Monday, December 31, 2012

Persiapan Persekolahan Asya

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

31.12.2012... kita dah berada di penghujung tahun 2012. Cepat betul masa berjalan. Bermula tahun baru, jadual hidup saya akan mula berubah. Rekod terbaik setelah berbelas tahun, buat kali pertamanya di tahun 2012 ni,, saya betul-betul dapat menikmati kehidupan saya semula.. Kalo sebelum ni, hidup saya banyak dihabiskan di hospital. Saya hanpir lupa macamana nak menikmati makanan.. Kalo tengok pic saya dari tahun dulu ke tahun 2012..memang ketara perubahan saya... Dari segi tubuh yang makin berisi.. Muka yang lebih berseri. Bila orang tanya, saya pakai apa.. Padahal..saya pakai produk yang tetap sama dengan dulu, Safi Rania.. Jawapan sebenar akan perubahan wajah saya ialah, sebab saya sihat. Percayalah, dulu saya pucat.. sebab selalu sakit. walau pakai apapun tetap takkan berseri. So, kunci untuk keserian wajah ialah..pastikan tubuh badan kita sihat & ceria.. Insyallah.. Untuk tahun-tahun seterusnya, saya mendoakan semoga tuhan terus mengekalkan kesihatan buat saya.. Namun tak diakui, saya tetap selalu sakit-sakit..cuma saya masih mampu bertahan & tidak sampai warded..tapi tetap kena berhati-hati & tidak lalai dengan kesihatan diri.

Esok, 1.1.2012, adalah hari pertama buat asya yang akan memulakan sesi persekolahannya di Tadika Al-Jannah Cyber Montessori. Saya tak tahu nak kata apa.. antara sayu & gembira.. Terasa bagaikan mimpi, rupanya anak mama yang satu ni dah besar.. Itu hakikat yang mama harus terima. Tapi.. buat selamayna, asya tetap baby mama..sampai bila-bila. Mama berdebar menunggu hari esok.. sebab tak tahu lagi macamana reaksi asya. Sebab inilah kali pertama asya berpisah dari keluarga. Selama ni, walaupon saya bekerja, tapi asya dijaga oleh tok ma dia. Mama harap, asya baik-baik saje.. Bercakap tentang persiapan sekolah untuk asya, memag saya rasa agak blur.. Sebab tak tahu nak beli apa. Tapi menurut cikgu asya, beg sekolah dah disediakan.. Tapi oleh kerana asya nak sangat beg sekolah tayar, so belikan jugak. Beg sekolah ni boeh la letak baju bekalan+kain sembahyang asya. Asya akan memulakan sesi persekolah bermula dari pukul 8.00 pagi- 12.00 t/hari. Pada pukul 1.00 petang-2.00 petang adalah waktu rehat/tidur. Selepas tu, dia akan mandi dan bersiap untuk kelas agama, mengaji+kafa bermula pukul 2.00 petang hingga 3.00 petang. Kalau ikutkan, ada lagi kelas komunikasi sehingga pukul 5.00 petang, tapi untuk permulaan saya ambik sehingga pukul 3.00 petang dulu. Biasa asya biasakan diri dulu dengan sekitar sekolah. Saya tak nak asya stress ..

Beg tayar Barbie idaman asya... + pencil case . Kasut lak, teacher asya suruh beli kaler hitam sebab banyak xtvt luar, takut kotor. Susah sangat nak cari kasut hitam untuk asya.. Sebab saiz asya yang kecil molek.. Jumpa-jumpa lak, yang terlalu mahal, harganya cecah rm100++.. huhu.. terasa sangat mebazir, sebab kasut ni nak kena lasak-lasak.. Last-last jalan kar ekspo, jumpa gak kasut hitam, just RM15 aje. Tapi, tetap xde saiz asya... Tapi ambik gak yang saiz besar sikit je dengan kaki asya.. 

Rasanya, pensil tak perlu beli kot. Sebab alat tulis pihak tadika dah sediakan kot. Tapi yela.. asya bersemangat sungguh.. so, beli je la untuk dia.. sebagai pembakar semangat .

Pencil case Minnie Mouse. 
Saya beli yang jenis beg sebab lebih tahan lama berbaqnding yang "box".

Ini yang paling lawak sekali... Padahal, kat tadika dah sediakan makanan+minuman.. Tapi dia nak gak set ni untuk bawak bekal.. Pegang tak nak lepas-lepas... Bersemangat sungguh anak mama.. Macam nak masuk darjah 1 je..

Saya belikan towel baru 2 helai & towel kecil. Towel baru ni nak bekalkan pada asya untuk dia mandi tengah hari sebelum bermula kelas agama. Towel kecik tu, in case dia nak lap-lap peluh atau kotoran. 

Yang ni saya tak tahu pihak tadika ada sediakan atau tidak. Tapi, xpela.. saya tetap sediakan sabun mandi + bedak Carrie Junior.. Memang wangi! Baby Oil untuk rambut asya & berus gigi + ubat gigi. Asya dah lama gunakan ubat gigi berangin.. Sebab terasa lebih segar.

Dan...yang paling penting botol susu.. hehe.. macam kelakar je kan?? Umur dah 5 tahun. Tapi nak wak camner, asya memang banyak minum susu daripada makan. Susu ni bagi minum time dia rehat pukul 1.00 petang sebelum kelas agama. Hokkk olohhh mama pun, padahal..mama asya lagi kelassss... sampai umur 9 tahun isap botol susu..

Asya Eksited Nak Ke School
*
*
*
Pic ni betul-betul nampak anak mama dah besar... Baju yan asya pakai ni sebenarnya baju dia time baby-baby dulu.. Masa baby dulu, bila pakai jadi dress... Sekarang umur 4 tahun dah jadi shirt. Dulu masa baby, baju ni paras lutut...

Ewahhh.. kemain lagi melaram. 
Jangan sampai masa tarik baju mama lak.

Owhh... baby mama ! Bagaikan mimpi.... bila teringatkan saat membawa asya ke dunia dulu. Betul-betul membuatkan mama sebak. Mama tak sangka... dalam keperitan berjuang untuk meneruskan hidup dulu.. Kini baby mama dah nak ke sekolah.

Mama doakan semoga asya berjaya dalam pelajaran.Mama tahu asya boleh. Semoga Allah Swt terus melindungi baby mama & diberikan kelapangan hati & minda dalam menimba ilmu. Macam asya kata , "pergi school, boleh bergembira & bermain bersama-sama" . Ni dia tiru ayat dalam upinipin The Musical. Asya belajar rajin-rajin ye... Semoga cita-cita asya nak jadi doktor akan tercapai. Asya kata nak ubat sakit mama kan.

see.. dah besar asya kan?.. 
Baju yang sama asya pakai... masa asya kecik dulu.. Umur tak sampai setahun pon lg ni.. Rindunya kat baby mama ni

~ 1.1.2013, asya pergi school.. Mama & Papa lak pegi dating berdua.. hehe.. Buat kali pertama selepas 4 tahun, mama & papa akan dating berdua.. Mesti mama & papa terasa sunyi tanpa kehadiran asya. Sebab, sejak kehadiran asya papa & mama tak pernah kemana-mana berdua kecuali ke ofis. Dari dulu... papa takkan kemana-mana kalo asya atau mama xde.. Walau kemana pon..mesti WAJIB bawak asya. Memang papa xleh berpisah dengan asya. Huhu.. papa tu memang suka nepek dengan kita la asya. Yang lucunya, bila papa dia kata nak dating dengan mama tengok wayang.. asya nangis.. sebab nak tinggalkan dia.. ~

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

65 comments:

@lfidah @dim said...

kejap jea asya dah besar.dah nak ke sekolah pun..selamat bersekolah asya..

Cik Puan Nurul said...

asya sekolah tadika mana?amik pra ke?
nampak besar dan tinggi dia.
sama lah anak saya pun xlepas botol susu tp bukanlah minum susu suka minum ribena dlm tu.debor2 neh tak tau guaner dia nnt kat sekolah dahlah xsuka berak kat toilet kencing je dia nak masuk toilet.

Cik Puan Nurul said...

eh dok perasan ade sebut nama sekolah huhu

Cinta Misteri said...

Yg paling pnting Lya kena jaga diri. Bila asya dh star sekolah psti akn meletihkn.
Hahaha, tk sanga tu baju asya msa kecil.
Aqil ank CiM pown madih d tadika, nx yr naik stingkat ke class 6 yrs

Jue a.k.a Ibu 2F said...

tahniah asya...
dah sekolah ye sayang ...
belajar rajin2 tau

Makbed said...

Ohh..selamat gi skolah asya. Jadi budak pandai kebanggaan ibu ayah. Touching kan bila anak dah besar ni? Oni blom skolah lg... baru masuk 4 tahun.

syawalsimpsons said...

selamat masuk alam persekolahan asya

Siti Asiah said...

LYAfrina:tak sabar nak g skool ye Asya...mesti seronok nnt ramai kawan kat skool...asiah dl kuar jugak airmata time 1st day ak htr anak slg ke tadika...terharu campur gembira,rase sebak sbb nk lpaskan dia ke skolah...rase cam dia still bb lg...(",)

Nens Collection said...

nmpk sgt asya dh besar kan lya..nk sekolah dh..
moga asya jd anak harapan keluarga..
suker betol nens tgk pink2 ni..geramm plak brg2 gegerl ni..hehe

N.Aima K said...

alahai bekal botol susu kih3x

dhiera said...

asya sama lah macam saya kecik2 dulu. dah besar minum dalam botol susu cume saya bukan minum susu tp ribena~

Masya said...

mmg terasa anak dah besar bile mereka nak kesekolahkan.. amboi sampaikan mandian pun koleksi baru hihihihi... semangat asya..

Allene said...

amboi... btol susu.... belajar rajin2 tau asya...

LydSunshine said...

Botol susu tu utk minum kat skoloh ke? Rasanya sekejap je tu. Mesti ia malu kekgi bila tgk kawan2 tak isap botol.

Kasut tu bakpe tak beli 2? Dah kalo susah nak cari, nanti bleh asya tukar2 kasut.

Lya, towel mandi tu beli mana? Cam comel je. Nak beli gok.

AdaM Hawa said...

dah besar dah asya.. tunggu next entry cite asya kat sekolah pula..

aTieYusof Family said...

comel asya...wah dah complete brg2 sekolah ya..:)

Chekgu Azrine said...

Sebak akk baca..semoga sis kuat semangatvye demi asya..

Qhaifa Nur said...

betul LYA bila kita sihat, segala urusan berjalan lancar...org kata pemakanan yg pengaruhi hidup kita..

bila anak2 mula sekolah LYA baru kita rasa dah besar rupanya mereka...asya pun dah makin besar time ni teringat zaman mereka baby...rindunya

mummY daniSha said...

excited kan?taun lepas pun sy excited...taun ni kurang sket dah hehe

Deqla manjew said...

wahh... dah besar la anak dara comey niii... awl2 dah bergaya ngan beg skolah baru yer.. haha

Mama Adam said...

Hihihi... boleh ke bw botol susu ke school? Tp sbnrnya, mmg ada budak yg masih berbotol susu di school adam ;)

Insya allah... bersemangat maknanya lebih bersedia

Fadilah Aziz said...

Lya, saya doakan kamu terus sihat..insyaAllah..dan asya, selamat bersekolah..:)semua pinky ye!

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waa...mesti seronok tgk gelagat asya nnt time g sekolah... :)

lianalovekhairi said...

Selamat ke sekolah......jangan nangis2x kat school nanti tau Asya.....

Mimie said...

wah Asya tak sabar nak pergi sekolah....beg kaler pink lagi

Haryati Faizal said...

eh minum susu botol lagi ye?, mana boleh dah pi skola...kene stop la...minum kat cawan pulak...hihi... selamat belajar ye asya, semoga jadi anak yg solehah....

Nyue said...

selamat g skool yea asya...wahhh...mama dh sediakan semua kelengkapan yea...bgs nye mama asya ni kan..hehehehe...

Norhaizan hakim said...

Teringat waktu menyekolahkan si bongsu ke pra sekolah tahun lepas...meraung-raung dia memanggil ibu...nasib baik 3-4 hari dah ok..maklumlah sibongsu..manja sikit!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah asya msti xcited habis nk g sek..belajar rajin2 yer sayang....kejap jer ms berlalu tgk2 ank dh sek kan....

are_lin@yu said...

sweetnya asya...dah besarkan asya..tak pe k.lya kenangan masa asya mmbesar masih dlm ingatan kan..baby k.lya sampai bla2..hehe..selamat ke sekolah asya sayang ;-)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Lya..
Hai Asya..
Hihi..sungguh cute tgk asya pakai baju tu time kecik2..
Yes mama.. asha big girl’s now…
Sepanjang setahun jadi pengikut blog lya ni rase mcm dah mmbesar same2 ngan asya.. hihih..
Tahniah asya dah g skol,,mmg dah besar asya tau..

Hihih.. selamat berdating ye papa&mama asya.. :)

Myra Jay said...

Heheee Sweet..

InsyaAllah Asya akan behave di Tadika tu, Mama jangan risau ye - jawab Asya :D

trah zain said...

bestnya nampak,,hehe..
kelakar gak, umur 5 tahun guna tu lagi,, mesti manja ni,,hehe

Ema Blog said...

belajar rajin-rajin yer asya....

Che Rosliza Che Mat said...

EXited betul asya nak sekoloh hihihi

Afasz said...

comel nye asya !! kecik pon comel , besar pon comel , mncm modelllllllllllll

ieda said...

tudiaaaaaaaaaa .. wahh semangat betul asya ..

complete semua dari barang2 sekolah ke set2 bekalan ... hurmm lepas nie lya lebih sebuk dari sblmnyee lah kan ;)

Ibu Lala said...

Wahhh semangat nak sklh. Belajar rajin rajin ye. Cantik bekas bekas tu...

Mrs Velentine said...

comelnya asya masa kecik..botol susu???hehehe...rasanya pihak sekolah akan biasakan dia minum kat cwan...

Mrs Velentine said...

comelnya asya masa kecik..botol susu???hehehe...rasanya pihak sekolah akan biasakan dia minum kat cwan...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Excited Asya nak p school..mesti happy dapat ramai kawan..Cantik beg Asya...
bila tgk Asya nak p skool tak sabar plak lily nak bg sekolah Qis.. macamanalah agaknye dia tu.. 24jam berkepit ngam mamanya ni..

mama ila said...

wahhh..eksited eh nak gi school.. siap posing ngn beg lagi hah =)

Riedaffya ibrahim said...

asya susah besar ye lya..sama ngan Ifiya..esok akan melangkah masuk ke sekolah yang sama...semoga asya jd anak yg baik ye..

Cik Nur said...

waaa..dah besar dah dia.... comel2 semua barang dia.. :)

tak saba rpula nak tggu lya update entry pasal asya esok.. :)

Misz Mieza said...

Besar dah Asya.. Semoga menjadi anak yang cemerlang dan menggembirakan hati mama & papa ye.. ^_^

deq's qienz said...

wahhh excited dia ek..qhayra dah lama dah bersekolah..hikhik..sgala kelengkapan slalunya diorg sediakan kalo qhayra hya bawak towel gan baju salin saja,hihii kasi bantal gan dia tak guna pon..huuuhuu

Rasp said...

mesti dia excited sis...
dah ler semua barang baru2 kan...
bertambah2 dia semangat...

Sapphire pun still hisap botol ok sis...
umur dah 6 tahun tetappppp berbotol *ihiks*

LydSunshine said...

Tadi rasa cam dah komen kat entry ni.

Nurulhuda Abdul Latip said...

Kira esok asya dah start sekolah la kan..kejap je kan masa berlalu..anak saya zara pun nak masuk sekolah tetiba rasa sedih pulak..mungkin sebab dia girl tu yang rasa sedih tu.

Cikgu Ma said...

semangatnya asya nak pergi tadika...

diana said...

nk sekolah dah dia...
insyaAllah..tak meragam nya kat sekolah.budak2 sekarang dah cerdik..tak macam kita2 dulu..heheh

Dayana Bahar said...

kat mana tadika tu lya... hehe asya budak matured.. pasti dia tak nangis2 hehe.. xsabar nak dengar cerita asya pada hari pertama di sekolah hehe

fantaghiro ms said...

Selamat bersekolah khas buat asya.hi3 bersemengat je dia ye. semoga asya menjadi anak yang solehah. aaaamiinn

Si Matatajam said...

Sekejap ja rasa masa ni berlalu..sok anak2 kita dah nak masuk skool...

mama aini said...

assalam lya & selamat tahun baru 2013..ehem semua dah ready?..tentu asya excited sgt nak ketadika kan !! .. ;)

Kasih Salina said...

banyaknya kelengkapan sekolah untuk asya..asya lahir tahun 2008 yer..sama umur dgn ank auntie ye..

Chic Na said...

excited aysa nak g skool. harap semuanya baik2 je. asya kan good girl. ;)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

selamat bersekolah Asya sayang,heheh bsemangat tgk brg2 baru ni kan =)

Puan Kutu said...

semangatnya asya..beg baru, bekal alat tulis,botol susu semua baru..selamat melangkah ke alam persekolahan. Insyaallah asya pasti baik2 saja..:)

Cik Aini said...

alololo
dah besar dah Asya..dah nk sekolah dah..
cemana Asya kat sekolah?ok x?

wan nurul hezrina said...

kalau kat sekolah lebih diajar berdikari..nnt asya akan biasa insyaallah..wah lama tuh pakai baju2..cumilnya asya.

shuhadaothman said...

selamat bersekolah asya. hehe. 1st day mcmana k.lya? Belajar rajin-rajin, besar nanti jd doktor taw. Jaga mama & papa :)

shuhadaothman said...

selamat bersekolah asya. hehe. 1st day mcmana k.lya? Belajar rajin-rajin, besar nanti jd doktor taw. Jaga mama & papa :)

sal ya said...

hahaha... minum botol algi ye. anak2 akak dah berhenti. guna cawan je. tp ms sekolah dulu, awal pg sblm pegi sekolah dgn balik rumah je terus capai botol. skg je tak lagi dah.

9n0L4 said...

menurun dari mama die lani minum susu botol. hehe.