Thursday, January 3, 2013

Bermain Dengan Warna

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Bermain dengan warna... kalo sebelum ni asya banya mewarna dengan menggunakan pensil warna & crayon. Kali ni bagi asya rasai pengalaman mewarna dengan water colour. Memang hari-harilah dia mintak cat air ni. Apa yang saya perasan, asya memang suka bab2 mewarna  & melukis. Sama macam papa dia. Asya, kalo time dia duk saja-saja.. Dia suka lkis-lukis kat atas kertas. Paling kelakar, baru-baru ni dia lukis muka jarjit ( Kawan Upinipin).. Hehe.. menjadi plok tu. Selain tu, saya banyak buat xtvt lain..contoh mengunting bentuk..sambil gunting sambil ajar asya mengenal bentuk seperti Triangle, Square, Circle dll..

Saya beli kertas lukisan yang bergambar. 
Gambar-gambar besar senang dia nak warna.

Bermain sambil belajar

Memang kusyuk dia mewarna.

Badan asya harus disensored kan sebab just pakai spender je. Yela.. budak-budak main dengan water colour ni, boleh kotor baju.

Penuh berhati-hati

Hasilnya. Bagi saya ni dah cukup OK bagi seorang budak. Lagi pon asya tak pernah sekolah lagi. Semuanya belajar dirumah. Mama harap, bila asya sekolah nanti .. asya akan makin rajin & mama akan asah bakat asya dalam seni lukisan ni. Sebab mama nampak potensi asya . Tak lama lagi... asya akan merasai dunia baru.. bergaul dengan dunia luar.. Asya akan mula bersekolah. Mama lak ter-over eksited... Harap semuanya sukses.. Asya jangan wak perangai ye nanti.. 

Entri ini ditaip pada 10 Dec 2012 @ 1.25am

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

64 comments:

Haryati Faizal said...

cantik....pandai asya kaler ye...

Deqla manjew said...

cantik asya kaler.. ada bakat pelukis ni...hihi.. seksi gmbr asya... naseb baik dikaburkan.. haha

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

ayo...asya..cekci..hihihii..pandai asya mewarna

Chic Na said...

pandai la asya kaler. okla tu dia dpt beza warna kat bahagian2 tertentu.

Masya said...

insyaallah sekolah nanti lagi cantik...
pandai asya pakai water colour..

Kakzakie said...

Oh... pandai asya mewarna. Dah sekolah nie mesti tambah bijak.

mama aini said...

assalam lya..kusyuknya asya mewarna.. :) wah cantik color yg dia pilih..

syawalsimpsons said...

cantik la..kemas

:: Mrs.Eady :: said...

sweet jek!

lia said...

bagus nyer Lya adakan aktiviti gini dgn Asya... gud job mommy...

♥MAMASYAZA♥ said...

sama macam hero kecik akak, kalau bab mewarna dia no. 1

Nens Collection said...

lawa la asya warna..kalo nens blom tentu lg pandai mainkan warna mcmtu..
caya lah asya!..kretif die..comot pon xde la ketara sgt..;)

Mrs Velentine said...

berbakat asya ni...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Oklah tu untuk anak2 kan, cantik dia kaler..lama2 nanti dia makin mahir..

diana said...

budak2 sekarang dah bijak..
masuk sekolah sehari pun dah ramai kawan..jangan risau k..:)

Fadilah Aziz said...

Kemas je Asya colour..cantik:)

AnneRaini said...

pandai jugak die mewarna..cantik dah ni utk budak baya die.

Allene said...

pandai la asya... :D

Jendela Hati said...

salam lya, asya nie cute laa... moga asya pandai belajar bila sekolah nanti ye... acik zai tahu asya anak yg bijak...

mummY daniSha said...

canteklaa tu tuk budak 4y nak masuk 5y =)

mama ila said...

wahhh..pandai asya mewarna yer...comel.. =)

Ema Blog said...

kusyuknya asya bewarna..akak tak pernah lagi bg si azwa kaler air ni..

Cho Zila said...

ooo asya seksi...
takperlah xtvt dirumahkan.. kat sekolah tak lerh tau...
oklertu.. akakpun tak kisah ngat hasilnyer yang penting dia nak buat, lama2 oklertu..

Chekgu Azrine said...

Cantik..mmg cantik la untuk bdk yg blm sek..klu sllu buat mmg lelama sure akn jd pndai asya nih..kena rajinla melayankan?

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam Lya..
hihih..cantik hasil mewarna asya.. mmg bakat dia lebih kepada mewarna la.. :)

el said...

pandai dia kaler..cantek pulok
danish pun suka mewarna..minat melukis tu besar haha

mama aryan said...

pandai asya mewarna..kalu anak akak abis dah dicontengnya

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

wah pandainya Asya=) bagus2, jd anak yg pintar tau sayang=)

Gieyana said...

Lya siap sensored ag oics Asya...

Pandai Asya mewarna...:-)

Mama Adam said...

Owhhh... Kalo anti, itu bukan OK tu mama. Cantik sangat dah tu.... Mmg berbakat asya ni

Riedaffya ibrahim said...

asya kreatif..tahniah,..

Solehah Shamsuddin said...

rajinnya asya.kak, tunjukkanlah lukisan asya.nk jgk tgk :)

shuhadaothman said...

minat betul asya mengaler ye kak. hehe. Aaminnn. Be a good daughter asya! :)

ieda said...

aah cantik dah nie ...
pandai asya ..

biar minat nanti sama naik sealiran dengan pelajaran yee asya ;)

Liza said...

Kemasnya Asya mewarna.... Kalau Adam ka.. dah habis comot kertas.

Liza said...

Kemasnya Asya mewarna.... Kalau Adam ka.. dah habis comot kertas.

Tihara said...

kusyuk nya meke buat keje :)

Tihara said...

eh silap meke plak, nak taip asya tadi :)

Si Matatajam said...

Pandainya Asya mewarna..apa cerita Asya di sekolah yek..

Cik Nur said...

oklah tu..pandai juga dia mewarna..xde comot sgt...

hari2 belatih lama2 mesti pandai.. :)

dya bunga said...

nanti dah mesti pandai melukis..

D Yatie said...

bila baca anak2 dah boleh learn...rasa macam tak sabar nak bagi arissa besar, masuk sekolah..hihihi

Lynn Hamzah said...

boleh dibanggakan dengan usia dia yg masih muda...good job asya...

AdaM Hawa said...

teringat zaman sekolah.. water colour.. tak suka sbb mesti kene kat baju sekolah.. huhuhu

Kesuma Angsana said...

wah minat dgn seni ye die

wan nurul hezrina abd halim said...

pandainya asya kaler..tau dah dia muka kaler ceklat..ice krim warna pinklah biasanya budak2..hehe

munna said...

pandainya asya.... cantik dan kemas dah hasilnya

::NureeN:: said...

sronoknya dia..
pandai dia mewarna..
dia tadika thn ni kan.. sama ngan ellesya :)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Kemas jer tgk Asya mewarna..Cantik..

N.Aima K said...

sexy nyeee kih3x tp terer la dia mewarna..nda comottt

Mimie said...

bagus asya bermain dgn kaler...leh buat otak die jd keratif

maszmadi said...

cantik asya warna.....

Jue a.k.a Ibu 2F said...

cantik ..
farisyah klu bab coluar ngan mewarna memang teruk benor...
tapi kalau bab matematik no 1...
hahahahaha

mama_umar_maryam said...

ehhh kemasnye anak dare ni kaler..good!

wanie amerie said...

ok lah tu,cantik..
betul,kita ibuk2 yg lebih excited bila nk masuk sekolah..hehe

Arina Shamsul said...

aunty nak tepuk tangan dengan asya..tahniah sayang..kamu pandai mewarna.. :)

sal ya said...

ok la tu. kemas jugak hasil kerjanya.

kinara kinatara said...

wah bestnya mai lukis...:)

Misz Mieza said...

Kira oklah ni bagi budak umur 5 tahun yang belum pernah ke sekolah.. Tangan berseni nih besor sok2.. =)

Yana Libra said...

tak pakai baju ke mewarna tu..hehe ~:P

IntaNBerliaN said...

lama2 mesti cantik.... bagus pupuk dr kecik

mrs kayrul said...

pandai asya mewarna...untung asya dapat mama yg rajin mengajar dan tak jemu2 mengajar

9n0L4 said...

lenkali kene ade baju khas utk kalering la. :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

pandainya asya kaler cantik la.....bagus asya rajin budaknya