Tuesday, January 8, 2013

Jom Kita Ke Sekolah : Tadika Al Jannah Cyber Montessori

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

A.W.A.S
entri ini mengandungi banyak gambar

Syukur alhamdulillah.. hari yang saya tunggu-tunggu tiba jua . Hari yang saya nantikan untuk hantar asya ke sekolah. Saya & Fain ambil cuti selama 2 hari untuk menghantar asya ke sekolah. Memang saya teramat sangat eksited & dalam masa yang sama agak takut jugak.. Takut kalo asya menanis & tak boleh sesuaikan diri ditempat baru. Lagi bimbang sebab ini pertama kali asya akan dan duduk dalam tempoh lama dengan orang luar sebab selama ni setiap kali saya & fain bekerja, tok ma asya yang menjaganyer sejak dari kecil.. sampailah ke saat ni. Faktor utama, saya akui yang saya memang amat-amat takut nak lepaskan asya pada orang luar, ntah.. maybe ini semua sebab pengalaman saya sewaktu mengandungkan asya & melahirkan dia.. hingga saya takut sangat kalo asya tercedera atau apa-apa saja. Saya takut untuk menghadapi pelbagai kemungkinan. Dan kini... satu-satunya baby mama dah besar. Sungguh.. agak sukar nak terima hakikat ni, sebab sampai sekarang saya masih anggap asya baby.. Tapi kini saya harus terima hakikat yang asya dah besar & saya harus lepaskan dia & beri peluang pada dia demi kejayaan masa depannya.
   
Tadika Genius Club : Al Jannah Cyber Montessori



Salah satu sudut dalam tadika yang menarik hati saya.. 
Kalerful

Dalam memberikan yang terbaik buat asya, saya & Fain ambil masa lama untuk pilih sekolah tadika terbaik buat asya.. Saya inginkan pendidikan dunia & akhirat seiring. Alhamdulillah, saya berjumpa dengan Tadika Genius Club : Al Jannah Cyber Montessori.. Memang kali pertama ke sini saya dah jatuh hati dengan suasana di tadika ni. Lagi tertarik dengan kaedah pembelajaran moden islamik. Dan yang menariknya, pengambilan pelajar adalah terhad dimana, setiap kelas just 8 orang murid dihadkan supaya dapat menempukan sepenuhnya pada setiap student. Minggu pertama asya di sekolah pakai pakaian biasa dulu, sebab uniform sekolah + beg sekolah dapat dalam minggu ni.. 

Keistimewaan Tadika Al Jannah Cyber Montessori

1. Berkonsepkan “Cyber Islamic Montessori”
2. Fokus kepada nilai-nilai keagamaan dan akhlak terpuji
3. Menggunakan kaedah “Montessori “ yang diasaskan oleh Dr. Maria Montessori dan berasal dari Itali 
4. Tadika berteknologi tinggi di Kemaman yang menggunakan “Interactive Whiteboard” bersaiz 78 inci.
5. Menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantaraan utama
6. Merujuk kepada Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan di Malaysia di samping menggunakan program, modul, buku rujukan dan latihan yang diimport dari United Kingdom, Germany dan Singapura
7. Mempunyai guru-guru dan tenaga pekerja yang mahir, penyayang dan berdedikasi
8. Nisbah guru dan pelajar yang sesuai (1:8)
9. Bilangan pelajar yang terhad bagi memastikan kualiti dan suasana pembelajaran yang selesa
10. Persekitaran yang sangat luas, bersih dan cantik

Subjek :
1. English
2. Bahasa Melayu
3. Arabic Language
4. Mathematics
5. Science & Cultural
6. Islamic Knowledge – Sirah, Feqah, Aqidah, Akhlak dll.
7. Jawi
8. Smart IQ (Brain Development Course)
9. Art & Craft
10. Practical Life

DAY ONE :1 Januari 2013












1.1.2013 merupakan hari pertama asya memulakan sesi persekolah di tadika. Seawal pagi, saya dah kejutkan dia.. Alhamdulillah, mujur dia ok je & x de apa-apa kerenah. Asya pon semangat nak ke sekolah hari tu. Tapi pagi-pagi tu asya dah bunyi  " mama.. jgn tgal adik sorang2... kesian adik. adik kn kecik lg.. thn depan laaa mama tgl adik" .Ahh sudohh.. olor asya sayang... ni dah masuk tahun depan pon...  Sampai kat sekolah, saya temankan asya hingga pukul 9.00am++. Masa asya kusyuk tu, saya tinggal dia slow2. Tuhan je tahu betapa beratnya hati saya nak tinggalkan dia.. Tak lama lepas tu, saya dengar suara asya menangis... maybe sebab tengok saya x ada.. Time tu, hati saya bagaikan dihiris... Terus Fain drive sebab tak sanggup dengar suara asya. Dalam masa sama saya sms cikgu asya.. katanya sekejap je dia nangis.. x sampai pon 5 minit. Lepas tu ok je dia.. join group & macam biasa je..

DAY TWO : 2 Januari 2013













Hari ke-2 asya sekolah saya & Fain masih bercuti. Mulanya saya ingat memang dia dah tak nak ke sekolah.. Tapi rupanya memang dia nak ke sekolah.. Yang paling sweet bila asya kata " xpe la mama.. Asya ngis skejap j.. Teacher baik.. Dia dukung asya. Lps tu asya x ngis dah.. Asya main dgn kwn2. Asya kn nk bergembira n bermain bersama-sama mcm princess cinonet + upinipin " ( ni ayat bgembira n bermain bsama tu pgaruh skrip dlm citer upinipin the musical) . Masa tu saya rasa lega sebab sangat mudah nak kejutkan dia+mandikan dia.. Sampai kat sekolah, saya hantar dia.. tapi time ni dia dah pegang kemas tangan saya.. Dia nak sekolah, tapi nak mama ada sekali. Time dia masuk kelas tu, saya & Fain terus tinggalkan dia.. Dengarlah dia nangis.. tapi sekejap sangat. Lepas tu siap dengar menyanyi & belajar lagi.. Lega... Pukul 3 pm, waktu nak ambik asya time tu dia tak habis lagi kelas agama.. Dia tengah praktis solat. Masa tu memang tersentuh sangat tengok asya.. Sweetnyer.. Memang sebak la rasa.. Alhamdulillah.. memang saya membuat pilihan yang tepat hantar asya ke sini. 


DAY 3 : 3 Januari 2013

Hari ke-3 tak sempat langsung nak ambik gambar kenangan.. Sebab saya & Fain dah start kerja.. Tak bape reti lagi nak manage masa... So, agak terkerjar sikit. Macam biasa, asya ke sekolah.. Dah ok sikit..cuma dia jebek sikit je.. Ye la.. mama tahu, asya tak pernah kena tinggal gini kan.. mesti asya ada rasa takut.. Tapi mama bangga dengan asya.. asya terus kuat untuk atasi ketakutan asya.. sebab tu, asya tetap bersemangat nak ke sekolah. Seronok sangat bila dengar cerita tentang persekolahan dari mulut dia.. Comel je.. Tapi.. saya lak yang tak OK.. Tak leh buat kerja sebab asyik teringatkan asya.. Lagi parah.. kebiasaannya pukul 11am-12t.hari setiap hari saya akan call asya.. tiba-tiba hari ni saya nak call dia.. baru teringat dia ke sekolah. Time ni lah..terlalu sebak.. terngiang-ngiang di telinga suara asya.. tiap kali saya call mesti dia tanya " mama ada mende-mende dok" .... " cayangggg mama" ... 

DAY 4 : 6 Januari 2013

Hari ke-4 bersekolah setelah 2 hari cuti weekend.. berdebar takut dia tak nak ke sekolah. Syukur alhamdulillah, pagi ni dia bangun penuh semangat & sangat mudah nak siapkan dia... Dan hari ni saya mampu tersenyum.. sebab asya tak menangis lagi.. senyuman terus terukir di bibir asya saat saya tinggalkan dia kat sekolah. Alhamdulillah.. asya tak ambil masa yang lama untuk sesuaikan diri disekolah.. Pada mulanya saya target mesti ambik masa sebulan gak.. tapi syukur hari ke-4 asya dah steady..

DAY 5 : 7 Januari 2013

Hari ke-5, asya tak ke sekolah sebab kena demam panas.. Saat entri ni di taip, alhamdulillah demam asya dah kebah. Insyallah, esok boleh la dia kesekolah seperti biasa.

Minggu orientasi ni, asya just pakai baju biasa. Maybe dalam minggu ni baru dapat uniform sekolah asya + beg sekolah . Tak sabar nak tengok asya pakai uniform tadika.

*
*
*
Lagu Jom Kita Ke Sekolah yang dinyanyikan oleh asya
Sweetnyer anak mama.

~ Kononnyer hari pertama & ke dua asya ke sekolah mama & papa nak g dating.. Saya siap survey citer kat TGV. Tapi sampai masanya... mama & papa sangat rasa kehilangan.. Rasa tak lengkap tanpa asya.. Mama & papa batalkan niat nak ke Mesra Mall... Memang mama & papa tak boleh nak bergembira tanpa asya.. Just singgah kat kedai makan.. Tapi mama & papa xde selera nak makan..sebab tiba-tiba rasa pelik bila asya x de.. Lepas tu, mama ajak papa pegi rumah nek ma.. nak balik rumah takut menangis ternampak-nampak asya.. Last-last sampai rumah nek ma pon mama nangis.. Betulla.. hidup mama+papa tak lengkap tanpa asya.. Bayangkan..seharian mama tak makan,,,sampai lah ambik asya kat sekolah..malam tu baru makan. Fuhhh.. ni baru hantar asya ke sekolah pon dah macam ni. Maybe sebab ini kali pertama saya serahkan asya pada orang luar. Salah satu faktor saya jadi macam ni sebab saya asyik teringatkan detik membawa asya ke dunia. Ya Allah sedihnya, siapa sangka bayi yang disangkal kewujudannya dah menjejakkan kaki ke sekolah. Dan, dalam hati saya selalu berkata.. andailah penguguran itu betul-betul berlaku.. tak mungkin saya dapat menikmati hidup seindah kehadiran asya dalam kehidupan mama&papa. Kerana tendangan asya yang telah menyelamatkan mama & asya dengan kuasa ilahi Allah.. Sebab tu semua waktu tu semua orang kata asya bayi AJAIB.. ya,,, memang kehadiran asya penuh KEAJAIBAN. Asya tak cacat seperti yang doktor katakan ( tulang belakang bengkok + terencat akal dll), memang itu amat mengejutkan semua.  Apa-apa pon.. mama tahu asya sangat kuat. Ya, baby mama sungguh kuat berjuang! Terima Kasih Allah atas anugerah dari-Mu. Mama doakan semoga asya dapat belajar dengan tenang & diberikan kelapangan minda & hati untuk menerima setiap ilmu . amin ~

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

78 comments:

Liza said...

Asya dah best dgn kawan2 dah la tu..

Cinta Misteri said...

Semoga asya mnjadi anak yg solehah, cemerlang didunia & akhirat. Mama & papa dh sediakn semua yg trbaik buat asya agar asya dpt memanfaatknnya.

Chic Na said...

sweetnya baca kisah ni. InshaAllah dah besar nnti asya jd somebody. :)

Nad @ MamaZN said...

sebaknye lya..
sebak bace entry ni
asya mmg gud girl
dia taknak susahkan mama n papa
tu sbb hari ke4 dia dah ok

asya bertuah ada mama n papa macam lya n fain...

selamat bersekolah asya! :)

diana said...

awal2 serook baca..hujung2 sebak pulak saya rasa..cuma ibu2 je yang paham ..kan??

suhaina laui. said...

samela kite..sebak dgr akif nanges tp keraskan ati jek

Si Matatajam said...

Bagusnya Asya nangis kejap ja...mmg pilihan yg tepat la tadika tu..Kalau ada kt Langkawi ni, M pun nak antar Khalish pi situ

Ummi Iman said...

Slmt bersekolah Asya. Akak pun suka sekolah yg mcm ni. Semoga Asya cemerlang di sekolah.

mamalieyna said...

menarik ! tak sabar nak tunggu turn arif tahun depan..tp berdebar pun ye jugak..hee~

good girl asya~ ^_^

belajar pandai2 ye...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Saya cukup faham perasaan awak. Lama-lama nanti awak akan ok dan terbiasa dengan keadaan ini. Anak saya yang meragam lagi sampai sekarang tapi saya kaunseling jugak dia..Mujur dia nak ke sekolah.

Nens Collection said...

detail mama asya bg penerangan ni..besar2 nnt baca tu asya..pengorbanan ibu dan ayah tiada tandingan..

berkenan dgn sekolah asya ni..bagus..

el said...

baju kurung asya kiut sgt hehehe
smoga asya enjoy belajar taw

Masya said...

takmoolah sedih².. tp mmg sebakkan kejap bila hantar anak ke tadika... saya pun xtau kenapa.. tp itulah juga yg sy rasa.. moga asya jadi anak yg baik.. belajar rajin²...

Mama Adam said...

Alhamdulillah asya kuat. Budak menangis di awal persekolahan mmg perkara biasa. Adam yg dh biasa ditinggal dgn orang asing pun menangis. Bukanlah meraung. Tapi tumpah juga air mata.

Insya allah bayi ajaib mama akan membesar dgn selamat.

MA pun sebenarnya survey islamic kindy utk adam. Tapi kebanyakkannya half day. MA x boleh affort utk hantar adam ke tpt lain pd sebelah ptg. Terlalu renyah. Harap pilihan kami tepat

syawalsimpsons said...

seronok tgk asya seronok G school kan....

Deqla manjew said...

biase la bebudak yg nk masok tadika..mmg pada mulanya takot2.. yela, tak biase lg ngan org..tp bila dah jumpa kawan, inshaAllah dah seronok la..ada ramai kwn..cikgu..kite masa kecik2 mcm tu gak la kan..deqla ni asyik jengok tingkap takot mak blk.. hahhaa

Nyue said...

huh...baca entry ni..dgn titisan airmata akk..xthu kenapa rs sebak ni... gembira coz asya dh perlahan2 berdikari....

Chekgu Azrine said...

Belajar rajin2 ye asya..semoga menjadi anak yg bijak..

Cho Zila said...

yeah.. asya dah sekolah.. menurut mak mertua akak bekas cikgu tadika.. ramai anak2 murid dia yang kaki menangis melalaktu menjadi orang berguna... mungkin itu cara dia untuk menarik perhatian..
lya ... akak doakan asya akan berjaya dalam pelajaran ...

ieda said...

sedih lak baca.xpe,jgn sedih,jgn risau2, asya mesti akn belajar rajin2 sampai berjaya

AnneRaini said...

asya mmg budak berdikari sejak dulu lagi sbb tu die senang nak bawa diri.. Lya kenalah tabah ye sbb nnti kalau die dah besar mesti nak masuk asrama pulak..

Baiduri said...

sonoknye tgk asya... gud gurl asya... hope tasneem pon mncontohi asya nti.... =)

Allene said...

btul tu lya... bila da ada anak ni, keluar berdua feeling tak best. asyik fikir ada anak ikut br best...

Che Rosliza Che Mat said...

Sedih pulak baca story lya nie....Asya memang kuat...

Ismaliana Sulaiman said...

perasaan yg sama akak alami 2 tahun lps waktu afiqah baru mula sekolah (masa tu dia 4 tahun) tgk dia menangis akak pun menangis sama...tp alhamdulillah lama2 dia dapat menyesuaikan diri...

moga asya cepat sihat yer...

Nafira usof said...

sayu plak hati bila dh nak abes cerita.. moga asya jadik anak yang membanggakan semua orang... amin~

amirah said...

lama2 dah ok dah asya kan..pasni mesti asya excited nk pegi school hari2..

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

asya bagus..nagis sikit jer tau...

waa best la tadika ni...

MamaYatie said...

Ala...mama jgn sedih yer..mesti bangga dgn asya, asya semangat gi skolah tur..pas ni, Mama mesti tak sabar nak tunggu stori asya..

p/s: bagus tadika ni dop?surprise tengok ada tadika yg dgn facilities gini kat negeri kita!!

mummy_ayu said...

alhamdulillah..semuanya berjalan dgn lancar..senang nya Asya gie stadika...takut mula2 jer..ok la tu kan..Ayu tgh risau ngan iris nie..manja sgt...Ian dulu ok jer.ntah la..harap2 cepat la ok...

Eliss Mie said...

semoga membesar menjadi anak yang pandai dan membahagiakan papa dan mama selalu :) sekejap jer rasa kan, anak2 dah sekolah, mcm baru jer rasa br keluar dr rahim kita.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam Lya..
alahai.. syahdu baca kisah asya g skol ni..
sbar ye mama..asya dah big gurl sekarang..
now..enjoy watching her growing up :)


amin..amin... semoga allah perkenankan doa2 mu itu.. :)

hugggsssss...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

.. belajar rajin2 ya Asya..

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

sebaknya baca entri ni..apapun..semua parent nakkan yang terbaik untuk anak mereka kan..

Mrs Velentine said...

sebak baca...part nangis tue yg kesian...sedih...hantar HaikalAyu hari tu edlm hati cakap janganlah nangis...huhu

Wak Gelas™ said...

anak kecik wak pon gi tadika jugakkk.. ahHKs

istiqomah said...

indahnya hati seorang ibu,,teringat dekat ummi isz :(

Imah Dinor said...

semoga asya happy kat sek, abg amzar pun suka sgt ksek sbb ramai kwn....

Misz Mieza said...

Jangan risau sangat Lya.. Asya ni very strong & goog girl! In Shaa Allah, dia pasti membesar bagaikan juara seperti yang Lya harapkan.. =)

mrs kayrul said...

sebak baca entri nie...

haikal pun dah sekolah di usia 5 tahun..first day training g sekolah memang susah nak lepaskan diri...tapi terpaksa la tinggalkan klu tak memang susah bebudak nak belajar....memang meraung sekejap la..mujur la cikgu2 pandai memujuk...

ceria jer asya kat sekolah ye

Ainaa Syafiqah said...

mula2 baca entry nie.. tersenyum je.. tapi.. bila dah sampai bawah.. sedih plak rasa... semoga asya menjadi anak yang solehan.. :)

LydSunshine said...

Ekslusif giler tadika ni. 8 org je satu kelas. Bertuah anak2 yang terpilih masuk tadika ni termasuk asya.

Lya, kena hepi2. Asya cuma gi skolah. Bukan pergi mana2 pun. Waktu Lya takde bersama dia, Allah akan jaga Asya. In Sya Allah.

Puan Kutu said...

dpt bygkan perasaan lya.hati seorg ibu mmg macam tu...mmg asya baby ajaib mama selamanya..semoga sya akan baik2 saja smp hujung tahun..sy yakin asya kuat spt mamanya juga..:)

Mimie said...

Alhamdulillah Asya dah start sekolah. Mudah mudahan Asya seronok bersekolah dan mudah terima ilmu yang dipelajari.

umialya said...

Pengalaman pertama, lagipun Asya anak tunggal.. memang sukar nak lepaskan dia pada dunia luar..

asya anak baikkan.. akak suka suasana tadikanya

Ena said...

Best baca n3 ni..

Asya memg gd girl.. :)

Gieyana said...

ahamdulillah...asya dh start school erk..igt hntar g pra school..mmg bgus subjext dier..sm mcm school nureen..bljr cmni gak..:-)

Zie said...

seronokkan bila anak dah sekolah, sudahlah lupakan saat dan andaian org...
Allah telah berikan keajaiban tak terhingga pada ummatnya...
asya setabah mamanya... jagalah amanah ini sebaik mungkin... kalau zie anak seorng pun mungkin akan rasa kehilangan...

CeqGu said...

hurm kuasa tuhan mengatasi segala. sebak baca......termenung kejap,cam mana la nak start keja balik........tentu duk teringat kat anakjer kejanya nanti....jemput singgah blog ceqgu

Solehah Shamsuddin said...

alahai sebakla pulak solehah bce ayat2 akhir ni. akak xnkla sdih2 cmni. akak kna kuat. ala, asya gi sekolah je. bkn gi mana2 pn. akak msti beri asya ke sekolah supaya dy dpt berdikari. lambat-laun, akak msti paham kan.

RedRose said...

you made me tears at the end of ur story nih. T__T. as a mother, apa saja ttg anak akan cepat aje tersentuh kat hati. neway, Asya is a good girl with strong will and bright mind. insyallah you both will survive everything. good luck!

me shuhada said...

Salam.

Wahh ralit betul baca cerita asya. Teringat ms mula2 hntar farah ke sek. Mmg, xsnng duduk dibuatnya kita. Tetiba rs berslh nk enjoy sikit.

Semoga asya terus hepi n dpt ilmu yg sgt brmanfaat ye :-)

Cik Aini said...

cun lah gambo Lya dgn Asya tu tp mata Asya ala2 stim la plak.hehehe

sweet je Asya dh start sekolah..be a gud girl ye Asya :)

Fiza Rahman said...

Touching lah plak entry lya nih.

Baguslah asya. Belajar rajin2 yer.

::NureeN:: said...

wahh... bestnya tadika asya..
besar n selesa..
dunia n akhirat drg ajar kan.. mcm tadika ellesya jugak.. in shaa ALLAH drg akan cpt berdikari nanti :)
anak nureen satu tadika ngan anak gieyana :)

Kasih Salina said...

comelnya asya..belajar rajin2 yer..memang sukar untuk melepaskan ank2 dgn org yg kita tak kenali kan..

are_lin@yu said...

sweetnya asya...msti dapat kawan baru kan..moga asya terus mmbesar mnjadi ank yg solehah..amin

aReLaN said...

dah masuk tadika rupanya asya. papepon rajin2 ye asya. jangan nakal2.dengar cakap cikgu.

Kesuma Angsana said...

SELAMAT MAJU JAYA ASHA....

Yana Libra said...

exclusive tadika tu~ :)

Alhamdulillah, Asya membesar dengan sihat & aktif :)

Tihara said...

bagus sekolah ni..moga anak awak berjaya dunia akhirat..insha Allah
:)

ieda said...

cantik dan bagus sek nie
rasanya semua tadika Montessori memang bagus ..
dah ada nak buka di IM 8 Kuantan tau lya .. nak hantar zahrien jauh lak huhu

NzA said...

begitulah naluri setiap ibu.... walau seramai manapun anak yg dimiliki mereka ttp jadi ratu dihati....
InsyaAllah semoga asya membesar menjadi anak yg bijak...cemerlang dunia n akhirat.....

nik ros said...

sweet jea baca entry ni. moga jadi anak yg solehah yea .

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Belajar rajin² ye Asya..moga menjadi anak yang bijak...

nampak seronok Asya kat skull..dapat ramai kawan...sekolah pun cantik...

Deq's Qienz said...

wahh suke la dia..terbaekkk

wan nurul hezrina abd halim said...

nampak sangat bagusnya sekolah nie..sekolah merah n sofia tak sebagusnie..rasa kat cni nak kaut keuntungan semata2..untung asya=)

Ema Blog said...

rajin-rajin pergi ke sekolah yer asya

Dayana Bahar said...

semoga asha cemerlang lya... lya ibu yang terbaik untuknya...

sal ya said...

dah jmp kawan2 ok punya la.

dya bunga said...

asya bljr rajin2 ye..jgn kecewakan mama asya ye..:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

asya kan gud girl mesti nangis kejap jer kan...lya bagus la nampak tadika yg asya sek tu..asya belajar rajin2 tau

ct rahani said...

asya memang kuat sekuat mamanya.. gud luck ye syg!

N.Aima K said...

comel jeee

Fieda Rafli said...

wah..seronoknyer dia...kita plk tumpang seronok kan tgk dorang happy..

9n0L4 said...

tak pernah pun tgk bunting tadika ni. tgk gmbr lya ni mmg mcm best. :)

ruhaiza jalani said...

Salam. Saya tengah cari tadika yang mengamalkan kaedah Montessori untuk kajian. dan saya terjumpa blog asya ni. She is a cute girl..good luck forever..n saya nak minta izin yer nak copy paste suasana tadika ni.

Setphene Tomi said...

waa.. happy family..:)