Thursday, January 17, 2013

DIY : Birthday Goodies

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Do It Yourself !

Hari ni just nak share salah satu ideal untuk Birthday Goodies yang paling mudah & simple yang saya buat sempena ulangtahun kelahiran asya yang ke-4 pada November 2012. Disebabkan kesuntukan masa & ideal ni datang spontan je. Pada asalnya saya nak buat sendiri goodies bag macam yang saya pernah buat untuk ulangtahun kelahiran asya yang ke-3. Tapi oleh kerana masa terlalu suntuk & xleh nak pikir dah saya ambik jalan mudah, just gunakan bekas plastik untuk dijadikan bekas goodies.

Topi pon saya buat sendiri. Insyallah, lepas ni ada masa saya wak entri cara untuk buat sendiri topi ni. Goodies pack yang sangat simple.

BAHAN-BAHAN :-

BEKAS PLASTIK. Just beli kat kedai murah.. Saya just sediakan 10 kotak goodies untuk cousin asya. Sebab kali ni just buat untuk famili je, jadi just prepare untuk anak-anak sedara je la. Bekas plastik ni saya beli tak sampai RM5.00 untuk 10 biji ni.

NOTE PAD COLOURFUL . Masih menggunakan bahan yang sama saya buat BIRTHDAY BANNER aritu. Cuma RM2.50 untuk satu pack ni dan saya boleh gunakan untuk 3 perkara iaitu Birthday Banner, Birthday Goodies dan Birthday Hat.

GAMBAR ASYA . Just pilih pic febret & edit dalam Powerpoint kemudian print.


CARA-CARANYA :-

Cukup senang & mudah. Cuma ambik sekeping note pad tu & tampalkan dia bahagian atas bekas plastik. Untuk bunga pula ambik lagi note pad lain  dan potong panjang-panjang & lipat-lipatkan dia sebelum bentuk seperti kipas. Nak menarik, combine warna notepad yang dibentuk kipas & membentuk seperti bunga.

Untuk tambah sedikit seri just tambah bunga di setiap penjuru. Masa ni idea dah semput sangat. Main buat je apa yang terlintas dikepala.

Asya pon tolong mama tampal pic asya kat atas bekas ni.

Kat dalam ni saya letakkan makanan + mainan dan tisu kartun untuk nampak cantik dari tepi.

Last-last letak dalam plastik ni jugak. Asalnyer xde plan pun nak letak dalam plastik. Sebab rasa lebih mudah orang nak bawa balik.

Abaikan hasil contengan asya masa kecik kat belakang tu.
Inilah semua hasil yang saya buat sendiri untuk majlis asya. Walaupon simple dan biasa-biasa je, tapi saya sangat berpuas hati dapat melakukannya dengan penuh kasih sayang buat asya. 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

61 comments:

Mimie said...

memg kraetif...leh cedok idea nih...huhuhuhu

Mama FN said...

salam, cantik. mesti puas hati kan? sbab buat sendiri. selamat hari lahir buat asya...

Jatuh hati dengan Shaklee

BlueiceButterfly said...

simple tapi cantiknya...kreatif betul :)

combi said...

comei comei :)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Good job lya..pandai lya buat kan..hehe

mamalieyna said...

kalau ada kesempatan, next time nk buat sndiri jgk..baru2 ni kalut je, last minute fikir nk buat majlis, semuanya pun beli siap..huu~

puas hati kalau blh buat sndiri kan..cute lah!

Misz Mieza said...

Rajin & kreatif.. ^_^

Cik Awin said...

4 tahun dah asya ni ye...semoga menjadi anak yang solehah...

Nens Collection said...

wahh..bagus DIY ni..boleh try tuk ammar nnt..thanks lya!

lya taman bandar tu dekat ngn UIA kuantan..indera mahkota tempat die..;)--br dan jwb..hehe

Siti Asiah said...

puas hati kan buat sendiri utk anak2 kite...;)

el said...

rajin lya ea..ketip betul...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

kreatifnya mama asya... & rajin! yg tu dapat markah penuh!!!

Allene said...

nice and simple...

izan mama mia said...

cantik..warna warni,..ceria jer

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Kreatip jugak Lya...Simple but Nice..& yang penting Asya hepi..^^

Deqla manjew said...

buat sendiri pun cantik..rajin lya ni..

ieda said...

cantik.kreatif.sy pun suka klu blh diy sndri ni.

lukisan asya kt dinding tu menambahkan lg seri ;)

Qhaifa Nur said...

kreatif LYA ni...bila kita buat sendiri...puas hati

LydSunshine said...

Nice. Nnt bleh dijadikan idea utk buat bday anak saya plak wp lambat lagi. Heheh. Over.

are_lin@yu said...

sangat kreatif..suka tgk warna warni ;)

AdaM Hawa said...

kreatif!

dya bunga said...

kreatif lah kak lya ni..

Rasp said...

suka lah asya kan sis...
nak nak DIY wif love by mama dia...

Gieyana said...

Menariknyer Lya..kreatif kamu..:-)

lieyalatif said...

lya mmg kreatif dan rajin...bertuah asya ade mama yg sanggup buat ape saje tuk die heheheheeh....comel goody beg tu lya....lain dari yg lain boh dlm bekas gitu kan....

Solehah Shamsuddin said...

Cantik dan kreatif. akak mmg pandai dalam DIY ni. untung Asya dapat mummynya yang kreatif gini :)

Imah Dinor said...

kreatif sgt..boleh imah cuba nnt kat bday aina...

ieda said...

sgt simple ..
lya memang kreatif .. kalau akak x tefikir pun ;)

Warna Warni Kehidupan said...

waaa. tersenyum riang bufday gurl

Cik Nur said...

menarikk..simple tapi comel..!

munna said...

buat sendiri ... lebih memberi kepuasan kan Lya

Haryati Faizal said...

kreatif dan menjimatkan sbb buat sendiri...

salwana nordin @ che'wa said...

wah..dpt idea utk deco harijd anak3 ni nnt..

saya jarang buat ini smua..biasanya tiup belon dan buat makan2 aje :)

awak sungguh kreatif ok!

diana said...

nak tiru la untuk majlis harijadi maisara nanti.>:)

Mrs Velentine said...

rajinnya Lya

Mama Adam said...

rajinnya!!! dan kreatif!

saya rajin juga, tapi, bila tak kreatif, kadang2 hasilnya tidak seberapa =)

zila manaf said...

kretip yet comel!!

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

kreative...comel gambar asya tu..sweet...
lya ni url baru blog saya
http://haslizalizz.com/

wanie amerie said...

best,mmg kreatif lya ni..
nti leh sy tiru ekk..hehe

Si Matatajam said...

Kreatifnya Lya...simple n nice...

ANIM said...

budak2 lain yang dapat goodies tu...sure simpan semua tu sampai bila2 sebab ada gambar asya di situ...
good idea...

Yana Libra said...

kreatif~~ :)

Kella said...

hai lya.. lama sungguh rasanya tak jenguk lya... seperti biasa memang lya ni sangat la kreatif...buat sendiri pun memang sangat puas hati dan berbaloi.. =)

Cho Zila said...

akak suka idea ini.. memang kalau buat sendiri lagi puas hatikan... nanti besday atikahpn teringin nak buat sendiriler...

Puan Kutu said...

rajim mama asya buat sendiri goodies..buat sendiri lg puas hati,klu nak beli tu serba serbi mahal..padahal simple jer pun

::NureeN:: said...

sronok tgk asya hepi bila lya n family wat besday party kat dia.. nureen x pernah wat kat ellesya mcm ni..
mmg asya anak yg sgt bertuah..
baru intro dh meriah, majlis tue mesti lg meriah kan..
goodies yg cantik n simple..
klau bleh join ni best kan

RedRose said...

okeyh...Asya's very lucky to have a mother whois not just gojes!
but creative too.
kalau kita kan sis...alamat angkut semua family makan kat luar je dah.
Tak seni langsung nak plan event semeriah you did ni.

Kesuma Angsana said...

simple but really kreatif ler

QasehnyaRania said...

menarik..janji kepuasan tu ada lya :D

N.Aima K said...

alahai comelnye dear!!! saya pn dah mulai rancang plan birtday budak2 ni pdhl lambat lg kih3x

Cik Aini said...

kreatif!
menarik tau :)

iietamalek said...

simple but nice..tak plan lagi nak buat untuk birthday anak truna nanti..

Fiza Rahman said...

Kretiflah lya. Bley amik idea nih ☺☺

Ema Blog said...

simple dan cantik..lebih puas hati buat sendiri

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
sungguh cantik! tp memerlukan kerajinan dan concentrate yg tinggi jika cma buat..
hmm..rasanya cma nk belajat buat sendiri jgk..besday seri nk dekat.. :)

Deq's Qienz said...

cantek..lya rajin sma..dq malas nk renyah2 nih..haha..mmg sgt malas

wan nurul hezrina abd halim said...

Nanti kalu rajin nk tiru jugak.haha

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah rajin n kretip la lya ni

nadia said...

kak lya, nadia terbaca komen kat lya dekat blog kak intan.
subhanallahhhhh, besarnya kuasa Allah. lya mengandung dalam koma. dah besar dah anugerah terindah lya. semoga suatu hari, dia akan membahagiakan kak lya suami isteri. :)

Chic Na said...

rajin lya berDIY..

9n0L4 said...

kreatifnye lah mama asya ni. nnt menurun kat asya la tu. :)