Tuesday, January 22, 2013

R.I.N.D.U

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Apabila Kerinduan Menusuk Jauh Ke Lubuk 
H.A.T.I
Hanya foto kenangan pengubat kerinduan





<3
<3
<3
<3
<3
<3
see.. 
dah besar baby AJAIB mamapapa ni. Nak tinggi macam mama, senyum macam mama, mata macam mama & hidung macam papa . hehe. Sungguh, jauh dilubuk hati sukar untuk mama terima hakikat yang baby ajaib mama makin membesar. Mama suka melihat asya membesar & bertambah happy bila mendengar tuturkata asya yang amat menghiburkan. TAPI, jauh dilubuk HATI, mama terlalu rindukan asya. Mama masih tak puas mendukung asya & bermain dengan asya. Andai masa boleh diputar, banyak perkara yang mama ingin buat. Lagi-lagi waktu asya membesar diantara usia beberapa bulan-3 tahun mama banyak tinggalkan asya sebab mama sakit. Mama asyik masuk wad, ICU.Masa mama masuk wad dulu, papa selalu tunjuk video asya & ada sekali mama menangis bila papa tunjuk video asya pangil " mama.... mamma..." buat pertama kalinya. Sungguh mama terkilan membuang masa beharga mama untuk asya kerana mama sakit. Sesungguhnya, mama pasti anak mama sangat faham sebab mama tidak pernah berniat untuk tinggalkan asya, tetapi mama berjuang untuk terus hidup. Buktinya, 1 tahun kebelakangan ni mama banyak masa bersama asya. Tapi mama tahu, sepanjang mama sakit asya mendapat kasihsayang & perhatian yang penuh dari papa. Asya tahu tak, asya sangat bertuah dapat papa sebab mama sendiri tak sangka sampai sedalam tu pengorbanan papa untuk asya. Dulu mama takut & pernah menangis sebab takut asya lupakan mama tapi mama tahu, dalam HATI asya sentiasa ada mama. Mama tahu, hubungan seorang anak & ibu terjalin dalam rahim,. 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

83 comments:

Riedaffya ibrahim said...

terharu bace entri ni lya...ape pun asya adalah miracle dalam hidupmu...semoga bahagia selama nya ye..

Cik Nur said...

tersemat kemaskan kenangan dulu2...

psst..comei betul asya..pipi dia..geram nur tgk.. :)

kayyana said...

alamak... sedihnye bc enty lya.. hai lya.. lama tak jenguh asya.. lya shat? asya sihat? semoga asya dan lya sekeluarga sentiasa dalam keadaan sihat walafiat...

TiranaAduka said...

salam sis
Sabar ye sis.

Cik Aini said...

comel sgt Asya ms kecik..pic 1 & 2 Asya tu tersangat la comel..xpe Lya wpun Lya dh kerugian masa kecil Asya tp Lya ada bersama ms Asya membesar..itu dah cukup membuat kan Asya begitu syg pada Lya..kalo x,xkan sumanya nk sama mcm Lya..hidung je nak hidung papa :)

Cik Aini said...

pic 1 & 2 Asya tersangat lah comel..xpe Lya wpun Lya dah kerugian masa kecil Asya tp Lya ada ms Asya mebesar kan..itu dah cukup bg Asya tuk mnyayangi Lya..kalo x,xkan sumanya Asya nk sama mcm mamanya..hidung je nk sama mcm papa :)

Nurulhuda Abdul Latip said...

yup lya , kita pun terharu baca ni..Harap lya terus kuat demi asya..

RedRose said...

you make me tears sis.
Asya is the bond between you and your hubby.
sape2 pun yg syg Asha...she'll be da luckiest girl to have you both.
kasih ibu membawa ke syurga, kasih bapa berkorban nyawa.
insya Allah, everything will be just fine to all of you. ^__^

Afne said...

kdg2 kita rindu dgn anak2 qLupun diorg kt dpn mata. rindu diorg masa baby, keletah diorg. tp kita nk diorg membesar dgn sihat & bijak. ye tak?!

~aSHa~ said...

dah big girl.....semoga jadi anak yg solehah

LydSunshine said...

Eh, jangan la kata buang masa sebab sakit. Lya bukan sengaja pilih utk sakit. Kan sudah tertulis macam tu untuk Lya. Wp saya tak rasa apa yang Lya rasa, wp rasa terkilan tu mungkin saya tak faham, tapi asalkan sekarang ni Lya masih ada peluang utk curahkan kasih sayang pada Asya kan itupun dah cukup berharga. Gambar masa asya dah besar tu cantik. Pandai amik.

Masya said...

bertuah asya kan.. dapat papa yg sgt mengambil berat, mama pun sama.. moga lya siha² sahaja...

Kakzakie said...

Kakak rasa asya memang tinggi lampai Lya. Tengoklah ruas kaki dan tangan dia panjang kan...

Apa pun berdoa moga terus diberi peluang utk bersama kan Lya..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

lya..
sy pun sgt rinduuuu saat alya msh baby..
mase tu sy masih mentah kot, br jd ibu..
kl masa itu blh diputar, akan sy penuhi setiap detik bersama die ngan sesuatu yg bermanfaat..
rinduuunyer!

Cho Zila said...

Lya... akak tahu Lya kuat semangat. Insyaallah Asya tahu itu.. dan yang paling akak seronok baca ialah suami Lya adalah orang yang mampu memberikan Lya kekuatan itu...

adarnadzmie said...

beruntung lya dapat anak seperti asya yang sgt comel dan pintar...:)

lelamaisara said...

comil nye asya mase kecik..tapi tk berubah sangat kan muke nye..maintain comil sampai ke besar....

Lya,sya ade dengar juga pasal ubat spray tu..nanti sy p cari..Tq..
Lya tentang hadiah GA tu tak ape la...tak yah la mintak maaf k...ok aje..nanti2 pon boleh..heheh

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Lya, Asya kan baby ajaib.. ajaibnya Asya walaupun Lya tiada di sisi Asya tapi Asya tetap merasakan Lya dekat dengan Asya tau...

Deq's Qienz said...

kejap kan msa blalu.dq pon kadng2 rindu masa qhayra kecik2..hihii

Deq's Qienz said...

lya jgn salahkan diri.sesungguhnya allah sgt sygkan lya shingga lya diuji sbegitu kuat..sabaq ya lya gan sgala ketentuan allah.insyalah asya akan paham satu hari nanti.

Qhaifa Nur said...

moga pengorbanan papa asya akan ingat sampai bila - bila...
comel asya masa kecil...cepatnya masa berlalu sekelip mata dah besar...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

smga asya membesar dengan baik,sihat serta menjadi anak yg solehah dan taat kepada mama dan papa...

mudah2han... asya tak kan lupa pengorbanan mamanya...

Warna Warni Kehidupan said...

touching.. tak pe.. masih ada masa untuk mengganti semua masa yang telah kita hilang..

diana said...

BERUNTUNGNYA aSYA ADA MAAMA DAN PAPA YANG SANGT SAYANG aSYA..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

comelnya Asya masa kecik2..dah besar nanti misti cun macam mama dia:) ...mama jgn la sedih-sedih...Asya cepat membesar boleh Asya tolong mama :)

izan mama mia said...

mmg anak anugerah terindah..seronok tgk dia membesar depan mata..mg lya tabah hadapi penyakit demi untuk permata hati yang ajaib itu

Naemah Abdul Malek said...

sob sob nak nangis umi baca entry ni..ye la hati ibu mesti tau apa rasa nye kan...pe pe pun lya jgn salahkan diri sendiri sbb masa yg tak terluang dgn asha tu, bukan lya mintak pun kan, pe pun alhamdulillah lya sihat skrg dan dah byk masa diluangkan dgn asya..umi rasa asya akan paham situasi lya ni...so skrg tak mo sedey2 ye syg.. (^_^)

are_lin@yu said...

sebak ayu baca entri akak..luhan seorang ibu..sweet sgt..moga akak trus kuat demi asya ya..

el said...

comel betul ms asya kecik...kan kan kan sedih sape2 ibu pun sedih tika tgk pembesaran anak kan...hope asya akan beri semangat yg kuat kt mama nya...go go hehe

salwana nordin @ che'wa said...

comelnya asya..sungguh kita pasti akan merindui setiap saat bersama anak nak2 masa diaorg baby kan :)

w/pun lieya tak ada rezeki utk menikmatinya tp Allah masih panjangkn umur kita utk terus menikmatinya di masa hadapan..in syaa Allah..

hargailah setiap dugaan yg dtg kerana itu adalah tanda Allah sayang pd hambaNya

*peringatan utk diri sendiri juga*

ieda immi said...

jgn cakap buang masa dik ..
lya memang x mampu masa tuu
rasanya asya dah paham skrg dan akan lebih paham nanti .. insyaallah

comel asya masa kecik !.. geam tgk ;)

AdaM Hawa said...

rindu..

Mrs Velentine said...

alhamdulillah...asya membesar dengan sihat & bahagia

Rai Ourkizuna said...

besar dah asya..rindu bila tengok gambar anak2 masa kecik kan..rasa cepat je diorang membesar..

ct rahani said...

comelnya asya masa baby.. skrg pun bertambah comel.. sedih plak baca entry lya hari nih.. sabar ye dear..

fiqkbe said...

comel nyer asya masa xde gigi ;D semoga ikatan kasih syg ni berkekalan hingga ke syurga ;)

Norhasikin Muhammad said...

asya mmg comel punn...dari dia kecik lg follow blog nih..hehe..sgt tertarik dgn rambut asya yg sentiasa kemas:=)

semua yg terjadi adalah perancangan yg terbaik utk kita...

AnneRaini said...

sayu jek baca tp betullah lya kite akan rasa rindu pada anak bila die makin besar. sypun rindukan die masa baby dulu.

LiLy @ MaMaQiStInA said...

comel sgt asya masa baby..skrg ni brrtambah kiut..manis senyuman dia.. xpe lya..asalkan skrg lya banyak luangkan masa dgn asya..dah cukup membuatkan asya happy..

Nyue said...

comel asya time kecik2...skang tgk gmbr last..aihh besar sudahhh....

Cik Awin said...

cumell sangat asya time kecik...satu2 nya permata hati mama papa...

aTieYusof Family said...

Beruntung Asya ada mama sebaik awak.. terharu rasa nya baca n3 ni..insyaAllah Asya tak kan lupa pada mama dia yg baik ni hingga ke syurga..moga jd anak solehah ya..
sabar atas setiap dugaan..pasti ada hikmah di kemudian hari:)

Deqla manjew said...

comel je asya ni.. sejak dari baby lagi kan.. bertuah kamu dear dikurniakan asya.. :)

Nad MamaZN said...

Ada hikmah disebalik apa yg berlaku
Ada sebab kenapa Allah jadikan sesuatu tu mcm tu
Sakit tandanya Allah sayang

Asya sentiasa sayang mama
Siapa lagi penguat asya kalau bukan mama n papa
Siapa lagi penguat mama n papa kalau bukan asya

Saling bergantung satu sma lain
Moga bahagia famili lya hingga ke syurga...

Azian Elias said...

betul tuu.. kalau boleh diundur,, mau je diundur.. so sweet kann..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

sedih baca entry ni...takper lya mungkin ader hikmahnyer tu...tapi sekarang lya dah ok boleh bersama asya...tengok asya cukup happy...

Chik Att said...

sebak membacanya ...
Permata hati .... jg penenang jiwa....

Kesuma Angsana said...

.. x banyak beza ye wajah dia since bbay.. tetap comey

Wak Gelas™ said...

saperla X sayang anak, tp ada kan..,kannns, uhHHu

Nurul Ain Zulkarnaind said...

dah besar dia

comel

Ummi Iman said...

Masa yg berlalu tak boleh diundur.. apa pun kenangan tu tetap berharga.

sue zainun said...

actually Lya xbuang masa pun sb ms tu keadaan xmengizinkan utk Lya..dan alhamdulillah sekarang Lya punya banyak ms utk Asya..
btw Asya seorg yang happy ye..pic nya sentiasa xlekang dgn senyuman..sama dgn mamanya :)

Nafira usof said...

tersentuh plak baca n3 lya nih..
muka asya x berubah.. sama jer dari kecik..:)

Puan Mimi said...

sayu baca entry ni.. sesungguhnya ada hikmah disebalik apa yang berlaku.. apapun asya sangat2 comel..

salam kenal..

Allene said...

bestnya tgk muka asya masa kecik2... ;)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LYA..
1 hari nnti asya dah pandai membaca & memahami..sungguh asya akan terharu dan mengerti betapa sayangnya mama papa terhadap asya... you are lucky girl asya.. :)

Fieza79 said...

asya sgt comel mcm mama dia jgk...bsr nti msti sebijik mcm Lya..

Ema Blog said...

moga asya membesar dengan sihat bagaikan juara...

kasih Salina said...

comelnya asya..terharu baca n3 lya ni..kasih ibu tidak akan putus walau apa pun terjadi..

wan nurul hezrina abd halim said...

Tiada yg mustahil sekiranya Allah mengizinkan ianya blaku..rahsia Allah..selalulah meminta kepadanya..lya,asya memg anugerah tindah buat lya..

Liza said...

Ya, Allah Maha MEngetahui pada sesuatu yang berlaku. Ajaib tapi ia tetap berlaku. Alhamdulilllah, Asya bersama mama hingga sekaran. Moga Asya membesar dengan sihat dan menjadi anak yg soleh di sisi mama dan papanya...

eita said...

comel sungguh asya...

setiap apa yang berlaku tu ada hikmah nyer

rohayu osman said...

sedihnye bace entri lya... sabar ya lya.. setiap org ujiannye berbeza.. in sha Allah perancangan Allah adelah yg terbaik... untung asya dpt papa yg baik hati... nasib anak2 ayu tak tahu lagi lya... tak dpt kasih syg seorang papa... semoga asya jadi anak yg solehah... in sha Allah.. amin

Arina Shamsul said...

Asal mama singah sini je mesti sebak...huhu.andai asya suatu ketika nanti membaca catatan kamu ni dear pasti dia akan terharu dan menangis
Percayala...

CeqGu said...

uiii ramainya orang komen :)... cikgu semalam pun duk belek2 gambar firas utk buat photobook ...dan dan tu rasa nak beranak kecik lagi hehe

mamalieyna said...

Sebak :(

Apapun asya mmbesr dgn jayanya..syukur...

sueshe said...

rindu kat aina bile bc entry ni.. sesungguhnya anak adalah anugerah yang paling terindah bagi sorg ibu :)..semoga mama asya terus kuat dan kuat dan kuat :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

rindu kan time anak kecik2..asya ms baby comel jer skang ni pun bertambah2 comel

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

lya wani pun rindu dgn baby tp lya pun tau kondisi qalief mcm mn klu wani nk pregnant lagi..kesiankan dia dgn keadaan dia mcm tu

intanfirdaus247 said...

sedihnya baca entry n...lya sakit apa yer dulu..hope sekarang dah sembuh ya....asya bertuah dapat papa dan mama yg sangat2 sayang akan dirinya

Haryati Faizal said...

syukur sbb lya dikurniakan jugak asya dalam hidup lya kan? atleast ada jugak zuriat penyambung warisan lya n fain..

Misz Mieza said...

Tersentuh pulak hati ni baca entri Lya kali ni.. Semoga Asya membesar jadi anak solehah yang berjasa pada Lya & Fain.. =)

mama said...

apapun asya penguat semangat lya utk meneruskan kehidupan yg berliku ini..dialah penawar segala2nya !!..

Bintu.Zulkiffli said...

Sangat terharu dan terkesan dengan post ini... Semoga akak dan keluarga sentiasa diberkati Allah ^_^

*Allah takkan menguji hamba-Nya melainkan kemampuannya...

Percayalah yang Allah sangat sayangkan akak.. Buktinya, Dia menguji akak sewaktu akak mengandungkan Asya... Lagi Dia menguji akak, lagi Dia memandang akak...

Salam sayang.. :)

nik ros said...

sebak baca entry ni. hubungan antara ibu dan anak mmg kuat kan. tak kan sapa2 pun boleh pisahkan

Puan Kutu said...

meremang sy baca entri ni..kasih syg ibu n anak mmg tiada tandingnya..:)

aReLaN said...

terharu baca. asya dah makin besar pon.hmmmm

dya bunga said...

sebak dya bace entry ni..semoga asya menjadi org yg berguna..

dya bunga said...

sebak dya bace entry ni..semoga asya menjadi org yg berguna..

Ann Ishak said...

Asya seorang anak yang beruntung, bila besar nanti jangan lupa pengorbanan mama papa ye.

Chic Na said...

muka asya tak banyak berubah dari baby dulu. huhu..

Cinta Misteri said...

sweet jeerrr....CiN pown rasa mcm korek gambar 2 bujang tuu

9n0L4 said...

cptnye mase berlalu kan. nnt tinggi dari mama die la. :)