Monday, March 4, 2013

Restoran Terapung Bakau Tinggi : 3K Floating Cafe

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Seminggu++ juga blog tak ber-update. Entri last pon saya just update perihal berkenaan asya. Sebenarnya selepas asya keluar wad, mood saya amat merudum. Selain kesihatan saya turut terganggu sikit & tumpukan sepenuh masa untuk asya. Seminggu gak asya tak ke sekolah & saya tak bekerja. Jadi, minggu lepas baru masuk kerja. Kepenatan sebelum tu tak hilang lagi, bila masuk ofis  banyak kerja yang menanti. Jadi memang penat sangat badan. Ni cuba seru mood ni. Saya mohon maaf buat kawan-kawan sebab masih belum berkesempatan untuk BW. Dan disamping itu, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih atas kata-kata semangat & doa yang ikhlas buat asya. Hanya Tuhan mampu membalasnya. 

Hari ni Terengganu cuti am sempena hari keputeraan sultan Terengganu. Cuti sehari je, jadi tak de plan apa-apa. Cuma malam nanti nak makan besar dengan family in law. Entri hari ni hanya nak share salah satu restoran yang menarik di Kemaman ni. Ini adalah tempat saya & Fain selalu dating dulu-dulu. Dah bertahun gak tak singgah sini. Ni pon Fain wak surprise lepas balik dari photoshoot di Jeti Star Cruise, Kijal.Restoran ni sekarang dalam proses pengubahsuaian. Tapi namanya dah restoran terapun, jadi sekali ombak mari memang melambung-lambung jugak la. 2-3 tahun lepas pernah update pasal restoran ni kat blog . Masa tu asya kecik lagi.

Tarikh :
1 Februari 2013

Lokasi :
3K Floating Cafe 
atau dikenali
Restoran Terapung Bakau Tinggi, Kemaman Terengganu

Restoran terapung terletak di Bakau Tinggi, Kemaman. Iaitu di pesisir Sungai Bukit Kuang. Kalo dulu kat sini memang femes & sebagai tempat lepak budak-budak remaja. Dulu ada Taman Paya Bakau atau lebih femes dikenali sebagai Taman Nyamuk atau Mata Kail. Tapi sekarang semua dah dimusnahkan sebab pembinaan Jambatan Bukit Kuang yang masih dalam proses pembinaan sehingga sekarang.

Dulu restoran ni sangat cantik. Tapi takpe la, sebab sekarang dia dalam proses pengubahsuaian. Kalo datan time malam memang romantik. Kalo siang hari lak, rasa ketenangan, sambil makan sambil menikmati angin yang sepoi-sepoi, boleh tengok ikan berenang-renang & bot-bot yang lalu lalang. kadang-kadang terasa seperti makan di atas bot, sebab restoran ni selalu bergerak-gerak. Dulu ada Kelab Kayak kat sini & setiap pelanggan boleh berkayak. Sekarang saya tak pasti sama ada dah wujud atau tidak. Selain tu, dulu pernah  naik bot laju kat sini & dibawa keliling sungai di Kemaman.

Kerja-kerja pengubahsuaian . 
Sekarang tak pasti dah siap atau belum. 

Masa ni tak berapa ramai lagi yang datang. 
Menghala ke petang makin ramai yang kesini. Menu yang disediakan disini dari Western Food hinggalah ke Eastern Food.

Makanan dah sampai. 
Asya la yang selalu ingatkan, sebelum makan mesti baca doa makan dulu.

Alhamdulillah, sejak bersekolah ni. 
Dia jadi lebih berdisiplin

Haaa... barulah boleh makan


Ni menu pilihan Fain. Nasi Goreng Cina aje.
Tapi memang sedap la.

Ini pula pilihan saya, Lamb Chop. Ada 2 slice, jadi memang tak mampu nak habiskan sorang-sorang. 
Share dengan Cinta HATI saya.

Asya jaga body, just makan telur sebijik..
Aduyaiiii.. Bila la anak mama nak makan banyak-banyak ni?

Pic dari hp. Konon-konon nak upload kat instagram.. skali, wifi not available.. Hua hua..hua.. Ok la.. Upload sini je la ;-)

" Selamat Bercuti Buat Orang Ganu "

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

55 comments:

CT said...

akak pun pernah makan kat sini..sesekali raya berhayun...kikikik. masa tuh makan waktu malam...

Che Rosliza Che Mat said...

Lamanya nak siap jambatan tue....Asya makan telur jer hihihi

Cik Nur™ said...

Lamb chop tu....!!!
nampak menarikk..!

Cantiklah tempat ni...
comeil asya.,, :)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Bestnya restoran ni...pemandangan yang menarik.

Masya said...

telur mcm tu pun feberat anak sy.. tp mesti nak makan dgn nasi lemak atau nasi goreng cina...

::NureeN:: said...

lamb chop.. menyelerakan.. :P

Zayani Zulkiffli said...

semoga cepat sembuh akak :)

fiqkbe said...

waaaa terliur tgk suma org mkn sedap2... huhu ;(

♥MAMASYAZA♥ said...

syukur tgk asya dah sihat.

syawalsimpsons said...

seronok tgk asya senyum..suke sangat2..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

waa bestnyer jalan2 sambil makan2...asyachomel sangat...makan telur jer yer...

lia said...

da besar yer kedai makan ni... dulu kecik jer...

el said...

bila lan pi terjah ganu ni
lau el pi lah la lya bw el jln2 eh hehe

Deqla manjew said...

best tu dpt mkn kat tmpt cam tu.. pemandangan sekeliling mesti cantik kan..ehh asya mkn telor je ke? hihi

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

alahai.. telur mata kobau ya, Asya.. hehehe

eima said...

rasanye cam penah nampak je kedai ni klu lalu nk ke KT ...

dulu mmg byk pokok bakau pastu skrg ni dah abis kena tebang kan .... pastu ade tambakan laut ek .. klu tak salah la ...

Tihara said...

sedap jugak menu2 dia..teringin nak g tp jauh :)

Kella said...

Assalamualaikum,
hai lya.. =)
dah besar panjang si asya tu... =)
dah nak jadi anak dara pun tu..

Mrs Velentine said...

terengganu cuti apa??wah asya makan telur jer yea..

lelamaisara said...

cukup ke asha makan telur sebiji tu..hehehhe

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

cantik2 gambarnya.....


owhhh terliur nengok makanan itu..muahaha

Chic Na said...

asya makan telur je? bestnya nmpk view kat situ.

Nyue said...

wahhh..best nye makan together2..ehhehe...iye la asya bila dah bersek, dia dh pandai..ehehhee

Puan Kutu said...

mkn kt sini msti terkenang zaman dating dulu kan?hiks..

dhiera said...

dah la tengah lapa ni.. tengok makanan. sedap yeee

m.u.l.a.n said...

lama tak pi sini.. sedap food dia kan..

mama said...

assalam lya..cantik kawasan restoren ni..

Liza said...

Sedapnya lamb chop tu. laparrr...

Haryati Faizal said...

mang jaga body betul asya ni ye... telur je???

AnneRaini said...

Asya dah sihat ke? Alhamdulillah.

LydSunshine said...

Lamb chop sokmo dia. Hehehe. Asya makan telur mata je? Kosong je tak letak kicap?

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam LYA..
mcm mna hari ni?hrp2 semakin sihat ye semuanya.. :)

kat perak pun ade restoran jenis terapung ni.. maunye melambung2 bila bot lalu..
fening.. -_-
cantik jgk suasana sekitar kedai ni.. hmm bila la dpt jejak ganu..:)

|| NaFiRaa || said...

cantek jugak permandangan kat kawasan nih yer.. boleh lah singgah kalo balik kampung nanti~

nea lopah said...

selalu jugak g kmaman, especially INTAN Kemaman. nnti nk cari lah restoran ni.

Semut Senyum said...

hahaha. taman nyamuk tu.. ada kes tu. hahaha owh ada restoran dah eh.. lama tak lalu situ... kalau nak singgah nanti boleh laa ajak lya ek... =)

izan mama mia said...

amboii..sedap pulak tgk menu tuu

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Cantik tempat ni...sambil makan..sambil menghirup udara yg segar...

Sedap2 tengok makanan tu...pandai Asya baca doa sebelum makan..Good Girl..^^

aimi adilah said...

makan telur jeee?? hihihiihi


so sweet tgk ank akk bce doa =)

Cho Zila said...

best jugakkan... kalau gi sana bolehler kot merasa gi sini.. specialler sikitkan rasakan hayunannyer...

Qhaifa Nur said...

nampak simple saja restoran ni tapi tengok menu dah tahu sedap...

ieda immi said...

salam dik
lama x singgah sini
lya dan asha sihat ??

wahhh asya betul2 punya jaga badan , tai telur x boleh makan lebih dari satu biji sehari ye cayunk ;)

diana said...

mestisejuk je kat sini..kena angin laut..:)

lieyalatif said...

xpe lya...dah okey n sihat betul2 baru aktif blog balik yeak...kesihatan perlu diutamakan dulu....

wahh lya pun pandai makan kambing yeak eheheh...peberet lieya tu kambing....

Karukord jagau said...

alaa adek comeey...x kn makan telo je :)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

Bestnya g jln2 cari mkn:)

Arina Shamsul said...

waaaa bestnya..mesti goyang2 mengikut alunan ombak kecil kan time duduk makan tu..heheeh.

nik ros said...

kat kelantan pun ada tempat mkn gini. best kan. berangin jea :)

asya makan telur jea. diet btol ni..hehe

Fiza Rahman said...

Tergoda tgk lamb chop tu ☺☺

el said...

amboi asya mkn telur ke..hehehe
sedap tgk lamb chop tu hoiii hehe

N.Aima K said...

wah!! diet ya Asya

dya bunga said...

npe mkn telur je? cm ne nk cpt besar..hihi

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

asya makan telur jer ke sayang hihihi

Yana Libra said...

seronok tgk..len kali g kemaman nak try lah..hehe~

wan nurul hezrina abd halim said...

wahhh betul2 diet asya=)

9n0L4 said...

tak pernah lagi mkn kat sini. mcm best je nasi goreng cina tu. ;)