Tuesday, January 15, 2013

J.A.R.J.I.T

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Siapa yang tak kenalkan dengan karekter Jarjit dalam siri animasi Upin Ipin. Sebenarnya, Jarjit ni karekter febret asya.. Ntahla, dalam banyak-banyak Jarjit gak yang dia berkenan. Maybe sebab cara Jarjit bercakap tu melucukan.. Dan jugak dengan pantun-pantun Jarjit tu. Yang lucunya asya pon ajuk-ajuk cakap macam Jarjit.

Ekceli ni yang lama punya tapi tak pernah diabadikan di blog. Hobi asya, memang dia suka lukis-lukis.Dia jumpa kertas je dia lukis je apa yang dia nak lukis. Saya tak kisahla macamana pon rupa hasilnya.. Sebab sel-sel otak dia tetap berhubung & mengaktifkan neoron-neoron dalam otak dia.

Bila dia lukis, mesti dia akan tunjuk hasilnya kat mamapapa sambil dia bercerita tentang apa yang dilukisnya. Kadang-kadang lucu sangat bila dengar dia cerita tentang apa yang dilukiskan tu. Tinggi benor imiginasi asya. Bagus asya, berikir dapat menumbuhkan lagi banyak neoron-neoron baru.

Dan, dalam lukisan imiginasi asya ni, ada karekter Jarjit. Haha, ketawa besar mamapapa bila dengar asya cerita tentang Jarjit ni. Pandai je dia buat kepala Jarjit ni. Tak kisah la asya, ada nampak rupa2 Jarjit di mata mama. Apa yang penting, asya dah mula berikir & pandai susun ayat untuk ceritakan kat mamapapa. Mama tak sabar nak tengok banyak lagi pencapaian asya.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

67 comments:

N.Aima K said...

comelnye jarjit nampak sanggul ja

Mimie said...

toncet tuh yg membuatkan memg de rupa jarjit

Cik Nur said...

kikikikiki..mmg ada nampaklah rupa jarjit tu..hihih

butique4u said...

as salam,

firstly salam perkenalan yer...

first time jejak di blog ini...menarik la entry di sini...semoga sudi berkenalan dgn saya yer...

Mama Adam said...

amboi!!! berbakat la asya. kalau nampak macm ni, boleh dikembangkan. masuk la kelas melukis =)

Fieda Rafli said...

tu dia...jarjit..

Misz Mieza said...

Lepas ni boleh tubuh Fanclub Jarjit.. Pandai Asya melukis.. =)

BlueiceButterfly said...

xpe2 nanti lagi cantik la lukis tue..hehe jarjit ye :)

Nad MamaZN said...

Aah laaaaa... Ada rupa! =)

mamalieyna said...

bijaknye! ^_^.. mmg nmpk la rupa jarjit tu..hee~ comel!

Insyaallah berjaya besar esok ni, asya bijak berfikir..

Seteguk Ayor said...

wah wah~
Asya pandai lukis dah ek.
perkembangan bagus ni.
n bagus gak bagi menguatkan imaginasi kanak-kanak.
hee~

Che Rosliza Che Mat said...

pandai jugok asya lukis hihihi

el said...

hahaha luculah..
el pun suka ngan jarjit
pandai dia lukis

RedRose said...

jgn kata asya je lah, my dotter pun suka sgt dgn jarjit other than upin n ipin tu sendiri. and sebab jarjit suka berpantun, sumtimes cara my dotter ckp pun dh mcm berpantun gak bunyinya. ~pitam!

::NureeN:: said...

pandainyerr asya lukis..
elly mls ckit bab2 nih, tp 2 3 menjak ni nmpk dia xcited nk mewarna..

sori yer lya, nureen baru baca n3 besday tue..
thx sgt2.. terharu tau :)

Afasz said...

asya ke yg lukis? hehehehe jadi la tu , ada rupa jarjit :D

amirah said...

hahaha..pandainya asya lukis jarjit...pasni leh la lukis upin ipin pulak

Kesuma Angsana said...

hehehe bijaknyer asha ye

LiLy @ MaMaQiStInA said...

imaginasi kanak2 ni mmg tinggi..qis since dia join mekukis upin ipin tu..hari2 melukis muka upin ipin..hehe.. comei jer lukisan asya..

Fiza Rahman said...

Pandai asya lukis ☺☺. Suka juga watak jarjit yg suka berpantun tu.

Mrs Lurve said...

yg penting jambul atas kepala tetap ada hehehehe

LydSunshine said...

Cemana la dia bleh minat si Jarjit tu. Hehehe. Anak kawan saya plak minat gopal dlm citer boboiboy.

aSmiDar said...

Haha..comel la jarjit die...sanggul tu penting...

Deqla manjew said...

hahhaa.. mmg lawak la jarjit tu..suka berpantun 2 kerat.. kalo tgk upin ipin mmg tergelak dgr pantun jarjit tu..asya lukis gmbr jarjit yer... nmpk dut di situ.. hihi... :p

Qhaifa Nur said...

LYA tak terfikir pula pasal ni..
mula2 nak melukis memang begitu, cantiklah asya....

syawalsimpsons said...

ada la sikit muka jarjit tu

~aSHa~ said...

rajin dia melukis....bagus tu...dia menajamkan minda dia

QA's ~ mamapapa said...

olololo...pandainya asya lukis..mmg dh ada iars2 ni,eheheh!!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nampak sgt asya fanatik beno dgn karakter jarjit tu hehehe...xper bgus asya sel2 otak blh berkembang mcm tu..asya kan gud girl

Nafira usof said...

hehehehe.. comelnye jarjit asya~
kikikiki..

betol tu lya.. tak kesah lah camner ruper lukisan dorang.. tetap comel dimata kita kan~

ieda said...

hahhaha asya ..dia minat jarjit nie ;)
comel .. ';)

Cho Zila said...

yang penting kepala jarjittu.. anak2 akakpun suka gak diani... lain dari yang lain unik..

intanfirdaus247 said...

Bagus tau sebab asya punya daya pemikiran sangat kreatif...dia boleh terjemahkan dalam bentuk lukisan..go go Asya! hehe

aTieYusof Family said...

hehhee... pandai Asya lukis..
takpe lama2 nti lukisan nya akan menjadi lebih sempurna:)

Haryati Faizal said...

kiutnya jarjit asya ye....

Allene said...

permulaan yang bagus asya...

fiqkbe said...

pantun jarjit mmg lawak. fiq pn suka jgk ;D

Solehah Shamsuddin said...

hahaha dalam byk2 ni, kepala Jarjit yang jadi. Kalau bahagian lain, agak melucukan... :D

AnneRaini said...

bagus asya..seronok auntie dgr perkembangan asya..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

hihi..haah la ade rupe rambut Jarjit ...pandai Asya lukis...so sweet

Deq's Qienz said...

asya lukis jarjit ka??pndynya dia.hehee

munna said...

part kepala tu... mmg dah ada rupa JARJIT dah tu....

umialya said...

pandainya asya..

AdaM Hawa said...

suka asya dengan jarjit ea..

are_lin@yu said...

minat sunggh asya smpai siap lukis.hihi

Nurulhuda Abdul Latip said...

Betul tu adalah rupa2 jarjit yang asya lukis tu, hehe..

ANIM said...

la;au asya suka jarjit, auntie suka mail:D))

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

seronok je kalau dengar budak kecik bercerita nie.. hehe

nn lylyn said...

ada la jgak rupe org =)

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Salam Lya,

Itulah yang membuatkan hati ibubapa riang bila melihat kerektr=er anak-anak kan.

Ruginya kalau kita tak dapat melihat sendiri progres pembesaran dan kepandaian mereka.

diana said...

tu toncit si jarjit la ye??hahahha..
comel

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
hihi..asya suka jarjit?mmg lain dr yg lain..
tp lukisan asya menjadi jgk..nk2 tang sanggul jarjit tu.. :)

Mrs Mikko said...

tang atas kepala tu lah mmg nampak jarjitnyaaa...
hihihih..

mama said...

assalam dear..asya minat dgn jarjit ek?..he2x.. ;)

Cik Aini said...

hehehehe
mmg lucu kalo dgr jarjit cakap..
pantun x pernah yg betul :)

Mrs Velentine said...

pandai dia lukis..sama mcm my haikal kalau melukis mcm2 benda terkeluar

ct rahani said...

pandai asya.. gud luck ye syg.. anak2 sy pun kemain suka citer upin ipin nih.. watak jargit tuh mmg kelakarkan..

kinara kinatara said...

bagus nie kak..perkembangan minda..:)

huhu..still ade bongol jarjit.:)

Ema Blog said...

Jarjit suka pantun dua kerat

CeqGu said...

hihihi pandai dia lukis jarjit

CeqGu said...

hihihi pandai dia lukis jarjit

CeqGu said...

hihihi pandai dia lukis jarjit

dya bunga said...

jarjit punya pantun pelik2.haha

Si Matatajam said...

La minat Jarjit rupanya Aya ni yek..hi hi..lps ni mesti pandai berpantun...

Yana Libra said...

hehe..kepala je yg sama.. :)

9n0L4 said...

hihi. mesti peminat setia upin ipin ni. mcm anak buah jugak. ;)

wan nurul hezrina abd halim said...

Adalah rupa jarjit2.pandai asya

Buat Follower, Jangan Lupa Tinggal LINK kat kotak KOMEN entri terlatest ye.