Monday, February 18, 2013

Doa Penyembuh Pening Dan Demam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

بسم الله الر حمن الر حيم, بسم الله الْكَبِيرِ
نَعُوذُ بِاللهِ الْعَظِيْمِ مِنْ شَرِّعَرقٍ نَعَّارٍ وَمِنْ شَرِّحَرِّ النَّارِ
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,
Dengan nama Allah yang Maha Besar
kami berlindung dengan Allah dari kejahatan peluh yang mendidihkan darah
dan dari kejahatan kepanasan neraka

Ya Allah...
Kau Berikanlah Kesembuhan Buat Anakku


Khamis, 14.2.2013 --> Pic ni saya sempat snap pada pagi Khamis sebelum hantar dia kat school. Pagi tu dia elok & ceria. Bangun pagi pon macam biasa. Xde pon simptom-simptom asya nak jatuh sakit. Petang tu lepas balik school asya dah mula mengadu sakit kepala. Masa saya balik kerja pon, saya tengok asya terbaring sambil tok ma picit-picit kepala dia. Saya terus rasa tubuh asya, memang rasa panas. Start pukul 5.30 petang tu dia dah start muntah-muntah. Muntah non stop. Petang tu aje, lebih 5x dia muntah. Bila minum susu je /makan mesti akan termuntah balik. 

Khamis, 14.2.2013 ( Malam ) ---> Malam tu, saya bawak dia ke klinik. Memang dia nampak letih. Balik tu bagi ubat. Dan time ni dia ok je.. Siap mintak lolipop tu... Nak bagi dia tidur, pasang laptop dulu & tgk kartun Pingu dia. Dia terbaring tu je, sebab dia ngadu pening2.. Tapi tak lama lepas dia tdo malam tu, dia terjaga & termuntah.. Banyak kali gak malam tu. Sampaikan semalaman dia tak tdo.. Asyik meragam je malam tu. Sampai pukul 7pagi keesokkannya baru dia tertidur.

Jumaat, 15.2.2013 ---> Pagi tu nampak asya tdo lena, Fain keluar cari cup cake untuk dia.. Dia suka makan kek. Sebab tahu dia lapar. Bila masuk je makanan mesti keluar balik. Dalam pukul 10 am dia bangun pagi. Basuh muka & bagi dia makan kek tu. Tok ma asya lak buat beehoon untuk dia. Tapi 2-2 tak luak pon. Tak lama lepas tu dia start muntah-muntah lagi. 

Jumaat, 15.2.2013 ---> Lepas mandi kan dia, berperang lak nak bagi dia makan ubat. Punya lah seksa.. Banyak yang keluar dari masuk. Bayangkan 1jam++ ambik masa nak makan ubat. Sabar je mama papa. T/hari tu asya tdo... Petang tu dia start muntah balik. Malam tu meragam & t/malam saya terjaga tengok asya macam fitting. Nampak tangan ketar + mata ke atas. Tapi sekejap je. Time tu saya menangis sebab tak tahu nak buat apa. Lepas tu, semalaman saya & Fain x lelap mata. Tapi saya terlelap gak skejap, sebab terlalu letih & tak sihat.

( selepas balik emergency room )
Sabtu, 16.2.2013 -->  Sepatutnya sabtu ni saya kena kerja sebab ada kerja nak settle. Tapi saya ambik cuti sebab keadaan asya yang masih tak stabil. Pagi tu, saya bawak asya ke Emergency Room, sebab dia memang nampak lemah sangat. Sebab sehingga pukul 10am tu aje, asya dah muntah 5 kali. Doc check, memang demam asya tinggi + ada tonsil besar. Jadi doc suspek mungkin tonsil tu punca dia kerap demam. Pasal muntah tu plop saya tak pasti. Dan doc suggest supaya asya di warded.. Tapi masa tu, papa asya mintak balik dulu sebab keadaan saya pon tak sihat. Kalo ikut HATI saya, biar je asya warded, saya ok je nak menjaga dia. Tapi itulah, nampak ok.. tup-tup terpengsan jadi problem lain. Doc akur dengan keputusan papa asya tu. Tapi papa asya dah janji, kalo keadaan tak berubah petang tu & dia tetap muntah-muntah akan terus bawak asya & diwarded. Mungkin bagi yang tak memahami situasi kami nampak macam kejam. Tapi hanya tuhan yang tahu, membuat pilihan tu susah sangat. Sama seperti papa asya terpaksa buat pilihan dulu antara menyelamatkan nyawa saya atau asya dulu. Dan... terpaksa akur dengan perubatan, yang nyawa ibu diutamakan. Tapi syukur, asya tetap dilindungi. Tapi, syukur pada Allah swt, sebab petang tu makin nampak asya OK. Muntah semakin kurang.

Sabtu, 16.2.2013 (malam)--> Walaupon demam lagi, tapi nampak dia makin ceria & mula nak bermain. Nampak dia makin semangat. Dan malam tu pon dia dah tidur lena

Ahad, 17.2.2013--> Hari ni saya EL lagi sebab keadaan asya masih kena pantau. Saya sendiri pon dah jatuh sakit jugak. Tapi masih lagi bertahan. Asya dah nampak makin ceria & mula bermain. Tapi dia terlebih manja sikit. Hari ni asya cuti dari sekolah. Esok (isnin) pon mungkin asya berehat dirumah lagi. Saya nak pastikan keadaan dia betul2 sihat baru bagi dia kesekolah. Asya yang paling seksanya time nak makan ubat. Punyalah banyak ubat nak kena telan. Berperang nak bagi asya makan ubat tu. Sampailah jumpa ideal, buat bunyi siren ambulan. Siap download lagi bunyi siren ambulan kat dalam hp. Dan bila time nak bagi makan ubat, terus pasang bunyi siren ambulan tu. Laju-laju je dia makan ubat sebab takut doc ambik dia & kena duduk hospital sorang. Hihi.. dalam kekalutan ni, ada gak lawaknya...

To all, saya mintak maaf banyak sebab masih tak sempat bw. Memang nampak entri selalu up kat blog ni, sebenarnya semuanya autopublish. Saya dah scheduledkan entri untuk 2 minggu ni. Jadi entri-entri yang selepas ni pon semuanya yang saya dah set awal-awal, kecuali entri ni yang sempat saya taip pada hari ni       ( Ahad, 17.2.2013 @ 6.30pm) sebab asya tdo Tapi entri ni pon saya autopublish pada hari Isnin (18.2.2013).. Insyallah, lepas semuanya reda.. semuanya akan back to normal. Tqsm buat semua sahabat yang terus mendoakan kesihatan asya di instagram/fb. Semoga doakan tu akan dimakbulkan. Amin

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

47 comments:

intanfirdaus247 said...

Salam lya..kesian asya..smoga asya cepat2 sembuh .ameen

LiLy @ MaMaQiStInA said...

siannya AsyA..moga cepat sembuh ya..jangan takut makan ubat tau...

Ena said...

Alahai.. sian asya..
Moga cepat2 sembuh ye sayang.. Biasanya kalau time anak2 muntah, ena stop kan dulu susu dier.. hanya kasi air glukos utk energy sbb susu memburukkan lg keadaan.. tu pesan doktor juga.. klo nak kasi juga.. cairkan susu dier.. Bila dah tak muntah baru kasi susu mcm biasa.. asya tak makan bubur? anak2 ena bubur lah makanan benda yg dorang nak makan masa tak sihat..

Budak2 kalo tak sihat memg kita risau.. kita letih tak apa janji anak depan mata kita.. kita yg pantau dia.. nasib baik anak2 ena senang nak makan ubat.. mata tutup pun mulut masih nganga bila sebut.. ubat.. Alhamdulillah..

Moga aysa cepat sembuh dan lya juga ye..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Takpe lya kesihatan anak perlu diutamakan. Moga asya cepat sembuh. Sama je macam zara seksa nak makan ubat tau..

Deqla manjew said...

sebaknye tgk asya nanges tu dear.. moga asya cpt sembuh yer..kami doakan...Ya Allah, Kau berikan la kesembuhan buat asya..

::NureeN:: said...

moga asya cepat sembuh...
skrg ni musim lya...
ellesya pon baru jer kuaq spital khamis minggu lepas..
demam n muntah2 jugak..
klau bleh jgn bg asya mkn makanan yg berminyak, sbb lebih mendorong utk dia muntah...
tonsil tu suspek ja kan, sbb ellesya pon masa warded ri tu doc suspek tonsil gak tp bila result darah kuaq ropanya darah putih dia byk ckit so ada jangkitan kuman, tp x per, d bg antibiotik, alhamdulillah, ellesya dah sembuh...
nureen risau sgt sbb sebln ellesya demam on off, minggu ke 4 terus bwk g spital jer..
asya kena byk minum aiq masak k sayang.. in shaa ALLAh, nureen doakan dari jauh...

LydSunshine said...

Lamanya dia demam. Ada nampak gmbr asya demam kat fb.Sian plak byk kali muntah. Lya bawak dia gi emergency kat mana? Jumpa pakar tak? Zaman skrg ni, kalo anak demam lebih dari 3 hari suggest pergi pakar terus. Takut paru2 bermasalah. Tapi kalo doktor kata sebab tonsil, mungkin sbb tu la kot dia demam lama.

Semoga asya dan lya cepat sembuh. Kalo Lya tak sihat mcm skrg tu lya sakit apa? Rasa cemana?

IntaNBerliaN said...

hehhe kelakarla asya ni... bunyi siren ambulan terus nk mkn ubat.. tp bagus gak tu... yela, kalau tak, susah nak mkn...

moga lya n asha cpt2 sihat sepenuhnya...

take care lya

Zie said...

alahai lamanya dia demam moga cepat sembuh.. sian dia.. mummy dia pun harap bersabar yer,..

Lya Colours said...

asha semoga cepat sembuh

Nens Collection said...

sian asya..alhamdulillah makin sihat die..lps ni leh g shcool ye sayang..

mmg kene pantau lya,demam lebih 3 hari kene amek drh terus kan..

semoga asya lebih sihat & kuat lps demam ni..;)

syawalsimpsons said...

cepat sihat tau asya N lya...

Nyue said...

hope asya cepat2 sihat :))

CeqGu said...

kesian mama n asya...tentu ayah asya susah hati...semoga cepat sembuh ye..terima kasih juga kongsi doa demam tu....err bila nak baca doa tu? hembus kat air ke?

Allene said...

asya strong girl... cepat sihat ye...

Masz Sidek said...

salam.... kesiannye asya... semoga asya cepat sembuh..

Nafira usof said...

alahaiii.. kesiannye..
memang susah hati kalo anak tak sihat kan~ susah hati sgt2!!

moga Asya dan Lya cepat sembuh yer..
semua orang tau Asya dan Lya tabah orang nye..:)

Haryati Faizal said...

semoga cepat sembuh ye... mang paling sedih bila anak tak sihat... klu bley pindahkan sakit tu kat kita mang rela sangatla... asalkan anak kita tu sentiasa sihat...

Qhaifa Nur said...

kasihan asya...
tak sangka teruk juga sakitnya...
cepat sembuh ok...

AnneRaini said...

kesiannya asaha..budak2 ni kalau sakit kite mak bapak tak sampai hati...hope asaya cepat sembuh yer. dan lya pun kena jaga diri jugak.

Ummi Iman said...

Semoga Asya dan mama Asya cepat sembuh.

diana said...

masalah biasa bila anak2 mula sekolah..demam tak henti2..
semoga Asya cepat sembuh...:)

Mrs Lurve said...

byknya ubat yg asya kena makan..kesiannya dia, harap2 dia cepat sembuh..lya kuatkan hati ok...

Kesuma Angsana said...

moga cepat sembuh ye ...

lelamaisara said...

bebudak nak makan ubat memang kena saoko kan..sama aje macam alesya...moga cepat sembug asha...kena makan ubat kalu tak lambat baik..asya kan budak baik...:)

emma rashid said...

lya ajar cmne nk letak pic kat atas tu....

salwana nordin @ che'wa said...

semoga cepat sembuh ye asya..

kesian bila tgk anak2 kecik sakit :(

Chic Na said...

Alhamdulillah asya dah beransur sembuh. take care asya & lya. :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
huhu.. bila anak demam. mmg resah rasa hati..
sabar ye lya.. semoga lya & asya sembuh dari demam...

Etuza Ezawarna said...

kasihan dia ..nampak benar2 sakit. anak2 masa umur dia memang selalu kena demam, dulu 2 atau semua anak2 etuza demam..bimbang sangat bila anak tak sihat..dah rasa dahulu ..kini agajk kurang tapi merajuk lah pula masuk biliknya ..tutup rapat lepas tu tak nak makan..ha tu antara ragam anak bila dah remaja..

rohayu osman said...

tulah... cian nengok asya... semoga cepat sembuh ya sayang... mesti makan ubat kalo nak cepat sembuh... byk lak tue ubtnya.... lau ayu pun mmg tak tertelan... lagi2 ubat air.. lau pil atau kapsul senang lah nak masuk... hehehe... mama pun jgn lupe jage kesihatan... lau mama sakit nati sape nk jage asya... semoga semuanye kembali normal... In Sha Allah.. amin...

N.Aima K said...

semoga cepat sembuh sayang

Cik Aini said...

alololo
sshnya Asya nk mkn ubat..ni suma pic dlm instagram eh..sian Asya.cepat2 sembuh tau..

ieda immi said...

banyak nyee ubat dikk
huhuh takut nyee lah hai huhu

mama leen said...

semoga asya cepat sihat.. kesian tengok dia..

umi alya said...

baru akak faham.. mgoa asya cepat sembuh

Puan Kutu said...

semoga asya cpt sembuh..asya anak yg kuat.pasti boleh..:)

fieda said...

asya moga cepat sembuh..

QasehnyaRania said...

sian asya.sedey tgk dia nangis tu.
semoga cepat sembuh ye asya

mama said...

semuga asya dah bertambah2 sihat skrg ni..mama juga berharap lya masih spt dulu..kuat semangat !!..

Si Matatajam said...

Alahai kesiannya kat Asya.... Hope Asya cepat sembuh sepenuhnya..Aaminnn

wan nurul hezrina abd halim said...

alahai kesiannya..nurulpun dah seminggu merah demam tapi yang nasib baiknya tak muntah2 sekali..mmg suspek ada tongsil jugak..nurul bg dia antibotik.tapi tgk dia makin ok tp still lemah lagi..

mama aryan said...

moga asya semakin dihat sekarang ye lya.

sal ya said...

sama la. anak2 saya demam dah tiga minggu. warded seminggu. blk rmh demam semula. doc kata fenomena CNY. redha je la. ini maknya tak brp nak sht pulak.

mrs kayrul said...

demam asya nie sama la macam haikal...makan muntah makan muntah...risau sangat2...bila diorang nak makin sihat mak ayah plak join demam....penyakit berjangkit betul...


moga asya terus ceria dan sihat selalu

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

alahai kesiannya nengok asya..tersentuh hati wani tgk...asya sayang semoga cpt sihat dan ceria mcm dulu2 yer

9n0L4 said...

bagus la lya ni. komited jugak dgn blog. hee. wpun sibuk, masih ade mase menaip dan buat autopublish. patutlah kerek cashout. ;)