Thursday, February 21, 2013

Resepi : Mee Rebus Terengganu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Mee Rebus salah satu makanan febret & wajib dihidangkan time bulan Ramadhan. Saya tak pasti samaada kat tempat lain ada tak Mee Rebus ni . Atau ada, tapi versinya lain. Yang saya nak share kali ni versi tanah tempat kelahiran saya iaitu, Terengganu.

Resepi Mee Rebus Terengganu



Bahan-bahan :
1. Mee Kuning - Basuh & Toskan
2. Ikan Getel ( Bebola Ikan Homemade) --> Caranya just ambik isi ikan & blender bersama sedikit garam & bentukkannya bulat-bulat.
3. Ayam/ Sotong/Udang--> Terpulang . Tapi kalo letak Ikan Getel tu dah x perlu letak ayam/sotong/udang ni. Takut rasanya x sedap. Macam yang kat dalam pic ni, saya buat mee rebus just letak sotong & udang.
4. Bawang Putih
5. Lada Hitam --> Kalo saya suka letak banyak lada hitam. Lagi sedap aromanya.
6. Sawi, tomato
7. Serbuk perasa, garam, gula
8. Air
9. Minyak untuk menumis
10. Telur (kalo nok lagi best ! )

Cara-Cara :-

1. Tumiskan bawang putih yang diketuk bersama dengan lada hitam yang ditumbuk sedikit. Tumis sehingga naik aroma.
2. Setelah tumisan tadi garing & naik aroma, masukkan air, garam, gula & serbuk perasa. 
3. Kemudian, masukkan Ikan Getel atau seafood (udang/sotong) atau ayam. Tunggu sehingga mendidih.
4. Bila dah mendidih, masukkan sawi, tomato atau lobak . Kalo nak sedap, pecahkan telur time air mendidih. Jangan kacau, biarkan telur tu membentuk, baru boleh kacau.
5. Last, sedia untuk dihidangkan. Mee rebus ni lagi best kalo makan dengan cili sos. Tapi kalo kat belah pantai timur, kebanyakan mee rebus disediakan sekali dengan air lada yang sangat slurpppp...

Air Kicap Lada



Air Kicap Lada yang dimakan bersama mee rebus

Bahan-Bahan:
Cili yang dipotong
Cuka
Kicap
Gula

Cara-Cara :-
Cuma satukan semua bahan yang diatas. Rasa ikut citarasa.

Sekian, perkongsian menu yang sangat simple & mudah disediakan. Kalo nak sediakan untuk anak-anak. Takpelu masukkan lada hitam.

UPDATE 21.2.2013:
SAYA MOHON SAHABAT YANG MENGENALI SAYA AGAR MENDOAKAN KESIHATAN ASYA & SEMOGA DIJAUHKAN DARIPADA PERKARA ITU. DIA TERLALU KECIL UNTUK MENGHADAPINYA. 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

56 comments:

Cik Puan Nurul said...

suka sgt dgn mi rebus ganu ni kwn sy suka wat ngn ayamm..

Cik Puan Nurul said...

suka sgt dgn mi rebus ganu ni kwn sy suka wat ngn ayamm..

norhidana miswan said...

Lya nyer mee rebus nih sama cam mee rebus yg selalu mak akak msk masa kami kecik2 lg... kami panggil mee rebus lada sulah sbb mee rebus org johor jenis yg tambah ubi keledek pekat2 gitu... tak sangka resepi mee rebus kami sama versi terengganu,...

syawalsimpsons said...

ni fav en asbeen sue...cukup suke la

Chic Na said...

sama la. mama cikna pun selalu masak mee rebus ni. sedappp.. :)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Saya pernah cuba buat mi rebus terengganu ni tapi tak jadik laaa...mana tau lain kali boleh ikut cara lya pulak kan..

::NureeN:: said...

simple, n nmpk sedap...
bleh try bebila, tp nureen tukar la mee kpd bihun @ k.teaw hehehee...

Cik Nur said...

sedapnyaaa... :)

Lya cepat sembuh ye...jaga kesihatan....

Jue a.k.a Ibu 2F said...

sedapnya..lama tak makan nie...

asya kenapa?
akak doakan yang terbaik buat asya..moga cepat sembuh dansihat seperti biasa ye asya

Ummiarissa Mahdi said...

senang je buatnya ye...ni kalau dah takde benda nak makan buat cenggini pun sedap..makan panas-panas ye..nak masak pun tak lama ni kan..

are_lin@yu said...

sedapnya tgk k.lya..semoga asya cpt sembuh ya kak

Yatie MS said...

Eh samalah cara kita masak mee rebus tu... mee rebus mmg kesukaan akak dan anak2.. sedap makn time panas2 kan...
insyaallah semoga Asya akan sihat seperti selalu.. Asya anak yang baik, anak yang kuat dan anak yang tabah.. setabah dan sekuat mamanya jugak.. amin...

wan nurul hezrina abd halim said...

sib bukan air kicap lada tuk diminum hehehe...


*lya asya mcm mana?nurul risau lah..merahpun tak sihat sangat tapi tak sampai masuk ward lagi..harap2 asya cepat pulih n lya juga jaga kesihatan..alah lya takperlah tak buat entrypun..ikhlas nurul kasituh=)toksah pk sangat ttg kelambu2..

Lya Colours said...

kicap lada tu saya suka blend. blend cili padi tu, baru campur kicap. fuhh lagi meletop2 pedas. best. hihi

Mrs Lurve said...

bila tgk kicap lada tue terus terliur dgn mee rebus nie,

InsyaAllah moga xde pe2 yg berlaku pd asya..moga lya juga kuat hadapi dugaan nie

Deqla manjew said...

pergghhh tgk gmbr pun membangkit nafsu makan ku! haha

mama aryan said...

salam lya..

wah nampak sedap sangat tu

fazilzura said...

jrg makan mee rebus kalau balik ganu .. psl msing2 request nasi dagang

m.u.l.a.n said...

moga asya sihat & happy selamanya...

sedaaaappp mee rebus ni.. tapi malas nak buat..

QA's ~ mamapapa said...

mee rebussss!!!feberet saya ni :))

shark said...

saya suka jugak buat mee ni..
mudah senang dan sedapppp :)

Qhaifa Nur said...

versi teganu...sedapnya Lya
dah tu bubuh pula sambal kicap...lagi sedap

moha Allah permudahkan segala urusan Lya sekeluarga..amin

CeqGu said...

insyaAllah asya akan sembuh dan jauh dari penyakit berbahaya....

AnneRaini said...

sy panggil ni mee sup bodoh sbb nak bezakan dgn mee rebus dan mee sup yg biasa.

asha tak sihat lg ke? hopefully semua baik2 aja.

Mrs Velentine said...

sedap...MV dokan asya sihat,,,dan dijauhkan drpd perkara itu

sal ya said...

husben rajin jugak buat. pecahkan telur sebiji2 kat dlm pun sedap.

Gieyana said...

nmpak sedapnyer....

Moga ygbaik2 jer Lya n Asya sihat walafiat..:-)

diana said...

tak sihat lagi ke Asya,..??
cepat2 sembuh ye sayang..

lia said...

sungguh akak xtau kewujudan mee rebus tganu wpon mak akak org tganu tau...

lieyalatif said...

ermm telan air liur lieya tgk ni hah lya....sedap ni....lagi2 kalo byk seafood mcm lya buat nieh....

sian lya, kite same2 doakan asya sihat dan ceria kembali okey....lya pun jaga diri tau....asya memerlukan lya tu.....ape2 update kami okey...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Lya..
wcma suka mkn mee rebus.. tp versi ganu ni blm try lagi.. leh la cuba nnti..nyum3..^^_

be strong lya..
cma mendoakan yg terbaik buat asya & lya..

Kesuma Angsana said...

sedap tu tq share ye

Nyue said...

nyue n fmily mmg suka buat mee cmni..hehehe...buat pedas,..perghh

Haryati Faizal said...

semoga asya cepat sembuh ye...

Umi Naemah said...

mee rebus ni sama gak ngan mee rebus kat klate...cenggini la rupenya...yummmyyy bila mkn panas2 kan...In Sha Allah, umi doakan agar asya diberikan kesihatan yang baik dah dijauhkan dari penyakit....amin

mamalieyna said...

Nmpk best tu..tq for sharing lya..mna tau bleh cuba :-)

Cho Zila said...

lain sikit caranya. tapi tetap mee rebuskan... ulamak sedapnyer teringin lak makan yang berkuah2ni...

Ann Ishak said...

mudah je resepinya kan, boleh cuba ni.

saya doakan semoga kesihatan asya sentiasa baik dan dilindungi olehNYA.

Nafira usof said...

sedapnye mee rebus tuh.. terima kasih lya untuk resipi tu..

Ya Allah, Jauhilah Asya dari penyakit2 yang merbahaya.. lindungilah dia Ya Allah.. Lya kuatkan semangat yer.. Kami semua sentiasa mendoakan dari jauh.

el said...

mcm mee sup je lya
tp tgk menyelerakan tambah2 ada sambal kicap tu hoooliau haha

mama_umar_maryam said...

aduh konfem best ni,lagi2 ade sambal kicap tu!

Che Rosliza Che Mat said...

Cr pun selalu buat mee rebus nie...cr tak ada letak lada hitam...sebab anak2 nak makan...Semoga Di jauhkan Penyakit tue Daripada Asya...Amin..

mama said...

thanks lya kongsi resepi ni..nampak sedap..nanti mama nak try buat mee rebus t`ganu ni..he2x..

dya bunga said...

nk try lah buat mee rebus

hainom OKje said...

OK jugak tu tapi lebih suka mee hoon sup!

sutera ungu said...

nampak sedap dgt...hai...laoar la pulak mln2 ni..
salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

Ema Blog said...

bolehlah cuba di rumah nanti...

LiYa HaNiF :: said...

mee rebus terengganu tu macam mee sup .. hehe

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Nampak sedap...boleh cuba nanti ni.. :)

Cik Aini said...

nmpk simple n sedappp :)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

kt klantan kg dila pnggil mee kuah..simple tp sdap xjemu:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

alahai sedapnyerrr nampak

Yana Libra said...

xleh tgk lama2..terliur~~~ :P

Arina Shamsul said...

wah..kecur liur mama..insyaalah boleh try nanti..:)

9n0L4 said...

kecur air liur. slurpppppp. sedapnye. lame jugok dok mkn ikan getel. ;)

nooraini ahmad said...

Ttba rs nk mkn mi versi ganu ni...tngt ms duk ganu jiran2 bls tupperware ngn mi rebus..wat x pbh lg...nk try wat skang jgk.....jom