Khalish .. Kesian sangat kat baby terperangkap dalam banjir.
 Ni anak kepada abang Fain.

UPDATE TERKINI BANJIR DI CHUKAI,KEMAMAN TERENGGANU
27.12.2012

Jalan Batu 2 1/2, berdekatan dengan klinik kesihatan batu 2 1/2..
Jalan menghala ke Binjal-Air Putih
LAGI GAMBAR--> KLIK SINI

Kampung Pangkalan Pandan
LAGI GAMBAR--> KLIK SINI

Kampung Bukit Mentok
Ini rumah sepupu + mak sedara saya. Serius inilah banjir terburuk yang pernah saya lihat.
Dulu-dulu time banjir, x pernah sampai macam ni...
LAGI GAMBAR--> KLIK SINI

Bandar Baru Bukit Mentok
Rumah yang tengah tu rumah Kak Long saya.. Menangis dia tengok keadaan rumah dia yang dah tenggelam hampir separuh.. Satu barang pon tak sempat diselamatkan sebab air memang naik mendadak.
LAGI GAMBAR --> KLIK SINI


GAMBAR PENUH BANJIR DI KEMAMAN TERENGGANU
 BOLEH TENGOK SINI--->

INFO TERKINI TENTANG BANJIR DI CHUKAI, KEMAMAN TERENGGANU LEH REFER FB--> BULETIN ADUN CHUKAI

~ Banjir bukanlah masa untuk bersuka ria..bermain seperti pesta air.. jangan kerana terlalu asyik, nyawa melayang.. Setakat ni, dah ada 2 kematian remaja berumur 15tahun akibat banjir ni... di Taman Bandar Baru Bukit Mentok, sebelah je dengan taman perumahan saya... Berhati-hatilah...~

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

69 comments:

Aisy Nasiha said...

Cuaca skrg mmmg dh berubah.tempat yg tqk biasa banjir pun boleh banjir.. Sian orng kat kemaman tu.. Smoga tak ada mangsa yg terkorban ye, dari segi harta dan nyawa..kita sama doakan.

che mid said...

Allahu Akbar.. kali ni giliran keluarga lya pula diuji. Kuatkan hati che mid doakan semua yang terjejas sabar dan tenang dengan ujian ini. Take care ya..

norhidana miswan said...

agak2 kedai kopok leko yg kt kuala kemaman tu kene banjir tak ek Lya?

akak pun tak sangka kemaman blh banjir teruk, mcm tak sangka bandar yg selalu akak tgk ok dh tenggelam... nsb baik lah kami tak jd balik kerteh krismes aritu kami mungkin balik kg time maulidur rasul nnti... mintak2 masa tu sume nyer dh ok n dh tak tengkujuh lg kt pantai timur...

kasihredha said...

Salam lya
Kesian pd yg x sempat nak selamatkan brg2 tu kan...sure Byk kerosakan Dan kerugian.
Tp ini semua Kuasa Allah...kita tak tau disebalik kejadian...pasti ada hikmahnya.

Ibuhani said...

Harap banjir akan reda.......smoga x ada kemalangan jiwa berlaku. Jaga diri ye org kemaman semua. Mama asya n keluarga jugak!

Kunang-Kunang said...

Terima kasih berkongsi gambar yer lya.

Semoga yg terlibat dgn banjir tabah.

Chekgu Azrine said...

Kesianya derang..mmg terukla banjirnya..huhu..semoga mrreka bertabah ye..ada hikmah tu..insyaAllah..

Cho Zila said...

dah lama tak tengok banjir.. tak nakpun kalau boleh...
gerun akak tengok warna airnyer... memang kali ni banjir lagi teruk yerk... tengok berita ngan blog kawan2 dari pantai timur...
kesian asha.. .. takper pengalamantu...

el said...

inalilah..smoga org2 kemaman selamat dr tragedi banjir ni...

♥cikmOt♥ said...

lya, pepun hati2 di musim banjir tau...

syawalsimpsons said...

alahai siannyer....sempat lagi posing2 dalam banjir ye..kikikik

CtAyue said...

salam lya.. tu lah inilah jgk first sy tgk bandor kemaman banjir.. kt smc pun naik air erk.. rumah sepupu sy pun naik air jgk..kesian pulak

Chic Na said...

bahaya. kena lebih berhati2 di musim banjir ni. kesian baby khalish. :)

Ina Haireina said...

takutnye kalau berhadapan dengan banjir ni.. harap2 semuanya akan kembali baik dengan segera..

etuza said...

Kita ambil iktibar agar sentiaza zikir kepadaNya ya, banyakkan doa dan bersabar dalam tiap ujian. Kita insania ni kenalah membantu orang2 susah ...hulur apa yang semampu seikhlas kita, sampaikan ucapan banyakkan sabar kepada ayag khalis tu..

dya bunga said...

bila banjir ni lah kita berhati-hati kan.. banjir ni banjir kot

Allene said...

jgn main banjir ye lya... :)

maszmadi said...

moga semuanya selamat ye lya.....

are_lin@yu said...

kesian pulak fikirkan mangsa banjir..abs brg2..dgn anak nk sekolah..dugaan kan..

LydSunshine said...

Comeynya baby khalish.. Kuantan pun banjir gak Lya. Padahal sebelum ni bandar kuantan mana penah banjir. Ni semua area bandar air naik. Saya kebetulan masa tu pegi SSM Kuantan kat depan masjid tu. Masa nak escape drpd tempat tu, air dan naik melebihi buku lali. Jem takyah citer la. Masuk jalan ni, tutup, masuk jalan tu tutup. Mmg seksa gile.

Fadilah Aziz said...

salah satu ujian Allah, moga banjir di sana cepat surut..

Deqla manjew said...

haihh... sana sini citer psl banjir..ni citer semlm kan dear? smpt pulak bergmbr eh.. hihi..

fiqkbe said...

laju giler air banjir tu naik. hope laju jgk air banjir tu kering nnt..

Tina Othman said...

kesiannya

musim2 hujan ni air cepat je naik kan, mana yg kawasan rumah rendah tu, jenuh nak berpindah, naknya ada anak kecil

Mrs.Izi said...

kita nk blk kg ni weekend.risau lak takut terperangkap dlm banjir

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

bahaya kalau main air time banjir nie...

Qhaifa Nur said...

cuaca tak menentu skrg LYA...teganu pun banjir juga...

byk juga kws yg dinaiki air...

Nafira usof said...

MasyaAllah.. teruknye~ risau plak kat rumah Mak zura.. sebelom nih mmg tak pernah kena banjir.. banyak kawasan yang tak pernah kena banjir tapi tahun nih kena.. harap2 semua selamat~

masa nih memang kena pantau anak2.. jgn bagi mandi air banjir tanpa pengawasan orang dewasa..

harap2 tak lama banjir nih..
lya take care k~

Daddy Ziyyad said...

Salam perkenalan..
Ya Allah, teruk juga banjir di Terengganu kali ni kan...Kawasan bandar Kemaman/Cukai yg banjir tu, sampai ke kawasan Hai Peng Kopitiam ke? :P

Sebab saya baru balik dari Dungun 24 Disember lepas...saya coretkan sikit kisah kat entri saya ni:

http://alwaqiahalmulk.blogspot.com/2012/12/musim-tengkujuh-banjir-di-pantai-timur.html

ieda said...

ya tuhan dikk
teruk erkkk
sampai naik paras leher tuu x leh terima tuu
bahaya tuuuuuuuuuuuuu

apa2 punn rasanya dah semakin surut kan .. harap2 x der apa2 yg lebih bahaya berlaku ..

deq's qienz said...

lorr sianyaa..mg semuanya cepat beransur pulih ya..

Cik Nur said...

MasyaALLAH....

Habis rumah..bilalah air nak surut ye..

mesti byk keje lepas ni nantikan...

apapun, moga mereka semua tabah hadapi ujian dariNYA...

setuju dengan Lya..bila banjir bukan untuk bsuka ria..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
allahurabbi...
ada hikmah disebalik banjir yg belanda..semoga mangsa banjir tabah..

tq lya share / update status kat blog & FB..

diana said...

teruk juga banjir kali ni ye..

haney said...

kesiannye banjir.

Dayana Bahar said...

Rumah kawan akak kat bdr bukit mrntok pun kena gak... huhu kesian semua... banjir besar kali ni

lelamaisara said...

tu la tgok kat tv teruk kan..sebelum ni tak mcm ni kan...dugaan..moga mereka tabah....

Love Umi said...

hope lya sekeluarga baik2 aje time musim banjir camni...takut plak rasa tgk pic2 banjir tu...

Mrs Velentine said...

jangan kesihatan diri & keluarga yg lya..masa banjir ni senang dpt penyakit..

dhiera said...

nampak macam tak ujan tapi cepat ea air naik. dulu dekat sekolah pun pernah banjir sbb tanah rendah, tak suka bila banjir sbb macam geli nak jalan.

kinara kinatara said...

banjir terok kan kak di pantai timur..xp pom tengok brita budak 5 ke 6 tahun meninggal..

Haryati Faizal said...

teruk jugak ye lya...
semoga banjir cepat surut ye...

thenunu said...

Semoga awak.dan.keluarga dipermudahkan urusanye..saya doakan

Yana Libra said...

takut tgk..harap family leonerz di kemaman dalam keadaan baik2 aje..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

haah lya, beso banjir thn ni..
akak sy duk gong pauh pun kena pindah. sume jalan tersekat..

comel blog lya..
tulisan jenis nape tu..

Hanih Borhan said...

Kesiannya kat Kakak tu,sampai pinggang naik air? Gila!...

saya kat Kuantan ni pun banyak kawasan yg air naik... Dahsyat kan?...

Btw,gambar lawa2 semua... :)

Gieyana said...

Siannya..mmg x djangkakan kan...

mama aini said...

assalam lya..ehem mama tgk berita TV t`ganu paling teruk banjir..anak mama balik kebesut hari rabu..mujur hb dia tahu jln altenatif..jadi diaorg tak kena banjir tu..mama risau juga sbb mereka naik kereta..
maaf ya baru arini lawat lya..mama pun tak sihat juga.. :(

Fatisha said...

rumah sy di bandar baru bukit mentok tak dapat pe pun diselamtkan,,, sy d KL.. balik2 semua dah tengelam....

Fatisha said...

rumah sy di bandar baru takde pe yg dapat diselamatkan,.. sy ke KL hari krismas.. balik keesokkan harinya semua dah tengelam...

mamalieyna said...

Ya Allah..bahayanye...semua kena lbh hati2x..seram nengoknye..huu

mama aryan said...

teruk juga banjirnya kan..tp mmg susah kalu banjir nak kena bersihkan rumah lepas tu kan..harap2 semuanya akan baik dgn cepat

Eliss Mie said...

cantiknya. pernah pergi dulu sekali kat pantai ni masa belajar kat TATI. rindu kenangan kat kemaman.

mummy_ayu said...

tu la..kesian sgt gk.sbb teruk gak banjir kat sana...semoga semua yg terlibat tabah hadapi dugaan nie.. and harap semuanya cepat kembali spt sedia kala...

Che Rosliza Che Mat said...

camna nok balik nie banjir teruk...

shaFazie said...

smga semua slmt & sbr harungi ujian ini..

sume pic nice & menceritakan sglanya

nik ros said...

kesiannya.ade yg sampai paras pinggang tu. menakutkan jea

Mimie said...

memg teruk la banjir die

Misz Mieza said...

Ya Allah, memang pertama kali tengok banjir besar melanda bandar Kemaman ni.. Dengar kata hari ni (28/12) air di kebanyakan kawasan dah mula surut.. Alhamdulillah..

ummu said...

salam Lya
Allah, sayunya akak tengok pictures ni...akak sekeluarga pun dlm keadaan berjaga2...dok perhati je paras sungai dan situasi terkini banjir

sal ya said...

tahun ni kat certain negeri mmg dilanda bah besar jugak kan?

QasehnyaRania said...

jaga diri dan keluarga yer..
hati2 tau

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Teruk juga ya Lya...rumah dah tenggelam tu...Moga semuanye selamat & kembali spt biasa..

NoEn said...

wah teruk juga ye bila tengok gambar kat area bukit mentok tu...
sy pun stuck kat tengah2 banjir hr tu tp alhamdulillah rumah sy xkene banjir

N.Aima K said...

alahai..hati-hati untuk lya dan keluarga!!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

teruk juga kan banjir...kesian semua mangsa2 banjir..moga semuanya selamat dan banjir cepat pulih

Ema Blog said...

skrg banjir lagi tak?

Dayana Bahar said...

memang paling teruk banjir kali ni.. huhu

9n0L4 said...

gile teruk banjir tahun ni. nasib baik binjai tak kene.

Buat Follower, Jangan Lupa Tinggal LINK kat kotak KOMEN entri terlatest ye.