Wednesday, December 19, 2012

S.T.R.O.N.G.E.R

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Rasulullah s.a.w bersabda,
“Tidak ada seorang muslim yang ditimpa cubaan berupa sakit dan sebagainya melainkan dihapuskan Allah Taala dosa-dosanya seperti pohon kayu menggugurkan daunnya.”

1st, saya ucapakn jutaan terima kasih buat semua sahabat yang mendoakan kesejahteraan saya di FB sebaik saja saya upload pic saya kat Emergency Room (ER) di intagram .. Sesungguhnya, doa-doa kalianlah senjata & pendorong untuk terus tabah & bersabar dengan setiap musibah yang berlaku. Hakikatnyer, saya memang xleh berpisah dengan hospital... Sya ingatkan tahun ni saya dah BEBAS... cukup2 kuat & sihat se-sihat-sihatnya.... Tapi.. hakikatnya, saya masih lemah... terlalu lemah. Saya menidakkan... walaupon saya sakit.. Cuba bertahan... dan akibatnya ..... 

17.12.2012 @ EMERGENCY ROOM
5.30pm - 8.30pm



Akibanyer, setelah seminggu++ cuba bertahan & menidakkan sakit.. Saya anggap ianya sakit biasa-biasa..rupanya... LUAR BIASA ;-(..Sebenarnya, start Khamis minggu lepas, masa berssiap nak ke ofis, nampak darah meleleh dari hidung... Tapi...lepas tu stop & xde dah... Bermula malam Khamis tu saya dah mula x sedap badan & sakit2...

 Masih cuba happy2 kan diri & teruskan kehidupan macam biasa, pergi kerja... Fain suh duk rumah, rehat.. tapi degil.. tetap nak g kerja..Kononnyer, mana sakit pon.. sikit je. Sakit makin menjadi, sampai terketar badan kat ofis menahan sakit.. tapi masih slumbber buat kerja, wak lawak2 bodo dgn ofismate.. & dalam masa y sama sms Fain, gtau.. sebenarnya memang dah xleh tahan sakit. Ofismate pon, masing2 suruh ke klinik.. Balik kerja, terus Fain hantar saya ke Emergency Room (ER). Dan, saya suruh dia ke ofis.. sebab saya masih ok & stabil. 

Sebaik masuk dalam ER, x perlu perkenalkan nama.. dah ada yang tegur. Ayat pertama " Awak makan ubat tak".. Dalam muka berkerut tahan sakit, saya senyum je.. Nurse ni memang baik dengan saya, masa saya koma sewaktu mengandungkan asya dulu, dia lah yang menjaga saya di ICU.. Dan sekarang dia dah tukar ke ER. Sebab tu dia tahu segalanya tentang saya.. Dan, masuk je terus dia ceritakan semua ttg saya pada doktor. 1 bonus untuk saya, sebab saya tak perlu cerita dari A-Z.. 


Macam biasa, rawatan untuk saya beberapa orang doc berusaha mencari line untuk drip kat tangan saya. 6 cucukan... hancusss habis tangan.. Penuh lebam sebab semua urat saya reject. Memang, ginilah padahnyer sebab urat tangan saya semua dah hancur.. Dan tempat yang boleh guna sekarang kat leher & celah kankang aje. Tapi kat leher tu pon dah x bape menjadi. Kelmarin pon nyaris nak kena cucuk drip kat leher.. Tapi, ada sorang lagi doc datang cuba betul2 kat pelipat siku.. akhirnya kat situ dapat line. Tapi sangat sakit & menyeksakan kat kawasan ni. Darah pon keluar lambat..setitik.setitik, pastu membeku. Drip ni doc masukkan ubat.

Dan, x lama lepas tu ambik ujian air kencing, ujian darah & xray. Time xray ni la.. Rasa nak menangis.. sebab sorang2.. Nak buang baju seksa sangat, sebab jarum drip kat lipatan tu... Lepas siap xray, nakpakai baju + tudung... SEKSANYA..Saya nak suh Fain datang pon x sempat.. Ingatkan check biasa-biasa je.. Lepas siap xray, berbaring lak kat ER.. Tunggu result.. Dan ianya sungguh menakutkan.. Nak ku tangisi... tapi tiada ber air mata... REDHA ;-)

Dah dapat result, doc nak bagi MC. Tapi saya tak nak.. kalo dia bagi pon saya akan tetap ke ofis SEBAB komitmen kerja! Saya kena kuat... walaupon sakit sebab terlalu banyak kerja untuk diselesaikan. In case, sampai ke tahap yang ter-amat-amat-ter-sangat-sangat..baru saya takkan ke ofis. Harap, dapat settle kerja cepat-cepat..sebab saya betul2 nak berehat.

Dari pukul 5.30 petang hingga ke pukul 8.30 malam... baru saya dibenarkan balik. Itu pon sebelum balik, sempat lagi bagi suntikan kat v*n*t*t. Syukurlah tak warded...sebab saya memang tak suka. Dan hingga ke saat ini pon, kesakitan saya masih tak hilang.. Ubat tu dah tak berkesan buat saya.. 2-3 hari lagi bagi peluang untuk diri.. kalo tak hilang jugak... ER AKU DATANG !


Dalam H.A.T.I  siapa tahu... sesungguhnya saya dah berjanji pada diri untuk tidak menangisi lagi dengan apa yang berlaku. Saya tetap akan teruskan kehidupan macam biasa.. Saya ni kuat perasan.. kuat perasan yang diri ni KEBAL & dah tak sakit. Tapi hakikatnya, saya harus menanggungnya seumur hidup. Ya Allah, jauh disudut H.A.T.I terlalu susah untuk menghadaipnya. Namun akan terus tersenyum.. biar tiada siapa pon tahu hakikat diri ini.
Kita diuji kerana ALLAH mahu kita berbicara denganNya

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

79 comments:

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Moga cepat sembuh Lya..Take a good rest..moga Lya terus tabah & diberikan kekuatan untuk mengahadapi semua ujian dariNya...

Ruse Sulaiman said...

Askm. Akak doakan semoga rahmat Allah sentiasa bersama Lya. Semoga terus tabah dan tawakal. Get well soon.

Nad @ MamaZN said...

Lya, nak nanges...
Tabah ye lya..kuatkan semangat
Kmi sentiasa doakan kesejahteraan lya
Allah, malu rasenye...
Sbb diri sndri baru sakit kepala sket dah mengadu kat sume org, yg lya sakit teruk camni still bleh p keje dan buat mcm biasa je..
Mmg lya org yg tabah! Tahan ya!

Chic Na said...

memang lya sangat2 kuat, mental & fizikal. tp jgn sampai menyeksa diri tau. tgh sakit pun fikir pasal kerja.

harap lya terus kuat utk hadapi semua tu. utk asya juga. :)

Mama Adam said...

Harap dapat bertabah... Memang kadang kala kita perlu perasan kuat, baru datang kekuatan yang sebenar

Jue a.k.a Ibu 2F said...

lya:
jue tahu lya kuat..
tabahkan hatimu lya..
demi asya dan fain...
jaga diri,jaga kesihatan..
setiap langkah lya ...
jue titik doa moga ALLAH sentiasa mempermudahkan perjalanan lya...
be strong...
kekuatan lya ialah kekuatan buat asya dan fain....
berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul...

Misz Mieza said...

Saya doakan agar Lya cepat sembuh & kembali sihat dan kuat menempuh hari2 mendatang.. Keajaiban itu sentiasa ada.. In Sha Allah, Lya akan semakin sihat.. Doa kami semua bersama Lya..

BaNu Syah said...

moga terus tabah dan kuat..saya doakan semoga cepat sembuh dan sgala urusan dipermudahkan yer..

sal ya said...

sabarlah lya. Allah menguji kerana dia menyayangi bukan sebab dia benci. kerana DIA tahu lya mampu hadapi bukan menangisi. doa saya agar lya cepat sembuh.

Huda said...

Lya kena jaga diri tau, kalau tak sihat rehat je kat rumah. Kesihatan tu lagi penting dari segalanya...Harap lya tabah demi fain dan asya...Anything info melalui blog ye. Kita doakan lya kembali sihat.

mamaRIFQY said...

Lya, tabah ye lya..lya mmg kuat.Kuat tk anak dan suami lya.Lya sgt bertuah sbb dapat suami sebaik fain ,anak secerdik asya..Anugerah lyaa.......kuatkan semangat ye

mamalieyna said...

Tabah ye lya.. taktau nk ckp apa lg..mmg sedih mmbygkan...appun ujian Ilahi, terpksa ditempuh..tcare n moga cepat sembuh

syawalsimpsons said...

lya..tingkat dagu sue baca...sedeynyer tak terkire..klo sue di tempat lya belom tentu sue boleh sekuat ni..nampak je sue muka kental...mmmm..kental la sangat suraya ni..tp lya mmg sgt2 kuat harungi semua ni demi asya n fain kan...bangga ada kawan mcm lya..

Riedaffya ibrahim said...

lya mmg kuat...be strong dear...Allah bersamamu...ingat orang tersayang...

Deqla manjew said...

see.. kan lya tgh sakit tu.. so x yah la pikir pasal byrn baju tu..bile2 dah sihat boleh bank in.. x yah fikir sgt la k.. yg pntg kesihatan lya tu dulu...moga lya trs tabah menghadapi ujianNya.. apa yg kami mampu lakukan cuma berdoa dan trs berdoa..

amirah said...

Salam Lya,

Semoga awak terus kuat. Asha dan Fain mesti sangat bangga sebab ada ibu dan isteri sekuat awak. Doa kami semua sentiasa bersama awak. Semoga Allah permudahkan semua. Amin

Mira

dakcik said...

moga cpt sembuh ye..
betul tu doa adalah senjata paling tajam..moga terus diberi kekuatan..

lieyalatif said...

sedieh lieya lya....mesti lya sedang menahan sakit kan...cepat sembuh yeak kawan ku...

tu laa, tgk pic tu cucuk drip kat situ lieya dah rase pelik..eh mesti sakit...bile bace cite lya gitu kisahnye....leher dgn celah kangkang jek yg tinggal?...aduh besar dugaan buat mu lya....

jga diri okey..rehat2 supaya cepat sembuh...

♥MAMASYAZA♥ said...

semoga cepat sembuh ye lya. risau akak tgk kena cucuk bagai camtu. be strong ok

Falsya said...

adeehhh, sedih sgt3 bace entry awak nie..semoga awak tabah okayh..be strong for ur family..never ever2 give up okayh darling..

*kite dh follow awak*

izan mama mia said...

kenapa lya xnak makan ubat?....makanlah kesian asya bila lya sakit.....

intanfirdaus247 said...

semoag cepat sembuh ya....banyakkan berehat ya...harap lya terus kuat ya

are_lin@yu said...

ayu yg membaca pun terasa sakit..moga lya terus sabar ya..memang berat dugaan lya tp Tuhan ahu lya dapat tempuh..moga lya diberi kesihatan dan kekuatan diri.amin

baby lydia said...

dya hrap lya terus tabah mejlani ujian allah.dan yg paling penting solat jgn dilupa dan bermohon pada pd ilahi..

Che Rosliza Che Mat said...

Simpati Gan Lya...Semoga Lya terus kuat...Anggaplah semua nie ujian Allah...Cik Rose Doakan Lya Cepat sembuh..

Mrs Lurve said...

sy btl2 kagum dgn semangat lya.. tp lya kena pk kesihatan sama, kalo doc nak bg mc, better lya rehat je kat umah..

dhiera said...

lya seorang yg sangat kuat. saya sangat impressed dengan lya. semoga lya terus kuat!

fiqkbe said...

sedih nyer tgk keadaan akak.... fiq doakan akak semoga cpt sembuh k.. kuatkan semangat & sentiasa tabah k :')

Kesuma Angsana said...

moga terus tabah ye dear, moga cepat sembuh dan KA doakan yg terbaik untuk Lya ye. Mesti kuat !

Cik Awin said...

get well soon lya...lya kuat...insyaallah...

Asfaliza Mohd Yatim said...

In Shaa Allah semoga segalanya selamat ye lya

permatabiru said...

semoga cepat sembuh..kena kuat semangat..

ieda said...

aduhh lya ..
x tahu nak cakap apa dah
terkedu akak baca .. nyiluuu pun ada
lya be strong ye dikk
ye .. jgn menangis lagi .. sbb tu akan melemahkan lya ..
ingat kat asya .. insyaallah lya akan kuat ..

akak doakan lya cepat2 sembuh dan dipermudahkan segala urusan di pejabat , jgn banyak fikir dik yee ..

Masya said...

moga lya kuat semangat... lya mmg tabah menghadapi dugaan ini kan...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Aduhai, betapa berat mata memandang, berat lagi tuan punya badan yang menanggung kesakitan. Semoga terus kuat ya, Lya...

dya bunga said...

harap lya terus kuat ye..dya doakan supaya lya cpt sembuh

Nafira usof said...

Salam Lya..
Tabahkan Hati k~
moga Lya cepat sembuh..
doa Kami sentiasa bersama2 Lya..

Jaga diri.. dah sihat betol baru keje..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
huhu..sebak rsa hati ni..
lya..lps ni rajin2 mkn ubat & jumpe doc ikut time ye.. xmo lya jatuh sakit lg..

msti asya x suka mama dia g tido spital...
apepun,kuatkan semangat tau..
semoga lya kembali sihat!

Cik Nur said...

Lya memang tabah..tapi kalau tak sihat tolong jgn paksa diri...

rehat secukupnya..kerja tu, siapa2pun boleh siapkan...

kalau lya xnak rehat untuk diri sendiri..cuba rehat untuk asha..

tntu asha sedih tgk lya tak sihat..kena cucuk.....

lepas ni, jgn kebalkan diri..kena bw2 rehat..ingat asha....

maszmadi said...

moga cepat sembuh ye lya, jgn lupa makan ubat n dengar nasihat doktor...

Allene said...

lya, jgn macam tu, mkn ubat. cian asya nanti. nasib tak kena warded....

istiqomah said...

semoga cepat sembuh ey kak,,semoga terus tabah dan kuat.. sakit itu kifarah dosa,, Insha Allah ada hikmahnya

mama_umar_maryam said...

tabah lya..jgn skip ubat k..

Haryati Faizal said...

kuatnya semngat lya!
Tahniah lya!
Jan sekali kali putus asa tau!
Selagi Allah berikan lya peluang gunakan peluang yg ada sepenuhya...
Tabahkan hati tau! ada org lain yg lebih sengsara lagi dr lya...

MamaYatie said...

speechles....meh nok peluk ketat2x..huhu

Deq's Qienz said...

sian gan lya..sabaq berbyk ya..tabahlah mghadapi setiap ujian dan dugaan gan redha. insyallah Allah sentiasa kasehkan org yg sabar.lya nice la blog..da perubahan kan..hehee

::NureeN:: said...

Ya ALLAH...
maaf lya.. nureen bz x sempt bw..
baru tau lya ER..
doa nureen dr jauh buat lya..
moga cepat sembuh ya...
lya mmg kuat & tabah...
asya pemankin semangat utk lya...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

kamu mmg kuat....

teruskan melawan sakit yer...

take care :)

lelamaisara said...

lya...semoga kamu sihat aje....sy doakan yg terbaik untuk kamu....

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

Tabahnya hati Lya...Semoga terus tabah dengan ujian ALLAH..Moga Allah sentiasa merahmatimu dik

norhidana miswan said...

kesian kamu dik tp akak lya kuat... semoga sakit itu beransur pulih n lya dpt sihat spt sediakala...

tp jgn dipaksa diri kalu tak larat nnti melarat...

Mrs Velentine said...

Lya mmg sgt2 kuat & tabah..semoga cepat sembuh dear...drip tue kalau susah nak cari mmg sakit..sebab MV pernah rasa...

kinara kinatara said...

kina doakan semoga akak terus kuat dalam menghadapi semua dugaan yang mendatang..

dan jangan pernah menyerah..

kina doakan yang terbaik utuk akak sekeluarga

kak nora said...

Moga lya cepat sembuh dan dapat menjalani kehihidupan dan kerjaya seperti biasa..Berat mata memandang, Berat lagi bahu yang memikul...

Cik Aini said...

harap Lya tabah dan terus kuat..kuat & kuat..
kitaorg stiasa doa yg terbaik tuk Lya..tuk Asya juga..

psst !jgn pikir bab kj..pikirkan kesihatan Lya dulu..yg tu yg penting..paling penting tuk Asya n Fain..moga sumanya kan baik2 sj..amin

ANIM said...

Kak tak tahu macamana nak menyusun ayat..Berat mata nemandang, berat lagi bahu memikul. Sabar dan redha ya dik...doa kak mengiringimu..

MY JOURNEY said...

kak lya sabar taw..kuatkan semangat..jgn mudah putus asa..Allah x ska org yg mudah ptus asa.. sy doakan kak lya cpt sembuh..kuat kak demi asya..dan family..

MY JOURNEY said...

kak lya kuat taw..jgn mudah putus asa..Allah x suka org yg mudah putus asa..setiap dugaan tu msti brsebab..Kak lya org yg tabah dan kuat..kak lya msti kuat utk asya dan family..sy sentiasa mdoakan kak lya spya cpt2 sembuh..amin..

rohayu osman said...

MasyAllah..ingtkan sakit2 biase... ayu doakan lya cepat sembuh ya.... semoga tabah hadapi ujian nie... lya kena byk rehat... jgn fikir kerja sgt ya... kesihatan kena jage jugak... baru boleh pikir kerja....

❤Kamsiah❤ said...

semoga cepat sembuh

singgah & follow sini..salam kenal..:)

Nyue said...

nyue berharap akk Lya cpt2 sembuh..Take a good rest..semoga akk Lya terus tabah & diberikan kekuatan untuk mengahadapi semua ujian dariNya...

Cho Zila said...

masa Lya kata tak dapat nak round blog kawan2 sebab kesihatan kurang baiktu akak dah doakan semoga Lya sihat2ler hendaknyer..
akak memang kagum ngan ketabahan Lya dalam menghadapi rintangan ini.. moga kekuatan Lya itu menjadi semangat untuk akak juga ...
Lya.. akak doakan moga Allah melindungiLya dan keluarga dengan rahmat dan kasih sayangnya...

Kasih Salina said...

salam..semoga Lya lebih tabah menghadapi ujian Allah..teruskan berdoa untuk dpt kan ketenangan..InshaAllah DIA mendengar..semoga cepat sembuh ye..

Chekgu Azrine said...

kuatkan semangat ye sis..semoga Allah permudahkan segalanya utk sis..cepat sembuh ye..

Afasz said...

moga cepat sembuh ye

teratak hati said...

Kesiannya..tk dpt bayangkan..lya mmg sangat tabah..semoga keadaan lya brtambah baik...

m.u.l.a.n said...

get well soon and stay strong ya..

etuza said...

semalam tengok gambar ja di wall HATI. tak sempat baca, baru tadi berkesempatan membaca hingga tamat...Ya Allah sesungguhnya Engkau maha hebat, sembuhkanlah teman maya kami Lya. Semoga cepat sembuh dan tabahkan hati, sabar dan ingatlah bahawa Allah saja menguji kita..
Sedih membaca ada dalam hati Lya.

Aisy Nasiha said...

semoga Allah memberikan kesembuhan kepada Lya ye.. sedih saya baca kisah lya ni...tengah sakit pun nak kerja lagi, semangat betul...

semoga lya terus kuat dan tabah menghadaoi dugaan ni, semoga akan dapat oenyudah yang baik untuk lya..

Ina Haireina said...

moga cepat sembuh ye lya..

ct rahani said...

semoga cepat sembuh ye lya.. doa kami sentiasa mengiringi.. macam biasa rasa sgt2 sebak bila baca entry lya pasal sakit nih.. tc dear..

N.Aima K said...

semoga terus tabah sahabatkuu

Dayana Bahar said...

Akak terlps cerita ni... semoga lya cepat smbuh yer

Jendela Hati said...

byk rehat la ye... moga tabah n kuat...

wan nurul hezrina said...

semoga lya kekal sihat..sungguh tabah kamu dear..insyaallah allah lindungi kamu...insyaallah..

nik ros said...

moga sentiasa sihat dan moga terus tabah

Mimie said...

kuatkan semangat,tabahkan hati

mama aini said...

setelah bertahun2 menghadapi..kita semakin kurang menangisinya..kita semakin redha dgn segala2nya jika itulah takdir utk kita !!..lya tabah & kuatkan semangat ya dear..

9n0L4 said...

lya dah okey ke skrg?