Friday, January 18, 2013

Resepi : Martabak Maggi Simple Slurppp

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Happy weekend buat yang di pantai timur. Hari ni kat kemaman ni hujan lebat. Jadi nak kemana-mana pon takde mood. Cuma sempatlah keluar breakfast & ke Guardian pagi tadi. Duk rumah ni macam tak tahu nak buat ape. Tiba-tiba datang ideal nak cuba buat Martabak Megi. Ini memang percubaan pertama kali & juga kali pertama merasa martabak megi. Jarang dapat update entri fresh-fresh ni. Biasa semuanya autopublish. Jadi, hari ni just nak share resepi paling simple untuk buat martabak maggi.

Macam Pizza pun ada kan rupanya.

Bahan-Bahan:-
Maggi Kari * saya buat 2 bungkus megi kari
Perencah Maggi Kari
Telur
Dagin Cincang/Daging Burger/Sosej ( bakar/rebus dulu)* saya guna daging cincang
Pemanggang ajaib atau kuali non stick

Cara-Cara :-

1. Rebus mee Maggi hingga masak. 2 minit ke kan. Kemudian toskan.

 2. Pukul telur. Saya guna 3 biji telur ayam

3. Masukkan maggi yang siap direbus+tos ke dalam telur yang dipukul tadi

4. Masukkan perencah kari. 
Saya masukkan 2 paket perencah kari dan gaul sebati

5. Masukkan daging cincang  & gaulkan. Saya guna daging cincang sebab yang dah ada kat rumah. Selain tu guna sosej, daging burger pon boleh. Kalo xde... xyah letak pon xpe.. tapi x bape sedap la kan. Guna ayam pon boleh, just rebus dulu ayam tu @ bakar pon sedap kot.

6. Megi yang siap digaul tadi dituangkan ke dalam pemanggang ajaib. Kalo xde pemanggang ni boleh je gunakan kuali non stick. dan kalo xde gak, boleh je kot cuba guna kuali biasa. Tapi takut isinyer melekat kat kuali tu. Maybe leh sapu dulu planta/sedikit minyak kat kuali biasa bagi elak melekat. Masa saya tuang ni saya takut sangat tak menjadi. Yela,, xde nampak rupa langsung. Lepas tu saya taburkan sedikit cili api biar ada rasa pedas2.

Tak sampai 10 minit saya cuba buka pemanggang ajaib ni. Nampak rupa camni. Lega... sebab ingatkan dah tak jadi tadi. Lebih kurang 15minit je kot, maggi ni dah masak.

Dan ini hasilnya bila diterbalikkan...
Ok la tu, sebab ini percubaan pertama buat martabak megi.

Sedia untuk dihidangkan.
Martabak Maggi Simple Slurppppp

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

72 comments:

el said...

wahhh menarik...leh cuba ni :)

Asyifa Mustaffa said...

Bru smlm mkn megi.....hehe....

Biasa buat nie....msti kena letak sosej bebanyak....sbb anak2 suka yg tu je....:-)

Hamizah said...

blh try ni

Fieda Rafli said...

fuyoo..sng jer rupanya..harus kena try gok ni guna pemanggang ajaib..

Mama Adam said...

nampak sedap!!!!!!
tertelan air liur

Qhaifa Nur said...

guna pemanggang ajaib yup LYA...
sedapnya...

AnneRaini said...

dah lama jugak nak cuba buat martabak maggi ni tp tak buat2 lagi...hehe

D Yatie said...

wow! nampak sangat yummy! nak try la nanti. :D

Allene said...

wah.. sedap... makin rajin masak je sekrg lya... =)

JaSSNaNi said...

betapa terliur nyer tengok murtabak megi ni, pernah cuba wat skali, sedap sgt2, buat bawang jeruk skali, mmg anak2 suka...

sue zainun said...

haha tgh mkn meggi jugak ni kat opis..tp meggi 0 jer lah..nampak sdp murtabaknya..Lya guna pemanggang apa tu

:: Mrs.Eady :: said...

tu diaaa :)

Haryati Faizal said...

erm...sedap gak...
lama dh tak buat...hihi

Afne said...

wahhh kalo gini kena cari pemanggang ajaib jugak ni!

munna said...

dah ada idea nak masak apa lagi dengan pemanggang ajaib kak munna tu nanti

Mrs Lurve said...

nmpk sedap dan garing..terliur sudah huhuhuhu

ieda said...

dah sgt2 jadi dah tuu
kalau akk taruk carrot dik .. lagi sedap ekek ;)

lala yusof said...

sedapnyer...

inazamri said...

wow mmg betul2 nampak menyelerakan.tingin gak nk pemanggang ajaib tp lum terbeli lg

Cik Nur said...

dulu selalulah nur buat..
nur panggil maggi piza..
sedap...!

ikut kretiviti sebenarnya...mcm lya ni, kalau telak sedikit daun sup n daun bwg mesti lagi sedap..ade aroma wngi... :)

are_lin@yu said...

wahh terlir tgk..hihi

Mrs Velentine said...

sedapnya

Nurulhuda Abdul Latip said...

wow menarik sangat ni...:)

Nens Collection said...

kuantan pon hujan lya..br start hari ni..jangan la naik air lagik..
nens x pernah try pon resepi lain ngn pemanggang tu..bakar ikan je reti..haha..nnt boleh cuba ni lps2 dh abes diet..hehe

kite selalu selisih sari2 gitu je bila nk jumpa kan..hehe..xpe2,next time pasti ade rezeki kan..;)

mama tisya said...

wah murtabak maggi guna pemanggang ajaib...bole try ni

dya said...

simple je..

amirah said...

aritu buat tk guna pemanggang ajaib camni. pasni kena wat guna tu la, baru cantik

wanie amerie said...

lya..
saya penah terai buat mertabak maggi ni..best, sbb mudah & sedap..
tp saya x pernah try buat guna periuk ajaib tu lagi, periuknya ada tp dok bertukun dlm almari je..hehe
harus try nati..

dayah ismail said...

sedapnye..drpd kenyg jadi lapar..hujan pulak..huhuhu

Asfaliza Mohd Yatim said...

makan dgn sos sgt sedap. huhu

BlueiceButterfly said...

sedap..xpela percubaan pertama pun dah jadi..boleh cuba la nanti :)

Yana Libra said...

menjadilah akak buat..cam sedap je tgk..senang rupanya nak buat eh..hehe~ :)

ieja amieja said...

assalam lya..tgk pun dah tau sedap..bau sampai umah akk ni..rasa teringin lak nak buat..sume br ada tuh..

norhidana miswan said...

mmg sedap n kenyang,mkn ujan2 lg best kalu akak suke tambah lg syr2 ngn cheese hehehe...

AdaM Hawa said...

dah lama teringin buat benda ni.. tp x terbuat2 lagi.. hehehe

::NureeN:: said...

nmpk sedap
bleh try :)

fiqkbe said...

cam best je resepi ni. nk try la ;D

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

sdapnye..lama xmkn:)

Hans said...

nampak sodap botul nih

ANIM said...

kak suka juga buat. tambah daun sup sikit, heee...

istiqomah said...

suka makan nie!! selalu adik yang jadi mangsa masak nie,,haha,,sedapnyaaa *nak p dapur buat jugak! tapi kat hostelll :(

Aisy Nasiha said...

boleh try ni...menarik je nampaknya

suhaina laui. said...

sedap ngat terliur la pulop,)

QasehnyaRania said...

as-salam..
best kan..
dah lama ciksu taj buat :D

Nad MamaZN said...

Sedapnye lyaaaa...!!!
Trus lapa!

Puan Kutu said...

sedap..sy selalu gak buat murtabak megi..:)

Gieyana said...

nmpak sedapnyerrr....:-)

♥MAMASYAZA♥ said...

tengok mlm2 pun masih terliur. mesti sedapkan

Azie Namico said...

wahhh ! mesti sedap nie...dah lama x makan martabak mcm nie...maggie tuuu...keliur dahhhh

Misz Mieza said...

Wah ! Selalu dengar pasal martabak megi ni tapi tak pernah try apetah lagi nak buat sendiri.. Dah tau resepi ni nak trylah pasni.. Nampak sedap jer nih.. Lapor di pagi buta.. Haih..~

Che Rosliza Che Mat said...

nampak sedap hihihi

Cik Aini said...

sedap..dulu selalu buat ms buka puasa..skang dah lama x buat..tgk Lya buat rs tingin lak nk buat.hehehe

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Menjadi jugak mertabak meggi Lya tu..Nampak sedap..bolehlah cuba nanti ni..^^

nea lopah said...

dh lama tk bt murtabak maggi...sdapnye!

nea lopah said...

dh lama tk bt murtabak maggi...sdapnye!

iietamalek said...

lama tak buat mertabak megi.

Kesuma Angsana said...

yup.. terbaik ni!

kinara kinatara said...

wah menarik nie kak:)

Deqla manjew said...

murtabak megi?? wahh.. pestime dgr..pun boleh eh? menarik ni.. :)

izan mama mia said...

wah...belum pernah rasa laa..boleh laa try nnt..

nik ros said...

sedapnyer tgk. tak pernah rasa. nak kena try gak ni

Cho Zila said...

anak akak kurang gemarler dia kata suka yang sup jer kalau maggi.. alahai...

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Bley try nnt.

Ema Blog said...

harus kena cari pemanggang ajaib ni

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
tq for sharing.nnti nk try versi lya ni plak.. ehehe

Deq's Qienz said...

lorrr dq bru je lpas mkn murtabak nih..tp bkn versi y lya kasi la..nmpk bes kan..nt leh try.

mama said...

ehem sedapnya..nanti mama try buat martabak maggi ni..Thanks dear atas resepi ni.. ;)

Naemah Abdul Malek said...

yum yum sedap tu...dah lama tak wat maggi cenggini...

wan nurul hezrina abd halim said...

Sedap2nyea.nk try nk try

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah nk try juga la..nampak best n menarik jer

Chic Na said...

nampak sangat maveles. ;)

9n0L4 said...

sedapnyeeeeeee. lame dah dok buat mende ni. hehe.