Wednesday, February 29, 2012

Wordless Wednesday : Weekend Di Monica Bay Beach

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Tarikh : 
25.02.2012
Lokasi : 
Monica Bay Beach, Kemaman Terengganu
Waktu
6.00 Pm
Tujuan :
 Layan kehendak asya nak main dekat KERUSI ni.. 
Tapi situ penuh orang..Last2 lepak tepi pantai jer

u & me

yeahhh..saya kuat!

opocott!! terkejut ambe

comel x asya tulis?? percaya ke??

sebab per saya wak muka gini yer??

Senyuman sweet dari asya buat semua !

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Tuesday, February 28, 2012

L.E.N.A

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Selamat bertemu di penghujung bulan Februari... Sedar tak sedar.. esok dah last day untuk bulan ni... Dah nak masuk bulan March.. Bulan March amat bererti bagi saya.. sebab itulah bulan kelahiran saya di dunia ni.. Rasa macam tak percaya jer.. saya makin meniti usia tua.. hua..hua..hua... siyes... macam baru je lepas SPM.. kih..kih..boleh ada rasa gitu?? padahal dah bersuami & beranak pon... Takpe.. hati muda lagi.. 

Lenanya... setiap kali melihatnya lena dalam tidur, hati ini selalu tersentuh. 
Terasa melihat ketenangan di wajahnya.. 

Huhu.. ginilah lumrah orang bekerja... Keluar seawal pagi... waktu tinggalkan asya.. dia masih tidur, saya tak kejutkan dia sebab tak perlu hantar pada pengasuh.. Satu bonus bila duduk dengan mama..jadi mama saya yang jaga asya. Dulu time duduk sendiri.. memang kecoh sikit.. gerakkan asya bangun pagi.. kalo time dia meragam lagi lah.. maybe tak puas tido sebab  nak hantar kat rumah MIL. So sekarang... tenang je nak bersiap.. Tapi kalo kebetulan dia bangun awal pagi tu, sweet sangat rasa.. Mesti dia akan peluk saya.. cium pipi+dahi & mulut..Pastu tu kata " Mama gi keje nak cari seng... nak beli pampers adik..susu adik.. botol bat adikk (tau apa itu botol bat?? ), nak beli makanan, mainan.... sayang mama" dan perkara yang paling menyentuh hati saya bila asya tengok saya bersiap mesti dia kata " Mama asya ni comellaaa"... Memang rasa tersentuh kat hati ni..terus jer peluk dia erat.. Hehe..kembanglah hidung mama ni! 

Kalo pagi... time tinggalkan dia tidur... confirm setiap hari saya akan kol dia.. Macam2 cerita dia tiap kali kol.. Memang terhibur sangat mendengarnya. Nak tersenyum pon ada.. Yelah..rindu sangat2 kat dia... jumpa2 balik pon dah petang.. Bila malam nak tdo lak.. So masa y betul sepenuhnya bersama asya..time weekend je la.. sebab tu saya & Fain akan spend sebaik mungkin masa bersama dia.. Supaya dia selalu merasai aksih sayang dari mama & papanya..

Next year asya dah skolah.. still tak dapat bayangkan camner.. Mesti permulaan agak kelam kabut.. sebab Fain kena hantar saya ke ofis..pastu hantar asya ke skolah..dan pastu baru masuk ofis. Tapi permulaan tu, biasalakan macam tu?? ekceli saya teruja n tak sabar nak hantar asya g skolah.. Moga semuanya berjalan lancar..


Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Monday, February 27, 2012

Mungkin Itu Yang Terakhir

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Mulakan hari ini dengan penuh keceriaan... Tapi entri ini mungkin jugak memberi kesan di hati yang membacanya. Sewaktu saya membacanya, air mata saya mengalir laju.. Mungkin... dengan membacanya..kita sebagai ibu bapa akn lebih bersabar dengan anak kita. Akan lebih menghargai kehadirannya dalam kehidupan kita. Btw... saya ambik pengajaran kat bawah ni dari blog Rose. Jom sama-sama kita membacanya & renung sedalamnya... Bacalah..agar kita tidak terlambat apabila kita mula menyedarinya.

Buat kawan-kawan semua.... Antara perkara yang kita boleh jadikan pengajaran dari kisah Allahyarham Faris Nur Daniel... 

1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she does that.

2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.

3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang... That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.

4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.

5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang... That might be the last food that he/she eats.


Bottom line is......Hargailah masa anda bersama anak-anak...Kita tak tau bila kita atau dia yang akan "pergi" dulu.


Insyallah... dengan kesempatan yang ada ni.. KAMI akan saling menghargai antara satu sama lain. Kami akan pergunakan sebaiknya waktu & kesempatan yang ada ini dengan sebaiknya. Sesungguhnya... kehadiran Fain & Asya amat penting dalam kehidupanku. 

Air mata saya mengalir laju setiap kali membacanya. Sebab kita tak tahu apa yang terjadi di masa hadapan. Jadi.. untuk hari ini... untuk hari yang sedang kita lalui... hargailah anak kita sebaiknya. Begitu jugak buat insan-insan tersayang. Semoga selepas ini.. kita semua akan lebih bersabar dalam melayani kerenah anak-anak. Ingatlah... peluang kita bersama anak hanya sekali... 

Bila anak dah mula besar.. masa tu baru kita rindukan tangisan anak.. Rindukan pelbagai kenakalan anak.. Takpelah.. tahan sekejap jer.. Anak mengalami fasa "kanak-kanak" hanya sekali. Sampai waktu anak akan makin membesar dan akhir akan meninggalkan kita jua apabila beliau mula membina keluarganya sendiri. 

Ingatlah... mungkin kalo kita menjaganya dengan penuh kasih sayang & kesabaran..insyallah... di masa akan datang.. sampai masanya kita akan menjadi seperti anak kecil.. dan ketika itu lah anak-anak kita akan menjadi umpama ibubapa kita. Jika kita menjaganya dengan penuh kesabaran & keihlasan serta kasih sayang..insyallah.. di hari tua... anak-anak akn menjaga kita sbagaimana kita menjaganya. Insyallah..

Kita tak tahu.. antara kita siapa yang "pergi" dulu... Seandainya kita yang "pergi" dulu... tinggalkanlah kenangan terindah dalam kehidupan anak-anak kita. Jangan tinggalkan kebencian di hati anak kita diatas perbuatan kita kepadanya.. Dan seandainya ditakdirkan orang kita sayang "pergi" dulu... biarlah... pemergiannya tidak meninggalkan satu kekesalan yang mendalam dalam kehidupan kita. Biarlah saat terakhirnya memberi kenangan yang cukup manis untuk dikenangkan.. Sesungguhnya HATI ini x sanggup untuk memikirkan perkara itu.. Tapi..kita harus terima hakikat bahawa itulah putaran kehidupan..harus jugak memikirkannya..supaya kita selalu beringat..

Al-Fatihah buat adik Faris.. sesungguhnya syurga sedang menanti mu.. Syurga yang abadi milikmu.. Berbahagialah disamping-Nya.. Amin

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Sunday, February 26, 2012

Dutch Lady Friso : Going Up Together

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Jom sama-sama join Dutch Lady Friso : Going Up Together di lokasi-lokasi yang dinyatakan di bawah ni. Banyak aktiviti yang menarik boleh dilakukan bersama serta tips-tips keibubapaan.. So..bagi yang berkesempatan untuk pergi..jangan lepaskan peluang.

Untuk maklumat lanjut tentang program ini boleh KLIK SINI
Jom dapatkan pelbagai tips-tips & panduan dalam mendidik anak-anak & pelbagai idea yang menarik untuk memenuhi masa bersama-sama anak anda boleh KLIK SINI dan SINI untuk para Ibu... dan KLIK SINI untuk para BAPA. 

Kids, book your mum's weekend..
Mum's.. be your child playdate
*
*
*
*
Tenkiu untuk Nuffnang kerana sudi memilih blog ini untuk mempromosikan iklan 

Ekceli inilah BE pertama di tahun 2012 ni dari Nuffnang.. Dah 2-3 hari melekat disini.. Dan earning dia pon laju jer bergerak.. Mudah-mudahan lama lah melakat di sini yer... En. Nuffnang... jangan segan-segan untuk berikan BE lain jugak yer Nuffnang... :-)

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Saturday, February 25, 2012

Hadiah Untuk ASYA

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Selamat Hari Sabtu...Dan Happy Weekend Day :-)  Ekceli ni adalah n3 untuk bulan 11 tahun lepas.. Tapi tangguh punya tangguh tersimpan dalam draft jer.. Ekceli, kali ni saya buat n3 just sebagai mengucapkan jutaan terima kasih buat mereka yang memberikan hadiah untuk asya semasa birthnya aritu. Tapi ada beberapa lagi hadiah yang saya x sempat nak snap.. Antaranya kolam mandi, baju dll.. Dan terima kasih juga mereka yang berikan asya duit semasa harijadi asya.. Dapat hampir $200 gak..Dan dah selamat simpan dalam bank asya.. untuk masa depannya.

antara hadia-hadiah yang asya dapat..
tenkiu all :-)

special gift dari Blogger NUREEN.. Tenkiu very much autie.. Asya suka sgt dapat set makan ni. Sekarang makin berselera asya nak makan.. dengan pinggan makan y sgt2 kiut miut ni.

alat tulis, hair clip , getah rambut , jam tangan & towel

baju-baju yang comel2 ni

beg school+frame+tabung+skirt & patung barbie

TERIMA KASIH SEMUA
ASYA SUKA SANGAT

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Friday, February 24, 2012

Eksperimen DIRI

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Bertemu kita sekali lagi di hari Jumaat yang mulia.. Apa plan ari ni yer?? Pagi maybe ikut Fain g ofis jap lepas settle membasuh shawl & inner.. Petang lak tak tau nak kemana... Idea nak kemana biasanya datang on the spot.
Sebagaimana sabda Rasulullah, "Tiada seorang Muslim menderita karena kesedihan, kedukaan, kesusahan, kepayahan, penyakit atau gangguan duri yang menusuk tubuhnya kecuali dengan itu Allah mengampuni dosa-dosanya.
(HR. Bukhari).

Kenangan di ICu 2009.. Kalo x silap..time ni saya x dapat melihat dengan jelas..walaupun dalam pic ni adalah saya.. tapi.. pic ni bukan milik saya.. Pic dicilok dari blog Asha.. Walaupun..saya paling x suka tenggok muka saya bila time sakit..sebab nampak... burukkkk... Tapi saya xdapat elak untuk melihatnya.. sebab ianya akan sentiasa membuatkan saya berhati-hati & menghargai setiap peluang & kesempatan  yang ada.. Last masuk ICU tahun 2011... masa tu sepenuhnya bergantung pada mesin bantuan hayat.. Dan last di warded bulan 11 tahun lepas.. Untuk rekod 2012...alhamdulillah... hingga ke hari ini saya dapat melalui hari2 dengan baik.Sakit sikit2 tu biasa lah... Saya dapat rasakan perubahan besar lepas mencuba perubatan alternatif & menjalani pembedahan batin bulan 1 baru2 ni..

 Dan... pencapaian terbaik... walaupun saya tau apa yang saya buat ni ibarat bermain dengan nyawa sendiri n memberi risiko yang besar buat diri saya.. Tapi..saya lebih percayakan pada Allah Swt.. Untuk itu... saya merisikokan diri untuk x mengambil sebarang ubat yang patutnya saya makan hampir 30 biji sehari. Ubat tu saya makan sejak 8tahun yang lepas & perlu diambil untuk seumur hidup.. Tapi kali ni..berani sungguh saya mencabar diri saya.. dah hampir 2 bulan saya x makan ubat.. Mula-mula badan rasa lemah..tapi skarang rasa cam ok jer... Ekceli..kekurangan ubat tu dalam badan boleh membuatkan saya jatuh sakit dengan lebih teruk & mungkin membawa maut.. Tapi..berani sungguh saya bereksperimen dengan diri sendiri yer.. Saya percaya..ajal & maut semuanya di tangan tuhan. Dan.. paing dasyat... saya skip dari appoitment pakar dah beberapa kali gak..Hehe..confirm kena marah dengan doc nanti. Dan... appoitment untuk mata saya... patutnya bulan 7 tahun lps saya pergi..Tapi sampai sekarang saya x pergi.Ekceli..saya di suspek ada GLUKOMA.. iaitu... penglihatan yang akan hilang secara perlahan-lahan. Saya memang takut..sebab mata sangat2 penting..Tapi apakan daya..mungkin juga..saya terlalu kecewa dengan hidup ni?? Dan... hingga kini..saya xambil tau lagi pasal resul MRI awal tahun lepas.. Disuspek ada ketumbuhan dalam otak.. 

Ekceli..saya dah operate untuk buang ketumbuhan tu masa umur15 tahun,, tp... mungkin tumbuh kembali.. Jangan kata saya tak sayangkan diri... saya sayang sgt2 diri saya.. Tapi adakalanya... setiap ujian demi ujian yang diharungi buatkan saya lemah..buatkan saya tak tahan merasa sakit.. Lagi2lak sekarang..semua urat2 saya dah x berfungsi untuk dimasukkan drip.. Kat tangan..kaki..leher..semua dah hancur.. Tempat yang digunakan sekarang untuk masuk ubat melalui drip kat celah peha.. amat menyakitkan..lagi2 yang jenis drip kena potong untuk masukkan jarum branulla & dijahit.. Saya dah x tahan lagi..Sakit tu yang membuatkan saya makin lemah..  Jadi..buat masa sekarang biarlah..diri saya betul2 rileks n bertenang.. Sampai waktu saya akan ambil appoitment baru...walaupun tau..teruk la saya dibebel nanti.. Tak pe doktor... saya tetap akan SENYUM :-).... 

Sebenarnya saya tak suka tulis menda2 macam ni kat sini.. Tapi kadangkala..bila perasaan kita ni sarat dengan macam-macam perkara.. hanya ini mmpu meluahkan.. Walauapaupun...saya amat2 bersyukur kerana dikurniakan suami yang amat2 menjaga saya dengan sebaiknya.. Jangan kata dia x bebel kat saya.. dah berbuih mulut dia.. Tapi satu  jer ayat saya " Untuk kali ni..kasihankan saya".. Dan itulah hadiah y beharga dalam hidup saya.. 

Tuhan berikan saya kesedihan kerana pelbagai ujian & penyakit yang harus saya tempuhi... Rupanya... Dia..hadiahkan seseorang untuk menjaga saya dengan penuh kasih sayang.. Iaitu suami saya... Dengan kasih sayang itu... saya dapat menjalani hari2 dengan sempurna seperti orang lain. Dan lebih indah..dihadiahkan pula seorang bidadari untuk saya..iaitu ASYA. Dan... budak sekecil itu..sudah memahami tiap kali mama dia sakit. Paling menyentuh kalbu.. bila saya sakit.. dia akan datang dekat & peluk saya dalam linangan air mata... ayat yang menusuk kalbu dari asya " Mama..bakpe mama nangis..mama sakit ke"... Alahai... Makin sebak dada mama bila tengok air mata asya mengalir sebab mama. Apa2 pon..saya SENTIASA REDHA DENGAN KETENTUANNYA..SAYA IKHLAS MENERIMANYA SEBAGAI UJIAN DALAM KEHIDUPAN.. APABILA KITA REDHA... PASTI KITA AKAN DAPAT MELANGKAH DENGAN LEBIH TENANG.. DAN YANG PASTI...DI SEBALIK PENDERITAAN KITA.. MASIH ADA INSAN YANG LEBIH TERUK. Inyallah..semoga diri ini & rakan seperjuangan ku...INA IBU AQIL, EB EZRIN & ALIA HARYANI akan terus tabah untuk melangkah ke depan... Amin.

~~ entri ini ditulis sekadar memberi semangat untuk diri sendiri~~
senyuman.. pelega kesakitan :-)
1001 rahsia tersembunyi disebalik SENYUMAN itu

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Be Mine : Siapakah Tasha Manshahar ?

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Siapakah Tasha Manshahar??? Inilah gadis youtube terbaru selepas Najwa Latif.  Difahamkan.... lagu Be Mine nyanyian Tasha mencapai viewer sebanyak 40 000 dalam masa 4 hari semenjak di-upload... Yang pasti  viewer sekarang dah mencecah ratus ribu.. Wahhhh... Najwa Latiff dah ada pesaing dalam arena youtube. Saya dah dengar lagu Be Mine... Serius...terus melekat di hati.. Dengan lirik...muzik n suara... Best bangat... Dan.... Tasha ni pon seorang blogger.

Biodata Tasha Manshahar
Nama : Nur Nadia Natasha Bt Mohd Manshahar
Umur : 20 Tahun
Tarikh Lahir : 22 November 1992
Asal : Sandakan Sabah tapi tinggal di Kajang.
Adik Beradik : Anak pertama daripada 3 adik beradik
Pendidikan : Ijazah Sarjana Muda Perguruan di IPG ILMU KHAS Kuala Lumpur
Lagu : Be Mine, Hati Ini, Put The Blame On Me.
(sumber : SINI)

Sape-sape yang tak dengar lagi lagu BE MINE....
boleh la dengar sekarang kat video ni.. enjoy :-)

LIRIK LAGU BE MINE
Bermula di Facebook
You IM I dulu taktahu malu
I malas nak layan
So I buat taktahu

You terus cuba dan mencuba
Sehingga I jatuh cinta
Gatalnya diri you
Membuat I terjatuh

Bila kita dah start mengada
Kita selalu keluar sama
Borak panjang panjang
Makan dan tengok wayang

Sikit sikit je I merajuk
You selalu sabar pujuk
Tapi sebenarnya
I cuma test you saja
Let me tell you that I love you

And I never wanna wrong you
Take my hand baby
Come, go through with me
Let me tell you that I miss you

And I never wanna lose you
You’re my heart baby
My life is incomplete without you
Dalam pada I gembira

Sometimes I feel so sad juga
Cause you dah berpunya
But I always want you to be mine forever
Please be mine forever

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Thursday, February 23, 2012

Sepetang Di Pantai Kuala Kemaman

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Sepetang bersamamu... meluang masa yang ada dengan penuh KUALITI. Biasalah... bagi yang bekerja, masa nak spend time sepenuhnya bersama di hujung minggu.. Tak kira buat xtvt apa2 pon..asalkan bersama.. Mungkin melepak-lepak di rumah jer... tp blh bercerita & habiskan kerja rumah bersama...itu pon masa berKUALITI. Dan ada gak yang ambik kesempatan di hujung minggu untuk bersiar-siar ataupon sekadar membawa anak bermain di PlayGround.. Yang penting... mesti ada masa berKUALITI bersama keluarga tersayang..esspecially buat si kecil agar dia sentiasa rasa yang kita tetap ada masa untuk bersamanya...setelah seminggu bekerja mencari rezeki.. Lumrah orang bekerja... matahari baru nak terbit dah keluar rumah mencari rezeki dan bila dah senja baru pulang ke rumah. Jadi... MASA kita banyak di habiskan di luar berbanding di rumah & bersama anak tersayang. So, sangat-sangat untungkan kalo leh jadi housewife(idamanku....), ada banyak masa berKUALITI bersama yang tersayang. Tapi bagi yang bekerja..tak semstinya x ada masa..asalkan kita bijak menggunakannya & menghargai MASA yang ada tu.. Yang penting KUALITI bersama..BUKAN.. KUANTITI bersama.. 

So... time weekend (hari Jumaat la di Terengganu) biasanya saya dan Fain selalu bawa asya jalan-jalan.. Atau bawak asya ke Play Ground ataupun paling koman spanar (ada faham??) pon... buat xtvt bersama kat rumah.. Mungkin round2 area rumah naik motor...basuh kereta bersama dan apa2 jer xtvt yang boleh dilakukan bersama.. So..last week sempat melepak kat tepi Pantai Kuala Kemaman. Pantai ni xleh mandi-manda... sekadar lepak2 ajer boleh la.. Dan xtvt sampingan di tepi pantai, mestilah makan kepok lekor...or kadang-kadang minum air nyior muda dan makan satar atau otak-otak.. Sape-sape yang ke Kemaman ni..jangan lupa untuk singgah di Kuala Kemaman untuk nikmati keropok lekor+otak-otak+satar dan macam-macam aneka makanan celup tepung seperti udang celup tepung, ikan celup tepung, sotong celup tepung dll.. Memang sedakkkk ngat!!!

Asya tersenyum KANTOI.... ahhaiii biasa kalo tiap kali nak ambik gambar mesti dia xkan senyum buka mulut.. sebab dia kata " gigi asya dop comei la".. hehehe..pagar dah runtuh..

memang ambik feel sungguh asya ni

seronok bermain atas pasir pantai.. 
bukan senang nak dapat main pasir ni..

time ni dia nak menulis ABC kat pasir.. 

ranting kayu pon boleh membuatkan asya begitu ralik bermain.

huhu,..sian anak mama.. Nak main xde kawan kan?? Main dengan mama & papa je la kan.. Xpe... mama kan kecik lagi..boleh geng dengan asya... hik2.

pic last sebelum balik... Time untuk buang-buang pasir kat selipar asya. Tenang hati mama dapat tenggok asya enjoy menikmati dunia ni.. Huhu.. pic mama & papa xde pom.. Nanti bila asya besar..asya kena ambik pic mama & papa banyak-banyak tau!

Okaiiiiii ... Happy Weekend :-)
Rasa minggu ni macam laju jer,.. tup2 dah hari Khamis... 
Kawan-kawan.... macam biasa.. saya BW bila dah habis ofis hour... Kat ofis saya betul-betul kekangan masa.. Kecuali bila ada time2 free boleh la BW sambil cilok-mencilok.. Sampai rumah..rehat-rehat sekejap.. Pastu baru la start BW.. Tunggu kunjungan saya :-)

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Wednesday, February 22, 2012

Wordless Wednesday : Rindu Kat Dia...

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Rindu Nak Cium Bau Baby
Rindu Nak Cium Bau Asya Time Ni
Time ni asya dah 2 bulan melihat dunia..
Mama Letak Puting Kat Mulut Saya Sebab Nak Suh Saya Diam..
Saya Suka Nangis... hehe

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Wordless Wednesday : Perkampungan Nelayan Tersembunyi

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Perkampungan Nelayan Tersembunyi???
Di manakah ianya????
hehehe.... ini bukan perkampungan nelayan la.. tapi satu lokasi SECRET :-)
Jom layan cewek berkoberol
sedang menjalankan MISI JAMES BOND 007




Hihihi... ni keje budak training... btw.. i like... sebab view dia cun banyak!! Tengok awan nano yang berkepul-kepul tu.. Indahnya ciptaanNya!


Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Tuesday, February 21, 2012

Asya-kan CUCU TOK MA !

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

1st.... saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih buat semua kawan2 yang sudi support kat n3 kelmarin..Serius... saya amat2 terharu... Dan...ikhlas saya katakan..apa yang saya tulis tu bukanlah untuk meminta simpati..Sebaliknya..ianya hanya lahir dari hati kecil saya. Dan apa yang saya coretkan.. hanya sekadar keluhan hati kecil saya agar  hilang beban dalam hati ni.. Dan sejak 2 menjak ni..saya agak kekangan masa untuk BW.. Bila petang/malam (lepas ofishour) baru bkesempatan nak b'BW. So, maafkan saya kalo terima kunjungan saya agak lewat.. Sekarang kat ofis bz..kalo sempat pon time rehat saya BW..selebihnya...kat rumah la.

So sweet... suka sgt tgk aksi manja asya & tok ma asya ni

Asya kan CUCU TOK MA... Inilah ayat yang selalu keluar dari mulut asya. Setiap hari, saya n Fain keluar mencari rezeki...tok ma la yang menjaga asya. Saya bersyukur... sekurangnya mama menjaga sendri anak saya..Jadi kurang kerisauan dalam hati ni. Denga tok ma..banyak benda asya belajar...esspecially bab2 sembahyang.. Huhu... dah pandai ambik air sembahyang..walaupun xde ikut urutan pon.. Time mandi jer.. msti nak ambik air sembahyang.. Dan...dah boleh baca Al-Fatiha..walaupun.. masih tunggang terbalik.. Tak pe la..permulaan kan.. Dan..insyallah...next year asya start sekolah.. Agaknya.. macamana?? Ok ke dia??

Hi kawan-kawan...auntie2...kakak2... cantik tak beg school asya ni?? Pink kalerrr lagi tu.. Beg ni asya dapat hadiah time besday aritu.. Hadiah dari Kakak Zati ni! Next yearasya nak g school..Nak belajar pandai-pandai & jadi doktor. Nanti senang..kalo mama sakit.biar asya je y cucuk mama.. Asya nak ubat mama sampai sihat :-)

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Monday, February 20, 2012

B.E.R.T.I.G.A selamanya??

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Apa khabor semua?? Harap2 sihat-sihat belaka dan mulakan hari ini dengan penuh semangat. Saya lak sekarang mengalami sakit gigi.. Sakit sampai ke telinga+mata+kepala. Aduh.. cepat2 lah hilang.. 

Selamanya bertiga?? Itulah persoalan yang selalu singgah kat telinga ni. Bila nak tambah adik?? Huhuhu.. dengan hati yang penuh sebek... apa nak dikata.. senyum...senyum...dan senyum.. Tapi dalam hati... jauh di sudut hati.. ada rasa macam terluka. Kadang-kadang rasa nak menangis.. Lepas tu mula lah banyak fikir. Kalau lah saya tak sakit.. sekarang saya dah ada 3 orang anak.. Yang pertama.. sebelum asya dulu, tapi x dapat diselamatkan jugak.. Dan yang kedua..ialah asya.. Ya Allah.. dia pun hampir terkorban.. tapi KEAJAIBAN daripada Allah SWT mengatasi segalanya.. Mengatasi segala kemajuan Sains & Teknologi. Dan yang ke tiga pada tahun 2009.... juga x dapat diselamatkan .. sebab saya still tenat. Saya percaya... tuhan lebih mengetahui segalanya. Aturannya adalah yang terbaik untuk umatnya. Jadi.. kenapa saya perlu bersedih?? Sepatutnya.. saya harus bersyukur dengan kehadiran satu-satunya zuriat dalam hidup ni.. Dan paling kurang... tuhan turut berikan saya peluang untuk membawa tiga nyawa di dalam rahim ini.. Walaupun hanya asya seorang yang ditakdirkan hadir dalam hidup ini.

Demi menyedapkan hati... tetap buat pregnancy test.. So hasilnya.... Saya tahu..memang x mungkin saya mengandung sebab dalam rahim saya dah tertanam IUCD sejak tahun 2009 lagi. Tapi kebelakangan ni, badan rasa lain macam.. Saya cuba buat pregnancy test..dengan harapan yang mengunung... tapi.... tapi..saya tetap redha..Sebab Dia lebih mengetahuinya. Memang boleh kalo saya nak merisikokan diri saya untuk mengandung...just buang je IUCD tu. 

Tapi bila memikirkan nasib yang bakal baby hadapi.. saya pendamkan semua tu. Saya x nak lagi..bakal anak-anak saya mengalami kesakitan seperti asya dulu. Sampai sekarang, setiap kali saya tgk asya dalam keadaan tidur, hati ni terasa begitu sebak.. membayangkan penderitaannya semasa dalam kandungan saya dulu. Dan paling menyedihkan bila mengingatkan.. asya hampir menjadi korban demi menyelamatkan nyawa mamanya saat tu. Untuk itu juga...saya seakan fobia untuk mengandung lagi.. tapi.. saya x pernah serik.. cuma bila membayangkan apa yang bakal ditempuhi.. saya x sampai hati. Cukupla ketika tu saya merasakan penderitaan asya di dalam kandungan saya. 

Saya masih ingat, selepas sedar koma dulu.. setiap kali saya menahan kesakitan bila sejenis ubat dimasukkan.. ketika itu juga asya seakan meronta di dalam perut. Ubat tu memang melemahkan seluruh tubuh..n amat menyakitkan.. Dan saya tahu.. selain saya yang merasai kesakitan itu.. asya turut berkongsi rasa sakit itu.. Ya Allah...kesiannya anak aku! Saya mengandungkan asya dulu... dan saya tahu.. apa yang ditempuhinya sepanjang dalam kandungan saya.. Sepanjang saya koma dulu... agaknya asya pon turut koma bersama saya. Dan...satu tendangan asya yang kuat tu...membuatkan saya terkejut dari koma.. Dan.. terkejut melihat sekelliling saya saat tu.. Sungguh menakutkan.. dan time tu..saya menangis & mencari orang yang sgt2 saya rindui...Fain & Mama.. Saya cuba bercakap...tp.. x mampu.. rasa sakit habis dalam tekak & dada.. Rupanya... ketika itu saya & asya hidup bergantung 100% pada mesin inkubator. 

Setiap hari air mata mengalir.. menahan kesakitan setiap kali mesin inkubator mengepam. Sebab tu.. saya agak fobia kalo tgk seseorang yang bernafas menggunakan inkubator...seakan.. saya merasai kesakitan itu. Sememangnya..mesin itu umpama nyawa... tp.. KESAKITAN untuk mendapatkan nyawa itu hanya tuhan yang mengetahui.. Mungkin kalo tgk org yang koma bernafas guna mesin nampak macam xde apa2.. tapi..hakikatnya..ianya amat menyakitkan.. Tapi.. keadaan y membuatkan kami x dapat meluahkan kesakitan..melainkan aliran air mata sahaja.. 

Dan...atas pengalaman itu... saya ingin menebusnya dengan memberi sepenuh perhatian kepada asya. Cukuplah dengan penderitaannya saat di dalam kandungan & saat kelahirannya hingga hampir mengorbankan nyawanya demi menyelamatkan nyawa mama nya. Bunyi macam agak kejam kan?? Hakikatnya dalam perubatan... nyawa ibu diutamakan..walaupun sejuta kali ibunya merayu untuk selamatkan nyawa anak dalam kandungannya. Dan..orang yang paling tertekan saat itu ialah papa asya, sebab terpaksa membuat kata putus antara nyawa isteri & anak... Walaupun dalam deraian airmata, papa asya surat ditandatangani untuk memilih nyawa mama asya... tapi maha besar kuasa allah.. di saat asya hampir dikorbankan (ketika itu 6++ bulan dlm kandungan), hadirnya keajaiban... siapa sangka.. asya lahir ke dunia. Dan sebab tu, sampai sekarang papa asya x boleh berpisah langsung dengan asya.. Walaupun sehari, papa asya x pernah tinggalkan asya. Tak kira kemana-mana.. kalo asya x ada.. memang Fain xkan pergi.. Jadi... buat masa ni..biarlah asya saja baby mama+papa. Saya percaya tuhan itu maha adil.. ada hikmahnya.. Dan..bila sampai masa yang sesuai..hanya dia yang tahu... hadirlah anugerah dalam hidup kami.. Atau.. mungkin hanya asya seorang je sampai bila-bila permata hati kami. Apa-apa pun kami redha dengan ketentuanNya..

Dalam ajaran Islam, setiap manusia lahir dalam keadaan fitrah/suci. Doktor
muslim akan berjuang menyelamatkan si ibu, kerana dia tidak bimbang yang
bayi akan masuk neraka. Dengan terselamatkannya si ibu, insyaAllah setelah
sihat kembali akan dikurniai kekuatan untuk mengandung lagi dan
mudah-mudahan mendapatkan ganti yang lebih baik, yang lebih soleh.
Sedangkan anak yang tak sempat terselamatkan, biarlah ia kembali kepada
Allah dalam keadaan suci. Mungkin lebih baik sekiranya bayi itu tidak
dilahirkan di dunia yang penuh tipu daya ini agar hidupnya kelak tidak
menjadi orang yang tersesat.Demikianlah, dalam keadaan serba salah lelaki itu tak sempat untuk memastikan agama doktor tadi. Dan ia sudah berserah sepenuhnya kepada doktor itu. Di dunia ini ada banyak agama dan kepercayaan. Pemahaman kita terhadap ajaran agama yang kita anut, akan menentukan jalan hidup kita.
Itu sebabnya amat penting bagi kita orang Islam menentukan yang bakal
menerima kelahiran anak kita adalah seorang doktor muslim.
Kita akan sering dihadapkan pada pilihan-pilihan yang lebih sukar, dan
melibatkan akibat atau natijah yang sangat ditakuti.
Kesimpulannya perbanyakkanlah muhasabah diri dan tambahkan ilmu dengan
majlis2 ILMU. Mudah2an selamat kita semua di dunia & di akhirat.Amiin.

Buat mereka yang belum dikurniakan ZURIAT... Jangan bersedih hati yer..
Meh baca kat bawah ni ...Tuhan itu maha adil..
" .DAPATKAN ZURIAT ITU SUNNAH... TAPI SETIA JUGA SUNNAH.. SEBAB NABI-NABI JUGA SETIA PADA ISTERI-ISTERINYA "

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Sunday, February 19, 2012

Sedar Tentang Sesuatu

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Sejak dua menjak ni..saya mula sedar tentang sesuatu.. Tentang satu perkara yang biasa...n lumrah dilakukan oleh golongan-golongan seperti kita ( facebookers & blogger) perlu dipandang serius oleh semua. Tapi...saya bukanlah sesiapa... Cukuplah sekadar saya menulis ttg diri saya saja yang sedar tentang perkara itu.... dan berusaha untuk memperbaikinya.. Moga Allah Swt mempermudahkannya.. Huhu.. agak penat nak godek2 n3 lama ni.. Btw... adakalanya..perkara biasa saja yang kita lakukan selama ini.. tanpa kita sedari, mungkin dapat memberi kesan dalam hidup di akhirat. Jadi.. apabila kita mula menyedarinya... kita harus perbaikinya.. Namun...sekali lagi..saya bukanlah sesiapa..hanya manusia biasa yang x perfect. Dan.. apa yang saya coretkan disini hanya untuk diri saya. Sekadar ingatan untuk diri sendiri.. 

Si Kecil Yang Membuatkan Mama Sedar Tentang Sesuatu
Mama Sayang Kamu...

Senyuman yang selalu membuatkan hati mama sejuk

suka gambar candid ni.. ntah ape yang dibebelkan asya time ni

Melangkah lebih jauh

alahaiii... tenggok la kat mata asya tu...lalat ni..
sempat gak nak interframe kat dlm blog ni yer..

asya & cousinnyer...adelia

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari HATI Mama Asya

Saturday, February 18, 2012

LAGENDA BUDAK SETAN 3 :KASYAH - LAGENDA BERAKHIR

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Sape peminat novelis terkenal Ahadiat Akashah confirm tahu trilogi kisah Lagenda Budak Setan kan.. Saya pon dulu peminat no.1 novel Lagenda Budak Setan. Dari Lagenda Budak Setan 1 hinggalah Ke Lagenda Terakhir. Dan seperti yang kita ketahui..Novel Lagenda Budak Setan telah diangkap ke filem.. dan begitu gak sambungannya Lagenda Budak Setan 2-Katerina yang turut diangkat ke filem.. Jadi adakah kisah terakhir Lagenda Budak Setan 3-Kasya Lagenda Terakhir akan turut difilemkan?? Sape2 yang x pernah baca novel ni.. sila lah cari yer.. Memang best!


Mereka ada cerita tersendiri yang bersalingkait membawa duri ke mana harus lari dari kemelut yang semakin ngeri. Segalanya semakin perit untuk dilalui Kasyah setelah pertunangannya terputus dengan Katerina. Hisyam berjaya menyunting Katerina sedangkan dia tak tahu semua itu sandiwara yang dirancang Katerina untuk membalas dendamnya. 

Kasyah pula melalui kehidupan dengan segala kepayahan sehinggalah Sofean sendiri meminta agar Kasyah menerima Katerina selepas dia yang memutuskan pertunangan itu. Itupun setelah Katerina murung selepas penceraiannya dengan Hisyam. Demi maruah, Kasyah menolak dan sengaja melamar Zahirah untuk menyakiti lagi hati Sofean. Malangnya Zahirah menolak kerana tak mahu melukakan hati Katerina sedangkan hakikatnya dia amat mencintai lelaki itu. Hisyam masih lagi menyimpan tekad untuk memenangi hati Katerina semula sehinggalah Jackie hadir dalam hidupnya. 

Zahirah yang menyesal menolak lamaran Kasyah itu akhirnya bertemu Shan yang mencintainya sepenuh jiwa. Mampukah mereka semua mengatasi kemelut cinta yang melanda jiwa masing-masing dan akan berakhirkah lagenda cinta ini dengan segala keindahan, ataupun sebaliknyA?

Friday, February 17, 2012

Peluklah Isteri Anda Setiap Hari

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Pejam celik..pejam celik.. sampai gak penghujung minggu. Hari ni macam-macam plan ada.. 1st mestilah settle bab-bab kain baju seperti membasuh+menjemur kain. Kalo berkesempatan arini buat pertama kalinya nak bawak asya tengok wayang citer "Beauty & The Beast". Kalo jadi la... Sebab petang tu Fain ajak pergi sambung berubat saya untuk tengok perubahan selepas buat "pembedahan batin" hari tu. Ekceli buat diri saya memang rasai perubahan tu..sebab badan saya makin sihat.. Dah kurang sakit-sakit. Hopefully ianya akan berterusan la.. Apa-apa pun saya amat2 bersyukur sekurangnya masih diberi peluang untuk menikmati hidup bersama insan tersayang.

Berbalik pada tajuk entri..."Peluklah Isteri Anda Setiap Hari".. Haaa.buat si suami di luar sana..silalah baca yer.. Dan si isteri-isteri juga,.. tak salah kalo tunjuk artikel ni pada si suami.. Hehehe..  Bagi sayalah..pelukan seorang suami tu amat beharga buat si isteri.. Rasa selamat & disayangi.. Dan apa yang penting... ada kebaikannya di sebalik pelukan itu buat si suami... Nak tau...Jom baca artikel kat bawah ni :-

sekadar gambar hiasan

Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun. Pakar motivasi Datuk Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan dan tahap kesihatan. “Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.”

“Bagaimanapun, sebagai seorang Islam kita tidak harus lupa ajal dan maut terletak di tangan Allah,” katanya ketika memberi syarahan bertajuk `Perkahwinan dan Seks: Penawar dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit’ di Persidangan Ketiga Perubatan Daripada Perspektif Islam anjuran Pusat Perubatan Universiti Malaya di Hotel Sheraton Subang di sini hari ini.

Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan. Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah s.a.w. Tambah beliau, ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri. “Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan memeluk isterinya lebih kerap, katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu.

Jelas beliau, hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan berketerampilan menarik. “Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri,” kata Fadzilah.

" Jadi Buat Si Suami... Selalu-Selalulah Peluk Isteri Anda... "

~ Credit : UtusanMalaysia

Thursday, February 16, 2012

Jom Gosok Gigi Bersama Colgate :-)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam bertemu di hari Khamis yang indah.. Hari Khamis hari yang sangat best sebab esok dah cuti.. Yihaaa!! Ok.. berbalik pada part penjagaan gigi anak-anak ni, adakalanya memang leceh dan macam-macam kerenah yang kita hadapi semata-mata nak suruh anak "GOSOK GIGI". Dulu permulaan nak ajar asya gosok gigi memang susah gak..now dah bereh. Dan satu lagi part penting...bagi saya kita mesti ajar anak jumpa dentist sejak kecil lagi, untuk biasakan diri. Jadi bila besar, dia orang dah xde problem kalo nak jumpa dentist. Dan asya pon dah masuk kali ke-2 jumpa dentist. 1st time pergi last year dan latest awal bulan baru-baru ni. 

Alhamdulillah, asya steady je time dentist check gigi. Dan last year asya dah kena tampal 2-3 batang gigi... Untuk yang terlates baru-baru ni, sekali lagi gigi asya ditampal. Kali ni 3 batang. Insyallah..tahun depan nakmula cabut gigi depan asya yang dah runtuh... atas nasihat dentist tu, takut nanti gigi akan tumbuh berlapis dengan gigi yang sedia ada. So... uols semua pernah bawak anak jumpa dentist tak?? Next Checkup 6 bulan lepas ni..dalam bulan 7 untuk asya jumpa dentist.

New look... cantik kan.. asya memang pakai ubat gigi Colgate perasa Stawerry sejak dulu. Ubat gigi ni khas untuk kanak-kanak. Ada gak rupa lain seperti, Spongebob, Spiderman dll.. Asya mestilah nak Barbie doll dia..

Yang ni Colgate packing lama..

Ok kawan-kawan.. Jom gosok gigi dengan asya.. Lepas ni, bila gigi asya dah cantik.. boleh la asya senyum nampak gigi... hehehe lawak la muka asya time ni..Perli mama erkkk!!
" ________________ "


TIPS PENJAGAA GIGI KANAK-KANAK

Wednesday, February 15, 2012

TESTIMONI : Safi Rania Gold - Jelita Tanpa Mengira Usia

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dah lama nak buat n3 ni sebenarnya... Tapi asyik tangguh2 jer.. Ini pon dah agak berkurun kot duk dalam draft.  Untuk pengetahuan semua saya pemakai setia Safi rania since 2010. Jadi, masa awal permulaan pakai dulu, saya pernah buat testimoni masa mula2 pakai Safi Rania Gold..Boleh refer SINI. OK..xperlu cerita panjang,, jom tenggok perubahan demi perubahan setelah menggunakan Safi Rania Gold.

Tahun 2010
time ni belum start pakai Safi Rania..Memang kulit muka nampak kusam jer kan.. X berseri.

Akhir 2010
Time ni dah start pakai Safi Rania Gold.. Kulit mula nampak berseri & sekata.

Tahun 2011
Kulit makin mulus & sekata.

Latest 2012
Nampak lebih glowing..

Untuk pengetahuan semua..kulit muka saya xdela licin mayor n segebu-gebunya... Still ada parut jerawat. Itu pon sebab kegatalan saya nak tukar produk lain awal tahun baru2 ni. Mendadak naik jerawat. Last2 balik semula pada Safi Rania Gold.. Mujur sekarang dah ok.. Dan parut makin pudar. So sekarang still dalam pemulihan. Ekceli saya x pakai complete set, just pakai Beauty Cream, Toner & Pencuci muka Safi Rania Gold. Tapi pencuci pon saya x tetap... sesekali still bertukar produk lain. Tapi serum Safi Rania Gold sangat2 best. Now...saya ingat nak pakai Krim Malam Safi Rania Gold, tapi belum ada kesempatan lagi nak belinya. Krim siang saya x pakai sebab x sesuai dengan saya.. Saya just pakai Beauty Cream Safi Rania Gold sebelum keluar rumah.

Beauty Cream Safi Rania Gold

Rupa bentuk Beauty Cream..Lebih kurang je dengan Safi yang kaler hijau tu cuma yang ni x semelekit yang bekas hijau. Sape yang pakai Safi Hijau tu, confirm setuju kalo saya kata krim tu sgt bagus.. Masa zaman sekolah dulu, memang ramai kawan2 pakai n kulit  mmg cantik.

 Keserasian produk ni bergantung pada kulit masing2..ada tu memang serasi.. Tak semestinya semua sesuai. Tapi alhamdulillah produk ni sgt2 sesuai dengan saya. Cuma sekarang saya nak beli Krim Malam Safi Rania Gold untuk memberi lebih vitamin time pada kulit muka time tidur. SERUM SAFI RANIA GOLD mmg terbaik & best.. Bila pakai rasa sejuk & segar muka. Kalau nak keluar rumah, selepas pakai BEAUTY CREAM SAFI RANIA GOLD, saya akan pakai foundation...untuk kulit nampak lebih glowing dan seterusnya barulah pakai bedak compact biasa. Nak CANTIK tidak sememestinya keluarkan budget mahal. Tidak semestinya perlukan produk muka yang mahal.. Adakalanya... yang murah itu lebih bagus.. Dan yang penting dalam memilih produk muka ialah kandungannya yang selamat & bebas bahan kimia. Bagi saya produk Safi Rania Gold ni mengandungi bahan2 yang lembut & bebas kimia. Jadi confirm selamat untuk kulit muka.Okaii,,, sekian perkongsian daripada saya. 

SAFI RANIA GOLD
JELITA TANPA MENGIRA USIA

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (138) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (61) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)