Monday, January 14, 2013

Asya's Story

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kali ni just nak abadikan kisah-kisah asya di instagram ke blog.Yela.. manatahu nanti dah x aktif instagram, sayang gak kenangan-kenangan yang terakam tu tak diabadikan. Sebenarnya saya amat suka upload pic di instagram , sebab pic-pic yang diupload semuanya yang fresh & peristiwa yang sedang berlaku.. Dan kat instagram paling mudah nak upload pic + leh edit kaler lagi. Pic-pic ni saya mulakan dengan update yang ter-latest. Tulisan BOLD tu adalah status di intsagram.

Dah seminggu++ dia demam.. X sembuh2 lg.. Asal mlm je, melarat. Tp, dia ttp smangat nk ke skool.. Get well soon my cute little princess.

~ Pic ter-latest di instagram... asya demam dah hampir seminggu++. Asal malam je mesti melarat. Saya rasalah, mesti sebab dia bangun terlalu awal pagi + mandi awal pagi sebab tu dia demam. Lagi pon, sape-sape masih ingat entri lama dulu, asya kan ada masalah kesihatan jugak, iaitu Lelah & Masalah Paru-Paru. Asya pun perlu jumpa pakar dulu.. tapi sebab masa tu mama dia pon sakit terus terbantut cam tu je. Tapi saya tetap ada periksa dia kat private, alhamdulillah dia ok & kuat berjuang. Memang saya nak cuba refer balik dia pada pakar.. tapi masa tu membataskan.. Tapi walaupon dia demam, dia tetap nak ke sekolah. Just hari ke-2 demam aritu je x bagi dia kesekolah sebab badan dia terlalu lemah + muntah ~

saye nak g #kuantan ... ikut mama work...

~ Hari Jumaat baru-baru ni saya ada urusan kerja di Kuantan. So asya pon follow la.. Balik dari Kuanan ni lah, bertambah melarat demam dia ~

DONE 
bunga colourful mgikut imaginasi

~ Hobi asya, suka mewarna.. tapi saya betul-betul terkejut bila dia buat balik lukisan yang dia kaler kat sekolah sebab satu lukisan tu, dia guna satu colour je. Sebab sedangkan kat rumah dia mewarna baik sekali , pandai bermain warna.. So, rasa pelik disiti, selidik punya selidik, rupanya asya takut nak guna pencil colour banyak-banyak. Takut teacher marah katanya.. Ha ha.. lawak sungguh asya ni.. Saya pon explain elok-elok kat dia supaya buang perasaan takut tu. Padahal teacher dia bukan garang pom. Maybe asya masih menyesuaikan diri dengan orang lain ~

colouring... mama ajar asya suh guna warna-warni.. pastu dia tanya la kaler warna warni y mana? aduyai.. pnjang lebar lak mama kena explain kt asya.. apa itu warna warni.. alhamdulillah.. dia faham

~ Kesinambungan, asya takut nak guna banyak-banyak pensil warna kat sekolah. Saya lukis balik bunga & suruh dia kaler.. Padahal ok je.. Padahal selama ni ka rumah.. dia pandai bermain warna ~

latih tubi : menulis dan mengeja nama NUR FASYA AFRINA

~ Latiahan setiap masa, belajar menulis nama penuh dia.. Alahai.. nama panjangs sangat kan.. ~

asah minda.... #asya

Salah satu medium unuk mengasah minda asya. Mende ni bagus sangat.. Ala-ala jigsaw puzzle.. Just cantumkan gambar dan jawapannya.. Memang berkesan.

Sel-Sel Otak Berhubung

~ Harga murah.. tetapi hasilnya sungguh superb... Walau ka dalam kereta pon asya belajar.. Ada satu lagi alat yang asya dapat time besday dia dulu.. Yang tu memang letak dalam kereta. Setiap kali dalam kereta, mesti dia akan menulis & melukis ~

Day 4: alhamdulillah... Sgt mudah bgn pagi n bersiap.. Siap bg syuman semewek utk mama. Belajar rajin2 syg.

~ Senyuman semewek dari asya.. Masa ni memang lega sangat, sebab bila cikgu sambut kat pintu sekolah asya dah tersenyum. Takde lagi muka sedih. Mama pun senang hati nak buat kerja ka ofis ~

Asya n hadiah surprise dari mamapapa...

~ Hari ke-2 asya sekolah..Mama & papa masih cuba untuk pergi kemana-mana tanpa asya. Tapi, wajah asya,keletah melayan asya sentiasa terbayang dimata. Mama & papa terfikir nak berikan sesuatu buat asya.. Mama & papa belikan sesuatu yang berfaedah yang boleh membantu sel-sel otak asya berhubung. Sebab mama+papa tahu asya sangat suka bermain dengan warna , so mamapapa belikan ini untuk asya. Siap balut dengan pembalut hadiah princess.. Letak kat seat belakang, bila asya masuk je dalam kereta.. asya dengan muka terkejutnya nampak hadiah. Cute sangat. ~

2nd day... Alhamdulillah... Igtkan dia xnk g school dh arini.. Rupanya bsemangat! Y sweet nyer dia kta " xpe la mama.. Asya ngis skejap j.. Teacher baik.. Dia dukung asya. Lps tu asya x ngis dah.. Asya main dgn kwn2. Asya kn nk bergembira n bermain bersama-sama mcm princess cinonet + upinipin " ( ni ayat bgembira n bermain bsama tu pgaruh skrip dlm citer upinipin the musical)... Kan mama dh kta, ank mama good n kuat sjk dlm perut lagi. Asya JUARA mamapapa.

~ Masa ni walaupon dia macam takut-takut lagi dengan suasana baru, tapi dia tetap semangat bangun pagi nak ke sekolah. ~

breakfast sblm k school. awl2 lg asya dh bunyi " mama.. jgn tgal adik sorang2... kesian adik. adik kn kecik lg.. thn depan laaa mama tgl adik" ... ahhh sudohhhhhh... berdramakah ank dara mama ni jap agi? hrp asya ok je.. debor plop.. arini dh msk thn dpn la asya.... gud luck baby mama.. asya always be my baby !

~ Hari pertama asya nak ke tadika... Bagi dia minum  susu dulu.. ~

study time..
moga anak mama membesar bagaikan JUARA ! 

~ Syukur alhamdulillah, dia sangat rajin belajar. Memang dari beluk sekolah.. dia memang suka melukis, menulis & mewarna.. Kalo dia main-main pon, tup..tup dia duk kat meja study dia & buka buku. ~

kek kalerful surprise dari papa. 

~ masa syok asya study, papa letak kek atas meja study dia.. Suka sangat la.. Salah satu perkara tentang asya suka makan mende yang manis & kek.. Ishhh.. ~

Syukur alhamdulillah, asya dah ok & happy je bila ke sekolah. Dia dah ada kawan, katanya nama Alisya & Sara. Baru seminggu++ sekolah, dia dah boleh baca sikit-sikit surah al-fatiha.. Dan banyak gak perubahan dalam diri asya. Dia menjadi lebih berdikari & cara dia bercakap pon dah berbeza. Paling ketara, asya dah makan banyak.. Ada gak tanya teacher asya, camner dia kat sekolah.. Katanya asya ok & boleh ikut semua yang diajar & xtvt yang dilakukan. Dan teacher asya gtau, asya ni suka menyanyi.. Mama sangat bangga dengan pencapaian asya setakat ni. Mama tahu, budak-budak lain sebaya asya maybe lebih banyak pencapaiannya & dah boleh banyak perkara..Maybe membaca pon dah boleh. Tapi mama x kisah, lagi pon asya baru sahaja memulakan sesi persekolahan.. Mama tak hantar asya seawal usia 4 tahun. Mama tak kisah, sebab mama percaya mama masih belum terlambat untuk membentuk asya menjadi yang berjaya. Permulaan bukanlah segalanya, apa yang penting ENDINGnya.. Insyallah, asya akan berjaya menjadi seseorang yang boleh dibanggakan. 

Jom Follow saya di instagram

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

64 comments:

wanie amerie said...

Alahai,asya serupa ank sy jgk, selalu ckp dgn saya bila sy hantar ke taska
'mama jgn blk tgl dania tau'..huhu

Misz Mieza said...

Asya pasti akan membesar bagaikan juara! ^^,

Nad @ MamaZN said...

In shaa Allah...
Moga anak anak kita membesar jadi anak soleh dan solehah..
Moga membesar bagai juara! =)

Seteguk Ayor said...

waa...betul betul kisah asha ni..
nice story..

Solehah Shamsuddin said...

ble tgk pic awal ke akhir, solehah nmpk asya mmg ske warna. especially warna-warni. bagus la akak dah ajar Asya byk perkara seawal umur tadika ni :)

Cik Aini said...

suma dah tgk kat instagram..
best kan pic pun cantik2 je..
get well soon ye Asya..kata nk jd gud girl kan :)

Mama Adam said...

alhamdulillah... adam pun dah happy.
sama la... adam, seminggu dah boleh hafal bacaan dalam solat. hebatkan minda kanak-kanak ni?

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Moga cepat sembuh Asya...
Alhamdulillah..Asya nampak happy jer p skool...belajar rajin² ye..moga menjadi anak yang bijak...~

Arina Shamsul said...

Good luck asya sayang..muah! Comel nya kamu
Semoga membesar jadi juara dan anak yg solehah. :)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

kek, baju kurung dan bunga yang asya color tu macam berkesinambunga la pulak..huhu

Nens Collection said...

instagram..neni x [pandai nk main insagram..sbb tepon xde tenet ..harap wifi jela skang...hehe

comel2 sume..lps ni kalo asya dh pandai baca..abes sume blog mama die, die selongkar baca..hehe

el said...

bgs asya..seronok kan tgk anak smgt nak skul

ieda said...

anak perempuan nie rajin lain macam dari anak lelaki kan ekkee
alhamdulillah asya dah semakin ok .. berlajar rajin2 tulah harapan kita ibu bapa , asya sorang harap2 x hampakan lya dan suami
bagi dia terus dorongan .. insyaallahh dia akan berjaya ..

zahrien susah sikit , kalau belajar dlm 1/2 jam dah mujur .. lepas tuu sebuk nak kayuh basikal ;)

lia said...

wahhhh Asya very smart la...

get weel soon dear...

Deqla manjew said...

mmg nmpk asya semangat nk blajar.. chaiyok la asya comel.. skng ni dia dah baik demam lom dear?? hope cpt smbuh yer asya.. boleh ke sekolah..blajar rajin2, banggakan mama papamu.. =)

Deq's Qienz said...

bgus asya..always be a gud gurl ya..

Rasp said...

asya memang good girl lah sis...
bagus dia bersemangat ke school...
kita pun lega hati kan bila tengok anak happy ke school....

Mrs Velentine said...

SWEETNYA..PANDAI LYA AJAR ASYA...

Sidratul Muntaha said...

moh sama2 kita follow moh!

dhiera said...

asya ni kan comel la. gelagat dia memang manja sungguh!

norhidana miswan said...

jeles gk nengok org berinstagram2 nih, tp udah nyer kite tepon cap ayam camne nk try instagram2 kan hehehe...

amirah said...

alaaaa....pandainya asya..macam2 asya buat...

Rai Ourkizuna said...

kesian asya..semoga cepat sembuh ya.. lya, da penah cuba bagi asya vit c tablet? yg utk kanak2 punya la.. baik utk masalah lelah dan paru2.. tapi takde la nampak kesan terus..ambik masa jugak..still worth trying..

pandainya asya sesuaikan diri kat sekolah..

Kesuma Angsana said...

moga cepat sembuh ye... sama lah anak bongsu KA demam mcm mana pun sekolah ttp nak pegi juga

eima said...

asya rajin .. fahim tu alahai hari2 nangis pi skool... asha plak dema2 pun nk pergi ...mmg suka berdikari

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

lya asya demam dh ok belom....qalief hr tu demam xmau kebah juga...sian dia yer...qalief smpai masuk wad la demam hr tu....

best tgk asya pandai belajar...

Cik Nur said...

bersemangat..!

seronoklah asya balik sekolah mamapapa belikan hadiah..supriese lagi.. :)

Haryati Faizal said...

macam2 cerita dalam 1 entry...
dh follow dh kat Instagram! hihi

Qhaifa Nur said...

dlm keadaan demam pun comel LYA...

Ibuhani said...

Bagus asya rajin ke sekolah. Masa asya belajar kena atur n tetapkn dr skrg. So nanti dia akan biasa. Bila tiba waktu bljr dgn sendiri dia akan ke meja belajr tanpa disuruh. Smoga jd anak yg rajin bljr ye asya....

Imah Dinor said...

good girl...kuatkn semangat ye...

Allene said...

sekolah ni buat budak2 berkawan dan belajar... wpun tak bnyk... tp ada gak la dia akan belajar kan...

Fadilah Aziz said...

Rajinlah Asya ni..comel je munge yg asya colour tu..instagram saya dah lama tak aktif, huhu

Kakizan Omar said...

emmm.. semakin hari rasa macam dekat jer ngn asya dan lya.. :D

AnneRaini said...

bagus asya..semoga die terus semangat nak belajar.

ct rahani said...

gud girl asya.. auntie doakan semoga asya terus berjaya dan menjadi kebanggaan mama & papa.. :)

LydSunshine said...

Salam Lya.. Thanks ye di atas informasi lya kat komen entry doktor saya. Mmg berpengalaman Lya ni.

Lya perasan tak, Asya nampak sgt sweet dlm baju yang Lya buat caption "saye nak g #kuantan ... ikut mama work..." ni.

Papa dgn mama dia suka buat eceperais ke asya. Seronoknya dia. Mesti gembira bangat ni. Saya faham perasaan Lya bila tgk perkembangan Asya yg dah makin banyak improve. Sedangkan saya kalo anak buah yang makin lama makin pandai pun saya dah hepi gile. Kalo anak sendiri mesti la lagi saya selok.

munna said...

alhamdulillah... semoga asya jadi anak yg soleh dan berjaya ye

Myra Jay said...

Asya sangat comel..

Dah skolah ye sekarang, belajar rajin2 ye sayang ;D

Liza said...

Bestnya benda alah intagram ni. Tapi liza tak de acc instagram. huhu..

Liza said...

Lya, jo join GA liza?

Nizam Ijam said...

comel2:)
sian dia demam :)

saya dah update...
hope dapat tolong walaupun agak susah.... :(

Etuza Ezawarna said...

pasti Asya akan menyukainya suatu masa. Pasti, dan masa itu Asya akan lebih menyayangi ibunya. Tahniah naluri keibuan memang macam tu.

Nafira usof said...

kenangan buat asya bila besar nanti.. mesti dia akan tersenyum bila baca balik coretan mama dia~

Puan Kutu said...

seronok tgok asya..walaupun manja asya cpt adapt dengan sekolah.semoga menjadi anak ijak n solehah...semangat nak kesekolah tu yg penting!

mamalieyna said...

Terbaiklah asya z..blajar rajin2 ye.. :-)

Aloor eina ni tk smpatnk berhistagram bagai..huu

محمد رازيق said...

amboi. comlnya asya kak. alhamdulillah, semakin dewasa asya. moga menjadi anak yg solehah.

Cik Aini said...

Asya yg sweet :)
suka tgk Asya senyum..sama mcm Lya lah senyuman dia :)

Mimie said...

byk cerita asya ye...utk kenangan bile die dh besar nti

Ez-1 said...

wah, best nya...faham perasaan bebudak ni bila nk pegi sekolah...kita pun dulu mcm ni gak..hehe..All the best to Asya~

aReLaN said...

moga asya sentiasa rajin & hepi gi skolah

imkaberita said...

nice info teman, ijin baca" dulu..

Fieda Rafli said...

sama la dgn maira...seronok dorang gi sekolah..

Che Rosliza Che Mat said...

semangat asya nak ke sekolah..

QA's ~ mamapapa said...

the best part..sy pernah activatekan instagram tp sampai lani..duk 1 gambor tu je..xbrtambah2,ahahah!!hampeh...comel n pndai betul asya nikn?..owh itula nama penuh dia ekceli :)cantik :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
hai asya..hihi..pandai dan bijak asya ni..alhamdulillah..suka baca caerita2 lya pasal asya..sweet je..

rajin2 skol ye asya :)

mama said...

syukur alhamdulillah asya dah sembuh..asya semakin bijak sejak kesekolah..

kinara kinatara said...

seronok dengar perkemangan asya..:)

Ema Blog said...

good girl...ramai kawan lagi seronok nak pergi sekolah

Si Matatajam said...

Betoi tu, belum terlambat lagi antar Asya ke sekolah masa umur 5 thn ni Lya..akak pun antaq Khalish 5 thn gak..Alhamdulillah..perkembangannya cepat sangat..hope anak2 kita berjaya di dunia dan akhirat..

Kella said...

dah besar dah asya...

9n0L4 said...

comey nye kek kalerful tu. nok gok. huhu. bile kat mane? ;)

wan nurul hezrina abd halim said...

INSYAALLAH aSYA MEMBESAR DENGAN BAIK..=)

wan nurul hezrina abd halim said...

OO ASYA ADA LELAH N PARU2 EK?INSYAALLAH aLLAH BLESS HER..RISAU JUGAKKAN KALAU ANAK2 TAK SIHAT..HARAP aLLAH BG KESIHATAN YANG BAIK BUAT LYA SEKELUARGA