Friday, January 11, 2013

Resepi : Lala Goreng Serai Berlada

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Lala adalah salah satu menu febret saya.. Kalo makan tu, sekali hadap je.. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas & kalo meratah saje pon ok. Tapi saya xreti sangat masak lala . Just tahu 2 cara iaitu masak lemak & goreng serai berlada ni. Kot-kot ada yang tahu cara lain untuk masak lala, share la dengan saya ye. 

Resepi Lala Goreng Serai Berlada LYAFRINA


Bahan-Bahan :

Lala
Bawang Merah
Bawang Putih
Cili ( saya campur cili biasa & cili api)
Serai
Halia
Sedikit Sos Tiram
Sedikit Air Asam Jawa
Sebuk Perasa
Buah tomato

Cara-cara Memasak :

1. Blender bawang merah + bawang putih + Cili. Kalo saya lebih suka tumbuk cara tradisional.. Rasanya lagi sedap. Macam yang saya buat ni, saya tumbuk dalam lesung je.

2. Ketuk serai & hiris halia panjang-panjang

3. Tumiskan bawang merah + bawang putih +cili + halia hingga naik bau.. Dan masukkan serai.

4. Masukkan sedikit sos tiram + perasa

5. Masukkan lala & sedikit air asam jawa. Kemudian tutup kuali dengan penutup. Biarkan sehingga lala masak atau kulit lala terbuka.

6. Last, bila lala dah hampir masak, leh letakkan buah tomato. Dan, sedia untuk dihidangkan.


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

69 comments:

Arina Shamsul said...

slurpppp..tap2..oh my..menitis air liur mama dear..hahahah

lia said...

akak kena kurangkan lala ni sbb Mr Fallah gaout hu3

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Menyelerakan ...:) huhu

Gieyana said...

sedapnyer...fevert anak dara sy nih...:-)

Nens Collection said...

sedapppnyerr lia..nens pon suke lala ni..manis..;)

lieyalatif said...

suke! suke!...kalo lya nak tau...lieya fail masak lala ke kerang....menarik resepi lya nie...boleh la lieya try nanti....thanks lya..

umialya said...

feveret kami..

syawalsimpsons said...

sedapnyer..nak try la kat umah nnt

intanfirdaus247 said...

tudiaaaa pagi2 layoq lala..sungguh ku tak tertahan..dulu selalu makan lala..sedap..dah bg resipi ni kena cuba la nanti..tq lya

Cik Awin said...

alahai...sedapnya ;)

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

fav ai ni
makan ngan nasik hangat2 khen
perhhhh layannnn

el said...

sllu kt umah ni mil msk rebus ngan bwg serai jek..alahaii lama x mkn lala..jap2 tgu el dtg ganu no haha

amirah said...

sedapppp...suka sgt ngan lala

Mrs Lurve said...

nyum..nyum..dh lama xmkn lala, suka wat masak lemak!

Baiduri said...

em, nk try gak masak lala ni coz feberet en.asben... tp cara nk basuh lala ni basuh cam bese je ke ek?

AnneRaini said...

suka jugak lala tapi susah nak jumpa yg segar2 kat sini..

Sidratul Muntaha said...

masak berlada sedap jugak
buat smabal nak buat sambal tumis tu tpi cili ganti dgn lada merah..
huhuh..
terangkat..
tumis dgn mentega or planta
curah susu sikit masa tgh nk mendidih
perghh..
serai titik2 je

are_lin@yu said...

menyelerakan lah k.lya.hihi

Ibuhani said...

kami pun suka lala ni ....tp kami masukkn telur utk pekatkn kuahnya.

Afne said...

waahhhh nmpk menyelerakan :)

Kakzakie said...

Kalau kakak dapat ni Lya semangkuk hadap sorang-sorang. Kakak masak macam ini lagilah tak bubuh tomato pun dah sedap..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

dah lama xmakan lauk lala.. huhuhu

padahal senang je pon nak masak kan..kan

Haryati Faizal said...

senang je cara lya masak...suke gak lala ni...

Deqla manjew said...

uuu lalaaa.... hihi.. sedap nmpk! =)

JaSSNaNi said...

cepat2 scroll sampai komen kat bawah.. hahahahaha...
nani pun suka lala... tapi suka tumis serai ngan bawang simple2 je... lebih kurang camni.. tapi lagi simple sebolehnya.. nyam nyam... lapar la plak..

Qhaifa Nur said...

sedapnya LYA...
kalau akak suka masak bubuh tiram saja..kena beli banyak sikit sebab isinya alahai comel macam tak puas makan he..he..

Masya said...

selalu masak macam ni juga.. sedapp.. suka ratah...

Cik Nur said...

sedapkan lala..
mak nur slalu masak lemak campur dengan nenas...dan sambal tumis campur dengan nenas juga..

yg ni xpernah cuba lagi,.nanti bolehlah cuba.. :)

lianalovekhairi said...

esk boleh lah saya try resepi nie......

Allene said...

wa.. terliur... =)

diana said...

saya pun suka lala..suami tak suka sebab malas nak makan katanya..heheh

CeqGu said...

Alahaimenggodanyeeeee...lapooo lapooo hehehe.thanks yer singgah blog ceqgu. Suke tauuu.nanti singgah lagi yer

fiqkbe said...

best nyer resepi ni!! nk try la nnt. dh lma x mkn lala.

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

ermmm sedap ni...tak penah masak lala gini selau masak singgang lala jer...

Mama Adam said...

sedapnya!!!! lama dah tak makan

ieedaz @ mama_isha said...

rajinnya lya memasak yer...sedap nmpknyer tu! :)

wan nurul hezrina abd halim said...

dapnyer..tq lya sudi share resipi

::NureeN:: said...

nureen suka mkn lala tp x pernah beli n msk sendiri.. bleh try ni

lelamaisara said...

saya tak pernah masal lala ni...:) jakun cikit la..hehhe

Ema Blog said...

simple..akak pun suke lala ni

LydSunshine said...

jarang Lya share resepi masak memasak ni. Saya ni, tak penah makan lala. Hehe. Tak tau apsal. Pintu HATI tak terbuka pun nak try.

Si Matatajam said...

Sedapnya M tengok...lama tak makan lala ni..

suhaina laui. said...

sedap bangat!...ratah je su...kalo mkn ns xtau la bl nkmkn ns nyer padan kutip lala jer ;)

Dayana Bahar said...

akak pun masak mcm ni gak hehe

ieda said...

sedapnyeeeeeeeeeee

tapi anak2 akak x pandai makan , mgkin sbb x pernah masak ken ;)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

nampak sedap tu..lama dah tak mkn lala..thanx for sharing resrpi lya..

combi said...

drool.....

Etuza Ezawarna said...

buat masa ni di Sabah, masyarakat dinasihatkan agar tak makan kerang laut akibat terkena racun dari laut merah..so take care.

Etuza Ezawarna said...

tq ucapan hari lahir etuza ya

mamalieyna said...

Lama betul tk mkn lala...huuu nmpknbest :-)

Yana Libra said...

nampak sedap..hehe..cam senang je nak masak ye?~ :)

sal ya said...

tengok pic je tak rasa pun tapi konpem sdp ni.

dya bunga said...

mknn feveret dya ni

dya bunga said...

mknn feveret dya ni..lama xmkn..

kinara kinatara said...

wooooo...tetiba rasa lapar...mau sket kak:)

IntaNBerliaN said...

sedapnya.. dh lama xmakn lala

Cik Aini said...

simple nya..
selalu kalo kat umah lala ni kitaorg wat sambal tumis je :)

Deq's Qienz said...

lya buatkan lebih nt poskan ga dq..hahaha nice sharing dis :)

Mrs Velentine said...

SEDAP..mv X PENA MAKAN LALA

Kesuma Angsana said...

sedapnyer.,... mmg best

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah blh try ni kt rumah wani pn rajin gak beli lala hehe

Myra Jay said...

Sedapnyerrrr.... :D

Puan Kutu said...

waduh2 sedapnya..percaya tak sy tak pernah masak lala?

Mimie said...

mudah,ringkas n sedap

N.Aima K said...

nyum nyum meh!!

Fieda Rafli said...

sedak ni..

Che Rosliza Che Mat said...

sedapnya..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
oh lala..
peberet cma gak ni..paling simple cara masak,ketuk segala bwg putih,merah,halia +cilipadi. tumis, dan rebus dgn air yg sikit.. nyum3...
nnti nk try versi lya plak la..oh lala.. :)

wan nurul hezrina abd halim said...

nurul suka makan lala jugak=)sedap2

Buat Follower, Jangan Lupa Tinggal LINK kat kotak KOMEN entri terlatest ye.