Monday, February 4, 2013

Setelah Sebulan Ke Sekolah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Pejam celik pejam celik dah genap sebulan asya bersekolah di Tadika Al Jannah Cyber Montessori. Ini adalah sekolah pertama asya. Setelah sebulan, saya tengok memang ada beberapa perubahan positif ke atas diri asya. Dia lebih berdikari. Tapi saya tak berapa pasti kemajuan dia dalam pelajaran sebab bila tanya dia belajar apa dekat school, mesti dia tak nak cerita sangat. Katanya " mama tanya mende sama sokmo" . Ha ha.. agaknyer bosan hari-hari dengar mama tanya "hari asya belajar apa?".. "Hari ni asya makan apa" .. Hihi.. nak buat camner, memang mama eksited nak tahu. Tapi ada gak selidik dengan teacher asya, katanya asya agak pemalu. Hehe. Ye ke?? Rasanya maybe sebab dia tak biasa bergaul dengan orang luar sebelum ni. Tapi takpe, baru sebulan, saya kena bagi masa untuk asya sesuaikan diri dengan suasana sekolah. Tapi apa yang pasti, saya YAKIN asya sangat suka ke school.. kalo tak takkan dia selalu semangat nak ke sekolah hari-hari. Cuma kekadang tu, dia mengantuk..  peel la sikit. Tapi bukan sebab tak nak ke sekolah, tapi tak nak mandi.. Nak ke sekolah tak nak mandi. Huhu.. sabar je mama+papa layang asya.

Setelah sebulan, akhirnya dah dapat uniform sekolah asya.
Esok ( 4.2.2013), 1st day asya pakai uniform ni. Tak sabar nak tengok anak mama pakai baju sekolah.

Beg sekolah asya, yang ni dah dapat beberapa minggu lepas.
Ermm, rugi mama beli beg sekolah Barbie tu, last-last tak guna gak. Dia nak guna beg sekolah ni sebab semua kawan-kawan guna beg sekolah ni

Family Handbook... 
segala undang-undang sekolah termaktud kat dalam ni

Sebagai mengabadikan kenangan di bulan Januari. Masih pakai baju biasa, bermula bulan ni baru pakai uniform. Hari-hari mood asya OK, sempat la suruh si asya ni posing-posing. Bukanlah setiap hari snap gambar. Hari yang sempat, saya abadikan kenangan untuk asya tengok bila dewasa kelak.

Ter-sengeh lebar

Asya nampak PINK la...

Ni baju beli kat Zalora last year.. Baru testing pakai.. Saiz pon besar lagi.
Hihi.. kelakar muka asya, macam kena sapu tepung dah.

Mood dia berposing datang!

Dah pakai beg sekolahl-Jannah..
See.. besar beg dari tuannyer.

Permintaannya, untuk pakai tudung kesekolah.
Semestinya mama happy sangat! Sebab dia nak dengan sendirinya. 

Anak mama nampak CUTE sangat !

Asya buat muka comel untuk mama

pic latest ( 3.2.2013) dari instagram.

Betullah, bila bertudung bertambah manis penampilan seseorang. Sekarang setiap pagi saya akan tanya, asya nak pakai tudung tak. Memang jawapannya "nak". Pernah sekali saya uji, saya katakan tak payah pakai tudung lah harini. Dia marah, katanya kena pakai tudung.. Baru comel. Teacher kata asya comel pakai tudung. Sweetnyer anak mama ! Sememangnya dalam usia macam asya saya tak nak memaksa dia, tapi syukur alhamdulillah.. permintaan untuk pakai tudung datang darinya sendiri. Cuma time keluar jalan-jalan bila pakai dress/skirt/seluar pendek saya tak bagi pakai tudung. Memang kena terang panjang lebar kenapa saya tak bagi dia pakai tudung bila berpakaian macam tu. Selepas ni, saya kena pilih pakaian yang betul-betul sesuai untuk dia pakai tudung. Sekarang, memang setiap hari ke sekolah dia bertudung. Insyallah, jika perancangan dipermudahkan, saya harap usia 7 tahun asya bertudung sepenuhnya. Tapi tak tahulah macamana, sebab dia kecil lagi. Saya tak nak terlalu memaksa dia. 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

62 comments:

Ummi Iman said...

Besarnya beg sekolah Asya ;) alhamdulillah seronok bila anak sendiri yg minat bertudung tanpa di paksa. Sejuk je mata tgk. Cantik2 tudung Asya. Sweet.

Chic Na said...

wahh lg bersemangat la asya nak ke sekolah. beg mcm berat je. byk buku eh.. ;)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
hmm..kjp je dah sebulan..
hihi..beg sek nye besar la..

alhamdulillah..
asya mmg comel.tp bila dah bertudung ni lg nmpak cantik mcm mama die..
belajar rajin2 ye asya :)

Mama Adam said...

Dlm beg isi apa ye? Buku tadika ke? Kalo adam isi baju. Xde buku pun

RedRose said...

waaahhh!! kalau anak suka nak ke sekolah, maknanya dia xberdepan dgn apa2 masalah ketika berada disana.
bestnyeee! gi school macam model youuuuu. baju sume santek2!
But after dis asya dh kena pakai uniform la, kalau tak nanti teacher pelik pulak. hahaha.
keep it up gal!

mamalieyna said...

waa cunlah seragam asya.. nnti snap pic dia beruniform penuh ye..mesti asya pun teruja nnti beruniform..sama mcm kawan2x.. eina tahun depan merasa la anak masuk sekolah..^_^

Rosmiza Ali said...

Besor beg dari tuan.. Heheh.. Asya bertambah comel & manis bila bertudung.. =)

Puan Kutu said...

bagus asya sbb dengan sendirinya dia nak bertudung..lepas ni lya kena beli baju muslimah la utk asya..:)

asya mmg comel bertudung.

Nad MamaZN said...

Tu la kan..soalan sama je setiap hari, anak anak yg jadi bosan, hehe...
Sama mcm zakwan =)

Masya said...

sejuk hati tgk budak² pakai tdg apatah lg anak sendirikan..

LydSunshine said...

Lama gak baru dpt uniform. Amboi warna dia. Merah biru. Garang giteww. Dah tu beg barbie tu tak pakai doh la ek? Bleh guna kalo nak gi berkelah la nanti.

Alhamdulillah kalo asya sendiri yang request nak pakai tudung. It's a good start.

Mrs Lurve said...

cantik uniform asya..semngt tgk colour gitue..pandai dia berposing..

Kakzakie said...

Lebih baik dia suka dgn sendiri Lya moga terus terdidik dan terbiasa hingga besar dan berkewajipan..

Deqla manjew said...

bab asya posing dpn kamera deqla surender laa.. haha.. comey asya bertudung!

are_lin@yu said...

hehe asya mmg sangat sweet la kak..persis mak nya..hehe

Nyue said...

asya semakin comel..dan comel sejak pakai tudung...hehehe...cam ibunya..

syawalsimpsons said...

tersenyum sowanga2 sue tgk asya ni..cumillnyer

mrs kayrul said...

semangat asya nak g sekolah..haikal nie makin lama makin takde mood nak sekolah...macam2 la nak kena pikir untuk kembalikan mood dia

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Asya sgt comel ble pkai tudung:)

Puan Mimi said...

cantik uniform asya.. semoga dia lebih semangat nak pi sekolah bila dapat uniform baru ni

Allene said...

amboi... cntik bju ngn bag dia... uhuhuh

izan mama mia said...

manisnyer senyuman asya..mmg beg tu nampak besar sangat...nak isi apa besar sgt tuu

amirah said...

comelnya tudung2 dengan tuan tudung tu..auntie sukaaa sgt la tengok asya pakai tudung. cute sgt1

Qhaifa Nur said...

cantik uniform asya...
seronok dengar jawapannya nak bertudung...memang cantik sekali...alhamdulillah

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Seronok tengok anak membesar depan matakan.

Nafira usof said...

memang sweet sangat asya pakai tudung.. mana nak carik tudung untuk budak2 ek?? ade gak intai2 kat kedai tudung.. x jumpa plak.. lepas nih kena carik betol2.. :)

eima said...

bagusnye mood die ...moga2 jd anak yg cerdik dan pandai ye ...

Cho Zila said...

besar gak yerk.. memang kena bawak buku banyakker Lya?? tapi suka baju sekolah dia warna merah.. menyerlah.. berani....

..:::FIRDAUS@HUDA::.. said...

Mnggu saat ni plak...

wan nurul hezrina abd halim said...

skang nie cantik2 kan koleksi tudung..eh kya dah sampaiker ek kelambu>>nny kalau sampai helo ke nurul yea..n nak minta jasa baik lya promot cket kelambu2=)n link pd blog mummyrinazone.blogspot.com..tq yer lya=)

Mrs Velentine said...

besar beg asya/tak sabar nak tgk asya pakai uniform

fiqkbe said...

serius comel giler asya pakai tudung. hope berkekalan sampai dewasa tudung tu ;) permulaan yg baik ;D

mummY daniSha said...

heee..biasala tu..susah nak tanya dierang ni..tp amalkan tanya hari2 tau...=)

aTieYusof Family said...

Sweet nya Asya pakai tudung..comel sgt!.. semoga menjadi anak solehah ya cyg.. bagus kita latih dr kecil ni..bila dah besar nti dia tak janggal bila nak pakai..;)

Haryati Faizal said...

samalah lya, anak yati pun camtu bila tanya "arini belajar apa?", mesti dia bagitau "sama macam selalu". tanyalah smpai berapa kali...sama je jwpan dia...

ieda immi said...

aah memang comel !
alhamdulillah bila dia nak sendiri
even anak2 akak pun sama .. nak suruh dan paksa tidaklah kan .. biar dia berkehendak sendiri baru dia tahu ;)

diana said...

beg sekolah tu boleh guna bila beg satu lagi tu basuh...

el said...

canteklah tudung asya...
beli kt mana

kayyana said...

mmg comel sgt asya pakai tudung... hihihih.. seronok kan ble tgk anak dah besar ni.. da nak pergi sekolah da asya.. belajar rajin rajin tau

Tina Othman said...

wah asya dah sekolah, bestnya

Che Rosliza Che Mat said...

hihihi comel gambar2nya..

Huda Ahsin 2 said...

Comelnya bila pakai tudung...

Arina Shamsul said...

alolololo sememangnya asya yg comel ) muah!

BUNDA a.k.a KN said...

bunda kembali..

adarnadzmie said...

comelnya asya bertudung...:)

Baiduri said...

comeynye asya pakai tudung... =)

nik ros said...

comel sgt. berposing dulu yea sebelum nak ke sekolah..hehe

Amanda Suria said...

dah besar dah anak dara ni...seronok kan...ada kawan nak borak2..nak gaduh2 manja...

m.u.l.a.n said...

comey sokmo asya ni.. moga berjaya dunia akhirat..

Cik Nur said...

comei sokmolah mek asya ni...
xsaba nak tgk pic dia pakai uniform tu

aReLaN said...

besar betul beg sekolah. kalah empunya diri.hehehe..lawa gak dia nye uniform. baguslah tu. ajar sejak kecik lagi.

Izan Ishak said...

yelah...besar beg dari tuan badannya tu... takpe... comel juga tuh!

Ema Blog said...

warna terang...bagus utk minda budak-budak..

N.Aima K said...

kah3x... hari-hari dpt soalan sama ye ASya hi hi

Yana Libra said...

pandai betul dia berposing sakan ye..hehe..beg lg besar dr tuannya~ :P

LiLy @ MaMaQiStInA said...

cantik pakaian seragam AsyA...mesti comel Asya pakai..
sweet Asya bertudung...so Cute...

BlueiceButterfly said...

tak sabar nak tunggu pic asya pakai seragam skolah..comel sangat asya pakai tudung..boleh jadi model kanak2 nie..hehe semoga asya terus semangat :)

Naemah Abdul Malek said...

comel asya bertudung...makin sweet heheheh (",)

9n0L4 said...

kat mane ehhhhh skul asya. nak gi intip sket ni. haha.

nabila azmi said...

asya comel sgt!!!!! untung mama asya=)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

memang asya bertambah2 comel bila bertudung :-)

Mimi Azirah said...

sejuk mata tgk asya pakai tudung