Monday, December 10, 2012

DIY : Banner Happy Birthday

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Do It Yourself ! 

Setiap tahun, bila tiba hari lahir asya, saya memang suka buat persiapan dengan hasil sepenuhnya dari  tangan saya. Terasa kepuasan disitu. Dan saya pasti, diatas setiap keikhlasan yang dibuatkan untuk membahagiakan anak, dia akan turut merasai kasih sayang kita. Saya melihat sendiri dari diri asya, bila dia bangun pagi & tengok ada hiasan kalerful.. saya nampak keterujaan diwajahnyer. Terus dia peluk saya & kaya.." sayang mama!". Dalam meraikan harijadi... BANNER HAPPY BIRTHDAY seperti menjadi salah satu kewajipan kan. Sebenanrnya berlambak kat kedai yang cantik-cantik... tapi harga dari hasil tangan seorang ibu lagi tinggi nilainya kan? Kalo kita google ada berlambak tutorial untuk buat banner.. Macam-macam peseng. Untuk harijadi asya, saya ingin kan tema kalerful untuk keceriaannya.. Dan ideal untuk membuat banner ni datang on the spot. Memang simple & mudah.

Banner kalerful yang simple untuk hari lahir asya yang ke-4

BAHAN-BAHAN :-

1. Note pad colourful. Saiz kecik ke ni..lebih kurang separh A4...maybe kecik sikit kot. Note pad ni saya beli dengan harga RM2.50. Dari note pad ni,banyak mende saya boleh buat... untuk banner, goodies & topi happy birthday... Saya just beli satu ni & memang lebih daripada mengcukupi.

2. ABJAD HAPPY BIRTHDAY . Yang ni saya just guna Powerpoit & print out. 1 kertas A4 leh guna untuk 4 abjad. Seterusnya potong mengikut bentuk yang kita nak. Maybe leh buat bentuk bulatan, petak, segitiga dll. Kos yang ni.. FOC...

Hurf abjad yang diprint tadi dipotong mengikut bentuk yang kita nak.
Setrusnya match kan dengan notepad colurful tadi. Saya saja buat warna-warna kontra atau blocking colour/

Seterusnya tampal hurf abjad tadi atas kertas notepad kalerful & tunggu kering.

Dan akhirnya... inilah hasilnyer... 
Dengan modal hanya RM2.50 sahaja.
Ok la..ntuk sekali guna kan?

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

49 comments:

lieyalatif said...

kreatif sgt2 lya...dan lagi satu..rajin!! yes...tu keywordnye heheeheh..untung asya ade mama yg rajin dan kreatif....

Nyue said...

DIY itu lebih bermakna..

Mimie said...

bila DIy nih lg jimatkan kos kan?

Cho Zila said...

akak perasan tiap kali besday asya der jer banner yang cun gitu yerk... rupanyer murahjer.. memang banggalah asya dapat mama yang rajin gitu...

Mrs Lurve said...

cantik!! simple dan mudah! mesti asya suka apatah lg hasil tgn mamanya sendiri..

Fiza Rahman said...

Ok. Lepas ni bley try buat.

~aYu~ said...

kreatif...
ayu pun nak DIY je banner utk birthday si kakak sabtu dpn... wat kecik-kecik je pun..

m.u.l.a.n said...

bertuah asya sbb mama asya rajin & pandai buat semua ni.. cantik..

Solehah Shamsuddin said...

kreatif.nmpk simple je,tp cantik

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

rajinnyer mama asya buat banner sendiri...but betul la if kiter buat everything sendiru kepuasan tue lain khen...kreatif!

lelamaisara said...

ok sangat lah lya..jimatttt

Qhaifa Nur said...

mmg kreatif LYA...
modalnya pun tak mahal...hasil sungguh puas hati...

LydSunshine said...

Sangat2 okay Lya. Simple and sweet je. Betul lya, kalo kat internet macam2 tutorial ada. Saya pun, sebab selalu tgk macam2 tutorial tu la yang rasa nak buat sendiri banyak benda. Sebab rasa cam senang je nak buat. Tapi kalo utk tutorial yang susah2 skit, biasanya mat saleh je yang suka bagi tutorial. Orang melayu biasanya kedekut dan suruh beli ebook.

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

simple tp cntik,,yg penting hasil tgn mamanya tu =)

thenunu said...

Suka sgt.benda yg kita buat sendiri utk anak anak memang terasa lain feelingnya

ANIM said...

untung asya dapat mama yg kreatif..

syariza09 said...

kreatif & rajin, mmg berbaloi :)

Chic Na said...

lya mmg kreatif.

maszmadi said...

sesuai kalerfull tu ngan asya yang ceria kan.....

Cinta Misteri said...

Hehehe..good job Lya. CiM pown tk penah buatkn banner utk birthday ank2 CiM.

deq's qienz said...

rajin lya..boleh la dq kiv bnda nih..nice sharing :)

aanie said...

ok gak diy ni kan...nanti blh la buat..

mama aini said...

assalam dear..ehem kreatifnya lya..cantik !!!..

dhiera said...

simple but really colourful. boleh menceriakan hari~

Nens Collection said...

mmg cantik..kreatif la lya!..;)
murah tp penuh dgn keceriaan..;)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

hasil tgn ibu untuk anak mmg lagi nampak keikhlasannya.....cantik..lya kreatif la :-)

ezasunflower said...

simple & just nice... @__@

Riedaffya ibrahim said...

yg penting hasil tangan mama nye sendiri..

ieda said...

memang menjimatkan !

nanti nak wat macam nie bila bday anak2 tahun depan ekeke .. berangan !

Cik Nur said...

kreativiti itu pentingkan..
mesti asya akan ingat sampai bila2

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
mmg kreatip lya ni..untung asya ade mama yg kretip mcm lya.. :)

mmg cantik..

eh eh...ingat masuk salah umah..rupenye dah tuko cat wall baru ye...tantekkkk ^^_

Cikgu Ma said...

selamat hari lahir asya..

Chekgu Azrine said...

pandai dan kreatip mamanya..

etuza said...

keratif, nampak berseri2 hari lahir adik ...

el said...

kiutlah layout lya ni...sng skit nk bc dulu tu besar sgt hahaha

kak nora said...

gud job...jimat sekali..boleh beli bende2 len plk..

Gieyana said...

cute..kreatif tuel awak...:-)

Kasih Salina said...

cantik & kreatif..ok la tu Lya,mesti rasa happy kan dapat buat sendiri tuk ank2..

happy besday Asya..

RuMaH TuA said...

Ok sangat!
Sangat rajin...

Moga Allah kasih.

Che Rosliza Che Mat said...

kreatif la....buat sendiri lagi jimatkan.....

mama aini said...

sangat cantik banner tu..kreatifnya lya..

TiranaAduka said...

bg tirana aduka .dah ok .terbaik tu.

Dayana Bahar said...

Cantik dan kreatif.. hehe bertuah asya

munna said...

simpla tapi kreatif .... buat sendiri lebih rasa puas kan

Si Matatajam said...

Memang berpuas hati jika kita yg buat sendiri..

sal ya said...

kena rajinkan otak utk berifkir dgn kreatif kan? kadang2 benda simple pun malas nak fikir.

Deqla manjew said...

gigihnye buat demi ank kan..sweetnyeee...

shuhadaothman said...

kreatif kak! bende simple boleh jadi cantik :)

9n0L4 said...

sgt sesuat utk org yg rajin dan penjimat. mesti cube buat ni. ;)