Tuesday, February 12, 2013

Mengajar Anak Menulis

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam bertemu... orang masih bercuti ke ha??? Atau ramai yang sambung cuti seminggu ni? Ermm, hari ni just nak share cara saya ajar asya menulis. Sebenarnya xtvt ni adalah semasa asya berusia 2-3 tahun. Tapi ntah nape la boleh tersimpan dalam draft je. Maybe time tu saya sakit sokmo & asyik tertangguh nak update entri ni dan banyak lagi entri lain yang tersimpan dalam draft.

Permulaan saya ajar asya pegang pensil ialah dengan membuat macam-macam corak. Saya buat titik-titik seperti gelombang, bulat-bulat, segitiga , garisan panjang & dia akan ikut titik tu. Tu adalah salah satu cara untuk melembutkan tangan dia , sebab nanti bila nak menulis abjad, nombor dll akan ada pelbagai bentuk . Tapi pic tu takde plak. Bila asya dah mahir & lancar, saya mulakan dengan membuat huruf "A". Kalo perasan huruf A ni seakan segitiga kan? 

Saya just belikan exersice book, sebab lagi besar kita boleh tulis huruf tukan.
Bila asya dah lancar menulis ikut titik ni, saya akan suruh dia tulis sendiri tanpa ikut titik-titik yang dibuat.
Memang berjaya ! Tapi mesti lah ajar anak menulis huruf ikut step by step.

Nak ajar anak menuntut kesabaran yang tinggi.. kena ikut mood anak-anak kita. Tak boleh terlalu memaksa sangat takut nanti dia bosan. Saya banyak mengajar dia sambil bermain & menyanyi. Alhamdulillah, dia memang minat belajar. Kalaula saya tak bekerja, banyak masa sangat yang saya boleh peruntukan untuk dia. Tapi nak buat camner, semua ni demi mencari rezeki buat kami sekeluarga.


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

44 comments:

Puan Kutu said...

yg paling penting kita ada usaha utk mengajar anak even sekejap tp berkualiti.bagus asya kecik2 dh rajin menulis.umo 2 3tahun mmg ssh nak fokus.paling lama 5minit..

pembelajaran sambil bermain mmg bagus..klu nyanyi2 asya suka,boleh teruskan guna cara tu..:)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Untung asya dapat ibu yang penyayang dan prihatin macam lya!

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

blaja rajin 2 tau asya..

CeqGu said...

untung asya

combi said...

betol2 :D

Aisy Nasiha said...

asya ni budak baik lah, elok je dia ikut dot dot tu...
saya penah beli utk naim, dia tak nak buat pun, sebaliknya conteng je,,,, ataupun yg thn lepas tu usia dua tahun lebih belum sesuai lg? ataupun waktu tu naim tak sedia , entahla

Che Rosliza Che Mat said...

betul tue....nak ajar budak kena kesabaran yg tinggi...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Qis dulu pun mula2 ajar dia menulis ikut titik2 tu...
sekarang Alhamdulillah dah lancar menulis A-Z tanpa ikut titik..
Betul tu Lya..budak2 tak boleh paksa sangat diorang belajar..nnt diorang cepat bosan...go..go Asya...moga Asya menjadi anak yg bijak pandai...^^

Mama Adam said...

Suka! Kalo saya ni kaya, saya tetap nk kerja. Hihi... tapi, x mo la kerja yang asyik balik lewat ni. Dpt kerja half day kan syok. Sbb pagi, nk soh juga anak g sekolah. Hihi...

iietamalek said...

Alhamdulillah...asya minat belajar yer...

iietamalek said...

Done iklan digi

cik chinta said...

bgusnya. awl da blja menulis. mmg bgus kn ajar awl. msuk sek nt cept blaja.

nabila azmi said...

aktif asya=)

Mimi Azirah said...

rajin asya...bagus ajar anak menulis supaya dia cepat faham dan pandai tulis sendiri.

Rosmiza Ali said...

Bagus cara lYa didik anak.. Asya pasti membesar jadi seorang anak yang cemerlang.. =)

nik ros said...

bagus lya. teruskan usaha k. mmg kena sabar nak ajar anak2 blaja ni.

tak pe. kualiti masa lebih penting dari kuantiti masa.

dya bunga said...

btl kata nurulhuda tu..bertuah asya dpt ibu penyanyang mcm kak lya

Ummi Iman said...

Cepat juga dah pandai ikut dot2 tu. Untung Asya dr mama yg rajin mengajar :)

mummY daniSha said...

budak2 kene ikut mud kan...x leh nak paksa2 sangat=)

Etuza Ezawarna said...

wajib anak diajar menulis, nanti kalau tak akan masuk kelas Linus Tegar..guru pun payahnya nak bentuk dia celik 3M . Wah tahniah ya...pandai dan sambung titik2 tu...

fiqkbe said...

bagus nyer ;) cpt belajar budak asya ni ;D

eita said...

asya dah makin pandai...

budak2 ni kalau terlalu memaksa sangat nanti dia cepat bosan

Ibu Lala said...

Bagusnya, akk dah beli buku kat ank tp x buat2.

Haryati Faizal said...

betul tu lya... mengajar anak kena sabar byk2... yati pun camtu gak...

..:::FIRDAUS@HUDA::.. said...

Mcmtulah kita dl..kan..

Azian Elias said...

akak mmg tak larat nak ajar anak even pernah jadi cikgu... darah naik je..

Cik Nur said...

kusyuknya asya.... :)

Chic Na said...

best kan kalau dapat luangkan masa sepenuhnya untuk anak2.

Deqla manjew said...

pokok pangkalnya asya mmg rajin belajar! tahniah asya comel!

Mrs Velentine said...

MV dulu mula2 selalu beli buku yg sambung titik..alhamdulillah skg anak2 dah boleh tulis huruf a-z

~aSHa~ said...

good job

are_lin@yu said...

wahh mkin pndai asya ;)

Naemah Abdul Malek said...

pasni conpom tulisan tgn asya cantek...untung asya....umi pun ada gak wat camni, tapi tu la anak lelaki kot, ada protes skit, kejap je dia wat pastu tggl dah huhuu...

AnneRaini said...

hui mmg kena byk sabor ni..lagi2 anak sy lelaki..lasak kemain..baru nak ajar die dah ajak main..hahaha

sue zainun said...

betul tu Lya..kena ikut mood diorg..kalau paksa lagi diorg tak nak..tambahan pulak di usia macamni diorg lebih suka bermain..

Kesuma Angsana said...

bagusnyer !

mama aryan said...

betul tu..nak ajar anak ni kesabaran mesti tinggi..

Cinta Misteri said...

rajin asya. lyapown rajin melayan, pupuk kesukaan anak2 pd pelajaran mmg menuntut kesabaran yg tinggi tahap dewa

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kalau la surirumah sepenuh masa lagi boleh luang ajar anak mcm2 kan...Alhamdulillah asya minat nak belajar

nea lopah said...

alalalala...comey2.

lelamaisara said...

rajin asya....alesya rajin gak tulis tapi rajin lukis tangan mama die ni..huhuuuu

Cik Aini said...

bagus la Lya..sekurangnya Asya dh stat pandai tuk menulis

sal ya said...

anak2 sy jgn harap la nak pegang tgn time menulis. adeh... dah pandai katanya.

9n0L4 said...

jadi budak pandai la nnt. ringan beban cekgu kat skolah. bagusnya kalau sume ibu mcm lya. :)

Buat Follower, Jangan Lupa Tinggal LINK kat kotak KOMEN entri terlatest ye.